11-10-2007

Rechtlullen...

... wat krom is
 
Gisteren was er weer training van LP. De opkomst bleef beperkt tot de Ootessen en de De Grootes. Ewood had ook nog een demonstratiebord meegebracht, maar daar werd niet heel veel mee gedaan.
 
Voorafgaand aan de training was er een discussie over Ten Cate. Het leek een win-win situatie (Ajax is van een slechtpresterende trainer af en Chelsea heeft eindelijk weer een trainer), maar volgens Le en Ewood was het volkomen normaal dat TC naar Chelsea gaat.

Wat is Ajax blij
Ik kreeg de meest vreemde argumenten te horen waarom hij een goede trainer was. Hij had zoveel punten gescoord. En de scheidsrechters waren altijd tegen Ajax.
Feit is dat ze bij Ajax helemaal niet blij zijn. In ieder geval de verwende supporters niet. Ajax speelt slecht voetbal en is wéér uitgeschakeld in Europa. En wéér was een smadelijke thuisnederlaag debet aan de ondergang. Het publiek had het gehad. De fansite van Ajax is ondertussen al tig keer op "zwart" gegaan.
 
Prestaties
Verder zeggen die cijfertjes ook niet veel. Ajax walste over de Graafschap heen, dat nog wakker moest worden. Ook Heerenveen, dat verzwakt was door het geklooi van Alves werd verslagen, maar vervolgens was Groningen al een te groot opstakel.
Tegen ploegjes als VVV en Heracles werd dan wel gewonnen, al had de uitslag tegen Heracles ook heel anders kunnen uitpakken. De zege op AZ was knap, al is AZ nog lang niet op het niveau van vorig jaar. Verder ontkwamen ze tegen Sparta ook maar net aan een nederlaag. En dan heb ik het nog niet eens over die wedstrijd tegen de Kozakken Boys.
 
Periode Koeman
Nee, Ajax is ver weggegleden. Niet dat het makkelijk is om trainer te zijn bij Ajax. Dat bleek wel toen Koeman in 2005 opstapte, nota bene een trainer die ze twee landstitels had bezorgd. Alleen het uitblijven van Europees succes, dat deed 't 'm...
 
Blind
Zijn opvolger Blind had het heel lastig om aansprekende resultaten te behalen. In de Nederlandse competitie imponeerde de ploeg niet en zakte het ver weg op de ranglijst. In Europa ging het beter. Ajax plaatste zich voor de Champions League en had mazzel met de loting. Hierdoor overwinterde Ajax en met de komst van Huntelaar (waardoor Heerenveen van zijn belangrijkste troef werd beroofd) leefde Ajax weer op. Tegen Inter kwamen ze met 2-0 voor, maar ze verlieten de Champions League uiteindelijk alsnog (met opgeheven hoofd).
In Nederland kwam alles toch weer goed in de play-offs. Toen de beker nog werd gewonnen, kon Blind niet meer stuk bij de fans. Helaas had het bestuur al lang besloten dat de Zeeuw weg moest. Dat gebeurde ook en toen kwam TC.
 
Tegenwoordig
TC heeft Ajax nooit echt goed laten spelen en won alleen maar wat flutprijsjes. In de korte tijd dat TC dit seizoen trainer was bij Ajax, is Ajax al uitgevoetbald in Europa. Dit is buitengewoon zuur, omdat Ajax na de goed verlopen play-offs twee kansen kreeg om zich te plaatsen voor Europees voetbal.
 
Het is aan Adrie Koster nu de taak om de scherven bij elkaar te vegen. Twee jaar geleden baarde hij nog opzien door met RKC 15 punten uit de eerste vijf duels te pakken. Daarna gleed RKC ver weg en degradeerde het afgelopen seizien. AK had toen al zijn biezen gepakt.
Het is te hopen dat AK niet zoveel smoesjes hoeft te gebruiken als TC.

GescHENK Ten Cate
Vanmiddag bedacht ik me dat de meeste toptrainers geen problemen hebben bij hun club. Die blijven dus lekker zitten. Chelsea had dus niet zo veel keus. Overigens was het Ajax-bestuur ook dubieus. Ze zeiden dat ze eigenlijk niet meer terug konden. Ze moest TC wel laten gaan, zeiden ze. Als TC echt zo'n goede coach was, hadden ze hun poot wel stijf gehouden. Maar ja, het gebeurt niet elke dag dat een rijke club langskomt om je uitgekotste trainer over te nemen voor een behoorlijk bedrag. Het was voor Ajax dus een geschenk uit de hemel.
 
Toekomst
Wat Chelsea moet met TC, snap ik nog steeds niet. Ik voorspel dat ze tweede worden in de Premier League door in de laatste ronde tegen de nummer laatst een 2-0-voorsprong weg te geven of zo. Dat ze in Europees verband worden uitgeschakeld, lijkt me wel duidelijk. En dat is maar goed ook, want ik heb het niet op Chelsea met hun bij elkaar gekochte team.
Aan de andere kant is het ook wel weer leuk als TC in één seizoen meer bereikt bij Chelsea dan Mourinho ooit gedaan heeft.
 
Training
Maar ja, nu het zwaardere gedeelte. In de training van LP kwamen wat partijen aan bod waarin de materiaalverhouding Toren en enkele pionnen tegen twee lopers aan bod kwam. Of het echt heel leerzaam was, weet ik niet. In de meeste partijen kwam wel een aardige afwikkeling voor, waarin de loperpaarpartij toch beter bleek te staan dan was ingeschat door de tegenstander.

Nou ja, op één na... Dat de torenpartij verloor betekende niet dat ie minder stond, zoals ik zal laten zien. Wits ondergang kwam alleen doordat de witspeler in de tijdnoodsfase zat te slapen. Ik had graag gezien dat hij het had gewonnen.
Ik was niet overtuigd.
 

3 opmerkingen: