28-10-2007

Essent, de hoogtepunten

Essent

Vorige week werd het Essenttoernooi te Hoogeveen gespeeld. Er werden merkwaardig veel blunders gemaakt, vond ik.

Crowngroep
In de Crowngroep won Mamedyarov, wat hij aan zijn stand ook wel verplicht was. Hij scoorde +1 tegen zijn concurrenten. Tweede werd uiteindelijk King Loek. Hij begon met een nederlaag tegen Mame, maar daarna kwam hij op stoom. In de laatste ronde versloeg hij met zwart knap Ponomariov, die daardoor derde werd. Vierde werd Zaven Andriassian, die ALLE partijen verloor. Met zwart werd hij kansloos weggeschoven en met wit speelde hij zo mogelijk nog minder klaar.

Hoofdgroep
In de hoofdgroep schreef de pas 15-jarige Eltaj Safarli het toernooi op zijn naam. Hij deed aan Zwitsers gambiet, door de eerste ronde te verliezen en daarna sneaky omhoog te kruipen.
Er werden mooie partijen gespeeld in Hoogeveen, maar ook erg slechte. Hieronder zal ik de hoogte- en dieptepunten laten zien van het toernooi:

Jan Werle
Jan Werle begon zeer goed, met 4 uit 4. Daarna zakte hij helaas wat weg, maar hij speelde gewoon een goed toernooi. Drie partijen heb ik uitgezocht. Twee prachtige partijen en een keurige tegen Yge Visser, die behalve deze partij nog een heleboel rare partijen speelde. Ik heb twee miniatuurtjes van hem geselecteerd, waar hij aan het langste einde trok.
Roelieboelie begon slecht aan het toernooi, maar liet toch grappige partijen zien, zoals tegen Roi Miedema. Dimitri Reinderman speelde een wisselvallig toernooi. Met wit was hij erg goed, met zwart ging het minder.
Tiger Hillarp Persson is een vrij sterke grootmeester, maar in Hoogeveen bleek hij een tijger zonder tanden. Hij maakte al een valse start en ook later in het toernooi maakte hij misstappen. De ene keer ging het nog net goed, de andere keren niet.
Iemand waarbij het helemaal nooit goed ging, was John Markus. Na zes ronden had hij er wel genoeg van en verliet hij het toernooi, een trekje dat hij niet altijd kan onderdrukken. Ook van hem heb ik een paar analyses van schokkende nederlagen.
Toen ik in 2000 mijn enige jeugd-NK speelde, sliep ik op de kamer met oa. Grisja Kodentsov, een behoorlijk sterke speler. Hij kan leuk aanvallen, wat ook te zien is in de partijen die ik heb geselecteerd.
Datzelfde deed Viktor Akotchik, een mij onbekende schaker die met origineel spel Afek en Ruijgrok versloeg.

Eindspelbloopers
Naast al dat moois, ook nog minder fraaie momenten. De partijen 21 t/m 25 zijn ernstige eindspelblunders, die goed opgezette partijen verknollen.

Openingsbloopers
De partijen 26 t/m 29 zijn openingsbloopers, partijen waar iets ernstig misgaat in de opening. Partijen 30 t/m 32 zijn miniatuurtjes, die best vermakelijk kunnen zijn.

Toegift
Tot slot nog twee bizarre partijen. De eerste is die tussen Erwin L'Ami, die slecht in vorm was, tegen Migchiel de Jong. Laatstgenoemde verprutst op tragische wijze een voordelige stelling en tot slot een partij van Roi Miedema. De jonge Brabander offert zijn dame voor een behoorlijke stelling, maar verliest toch.

Dan nu de partijen:
 
Download Essent 2007

7 opmerkingen: