07-10-2007

Eredivisie ronde 7

Heracles doet Alves gouden schoen cadeau

De zevende ronde van de Eredivisie begon onschuldig, maar eindigde spektaculair. Dit kwam doordat Heerenveen zeer goed op schot was. Verder was het een vlakke ronde, met zes duels die onbeslist eindigden of met slechts één goal verschil.

Vrijdag
VVV ving vrijdag de klappen op. Utrecht had de grootste moeite met Limburg 2 en won maar met 1-2. Zo weinig doelpunten had VVV al in tijden niet meer tegen gekregen.

Zaterdag
NAC wist het stugge De Graafschap af te stoppen. Al vroeg in de wedstrijd kwam de 1-0 op het scorebord, wat ook de eindstand bleek.

Ook Excelsior, dat met ½ uit 6 triest onderaan bungelde, wist het tij te keren. Tegen NEC, dat al twee keer had gescoord dit seizoen, wonnen ze met 2-0. Geflatteerd, maar ook wel grappig.

PSV won vrij solide van Willem II. Vooral Koevermans bleek trefzeker, al is dat begrip ook onderhevig aan inflatie. Het werd 3-0, wat Koeman drie goals te weinig vond. Sommige mensen zijn ook nooit tevreden...

Zondag
Ajax had moeite de blamage tegen Dinamo Zagreb te verwerken. Sparta begon fel en kwam tweemaal op voorsprong, al was dat pas in de tweede helft. Pas in de blessuretijd kwam Ajax definitief op gelijke hoogte. Overigens schijnt Ten Cate al rond te zijn met Chelsea. Niemand die daar ook maar iets van snapt. Blijkbaar zijn ze niet zo ambitieus bij Chelsea.

Ook Groningen pakte pas in de blessuretijd een punt. AZ mocht lange tijd aanspraak maken op de drie punten, maar stond uiteindelijk toch weer met een lege hand. Het zit de ploeg uit Alkmaar flink tegen. Het gemis van een afmaker deed zich goed voelen.

Feijenoord won met 0-1 van Vitesse. De thuisploeg ging met een zeer behoudende strategie de wedstrijd in. Tot aan de 0-1 speelde Vitesse met de handrem erop. Daarna besloten ze maar aan te vallen en kwam Feijenoord een paar keer goed weg, al hadden ze ook verder afstand kunnen nemen als ze wat beter hadden gecounterd.

En dan Heerenveen. Afgelopen week op ontluisterende manier uitgeschakeld in de UEFA Cup. Een dikke 5-1-nederlaag tegen een Europese laagvlieger. Hoe zouden ze dat verwerkt hebben? Het antwoord was: kan niet beter! Onder aanvoering van Alves, die zowaar een basisplaats had, werd het een doelpuntenfestijn dat aan vroegere tijden doet denken. In de voorgaande wedstrijden was hij nog onzichtbaar, maar tegen Heracles scoorde hij een paar hattricks. Bij rust stond het 3-0, alle drie de goals van Alves' voet. Slechts de 4-0 en de 9-0 scoorde hij niet. Zeven goals in één wedstrijd, een record. De gouden schoen lonkt.

Als laatste de wedstrijd tussen Twente en Roda. Twente was eervol uitgeschakeld in de UEFA Cup (net als Groningen overigens, alleen AZ is door), maar tegen Roda wilde het niet lukken. De bezoekers verdedigden en brachten Twente de eerste nederlaag van het seizoen toe. Iets wat PSV niet lukte.

Uitslagen:
VVV [2044] - Utrecht [2334] 1-2
NAC [2252] - Graafschap [2168] 1-0
PSV [2537] - Willem II [2176] 3-0
Excelsior [2091] - NEC [2244] 2-0
Sparta [2211] - Ajax [2546] 2-2
Twente [2426] - Roda [2339] 0-1
Vitesse [2269] - Feyenoord [2353] 0-1
Heerenveen [2340] - Heracles [2191] 9-0
AZ [2468] - Groningen [2330] 2-2


Alves scoorde een kwart van het totale aantal goals.

4 opmerkingen: