21-10-2007

NK "Rapit" te Eindhoven

Kampioenen!!!
Gisteren werd het altijd gezellige Nederlands Jeugdkampioenschap Rapidschaak in Eindhoven gespeeld. Hoewel Behirder te oud is om mee te doen, ging hij gezellig mee om foto's te maken, wat - net als vorig jaar - het leukste onderdeel was van het toernooi.
Ewood & Behirder konden meerijden met kleine Claudia en haar vader. Ze vonden het niet erg om om te rijden. Aardig hè?

Dit jaar waren stille Simon en JLA niet mee, wat de dag een stuk rustiger maakte. We kwamen op tijd aan en we konden zelfs even inschaken. Le was er ook, maar hij zei dat hij maar energie had voor vier partijtjes en dat hij die energie wilde bewaren voor als het er echt om ging. Le was namelijk laat teruggekomen van de Interne competitie (en iedereen maar roepen dat maandag zo'n nare dag is...) Ewood wilde wel schaken, ondanks dat ook hij geen oog dicht had gedaan. Hij was uit geweest en kwam om half twee pas weer thuis. Daarna viel hij niet eens in slaap. Het deed me heel erg denken aan het rapidtoernooi in Baarn, in juni. Toen had ie 'n eindfeest, ookal was hij niet geslaagd.

Wachten
Terug naar het schaken. Een wedstrijdleider vroeg of "we" van 1992 waren. Ewood en kleine Claudia gingen die vraag nog gewoon beantwoorden, waarna die gast zei dat ze dan weg moesten, omdat het toernooi van start ging. Mooi niet dus... Iedereen zat al aan zijn (of haar) tafeltje te wachten... te wachten... en te wachten. Niemand die zei waar we op zaten te wachten. Na een tijdje werd er wel een aantal namen omgeroepen van mensen die niet ingeschreven waren.
Na een half uur begon de opening eindelijk. Monique Stam hield het gelukkig kort, waarna ze een zet moest doen aan bord 13 van de groep 1994. Dit omdat het toernooi voor de 13e keer werd gehouden. Ik kan voorspellen dat volgend jaar bord 14 van hetzelfde jaar aan de beurt is.
 

Ewood en kleine Claudia zaten in de eerste ronde naast elkaar (met een beetje pech hadden ze tegen elkaar kunnen uitkomen) en hadden alle tijd om gezellig met elkaar te kletsen.   
 
Eerste ronde
In de eerste ronde ontmoeten Le (1987-1988), La (1991) en Ewood (1989-1990) een zwakkere tegenstander. Le wint met ondekbaar mat, Ewood wint met grote moeite in een eindspel. Kleine Claudia (1989-1990) speelt tegen Tony Zhang, die een aanval kan opzetten en de koning het veld injaagt.
Drie punten, al heeft Ewood volgens die Belgen de eerste ronde verloren, in plaats van gewonnen. De indeling wordt niet aangepast, het punt krijgt Ewood wel.
 
Tweede ronde
In de tweede winnen Ewood, La en een stralende kleine Claudia, die van Sophie Welling wint. Dat is een goede stap in de richting van de meisjestitel. Le speelt een spannende partij tegen David van Kerkhof. Helaas verliest hij wel.
 
Derde ronde
La speelt op een live-bord en gaat uiteindelijk ten onder tegen kleine Christov. La zei dat hij een opening speelde waarmee je niet zoveel winst- en verlieskansen hebt. En dan toch verliezen...
Ewood speelde op het livebord tegen Twaburof een remise bijelkaar. Hij stond gewonnen, maar dacht te lang na een accepteerde in tijdnood het remiseaanbod. Jammer.
Kleine Claudia won van Tijmen Kampman (!) en kwam op 2 uit 3. Ook Le won en kwam op 2 uit 3.
 
Vierde ronde
La en Ewood kwamen niet verder dan remise, terwijl Kleine Claudia (Twaburof) en Le (Jasper B) verloren van sterkere tegenstanders. Een beetje magertjes dus.
 
Vijfde ronde
In de vijfde ronde speelde Ewood tegen Tony Zhang. In plaats van het Schots, dat hem vroeger zoveel succes bracht, speelde hij nu een Siciliaan. Ewood kwam optisch erg goed te staan, maar het was te verdedigen voor wit. In tijdnood verloor Ewood, echt zonde.
Gelukkig won La nog, maar verloren Le en kleine Claudia.
 
Zesde ronde
Inmiddels was Le afgezakt tot het laatste bord. Hier won hij, waardoor hij weer 50% had. Ewood won en kwam op 4, net zoals Lars, al speelde hij slechts remise. Kleine Claudia verloor weer en had nu 2 uit 6.
 
Zevende ronde
In de zevende ronde won Ewood niet eens van die slome Rick van der Pluijm. Hij kwam wederom in tijdnood. Dat werkte me op de zenuwen. La won wel. Ditmaal van zijn angstgegner Jiri Obels. Le verloor van de bijna kale Eric de Moorkop, terwijl kleine Claudia ook een puntje liet noteren.
 
Achtste ronde
La was begonnen met zijn eindsprint. Mark Haast werd verslagen. Ewood ging door zijn vlag tegen NACfreak. Le won, kleine Claudia helaas niet.
 
Negende ronde
La won van The Joop en meende gedeeld eerste te zijn. Het werd nog beter: Braam ter Sgechet kwam niet verder dan remise en Mark Haast werd gehakt door GRIM REAPER. Dus La was kampioen!
Ewood verloor ook nog de laatste partij en eindigde op 4½ punt, een halfje boven kleine Claudia, die de laatste partij won. Le breide een mooi slot aan zijn toernooi door van FM Directeur te winnen. Le: "Hij speelde heel slecht." Met 5 uit 9 deed Le het niet slecht.
 
Behirder
Wat was Behirders rol in dit toernooi? Behirder kon lekker foto's maken. Ondertussen schaakte Behirder nog tegen Pascall (instructieve partij met veel kinderen als publiek) en tegen Marco M, op een bord waar eigenlijk superschaak* werd gespeeld.
Verder was het een beetje rondhangen, partijen bekijken en mensen spreken.
 
Prijsuitreiking
Toen de partijen waren afgelopen, werd het tijd om de prijzen uit te reiken. Eerst werden er tig prijzen uitgereikt aan kinderen die een puzzel correct hadden opgelost, daarna kwamen de echte prijswinnaars. La mocht zijn 65 (?) euro ophalen. terwijl kleine Claudia nog 20 euri kreeg omdat ze het beste meisje was. Zelfs Ewood was nog in de prijzen gevallen. Van het jaar 1989 was hij derde geworden (van de acht) en dat leverde hem nog zo'n zeven euri op. Ewood hoorde het echter niet (ondanks dat iedereen tegen 'm zei dat z'n naar werd omgeroepen) en bleef zitten. Later kreeg hij toch nog z'n geld (!).
 
Prijzen:
 


 
Links: de bekers, midden: Large met geld (maar zonder beker?) en rechts kleine Claudia met geld.

Terugreis
Op de terugweg gingen we nog bij 'n snackbar wat friet eten. Iemand had het gerucht in de wereld geholpen dat ik geen friet lust (???). Daarna gingen we weer gezellig naar Bussum (met z'n drietjes achterin (!)) en bleven kleine Claudia en d'r pa nog gezellig wat drinken.
Het was een gezellige dag. La en kleine Claudia werden in meer of mindere mate kampioen, aleen Ewood niet. Vanwege slaaptekort hadden Ewood en Le vast niet heel lekker gespeeld, wat jammer is.
 
Gelukkig hebben we de foto's nog...
 


 
Bart scoorde keurig 50%, al had hij er na zijn start van 3 uit 4 misschien meer van voorgesteld. Le liet zich zonder moeite op de foto zetten. Hij scoorde 5 uit 9, wat niet verkeerd was. Wat wel verkeerd was, was de spelling op de monitor. Deze foto nam ik niet zelf. Helaas ging het beeldscherm niet lang na deze foto op zwart, zodat ik niet meer van deze fout kon genieten.
Daarnaast de indeling van ronde 3. Ewood op een livebord! Ewood liet vanaf dat moment punten liggen en eindigde op 50%. Merkwaardige bolling van het beeld overigens.
Kleine Claudia en Le op de foto. Omdat Les hoofd niet op de foto paste (wat 'n lengteverschil!), maakte ik er een van verder weg. Op dat moment kwam Les kinderlijke ik naar boven.
Nog een close-up van kleine Claudia, lang voordat ze meisjeskampioen was en een gelukte (!) foto van Large, de dromerig kijkende kampioen van 1991 in 2007. Verder nog een foto van een schilderij en een foto genomen op de trap.

* Een erg domme variant op het schaakspel met andere stukken.

7 opmerkingen: