07-10-2007

Externe competitie ronde 2

Geweldige dag voor BSG
Gisteren speelden BSG 1 en 2 de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Ook nu was het weer voortreffelijk, met veel zonneschijn. Het zou wel eens een mooi dagje kunnen worden, dacht ik zo.

De bezoekers waren De Wijker Toren en De Kennemer Combinatie 2. Hoewel deze clubs redelijk uit de buurt komen, kwamen ze te laat aan. Ze verkeken zich op de file en op de geringe parkeergelegenheid bij het Denksportcentrum.

Klok
Om kwart over één was De Wijker Toren bijna compleet, De Kennemer Combinatie kwam bijna een half uur te laat. Slisser wilde de klok alvast aanzetten, maar dat vond Rob van Aurich niet zo'n goed idee. Daardoor had de Kennemer Combi amper of geen tijdschade en dat is sportief.

Mijn tegenstander kwam ook te laat aan. Pas om drie voor half twee deed hij zijn eerste zet. En wat voor een... Mijn 1.e4 werd beantwoord met 1...c6?! Daar zat ik dan...
 
Spektakel
Veel spektakel verwachtte ik bij Large en Coen. Large schudde iets scherps uit zijn mouw, waar zijn tegenstander lang over nadacht. Coen speelde tegen de enige tegenstander waar ik me op had voorbereid. Vanwege mijn excursie was ik pas vrijdagavond thuisgekomen. Daar kreeg ik te horen dat ik in het eerste speelde. Van bord negen en bord tien kon ik geen partijen vinden, dus ging ik maar op bord acht voorbereiden. Daar trof ik een zeer scherpe variant aan, die Coen ook op het bord kreeg. Een alles-of-niets-variant, vind ik.
 
De kop
Aan bord één verdedigde Hans Ree zich tegen Harmen Jonkman. Het GM-duel eindigde onbeslist.*Jonkman had lange tijd het initiatief, maar Ree neutraliseerde en stond volgens mij wat beter. Maar het werd dus remise op voorstel van Ree nota bene. *Oh nee, Jonkman is geen GM.
Aan bord twee stond Leon Pliester niet best in zijn eigen Nimzo-Indische opening. Tegenstander Sjoerd Plukkel deed echter ergens ...e4 (Ewood: "Een zet van een knuppel") en gaf daarmee veel velden weg. Daarna wurgde Pliester hem. Hij schijnt de analyse ook te hebben gewonnen.
 
Minder goed liep het af voor Emile Wüstefeld. Hij kwam iedere zet beter te staan tegen Dennis Ruijgrok, maar hij deed ergens iets verkeerd en stond zijn lege handen te bekijken. Pijnlijk begin...

Ton & Coen
Dan het verhaal van de van der Heijdens. Coen had de complicaties overleefd en stond goed. Hij ging moeilijk doen, maar had remise op zak. Hij deed echter een verkeerde zet, waar hij maar niet over uitgepraat raakte. Het betekende namelijk het verlies van een toren en van de partij.

Bij Ton ging het juist andersom: hij had de opening afschuwelijk gespeeld (zei hij althans) en won omdat zijn tegenstander verslapte, gas terug nam en zich vervolgens in een matnet liet verstrikken.

LOL!Remises
Large kwam in een eindspel niet verder dan remise, maar dat was niet erg: de meeste punten werden met zwart behaald.


Ook Frans Borm speelde remise. Jimmy van Zutphen speelde dusdanig weinig ambitieus, dat er geen manier was om te winnen. De stelling was al gauw heel erg remiseachtig. Borm leek een fractie beter te staan, maar het was niks.

Langste adem
De Wijker Toren mocht tot dat moment nog hopen op een stuntje. Volgens Ewood hadden ze echt het gevoel dat ze gingen winnen. Maar met de ervaren krachten van BSG is het nog steeds oppassen. FM Henk demonstreerde weer zijn kracht in het eindspel. Tegen Djurre den Heeten kwam een dubbel-toreneindspel op het bord, waarin wit wat druk had. Hoe hij het gedaan heeft, weet ik niet, maar op de een of andere manier wist Henk zijn problemen op te lossen en pionnen te winnen.

Behirder won ook in het eindspel. Vast niet op ervaring, maar meer op snelheid en behendigheid. De opening leverde me niks op, maar mijn tegenstander liet m'n paard in leven, waardoor ik wat beter stond. Daarna was het een tijd lang schuiven, totdat de stelling geopend werd op het einde. In tijdnood troefde ik mijn tegenstander af, wat mijn eerste zege in de eerste klasse betekende! Om dat te vieren, is mijn partij op de vernieuwde site van BSG gezet.

Ewood is dit seizoen goed begonnen. Tegen Groningen kreeg hij de overwinning nog in de schoot geworpen, nu overspeelde hij zijn tegenstander. Hij gaf nog onnodig een pion weg, maar zelfs toen was het gewonnen. Zonder kansen weg te geven tikte hij het keurig uit.

Promotie
Zodoende waren alle partijen klaar en had het eerste met 6½-3½ gewonnen van een belangrijke concurrent voor promotie (!). Volgende keer Wageningen uit, de enige andere ploeg zonder puntverlies. Bovendien de kraker Ree - Timman, dus dat wordt een spannend duel.

BSG 2 stunt
Vorig jaar 11 november: BSG won met 1-7 van ASV, BSG 2 verloor met 7-1 van de Kennemer Combinatie. Spelend met drie (!) invallers, waaronder Sizzel, die zijn enige partij ooit voor BSG 2 speelde. Destijds werd het een afgang, ook omdat de Kennemer Combi zeer sterke spelers kon opstellen.
 
Zo sterk als toen is de Kennemer Combi niet meer. Bovendien speelden ze met drie invallers, weliswaar niet zo veel als BSG 2, maar toch. Met vier invallers hield BSG 2 knap stand.

Invaller Tom Haenen wist aan bord zeven knap te winnen. Eddy of Squares verloor, evanals Rik  Weidema, die opeens begon te vloeken omdat hij een dame weggaf. Hij stond op dat moment niet eens slecht. Zonde.

Tom de Ruiter kwam niet verder dan remise en Lenaart verloor van Pieter Roggebrood. Lenaart klaagde over de opening en over zijn enorme tijdverbruik. Jammer.

Theo Slisser wist nog te winnen en tot slot boog de witte een moeilijke stelling om in een gewonnen. Toen de rookwolken waren opgetrokken stond er maar mooi een 4-4-eindstand op het bord. Gaat lekker zo!

Wedstrijdleider
Wat me verder nog opviel was dat de wedstrijdleider RvA steeds de klokkenstanden zat te controleren. Hij vroeg ook steeds na afloop hoeveel zetten er gedaan waren. "Ik 44 en hij 43", zei ik toen. Ik heb dit nog nooit een wedstrijdleider zien doen. Ik vond het best vaag.

Uit eten
Na afloop ging iedereen die iets met BSG 1 te maken had uit eten. Hans Ree kon niet, maar omdat de witte zo grootmeesterlijk had gespeeld, mocht hij in zijn plaats. Het eten was lekker en tevreden fietste ik met Ewood naar huis.

Uitslagen:
BSG [2239] - De Wijker Toren [2216] 6½-3½
1. H Ree g [2439] - H Jonkman g [2428] ½-½
2. L Pliester m [2377] - S Plukkel [2234] 1-0
3. H van der Poel f [2307] - D den Heeten [2302] 1-0
4. E Wxc3xbcstefeld [2256] - D Ruijgrok [2316] 0-1
5. E de Groote [2178] - R Duijker [2187] 1-0
6. La Ootes [2166] - T Broek [2186] ½-½
7. T van der Heijden [2190] - E Schoehuijs [2098] 1-0
8. C van der Heijden [2112] - P Uylings [2134] 0-1
9. F Borm m [2401] - J van Zutphen [2177] ½-½
10. J de Groote [1966] - A Wijnberg [2095] 1-0

BSG 2 [1900] - De Kennemer Combinatie [1987] 4-4
1. Le Ootes [1974] - P Roggeveen [2077] 0-1
2. T de Ruiter [2070] - P Pijpers [2007] ½-½
3. R Weidema [1800] - R Oosting [1978] 0-1
4. T Slisser [2049] - R Bakker [2013] 1-0
5. R Otten [2023] - R van Wezel [2034] ½-½
6. J Witkamp [1776] - H Gorissen [2032] 1-0
7. T Haenen [1730] - F Taylor [1806] 1-0
8. E van de Velden [1776] - J Zilverberg [1947] 0-1


BSG 1 staat er goed voor, BSG 2 heeft al twee MP en is in ieder geval al wat los van de degradatieplaatsen, maar het is nog wat te vroeg voor conclusies.

7 opmerkingen: