12-05-2007

Externe competitie ronde 9

BSG 2 laat zich van zijn goede kant zien
Een hele spannende slotronde voor BSG. Het eerste kon nog kampioen worden, het tweede kon nog degraderen. Het eerste ging de laatste ronde in met een matchpunt en een handvol bordpunten voorsprong tegen de nummer negen in de poule. Dat kon dus amper misgaan. Het tweede bezocht de nummer twee en had een voorsprong van slechts 2½ bordpunt op de nummer negen; Euwe 3. Nummer 10 DBC had vijf bordpunten minder. Het kromme was dat een 6½-1½-nederlaag voldoende kon zijn voor handhaving als Euwe 3 en DBC zouden verliezen, maar dat een kleine overwinning onvoldoende zou kunnen zijn als Euwe 3 dik zou winnen en De Eenhoorn 2 niet zou verliezen.

We vertrokken naar Alkmaar met een invaller, Remmelt Otten. Hij viel in voor Chris Kooijman, die daardoor zijn kansen om dit seizoen met een overwinning af te kunnen sluiten zag vervliegen.

Eenmaal in Alkmaar aangekomen was het nog moeilijk om een goede parkeerplaats te vinden. Overal mocht je maar drie uur parkeren. Een pessimist zou denken dat hij voor die tijd wel klaar zou zijn, maar zo zijn wij niet.

Evenwicht
De Waagtoren speelde boven een restaurant. De speelzaal zag er netjes uit, met grote stoelen, die al bijna uit evenwicht raakten als je er een zware jas aan hing. Teamleider Bert Balke kwam nog net op tijd aan. De opstelling was al gemaakt. Lars mocht het ditmaal aan bord één proberen, ondergetekende speelde aan twee en verder weinig verrassingen.

Als de partijen beginnen, komen er al vrij snel spectaculaire stellingen op het bord. Lars speelt al direct op de aanval. Ook Theo Slisser komt al gauw goed te staan. Bij Tom de Ruiter zijn de zaken meer in evenwicht. Tom is in het bezit van een wat betere loper, maar verder is er weinig aan de hand en wordt er vrede getekend. De overige drie topborden zijn ook kort na elkaar beslist. Ondergetekende kwam aardig uit de opening, doch toen de stelling werd geopend, was het snel bekeken. Gelukkig deed Theo Slisser direct wat terug. Zijn tegenstander klaagde dat hij de zet a4 niet had gespeeld. In de partij had zwart steeds de regie. Met een aardig kwaliteitsoffer kreeg hij toegang tot de koning. Met slechts weinig tijd op de klok was er voor de witspeler geen houden meer aan: 1½-1½. Vervolgens was Large klaar. Zijn tegenstander was niet erg tevreden over de opening. Ondanks dat had hij het er steeds over dat wit eeuwig schaak kon houden. Large offerde materiaal voor een fraaie aanval. In de analyse had wit goede kansen, al miste zwart ook ergens een winst. Op het laatst kon Large afwikkelen naar een gewonnen eindspel, maar vanwege de tijdnood koos hij een zekere weg: eeuwig schaak. Zo stond het dus 2-2 en waren alleen de onderste borden nog bezig.

Goede stelling
Aan bord zeven stond teamleider Bert Balke de hele partij plezierig. Helaas eindigde de partij vrij plotseling. Bert had een kwaliteit weggegeven. Erg jammer. Ondertussen speelde invaller Remmelt Otten met wat moeite remise. Volgens Lennart had "Rammelt" zich de kaas van het brood laten vreten. Lennart was zelf nog aan het zwoegen, maar in de tijdnoodsfase kantelde de partij. Lennart won een stuk.
Bert Kieboom stond eveneens een stuk voor, al was het tegenspel hier ook een stuk meer. Zwart had een paar vervelende pionnen. Bert kwam nog heel ver, maar moest uiteindelijk toch in remise berusten. Hierdoor was een gelijkspel het maximaal haalbare, wat betekende dat Euwe 3 niet mocht winnen. Lennart zwoegde zich vervolgens naar een zwaarbevochten overwinning. Hij heeft de smaak duidelijk te pakken de laatste wedstrijden. Mogelijk speelde het niet promoveren van "Hoogland" in de eerste klasse SGS ook een rol bij zijn opleving.
Zo werd het dus 4-4. Van DBC was het al snel bekend dat ze hadden verloren, waardoor ze de promotieklasse onveilig gaan maken volgend jaar. Twee maanden geleden leken ze nog veilig... Euwe 3 stuntte tegen Tal. Teamleider Bert Balke mailde dat ze - net als wij - 4-4 hadden gespeeld. Ze zullen wel verbaasd hebben opgekeken dat wij hetzelfde presteerden. Een knap resultaat!

In klasse 2A kwam het ook helemaal goed met BSG 1. Ze wonnen met 2-6 van Almelo. Vorig seizoen begon BSG 1 met de wedstrijd tegen Almelo en won het ook al dik: toen werd het 1½-6½. Almelo is hierdoor gedegradeerd. Van BSG 1 speelden Ree en Ewood remise (de spelers die er anderhalf jaar terug niet bij waren) en verloor Peter. De rest won dus. BSG 1 gefeliciteerd! En BSG 2 natuurlijk ook. Een lang en slopend seizoen is goed afgesloten!

Uitslagen:
 
De Waagtoren Alkmaar (2078) - BSG 2 (1999)
1. F van Tellingen (2242) - La Ootes (2025) ½-½
2. R Punt (2059)- J de Groote (1914) 1-0
3. F Agter (2085) - T de Ruiter (2133) ½-½
4. J Smorenberg (2088) - Slisser (2086) 0-1
5. M Vink (2101) - B Kieboom (1949) ½-½
6. R Konijn (2070) - Le Ootes (2011) 0-1
7. H Veneman (2074) - B Balke (1859) 1-0
8. A Volkers (1904) - R Otten (2013) ½-½

9 opmerkingen: