28-10-2007

Eredivisie ronde 9

Feijenoord koploper af

De Eredivisie blijft leuk. Waar vorig jaar PSV, Ajax en AZ op het laatst streden om de eerste plaats, wisselen nu PSV, Ajax en Feijenoord elkaar af aan de kop van de ranglijst. Dat zegt nog niet zo veel. Twee jaar terug stond RKC na vijf rondes bovenaan met "15 uit 5" en eindigde het waar het ongeveer hoorde.

Achtervolgers
Deze week beet koploper Feijenoord behoorlijk in het zand. FC Twente was thuis met 2-0 te sterk. De achtervolgers profiteerden vandaag. Ajax won de altijd lastige wedstrijd in Utrecht met 0-1, terwijl PSV een zwak Sparta met 1-4 over de knie legde. Terwijl Utrecht alleen "thuis" niet weet te winnen, lukte het Sparta dit seizoen zowel thuis als uit niet.

De weg naar boven
AZ had tot vandaag nog geen enkel uitduel gewonnen, maar tegen NAC ging die slechte reeks er toch aan. Voor het eerst in ruim een half jaar wonnen de Alkmaarders een uitduel (de laatste uitzege was een 1-4-overwinning tegen NAC!)in de competitie. De zwaarbevochten 1-1 in de UEFA Cup had AZ duidelijk goed gedaan, al was de 2-3-zege een krappe.
Ondertussen verraste NEC, dat tot dusver pas tweemaal had gescoord, door FC Groningen met 5-1 (!) te verslaan. 

Afgerammeld
Ondertussen heeft VVV de weg naar beneden gevonden. De promovendus kreeg een 0-4-aframmeling van Heerenveen. Ook de andere promovendus kreeg een nederlaag te slikken: De Graafschap weet weer wat verliezen is.
Onderin hielpen Excelsior en Heracles elkaar niet echt door 1-1 te spelen. Willem II verloor van Vitesse en ziet de onderste plaatsen ook weer dichterbij komen.
Resultaten:
IM Vitesse -
Willem II
1-0
IM Roda -
Graafschap 1-0
VVV
- IM Heerenveen 0-4
IM Twente -
GM Feijenoord 2-0
Excelsior - Heracles 1-1
IM Utrecht - GM Ajax 0-1
NAC
- IM AZ 2-3
NEC -
IM Groningen 5-1
IM Sparta - GM PSV 1-4

Ratingverwerking
De ratingverwerking loopt een beetje achter. Ik heb geen zin om dit tijdrovende administratieve werk te doen. Voor de liefhebber het Excelbestand:

"Look how it's done."
Download eredivisie7.xls 
Voelt iemand zich geroepen de ratings te berekenen? Kleine Claudia misschien?

1 opmerking: