27-02-2007

Interne competitie ronde 20

Remisekoning
 
Ik speel de laatste tijd erg vaak remise. Vaak vanuit brakke stellingen. Toch mag ik qua resultaat niet klagen: 2½ uit 4 tegen spelers met 2000+. Het verdedigen gaat me dus wel goed af. Maar ja, ik had al een druk weekend achter de rug en nu zou ik mijn vijfde partij in 72 uur spelen. Als je het zo zegt, valt het best mee eigenlijk. Maar ja, er komt ook nog "school", slapen, eten, enzovoorts bij.

Dit keer had ik echter geen zin om niet te gaan, Le & La zouden komen. Onder het genot van het zwakke maanlicht fietste ik naar het clubgebouw. Ik was nog niet binnen, of ik kwam het ongure duo tegen. Ik ging tegen de oudste van de twee snelschaken. Deze kreeg af en toe wat hulp van z'n broertje. We slaagden erin zo'n acht partijtjes af te raffelen in een half uur. Ik won een paar keer mooi, maar ik ging er ook een paar keer af. Het publiek genoot in ieder geval.

Bekeravontuur
Even na achten werd de indeling bekend gemaakt. Ik speelde voor de beker tegen de oude Bert Kieboom, die ik vorig jaar al twee keer had geveegd. Verder stond de topper FM Henk- IM Pliester op het programma, evenals De Ruiter - Wüstefeld. De jeugd kreeg zwart: Peter speelde tegen Slisser, Large tegen Coen (revanche?) en Lennart tegen BB.
Bert Kieboom lootte zwart tegen mij en uiteindelijk konden ook wij van start. Met analoge klok, dat wel. Tja, dat heb je met oude mensen, die zijn nog vertrouwd met die dingen. Ik dacht: "Zolang ik niet in tijdnood kom is het prima."

Al gauw vertoonde de klok kuren, Berts klok liep niet. Toen dat euvel was verholpen, moest ik zelf wat euvels verhelpen. Ik had ergens iets niet helemaal goed gedaan, blijkbaar. Waarschijnlijk rokeerde ik te vroeg, waardoor zwart alvast een aanval kon beginnen.

Met weinig stukken in de aanval kon het natuurlijk weinig voorstellen, dacht ik. Toch zag ik me genoodzaakt een pion in te leveren. Ik kreeg een mooi veld op d5 voor mijn paard, maar helemaal tevreden was ik niet. Ik kon de pion niet terugwinnen, dus moest ik druk uitoefenen op zijn stelling. Maar waar moeten de stukken staan? Na lang piekeren besloot ik tijdelijk nòg een pion te offeren. Het zag er kansrijk uit, maar toen hij exf4 deed, was mijn plan opeens mislukt. Ik reduceerde mijn achterstand tot twee pionnen, even later zelfs tot één, maar ik had voor mijn gevoel te weinig compensatie. Wel had ik positionele druk en bleef ik dat houden.

Ik had zijn stelling in een greep, maar hij kon zijn stelling gemakkelijker uit de knoop halen dan dat ik hem problemen kon geven. Gelukkig kon ik zijn loperpaar afruilen en ontstond er een stelling met ongelijke lopers, waarin ik een minuspion had.

d6
In de tijdnoodsfase wist ik mijn pion terug te krijgen. Met het mysterieuze Lg7! dreigde ik Lf8, met winst van d6. Dit mocht ik nog uitvoeren ook. Materieel was de zaak in evenwicht. Ik had een vrijpion en even later was er een eindspel T+L tegen T+P ontstaan, met beiden nog vier pionnen. Ik had geen idee hoe ik mijn d-pion naar voren moest loodsen. Uiteindelijk ruilde ik hem maar om zwarts koningsvleugel te kunnen oprollen. En toen gebeurde het. Hij had zijn zinnen gezet op mijn g3-pion. Met de koning op c7 deed hij Pxg3?, waarna ik een stuk cashte met Ld6+.
En zelfs dàt was niet te winnen voor mij. Hoe ik het ook probeerde. In de tijdnoodsfase kon ik geen plan meer verzinnen en moest ik me neerleggen bij het feit dat we zouden snelschaken. Ik had een zwartveldige loper en een a-pion, waardoor ik niet zwarts vrijpion kon ophalen. Misschien had ik wel gewonnen als ik m'n toren beter had neergezet.

Snelschaak
Ik was helemaal kapot toen ik nog moest snelschaken. Het had zijn weerslag op mijn creativiteit. Ik speelde wat passief, hopend op een goede loper. Ik hielp zelf mee aan de grootscheepse stukkenruil. Uiteindelijk bleef er een eindspel over waarin we allebei een loper en vijf pionnen hadden. Ik dacht even een beslissende pion te winnen, maar dat was slechts schijn. Ik kon zijn loper niet in verlegenheid brengen, waardoor het remise werd.
En nu ben ik uitgeschakeld, omdat mijn Belo van 2095 wat hoger is dan zijn 1887. (Eddy of Squares heeft het altijd over "meneer BELO", de n00b) In real life heeft hij vijftig punten meer dan ik (1991 om 1941), maar dat telt niet. :'(

Gematst?
Na zijn "overwinning" vertelde Kieboom dat hij niet door hoefde. (Hij had ook best van mij mogen verliezen.) Rik Weidema wilde hem echter niet "uitschakelen", eigenlijk wel grappig. =D
Henk van der Poel had ook liever tegen mij gespeeld dan tegen Bert, want dat had hij al zo vaak gedaan.

Overige partijen
Zoals gezegd de topper FM Henk - IM Pliester. Henk had met Peter veel openingstheorie bestudeerd en was erachter gekomen dat sommige varianten nauwelijks speelbaar zijn voor zwart. Eerder leek Peter meer van deze traing te hebben opgestoken; hij versloeg Henk namelijk, maar ditmaal kwam de kennis goed van pas. Leon speelde de "weerlegde" variant en verloor. Het lijkt erop dat de IM zijn onaantastbare status een beetje kwijt is.
Jammer was dat de jeugd niet tot zeges kwam. Peter speelde een chaotische remise, evenals Large. Lennart verloor zelfs van de teamleider. Tja, dat wordt bord acht. ;)

De uitslagen staan gedeeltelijk op de site met een streepje tussen BSG en Bussum. Nou, dat waren remises vier en vijf in zes partijen. Nou ja, zes partijen ongeslagen, mijn koning is blij met me. =D

Zesentwintigste ronde Eredivisie

AZ - Ajax

Er was
afgelopen weekend maar één interessante wedstrijd in de Eredivisie. Ajax ging op bezoek bij AZ. Beide ploegen hadden een zware UEFA Cup-wedstrijd achter de rug en mochten nu tegen elkaar strijden voor de tweede plaats.

In Amsterdag was het nog 2-2 geworden. AZ was dus favoriet, maar maakte deze status niet waar. Ajax was in de eerste helft veel beter. Ajax kreeg meer kansen en achterin had die ouwe Davids de zaakjes prima onder controle. Hoezo te traag?
Vlak voor rust kantelde de wedstrijd. Davids kreeg onterecht geel. De gele kaart die hij meteen daarna kreeg was wèl terecht en jammer genoeg voor hem en heel Ajax dus rood.

Na rust was Ajax gek genoeg nog steeds beter, wat benadrukt werd door de fraaie 0-1 die Perez scoorde. In de slotfase maakte AZ gelijk. Het was een omstreden moment. Het gekke was dat zelfs van Gaal de scheidsrechter (verbaal) een trap na gaf. Hij was in ieder geval eerlijk.

In Eindhoven won PSV met de grootst mogelijke moeite van Groningen, het werd 1-0 in de slotfase.

De subtoppers lieten ook punten liggen. Feyenoord speelde 3-3 gelijk tegen ADO, FC Twente kon thuis niet eens winnen van Willem II. Utrecht won met maar liefst 3-0 van NEC, Roda en Heerenveen hielden elkaar over twee duels precies in evenwicht: tweemaal 1-0, RKC won knap van Vitesse, Herxc3¡cles pakte een punt bij Sparta (waar ze weinig mee opschoten, want ze hadden thuis al verloren) en Excelsior ging thuis pijnlijk onderuit tegen NAC; het werd 0-2 (en een bedroefde Lars.)
Degradatie is weer erg dichtbij voor de bedwinger van Ajax.

Resultaten:
Groningen - PSV 0-2 0-1
Ajax - AZ 2-2 1-1
Feyenoord - ADO 3-1 3-3
Willem II - Twente 1-3 0-0
Heerenveen - Roda 1-0 0-1
NEC - Utrecht 2-0 0-3
NAC - Excelsior 2-1 2-0
Vitesse - RKC 3-1 1-3
Heracles - Sparta 2-3 0-0
Dat belooft wat voor de play-offs! Feyenoord (5) - Ajax (2)
Twente (4) - AZ (3)
 
Moet Nederland wel genoeg punten halen op de coëfficiëntenlijst. Anders zal het hele play-offsysteem wel op de schop gaan, aangezien de nummers 5 en 6 dan niet Europa in gaan.

25-02-2007

PK 2007

Zaterdag

Gisteren kwam ik na enen thuis van de bekerwedstrijd tegen ESGOO. Acht uur later mocht ik weer aan de bak. Het leek wel een schaakmarathon.

Omdat ik in de eerste ronde een bye had, had ik geen idee wie er hadden gewonnen. Op de heenreis reed ik (m'n ma reed eigenlijk :$) achter Pascals Boleno (of zo) aan. We waren benieuwd wat hij gedaan had tegen Peter. Hij had verloren, al kwam hij niet heel teleurgesteld over.

Toen ik in de zaal kwam zag ik Le & La al staan. Ook pinda was er. Ze vroegen meteen of ik naar de kapper was geweest. Ook kwam ik erachter dat ik tegen dat kleine, geniepige ventje moest. Hij had van Marijntje-pijntje verloren. Graag wilde ik hem een tweede nederlaag bezorgen. =D

Jesper de Groote - Lars Ootes
Ik speelde dus weer eens iets mafs. Het werd een of andere Siciliaanse stelling, waarin ik het idee had dat ik goed stond. Ik speelde de aanval wat maf en opeens begon de partij te kantelen. Ik hield opeens een slechte loper over tegen een vrolijk hinnikend paard. In de tijdnoodsfase graaide large een pion mee en leek hij te gaan winnen. Gelukkig voor mij gaf hij de pion later terug, waarna hij na een kwaliteitsoffer eeuwig schaak forceerde.

Ik ging nog even analyseren, maar om twee uur begon de tweede ronde alweer. Ik had uitzicht op The faster, die tegen Ali B speelde. De andere meesterklassepartij was tussen Oscar Lemmers en David Smerdon, de Australische Jan Smeets volgens mij.
Ik speelde ditmaal met zwart opnieuw tegen een dier. En ditmaal een G.M.

Gerrit Meine Muis - Jesper de Groote
Dit keer kreeg ik 1.c4 te verwerken. Meestal baal ik van zo'n opening, maar nu kon het me weinig schelen. Ik stelde me actief op en toen deed hij het fout. Na 8.e4?! en 9.Ld3 kwam ik in het voordeel. Met 10...Pg4! kwam ik tot een aanval op de witte koningsstelling. Op zet 16 gaf hij op, waarna we nog analyseerden.

Later kwamen The faster en Ali B nog mee analyseren. Op het laatst ging Ali de stelling van Lemmers en Smerdon nog bekijken. Remise of winst voor wit. Uiteindelijk won wit en zodoende staat Utrecht - ESGOO 1-1.
Uiteindelijk kon ik met Monique meerijden.

Thuis kon ik eindelijk even uitrusten. Pas om twaalf uur kwam de indeling op internet. Ik zag dat ik tegen Peter Drost zou spelen. Met wit. Liever had ik het witvoordeeltje bewaard voor een ander. Ik ging in ieder geval rustig slapen. Het ging namelijk goed.

Met wie het ook goed ging, was Vincent. Hij won tweemaal in de Promotiegroep en staat bovenaan met 3 uit 3. Handjes op elkaar!

Zondag

Pas om twee uur begon de vierde ronde. Ik zat een beetje wortel te schieten in de ochtend, wachtend op het moment dat mijn tegenstander zou komen. Peter zou namelijk met ons meerijden. Op het laatste moment wilde Grotovsky ook nog mee. :S

Het was erg stil in de zaal, aangezien alleen de Kampioensgroep speelde. Gek genoeg stonden de andere borden wel gewoon opgesteld. :S :S

Jesper de Groote - Peter Drost
Ook nu speelde ik Siciliaans. Al gauw had ik geen idee hoe ik het moest spelen. Ik improviseerde maar wat. Het resultaat was een stelling met ongelijke lopers waarin zwart aanvalskansen had. Hij offerde twee stukken voor een toren en twee pionnen en aanval. Ik had een donkerbruin vermoeden dat ik het niet lang zou overleven, maar gelukkig kon ik veel afruilen. Na de ruiltransactie stond het materieel gezien precies gelijk, maar kon zwart bogen op meer activiteit en een beter beschermde koning. Toen ook de torens eraf gingen bood ik remise aan, maar hij vond nog een poging om door te gaan. Ik moest goed mijn best doen voor de remise en uiteindelijk lukte het me. Wat een opluchting!

Met het snelschaken won ik wel met 1-3 van 'm. =D Vooral die laatste twee waren erg. Die ene waarin ik een mataanval nog net kon stuiten met ...Lh6! en de laatste waarin ik vanuit slechte stelling toch nog won. Het is altijd leuk om tegen Peter te snelschaken. =D Even daarvoor speelde Lennart nog even tegen Peter, maar hij moest de bus nog halen. Net zoals Lars. Ik ben benieuwd of ze het gehaald hebben.

Met 2½ uit 4 ben ik niet ontevreden. Al drie lastige stellingen gered. Soms zit het mee...
Aan kop is het erg spannend. Een viertal heeft 3 uit 4 en daarachter ook weer drie met 2½. Het is een leuke poule. Onderin staan o.a. Large (1 uit 4, twee zwartremises en twee witnederlagen :'() en Pascal, die pas in de vierde ronde zijn eerste halfje scoorde. Nou ja, het kan alleen nog maar beter gaan.
De volgende ronde is op 17 maart. Dan zal "Behirder" met zwart tegen Robin Oscar van Kampen (die erg beleefd is dit toernooi) spelen. "Onderin" de kraker Large - Pascal. Voor de neutrale omstander een ronde om je baard bij af te likken.

24-02-2007

KNSB-beker

BSG nipt ten onder tegen ESGOO
 
Afgelopen maandag speelde ik tegen Emile Wxc3xbcstefeld. Hij had spelers nodig die konden spelen voor de beker. Hij vroeg of ik mee zou kunnen doen. Ook vroeg hij of Ewoud (die er dus niet was) mee kon doen. Dat wist ik natuurlijk niet 100% zeker. (Gelukkig bleek dat hij geen les hoefde te geven, mooi toeval.)

Ik dacht dat hij bedoelde dat ik anders voor Ewoud in de plaats zou spelen, maar het was nog "mooier": ik mocht óók meedoen. Best maf. Van de acht spelers uit het eerste konden er maar DRIE meespelen voor de beker. Bij Ree & Pliester staat het niet in het contract, Ton speelt alleen extern, Peter speelde het PK en Coen was ook (om een mij onduidelijke reden) geen optie. Ik speelde ook het PK, maar door ongelooflijk toeval had ik de eerste ronde een bye opgenomen.

De wedstrijd was in Enschede. (lekker ver weg dus) We speelden tegen "Eigenwijze Schakers Geven Onnodig Op", ofwel ESGOO. Dit is een meesterklasseteam, maar ook zij konden maar een paar goede schakers opstellen.

Om half zes kwam FM Henk aan. Even later stond Emile voor de deur en toen konden we gaan. Tijdens de urenlange reis werden we vergezeld door "Probo Koala", een wasbeerknuffel met vastgebonden voorpoten. In Enschede reden we eerst nog de speellocatie voorbij. Uiteindelijk vonden we het afgelegen hokje. Ik denk dat dit is wat men een "kraakpand" noemt. Bij elke stap die je verzette kraakte de vloer al. In het onderkomen waren veel elektronische borden. Helaas wist de wedstrijdleider deze dingen niet aan de praat te krijgen, waardoor de partijen niet op internet waren te volgen. :-(

De match himself
We waren erg op tijd aangekomen. Om half acht waren we aangekomen. Alleen de wedstrijdleider was er. Later kwamen mijn tegenstander en Edwin Baart binnen. De opstelling werd gemaakt en FM Henk mocht de kleur loten. Hij lootte wit, wat mij geen nadeel leek.

Opstelling:
ESGOO - BSG
1. F Kroeze - H van der Poel
2. C Richter - E Wüstefeld
3. P Bierenbroodspot - E de Groote
4. J Vogel - J de Groote


Toen de thuisploeg eindelijk ook compleet was, kon de wedstrijd beginnen. Al snel lijkt het moeilijk te gaan worden. Zelf werd ik vanuit de opening overspeeld en leek Ewoud hetzelfde te overkomen. Hoe Henk & Emile stonden, ontging me daardoor.

Gelukkig voor mij kon ik mijn nadeel binnen de perken houden. Wit bleef fraai staan, maar omdat hij geen winst kon vinden, begon hij te haperen. Hij had geen plan meer. Rond zet dertig zette hij een algehele afruil in, waarna het remise werd.

Ewoud kreeg een vreselijke variant te verwerken. Zijn tegenstander speelde het rare 6...Lh5 in de ruilvariant. Zwart kreeg druk op de witte (konings)stelling in ruil voor een pion. Eerst leek het nog heel wat, maar Ewoud verdedigde en nam uiteindelijk over. Daarna greep zwart een paar keer mis en stond BSG op voorsprong.

Op dat moment stond de druk op Henk & Emile. Henk stond met de rug tegen de muur, maar Emile leek toch in ieder geval wel een halfje te gaan binnenhalen. Henk probeerde met een dame nog eeuwig schaak te houden, maar dat lukte niet. Uiteindelijk ging hij door zijn vlag: 1½-1½.

Emile stond goed tegen Richter. In een stelling waarin alle lichte stukken en de dames nog op het bord stonden, gingen ze de tijdnoodsfase in. Er werden wat stukken geruild en met weinig materiaal op het bord ging wit irritant doen. Uiteindelijk moest Emile voor de remise vechten. Er ontstond een eindspel met loper en twee pionnen tegen loper. Het mooie was dat de witte loper van de "verkeerde kleur" was. Emile hoefde alleen z'n loper maar te geven voor de g-pion en dan zouden we snelschaken. Helaas zette hij z'n loper verkeerd neer, waardoor hij de g-pion niet meer kon slaan. :-( Zo lagen we er toch uit, maar we hadden 't ze erg lastig gemaakt.

Met opgeheven hoofd konden we Enschede verlaten. Volgend jaar beter.
Uitslagen:
ESGOO (2301) - BSG (2165) 2½-1½
1. FM F Kroeze (2448) - FM H van der Poel  (2294) 1-0
2. FM C Richter (2354) - E Wxc3xbcstefeld (2240) 1-0
3. FM P Bierenbroodspot (2186) - E de Groote (2184) 0-1
4. FM J Vogel (2214) - J de Groote (1941) ½-½
 
Een mooi resultaat, maar toch uitgeschakeld.

De terugreis was lang. Om half twee waren we eindelijk thuis. Acht uur later speelde ik weer een partij, ditmaal voor het PK. (Maar daarover later meer.)

22-02-2007

UEFA Cup: Returns knock-outfase

De wanhoop nabij
 
Sterke zenuwen waren vereist in de wedstrijd AZ - Fenerbahce. AZ verdedigde thuis een 3-3 "voorsprong", maar tot wanhoop van half Nederland kwam Fenerbahce al vrij snel op voorsprong. Nog voor rust werd het 0-2, een enorme dreun. Er moesten nog twee doelpunten gemaakt worden. Drie kwartier eerder was de situatie veel rooskleuriger. "De thee smaakte vast niet goed", aldus Jarno.
 
Na de rust herstelde AZ de "3-1" achterstand. Halverwege de tweeede helft kwam de 1-2 op het scorebord en vanaf dat moment was er weer wat mogelijk. Toen Aufdam drie minuten voor tijd ook nog fraai raak kopte, stond het 2-2. Normaal gesproken geen goed resultaat, nu was het goud waard. Ik had 3-2 gegokt :'(

Ajax kende juist een droomstart. Al binnen drie minuten kwam de formatie van Henk Ten Cate op voorsprong, maar niet lang daarna kwam Werder op gelijke hoogte. De 1-1 stand werd tot de rust meegenomen.
Na de rust was Ajax furieus. Werder kreeg aanval na aanval te verwerken. Helaas kwam Ajax niet verder dan 3-1, waarmee het is uitgeschakeld. :'( Ook hier zat ik er een goaltje naast: ik had 2-1 voorspeld.

PSV speelde zeer solide tegen Arsenal. Met 0-0 zou coach Ronald K. al tevreden zijn, de 1-0 was nog eventjes beter.

In de champions league waren nog meer maffe
uitslagen:
Lille - Manchester 0-1
Real Madrid - Bayern München 3-2
Barcelona - Liverpool 1-2
Inter - Valencia 2-2

In de UEFA Cup nog een paar trieste uitslagen:
Bayer Leverkusen -
Blackburn Rovers 3-2 0-0
Shakhtar Donetsk - AS Nancy 1-1 1-0

Winnen en toch verliezen, voetbal is een raar spelletje.

21-02-2007

Moe

Goh, wat ben ik moe vandaag. Ik kom net van een basisschool vandaan waar een of ander schoolschaakkampioenschap werd gehouden. Ik weet hiet ff nix over te vertellen. Ik kom al genoeg aan m'n trekken: overmogen speel ik voor de beker en in het weekend het PK.
Oh ja, ik heb Lennarts weblog bij links gezet.
 
Strax CL kijken en morgen UEFA Cup.Voor de Nederlandse ploegen voorspel ik de volgende uitslagen:

AZ* - Fenerbahce 3-2 [3-3]
Ajax Amsterdam - Werder* 2-1 [0-3]

en

Arsenal - PSV* 0-0 [0-1]

Wie volgt? =D

20-02-2007

Interne competitie ronde 19

Stukoffers

Gisteren
kwam ik maar weer eens naar de club om een potje te schaken. Ik kwam al erg vroeg aan en toen alle opdringerige kindertjes weggingen, (dat belooft nog wat morgen) waren Peter & knabbel er opeens. Ik ging maar wat snelschaken tegen Peter. Het was een gelijkopgaande strijd, hij was wat sterker, maar ik maakte het vaker af. =D Sizzel zei dat ik de laatste jaren beter was geworden met snelschaken. Tja... Eergister speelde ik bij Pascal wat potjes tegen 'm en ik kon maar net 2-2 gelijk spelen. :| Knabbel is ook goed geworden met snelschaak.

Rond een uur of acht werd het snelschaken abrupt afgebroken omdat de indeling werd omgeroepen. Ik werd ingedeeld tegen Emile Wüstefeld, de clubkampioen. Ik had al remise gespeeld tegen Leon (die er ditmaal niet was) & Henk, maar Emile is anders. Het Frans is wel een goede opening om een zwakkere tegenstander mee te ownen. Gelukkig had ik er de nodige playchess-ervaring mee. Niet allemaal even prettig, maar ik wist in ieder geval waar ik voor moest uitkijken. Toch week ik al snel af. Met snelschaken wil een gare opstelling tegen die krukken nog wel eens succes hebben, tegen een sterke strateeg als Emile wilde ik liever geen onnodige kansen weggeven. Er ontstond een spannende stelling. Ik speelde f5!?, waarna hij counterde met ...b4!?, een zet die ik even over het hoofd had gezien. Ik peinsde en kwam tot f6!, waarna hij niet op c3 kon slaan. Een echt stukoffer kon je het niet noemen.

Aan de andere borden werden er wel stukken geofferd (een mooi woord voor weggegeven.) Naast me liet Bert Kieboom een stuk insluiten in vijandelijk gebied, Sizzel overzag ergens een vorkje en moest een stuk geven, terwijl Peter een stuk offerde voor een sterk centraal pionnenfront.

Over naar mijn eigen kunstwerk. Ik kreeg aanzienlijk voordeel, dat volgens Emile ook ergens had kunnen worden geconcretiseerd. Ik speelde het minder nauwkeurig, waarna hij dames kon ruilen, ten koste van een pion. Ik speelde het vervolgens niet goed genoeg uit. Ik ruilde de torens, waarna ik hoopte de centrumpionnen van zwart (die de strijd hadden overleeft) te kunnen tegenhouden. Zelf had ik nog wat Keniaantjes achter de hand. Toch had ik het idee dat ik voor remise moest vechten, maar dat was niet zo. Door die misvatting gaf ik waarschijnlijk nog te vroeg remise.

Uiteindelijk bleek Peter ook nog gewonnen te hebben. Hij kwam zelfs een toren achter, maar de combinatie van centrumpionnen en tijdnood bij zijn tegenstander bleek genoeg voor het punt; BSG 1 - BSG 2 1½-½. =D

De partij zal ik later aan de "partijenpagina" toevoegen.

19-02-2007

Nieuwe weblog

Op dit moment hebben zo'n beetje al m'n "vrienden" een weblog. Er is er weer eentje bij gekomen. Wie dat is, zal ik niet vertellen. Wel kan ik zeggen dat

1) degene al enkele tamelijk subtiele hints heeft gegeven
2) bij hoog en laag heeft volgehouden geen weblog te willen

Ra ra, wie is 't?

Het wordt nu tijd voor mijn "wekelijkse" potje schaken. Tot latorr!

18-02-2007

Vijfentwintigste ronde Eredivisie

Afgebroken reeksen
GM Ajax blameert zich
Voor de winterstop leek PSV met drie vingers en een teen in de neus kampioen te worden. Na de winterstop werden er veel punten gemorst. De achtervolgers liepen in rap tempo in. Deze week braken ze de negatieve reeks. Tegen Herácles werd met de nodige moeite gewonnen. Op de zondag mochten Ajax en AZ in actie komen. AZ speelde uit tegen Groningen. In de play-offs verloren de Alkmaarders nog met 3-1, dit keer leken ze gemakkelijk te gaan winnen. Het bleef echter 0-1, na veel kansen, die bijna allemaal verprutst werden. In de tweede helft kwam Groningen opeens op gelijke hoogte en vanaf dat moment namen ze het initiatief over. Het bleef echter 1-1, een uitslag die beiden een punt opleverde (en Groningen 9 ratingpuntjes).

Ajax speelde tegen Excelsior. De ploeg uit Rotterdam noord had al tien keer op rij verloren en mocht nu "uit" tegen Ajax spelen. Alles leek goed te gaan voor Ajax, dat op 1-0 kwam. Maar vervolgens gebeurde wat niemand voor mogelijk had gehouden: Excelsior scoorde twee keer kort achter elkaar. De Ajax-defensie liet zich niet bepaald van zijn beste kant zien en Excelsior maakte het fraai af. Na de 1-2 kwam Ajax voor rust nog op 2-2, maar ook in de tweede helft hield Excelsior prima stand. Een prima resultaat voor de ploeg met de laagste rating, dat in zo'n beetje de moeilijkste wedstrijd van het seizoen de negatieve reeks beëindigde.

Een ander interessant duel was dat tussen SC Heerenveen en FC Twente. De tukkers, die eerder nog met 5-1 wonnen, maaiden in de terugwedstrijd ook over Heerenveen heen. Niet gehinderd door het uitnadeel kwamen ze al voor rust op 0-2, uiteindelijk zou het 1-2 worden. Erg jammer dat Twente al zo vroeg was uitgeschakeld in de UEFA Cup. Door dit resultaat heeft de ploeg nu een rating van 2450, 150 punten meer dan aan het begin van de competitie.

Het is dringen aan de kop van de ranglijst. PSV heeft een gat van vijf punten op Ajax, dat AZ en FC Twente steeds nadrukkelijker in z'n nek voelt hijgen.

Download ronde25.txt 

Opmerkelijk genoeg verloor Werder Bremen voor de derde keer op rij in de Duitse competitie. Voor hun is de wedstrijd tegen Ajax een welkome afleiding. Ajax kon op eigen veld niet eens van de nummer zestien van de Eredivisie winnen, dus dat belooft wat. In ieder geval kunnen ze niet allebei verliezen .=D

010 - 020
Feyenoord - Ajax* 0-4 1-4
Excelsior - Ajax* 1-3 2-2
Sparta* - Ajax 3-0


Het grappige van dit rijtje is dat Feyenoord de enige Rotterdamse ploeg is die helemaal niks overhield aan de ontmoetingen tegen Ajax. Wel wonnen ze alle wedstrijd van de "kleine broertjes", die op hun beurt Ajax weer dwars zaten. Coach Erwin K. keek echter niet naar "boven" en hoopte juist de vijfde plek te handhaven. De achterstand op FC Twente is gegroeid naar 8 (!) punten.

15-02-2007

UEFA Cup: Knock-outfase

Uitsluiting
De leukste fase van de UEFA Cup is aangebroken: De KO-fase. Over twee duels zal worden bepaald wie doorgaan en wie eruit vliegen. Slechts de Nederlandse top drie mag de eer voor ons hooghouden. Feyenoord werd uit het toernooi gekickt. :-( Vervolgens werd Ajax de gebeten hond. Al strompelend werd er afgereisd naar Bremen, om daar een potje voetbal te spelen. Kampend met een gebrek aan verdedigers moesten ze de uitwedstrijd zien te overleven. AZ was met slechts zestien man naar Turkije afgereisd. (Ze moeten ook altijd ver weg, he...) Je kunt er maar elf opstellen, moet "Loowie" gedacht hebben. AZ leek al vroeg in de avond voor een stuntje te gaan zorgen. Ze kwamen tweemaal op voorsprong, maar moesten toch met een 3-3-gelijkspel genoegen nemen. Dit betekent dat AZ wel goede kansen heeft, maar ze kunnen thuis niet "freewheelen".

Ajax had het in noordwest Duitsland wat moeilijker. Hun kansen om de uitwedstrijd te overleven daalden aanzienlijk toen Lindenbergh halverwege de eerste helft kort achter elkaar twee gele kaarten pakte. Soms heb je pech met de scheidsrechter. Sommigen durven geen rode kaarten te trekken, waardoor spelers die al een keer geel hebben gehad keer op keer proberen de enkels van hun tegenstanders te breken. Deze durfde het duidelijk wel en waarvoor eigenlijk... Hoe dan ook, Ajax werd een tiental. Na de rode kaart leek het alsof er spoedig nog meer zouden volgen, maar dat viel mee. Ajax wist zelfs de rust te halen zonder een tegentreffer te hoeven incasseren.

Na de rust werd het snel 1-0. Toen ook nog een bal op de lijn werd gepromoveerd tot doelpunt, was het duel gespeeld. Uiteindelijk kreeg Werder nog genoeg kansen op meer; het werd 3-0. Een enorme uitslag, die in de ArenA moeilijk kan worden weggepoetst. Met een overwinning zou ik al tevreden zijn.

Ik heb gezien dat volgende week al de returns zijn.

In de Eredivisie loopt de spanning op, hieronde een file met uitslagen.Download ronde24.txt 

12-02-2007

Partijenpagina

Hier komen enkele aardige partijen te staan van mij.
 
Peter Riksten (SGA) - Jesper de Groote (SGS)
Hutton 28-10-2006
1.d4 Pf6 2.Pc3 d5 3.Lg5 Oh jee, hij speelt net zo als Jesper Nederlof, dacht ik. Pe4!? Een poging om af te wijken. 4.Pxe4 dxe4 5.Dd2 c6 6.e3 Db6 7.0-0-0!? f6 8.Lf4 Le6 9.Kb1 Pa6 10.c4 Td8 11.f3 Natuurlijk niet het optimistische 11.c5? vanwege Pxc5 12.dxc5 Txd2 13.cxb6 Txd1+ 14.Kc2 Td8 (14...Txf1? 15.bxa7+-) 15.bxa7 Ta8 16.Lb8 Ld5-+ 11...Lf5 12.fxe4 Lxe4+ 13.Ld3 Lxd3+ 14.Dxd3 e5 15.Lg3 Le7 16.Pf3 0-0 17.c5! Mijn dame komt in het nauw, verdorie! 17...Db4 18.Le1 Da4 19.b3 Da3 20.Dc4+ Kh8 21.Lc3 e4 22.Pd2 f5 23.De6


Een mokerslag, aangezien wit zowel 24.Dxe7 als 24.Pc4 dreigt. Gelukkig vond ik nog een geweldige zet: 23...Pc7! 24.Dxe7 Pd5 25.Lb2 Dxb2+ Ik won bescheiden mijn stuk terug. Volgens Fritz is 25...Da6! 26.Dg5 Dd3+ 27.Ka1 Pxe3 goed voor zwart. 26.Kxb2 Pxe7 Er is een gelijke stelling ontstaan, maar nu ga ik ernstig klooien. 27.Pc4 Pd5 28.g3 b5?! Misschien niet nodig.  29.cxb6 axb6 30.The1 Kg8 31.Pe5 Td6 32.Tc1 Tff6 33.Tc4 Kf8?! 34.Ta4!? De toren komt op deze manier in het spel. 34...Td8 35.Ta7 Kg8 Dan maar weer terug. 36.a3 c5?! Opnieuw een verzwakking. 37.dxc5 bxc5 38.Ta5 Sterker is 38.Td1! De penning op het paard is vervelend. 38...Pe7? 39.Te2 Wit kon zonder bezwaar een pion plukken: 39.Txc5 Td2+ 40.Tc2. 39...Td5 40.Pc4 g5 41.Ta7 Pc6 42.Tc7 Pe5 43.Pxe5 Txe5 44.Td2?! 44.Tc2! f4 45.gxf4 gxf4 46.exf4 Txf4 47.T7xc5 Txc5 48.Txc5 Tf2+ 49.Kc3 Txh2 Wits pionnen ogen toch wat gevaarlijker. 44...Tf7 45.Txf7 Kxf7 46.Tf2 Ke6 47.Kc3 Kd5 48.Td2+ Kc6 49.Kc4 f4 50.gxf4 gxf4 51.exf4
 

51...Tf5 Ik week af van 51...e3 ,vanwege 52.Td6+!, waarna ik niet beter zag dan dat Kxd6? verliest na 53.fxe5+ Kxe5 54.Kd3 Kf4 55.Ke2. Beter is echter 52...Kc7! 53.Td1! e2?! (53...Tf5) 54.Te1 Te4+ 55.Kxc5 Txf4 56.Txe2, al blijft het slecht voor zwart.) 52.Tf2 e3 53.Te2 Txf4+ 54.Kd3 Th4! Zo komt er dan toch een gelijk eindspel op het bord. 55.Txe3 Txh2 56.a4 Kb6 57.Te4 h5 58.Kc4 En hier werd tot remise besloten. Een leerzame partij!
½-½

De Groote,Jesper (1941) - Boutens,Lukas (2158)
Externe competitie 3e klasse ronde 7, 24-03-2007
Op de dag van de wedstrijd kreeg ik te horen dat ik aan bord één zou zitten. Ik vroeg me af wie er meer verrast zou zijn door de opstelling, m'n tegenstander of ik. 1.e4 d6 Hij speelt dus Pirc. Een flexibele keuze om genoeg kansen te creëren tegen een zwakkere tegenstander. 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.f3 Wits plan is als volgt: hij gaat met Lc1-e3, Dd1-d2, g2-g4 en h2-h4 aanvallen. Zwart krijgt kansjes in het centrum, dus wit moet blijven opletten. 4...c6 5.Le3 b5 6.Dd2 Pbd7 7.g4 Pb6 8.Ld3 Volgens Lars is dit geen theorie meer. Ik volgde mijn eigen inzicht: ik wilde na ...b4 Pce2 kunnen doen zonder ...Pc4 toe te laten. 8...h5 Een beetje een maffe zet. Meestal stelt zwart zich op met ...h6, zodat wits volgende zet minder effectief wordt. 9.g5 Pfd7 10.f4 Ik was tevreden met mijn ruimteoverwicht. Ik kan f4-f5 spelen, waarna zwart steeds rekening moet houden met fxg6. Ik kan eventueel mijn paard naar h4 spelen, waarna g6 zwak is. Met zijn volgende zet speelt zwart hoog spel. 10...e5?!
 

11.f5 Wit heeft veel opties: [11.dxe5 dxe5 12.f5 leek me minder, zwart is e5 kwijt, maar de pion op d6 stond de zwarte stukken in de weg. 11.Pf3 Een neutrale, drukverhogende zet.  Het spel kan verdergaan met 11...Lg7 12.fxe5 dxe5 13.d5 b4 14.dxc6 bxc3 15.cxd7+ Lxd7 16.Dxc3, waarna wit een pion meer heeft.] 11...De7?! Opnieuw een bizarre zet. [Beter is 11...exd4!? 12.Lxd4 Pe5 13.fxg6 fxg6 14.0-0-0 Zwarts paarden staan mooi.] 12.d5!? Na lang nadenken besloot ik deze scherpe zet te spelen. [Volgens de computer is 12.f6! heel sterk. 12...De6 Het beviel mij niet dat de dame kon gaan irriteren. 13.d5 cxd5 14.Pxb5 Kd8 15.exd5 Dxd5 16.Pc3! Computers zijn ook zo sterk als ze ruimtevoordeel hebben... De pointe van de tekstzet was dat 12.Pf3 slecht is vanwege 12...b4 13.Pe2 gxf5] 12...cxd5? [Beter is 12...b4! 13.dxc6 bxc3 14.cxd7+ Lxd7 15.Dxc3, waarna wit een pion voor staat. Zwart heeft echter genoeg compensatie. 15...gxf5 16.exf5 d5=] 13.Pxb5 [Zelfs nog beter is 13.Lxb6! Pxb6 14.Lxb5+ Ld7 15.Pxd5 Pxd5 16.Dxd5 Tb8+-] 13...d4 Nu zit er een goede afwikkeling in de stelling. 14.Pc7+ [14.Lf2?! Pc5=+] 14...Kd8
 

15.Pxa8 Opnieuw na lang nadenken gespeeld. Ik zat lang te twijfelen welke wat ik hier zou gaan spelen. Volgens mijn tegenstander was de tekstzet fout, maar dat is hij niet. Wit blijft goed staan. [15.f6 Deze zet had ik eerst bedacht. Ik dacht de zwarte dame mooi in te sluiten. Dat gebeurt niet, maar na 15...Pxf6 16.Pxa8 dxe3 17.Da5! Pfd7 18.Pf3+- Staat wit beter. Hij heeft een kwaliteit tegen een pion meer.] 15...dxe3 16.Dxe3 Ik besloot de pion nu wel te elimineren. [16.Da5 Dxg5 17.Pf3 Dg4 zag er wat link uit.] 16...Pxa8 17.Dxa7 Dxg5 Een blufzet. 18.Pf3? [18.Dxa8 Dg2 19.0-0-0 Lh6+ 20.Kb1 Dxh1 21.La6 Zwart verliest de loper weer. Ik weet niet waar ik bang voor was, want ik dacht steeds dat dit niet kon. 21...Kc7 (In de analyse bedachten we 21...Ke7 22.Lxc8+-) 22.Da7+ Kc6 23.Lc4xc2xb1 Wit heeft een vreselijke aanval.] 18...Df4 19.Dxa8 [19.Tf1 Pab6 vond ik niks. De dame is afgesneden van de verdediging.] 19...Dó 20.Tf1 Plotseling staat wit slecht. 20...De3+ 21.Le2 Lh6?! De tijdnoodfase was het leukste onderdeel van de partij. Met nog tien minuten over moest ik me verdedigen tegen zijn lichte stukken. Zwart had nog ongeveer twintig minuten over. Achteraf was hij niet blij met deze zet. [21...Le7! Zwarts loper staat hier prima. De dreiging ...Lh4+ verhindert Td1.] 22.Dd5!
 

Valt d6 en f7 aan. Bovendien wordt d2 nog even gedekt. 22...Lf4 Zwart wil h2 pakken en dan met zijn vrijpionnen rennen. 23.fxg6 Zo komt de f-lijn open, waardoor Tf1 snel bij de koning kan komen. 23...fxg6 24.Dxd6 Lxh2 25.a4 Ik kon weinig, dus ging maar met een troef lopen: de a-pion. 25...Lf4 [25...Dxe4 26.0-0-0 Ziet er leuk uit. Wit dreigt Df6+.] 26.Ta3 De toren komt ook in het spel. 26...Dc1+ 27.Kf2 Dxc2 28.Td1 Deze toren doet ook weer mee. Er dreigt weer Df6+. 28...Lg5 Dekt f6. 29.Tad3 [29.Tc3 Dxa4 Zag ik niet zo zitten. 30.Dc5 is dan echter heel sterk volgens Fritz.] 29...Le7 [29...Lh4+ 30.Kf1 haalt weinig uit. Tf8+ kan nog steeds niet.] 30.Db6+ Even een geintje. 30...Dc7 [30...Ke8 31.Dxg6+ De grap is dat wit de pion met schaak ophaalt. Kd8 Wit heeft nu in ieder geval remise.] 31.Dxg6 h4? Verliest op slag. 32.Lg4! Opeens staat Pd7 driemaal aangevallen. 32...Da7+ Nog net op tijd zag hij dat Db6+ al helemaal niet kon. 33.Kg2 h3+ 34.Kh1 De koning staat nu veilig. Zwart heeft niks meer. 34...Dxa4 35.Lxd7 Lxd7 36.Txd7+ [36.b3!] 36...Kc8 Wil niet afruilen. 37.Df5! Tf8 38.Td8+ Kb7 39.Dd7+ Met nog weinig tijd het simpelst. Wit haalt nog een stuk op. 39...Kb6 En nu een hele dame. 40.Dxa4
1-0

06-02-2007

Drieëntwintigste ronde Eredivisie

Rating
Twee ultieme toppers ditmaal. Iedereen weet de uitslag ervan. Daarom hieronder de ratinggrafiek van het seizoen 2006-2007:
 

Duidelijk zijn de pieken en dalen te zien van de ploegen. PSV zakte van ruim 2650 tot onder de 2600. Ze hadden al slechte oefenwedstrijden gespeeld en verloren nu tweemaal op rij. Ajax vernederde Feyenoord voor de tweede keer en is weer op weg richting de 2500. Opmerkelijk was dat Huntelaar niet in actie mocht komen. Desondanks werd het 4-1. In Stadion F. was het al 0-4 geworden, dus coach Erwin K. kon alleen maar tevreden zijn. De nieuwe nummer vier op de ratinglijst is FC Twente, dat Excelsior zijn negende nederlaag op rij bezorgde (goed te zien op de grafiek.) De Tukkers hebben nu een rating van 2414, terwijl Feyenoord onder de 2400-grens is gezakt: ze hebben nog maar 2393 punten. Onderin veranderde weinig. Heracles en Willem II hielden elkaar min of meer in evenwicht en ook ADO pakte een puntje, terwijl RKC & Excelsior verloren.

Opmerkelijk is de grote zuigende kracht naar de 2100- en 2300-rating. De ploegen zijn zich behoorlijk gaan clusteren. De 2300-groep bevat de ploegen Roda (2330), NEC, Vitesse, NAC en Utrecht (2294), met aan de randen Heerenveen (2362) aan de bovenkant en Groningen (2266) en Sparta (!) (2245) aan de onderkant. De 2100-groep bevat alle zorgwekkende clubs, die langzaam onder de 2100 dreigen te zakken: ADO (2150), Heracles, Willem II en RKC (2113). Onderaan staat Excelsior, dat vanwege een lage startrating en de waanzinnig slechte reeks van de afgelopen tijd nog maar 2058 heeft. Aan kop is met name AZ zeer stabiel rond de 2500, Ajax daar nog iets onder, terwijl Twente en Feyenoord rond de 2400 zweven. Een ratingsysteem zegt iets over de verwachte uitslag van een wedstrijd. Als er onvolkomenheden zijn, worden die er wel weer uitgezeefd vanwege de constructieve resonantie. Volgend seizoen ga ik wel wat dingen aanpassen.
Download ronde23b.txt Download rating23.txt

03-02-2007

Externe competitie ronde 5

Kutzooi
 
Wie had gedacht dat het tweede van BSG na de winterstop weer fris uit de startblokken zou komen, kreeg ongelijk. In de (misschien wel) belangrijkste wedstrijd van het jaar ging BSG 2 ten onder tegen Euwe 3. Volgens Lennart zouden we alleen "ons werk" moeten doen om deze wedstrijd tegen "allemaal <2000" te winnen.

De eerste tegenslag was dat Tom de Ruiter al op vakantie was (en dus niet kon meespelen 8-|.) Vervolgens meldde Theo Slisser zich ziek op de dag van de wedstrijd. Mark Pieterse werd "uit z'n bed gebeld" om op te draven als invaller, evenals iemand die zich graag laat omschrijven als "de witte". (De witte werd niet uit z'n bed gebeld, voor de duidelijkheid.)
Vandaag was de grote dag. De dag dat we konden laten zien dat wij beter waren dan zij. De dag dat we konden laten zien dat we hoger moeten staan dan waar we nu staan. We bewezen helaas eerder het tegenovergestelde. :'( Geplaagd door het gebrek aan vaste krachten, werd de opstelling omgegooid. Bert Kieboom werd weer eens aan bord één gezet, invaller Mark Pieterse speelde aan bord vijf, waardoor ik naar bord zeven verhuisde. Opmerkelijk was dat de matig presterende spelers als Chris & Lennart aan bord twee en vier speelden. Toch had ik er alle vertrouwen in.

Als de partijen beginnen, valt mij vooral op hoe de witspelers al direct vol in de aanval gaan. Zelf kreeg ik een behoorlijk tijdsvoordeel, evenals Mark Pieterse, die met 1.b4! zijn tegenstander in verlegenheid bracht. Teamleider Bert Balke wint in de opening een pion (theorie?), terwijl De witte in een Caro-Kann vrij verdedigend stond.

Aan de kopborden wint Kieboom een stuk tegen wat pionnen, Kooijman speelt een degelijke remise. Het duo Lars & Lennart scoort weer één punt. Lars speelt iets scherps (Draak toch 8-|) en blijft na een thematisch kwaliteitsoffer eenvoudig overeind en wint. Lennart krijgt al vanaf de "aftrap" moeilijkheden. In een moeilijke Spaanse partij waarin wit De2 speelt, wordt hij getruct. Wit versmaadt de pion, maar blijft beter staan. Toen ik voor het laatst keek, leek de zwarte stelling te zijn opgeknapt, maar uiteindelijk toch 1-0...

Dan over naar de onderste borden. Pieterse had hun topscorer op remise gehouden. Hij stond waarschijnlijk zelfs beter in de slotstelling. Prima gedaan! Vervolgens Bert Balke. Zijn vrolijke gevoel moet zijn omgeslagen toen wit met La7! de toren op b8 inrekende. Kwaliteitsverlies dus. Het leek nog te gaan, maar uiteindelijk was het toch vrij snel uit. De witte speelde best grootmeesterlijk tegen een meisje. Hij kwam steeds beter te staan. Hij plukte hier en daar een pionnetje mee en hij leek het punt te gaan drukken. Het enige probleem was de tijd. Hij haalde de veertigste zet nog net, (@%$#&* analoge klokken!!!!) maar wit had behoorlijke tegenkansen. Uiteindelijk bleek het remise te zijn geworden. Ook Bert Kieboom maakte remise. Hij kwam in een veelbelovend eindspel, maar zag geen winstweg.

Dan nu mijn partij. Weggestopt aan bord zeven wilde ik mijn tegenstander een enorm pak rammel geven en dat leek aardig te lukken. Ik speelde weer de Lb5-variant. Met de gelukzalige gedachte van de partij Ewoud de Groote - Stefan kuipers in mijn achterhoofd, ging ik proberen om mijn tegenstander op een vergelijkbare manier te slachten. Hij speelde een beetje merkwaardig, waardoor mijn koningsaanval goed uit de verf kwam. Zwart moest steeds nauwkeurig verdedigen, wat hij ook deed. Helaas miste ik een kans. Met 18.Tg5 in plaats van 18.Tg3? had ik volop kansen om 'm te hakken. Na 18.Tg3 deed hij De7!, waarna mijn paard op h4 aangevallen stond. Na 19.Pf3?! was de aanval voorbij. Zwart kwam beter te staan en ik kon maar met moeite remise maken. (Partij volgt misschien nog.)

Bij elkaar opgeteld scoorden we maar 3½ punt, waardoor we wéér met een nederlaag op zak konden terugreizen. De kansen op klassebehoud zijn weer verder geslonken. Over een maand gaan we Botwinnik van het bord vegen!!
Uitslagen:
1. P Beugel (1945) - B Kieboom (1949) ½-½
2. O van Keulen (1976) - C Kooijman (1983) ½-½
3. B Westera (1981) - La Ootes (2025) 0-1
4. M Ordodi (1933) - Le Ootes (2011) 1-0
5. J Stigter (1900) - M Pieterse (1802) ½-½
6. D Kamphuijs (1871) - B Balke (1859) 1-0
7. J Stins (1830) - J de Groote (1914) ½-½
8. L Boszhard (1783) - J Witkamp (1866) ½-½

Euwe 3 (0) - BSG 2 (1) 4½-3½


Verdomme maar één overwinning. :'(
BSG 1 won en wel met 1½-6½ van Haren.

01-02-2007

Ratinglijst februari 2007

De nieuwe ratinglijst is er. Er zijn weinig veranderingen. Zelf bleef ik constant, ik had namelijk geen partijen gespeeld. Alleen Lars wist te stijgen; hij gaat van 2042 naar 2065. Grotovsky daalde wat, van 2198 naar 2184, Peter leverde twintig punten in en staat nu op 2074, Lennart daalde van 1995 naar 1944. Niet leuk, zeker niet nu bijna iedere prutser al 2000 of meer heeft.

Op Playchess speelde Grotovsky even. Hij verloor zowat alles en zakte van bijna 2500 naar 2300 :'(. En dat in één kwartiertje of zo...

Op Utrechtschaak wordt een nieuw systeem ingevoerd. Cursieven kunnen niet meer posten. Jammer. Ik vroeg me af of ik een soort schuilnaam kan aannemen, want ik wil per se niet als "Jesper de Groote" posten.

Zaterdag Externe competitie! Euwe 3 - BSG 2, ik heb er een goed gevoel over. BSG 1 speelt uit tegen Haren, dus de reis zal al het eerste obstakel zijn. De ervaring leert dat een verre reis het resultaat meestal positief beinvloed, maar dat terzijde.
Ik vond het leuk om een wit artikel te schrijven.