30-10-2007

Interne competitie ronde 7

Het moest er eens van komen
 
In een spannende ronde van de interne competitie heeft Leon Pliester zijn koppositie verdedigd. De IM hield Evgeny Grotovsky op remise, die tweede staat met bijna honderd punten achterstand. Coen van der Heijden en Tom de Ruiter wonnen en melden zich nadrukkelijk in de subtop. Opmerkelijk is de knappe zevende plaats van Guido Vijn.
 
Gisteravond leed ik mijn eerste witnederlaag in de interne competitie sinds 23 januari 2006, toen ik van FM Henk verloor. Nog erger was dat het een Keiharde Kansloze nederlaag was, om het in voetbaltermen uit te drukken: een 0-4-thuisnederlaag.
 
De avond was nog wel zo aardig begonnen. Ik zag Ewood tegen het viswijf schaken. Emiglio keek vol bewondering toe. Naast hun zat Flappie, die nog vroeg of ik de partij van vorige week had geanalyseerd. Dat had ik dus gedaan en ik kon wat "leuke" varianten op het bord toveren. Daarna wenste ik 'm nog succes.
Daarna kwam ik het Loensreptiel tegen, die zei dat ik niet meer bang hoefde te zijn voor 1.b4, omdat Pietserse er van was afgestapt. Ik had hem onlangs nog gemaild naar aanleiding van een mailtje waarin hij een wapen tegen 1.b3?! had gemaakt.
 
Toen viswijf zijn laatste snelschaakpotje beëindigde door een toren weg te blunderen, werd de indeling bekend gemaakt. Ik speelde tegen Coentje. Ewood speelde tegen het Loensreptiel. FM Henk kreeg een makkie, hij speelde tegen Derksen. Slisser speelde tegen de Ruiter en Bert Kieboom speelde met zwart tegen Rob Tijssens. Le had het nog makkelijker: hij speelde tegen zijn lievelingsclubgenoot.
 
Ik werd in de partij verrast door 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Lc5 4.Pxe5!? Ik had geen zin in de saaie variant met 4.0-0. Helaas voor me deed hij niet het zwakke 4...Lxf2+?, zoals een paar jaar geleden. Hij deed het voor mij onverwachte 4...Pd4!?.
Dat kende ik niet en eigenlijk ging het toen al mis. In deze stelling is 5.Pxf7!?? mogelijk, een variant die Coen vast kent. Coen had het na afloop over 5.Lc4, wat op een stukoffer neerkomt na 5...Dg5 6.Lxf7+ Kf8! 7.0-0 Dxe5. Wit wint met 8.Lxg8 Kxg8 9.c3 het stuk weer terug, waarna wit een domme d-pion heeft, maar waar zwarts koning ook vrij dom staat.
Dit kende ik niet en ik verzon het vage 5.Le2!?. Na 5...Dg5 6.Pg4 ging Coen in de "denktank". Na 6...d5 7.d3 Dg6 deed ik 8.Pe3. Ik had niet eens gezien dat ik nu op d5 kon slaan. Niet dat dat heel goed is, zwart kan 8...Pe7 spelen en staat misschien al iets beter.
Ik ploeterde door na 8...dxe4 9.dxe4 Pxe2 10.Dxe2. Ik begreep eerst de noodzaak niet tot deze vereenvoudiging. Na 10...Lxe3 zag ik het pas: ik verloor g2 weer, of ik moest op een domme manier terugslaan. Ik deed maar het armoedige 11.fxe3?! Het "mooie" 11.Lxe3 Dxg2 12.Db5+ c6 13.De5+ en 14.Tf1 was beter. Ik dacht de hele tijd dat zwart na dingen als 12.Tf1 Lh3 op f1 een kwaliteit won...
Na de tekstzet was mijn pionnenstructuur een ramp. Zwart speelde 11...Pf6, waarop ik 12.Pc3 speelde. Hij speelde rustig 12...0-0, waarna ik iets slims dacht te zien. Ik deed 13.Pd5? Typisch een gevalletje van de fatale dertiende zet. Na 13...Pxd5 14.exd5 (daar was het me om te doen geweest.) Lf5! waren de poppen aan het dansen. Pion c2 ging eraan en daarmee alle witte velden. Ik probeerde nog 15.0-0 Lxc2 16.Tf4, maar na 16...Le4 17.Ld2 f5 was de loper op e4 bijzonder sterk, stond m'n toren op f4 buitenspel en hing d5. Dit bleek te veel voor mij, want ik stond met de rug tegen de muur. Door een blunder verloor ik nog ergens twee tempi en werd ik afgeslacht. Door de riskante slotcombi van Coen leek het nog alsof het een gevecht was (Bert Kieboom: "Dat was een mooi partijtje, hè?"), maar dat was het niet. Het was stevig eenrichtingsverkeer waar ik alleen kansen had gehad als hij een slaapmoment zou hebben.
Coen was nog trots dat hij een mataanval wist te bewerkstelligen. Hij offerde een toren en loper om me mat te zetten. De computer toonde fijntjes aan dat het ook best zonder die offers had gekund. Dat verbaasde me ook niks.
 
Ik was heel erg teleurgesteld over deze harde nederlaag. Ik voelde al snel dat het een vervelende partij zou worden. Ik kon ook amper denken. Misschien is het een soort regel, de 20%-regel, die stelt dat je van tien partijen er ongeveer twee hebt waarin je geen vuist kunt maken of om wat voor reden dan ook enorm loopt te knoeien.
Dit was er zo een. Van de partijen van de afgelopen tijd, de partijen die in m'n nieuwste boekje staan, heb ik er zes voor m'n gevoel "matig" tot "redelijk goed" of misschien zelfs "leuk" gespeeld. En dus één hele erge.
In de vorige periode tel ik uit 23 partijen drie knoeipartijen. Partijen waarin ik erge fouten maak of niet lekker in de wedstrijd zit. Er zijn ook nederlagen waarin ik mezelf wel het grootste gedeelte "goed" vind spelen. Maar sommigen, zoals tegen Plukkel op 't Pinkstertoernooi, zijn vreselijk.
 
Maar ja, genoeg gezeurd over m'n eigen partij. De rest is ook belangrijk.

Le won snel van Roeten. Daarna gingen ze nog snelschaken. Le stond met 4-1 voor (!) toen ik kwam kijken. Veel meer woorden heb ik die avond niet met 'm gewisseld. Wel apart.
Ewood stond een stuk achter tegen Pliester, toen ik keek. Hij had het heel moeilijk, maar maakte nog remise toen het Loensreptiel zich verofferde. Een bizarre wending in de partij.
Coen zat Leon allemaal complimenten te maken ("Zag er mooi uit bla, bla, bla... ") toen Leon droogjes opmerkte dat het remise was geworden. Ach, beter nu dan zaterdag, zal hij wel gedacht hebben.
De verrassing van de dag was de nederlaag die Bert Kieboom opliep tegen Rob Tijssens. Ik heb er helaas niks van gezien. Ik hoorde dat Kieboom in slechte stand z'n dame weggaf. (Ben ik niet de enige knuppel hiero...)
Bert Balke won ook van Flappie, terwijl de Ruiter van Slisser won. Ik had eens drie seconden naar de stelling gekeken en ik dacht dat Slisser wel goed stond, maar misschien was dat niet zo of gaf hij ergens wat weg. Er liggen namelijk genoeg bananenschillen op de weg van "goede stelling" naar "punt".
Het wordt zaterdag tijd om in Wageningen iets recht te zetten.
 
Uitslagen:
L Pliester - E de Groote ½-½
J Derksen - H van der Poel 0-1
T Slisser - T de Ruiter 0-1
J de Groote - C van der Heijden 0-1
L Venema - B Balke 0-1
R Tijssens - B Kieboom 1-0
Le Ootes - W Roeten 1-0

6 opmerkingen: