03-02-2007

Externe competitie ronde 5

Kutzooi
 
Wie had gedacht dat het tweede van BSG na de winterstop weer fris uit de startblokken zou komen, kreeg ongelijk. In de (misschien wel) belangrijkste wedstrijd van het jaar ging BSG 2 ten onder tegen Euwe 3. Volgens Lennart zouden we alleen "ons werk" moeten doen om deze wedstrijd tegen "allemaal <2000" te winnen.

De eerste tegenslag was dat Tom de Ruiter al op vakantie was (en dus niet kon meespelen 8-|.) Vervolgens meldde Theo Slisser zich ziek op de dag van de wedstrijd. Mark Pieterse werd "uit z'n bed gebeld" om op te draven als invaller, evenals iemand die zich graag laat omschrijven als "de witte". (De witte werd niet uit z'n bed gebeld, voor de duidelijkheid.)
Vandaag was de grote dag. De dag dat we konden laten zien dat wij beter waren dan zij. De dag dat we konden laten zien dat we hoger moeten staan dan waar we nu staan. We bewezen helaas eerder het tegenovergestelde. :'( Geplaagd door het gebrek aan vaste krachten, werd de opstelling omgegooid. Bert Kieboom werd weer eens aan bord één gezet, invaller Mark Pieterse speelde aan bord vijf, waardoor ik naar bord zeven verhuisde. Opmerkelijk was dat de matig presterende spelers als Chris & Lennart aan bord twee en vier speelden. Toch had ik er alle vertrouwen in.

Als de partijen beginnen, valt mij vooral op hoe de witspelers al direct vol in de aanval gaan. Zelf kreeg ik een behoorlijk tijdsvoordeel, evenals Mark Pieterse, die met 1.b4! zijn tegenstander in verlegenheid bracht. Teamleider Bert Balke wint in de opening een pion (theorie?), terwijl De witte in een Caro-Kann vrij verdedigend stond.

Aan de kopborden wint Kieboom een stuk tegen wat pionnen, Kooijman speelt een degelijke remise. Het duo Lars & Lennart scoort weer één punt. Lars speelt iets scherps (Draak toch 8-|) en blijft na een thematisch kwaliteitsoffer eenvoudig overeind en wint. Lennart krijgt al vanaf de "aftrap" moeilijkheden. In een moeilijke Spaanse partij waarin wit De2 speelt, wordt hij getruct. Wit versmaadt de pion, maar blijft beter staan. Toen ik voor het laatst keek, leek de zwarte stelling te zijn opgeknapt, maar uiteindelijk toch 1-0...

Dan over naar de onderste borden. Pieterse had hun topscorer op remise gehouden. Hij stond waarschijnlijk zelfs beter in de slotstelling. Prima gedaan! Vervolgens Bert Balke. Zijn vrolijke gevoel moet zijn omgeslagen toen wit met La7! de toren op b8 inrekende. Kwaliteitsverlies dus. Het leek nog te gaan, maar uiteindelijk was het toch vrij snel uit. De witte speelde best grootmeesterlijk tegen een meisje. Hij kwam steeds beter te staan. Hij plukte hier en daar een pionnetje mee en hij leek het punt te gaan drukken. Het enige probleem was de tijd. Hij haalde de veertigste zet nog net, (@%$#&* analoge klokken!!!!) maar wit had behoorlijke tegenkansen. Uiteindelijk bleek het remise te zijn geworden. Ook Bert Kieboom maakte remise. Hij kwam in een veelbelovend eindspel, maar zag geen winstweg.

Dan nu mijn partij. Weggestopt aan bord zeven wilde ik mijn tegenstander een enorm pak rammel geven en dat leek aardig te lukken. Ik speelde weer de Lb5-variant. Met de gelukzalige gedachte van de partij Ewoud de Groote - Stefan kuipers in mijn achterhoofd, ging ik proberen om mijn tegenstander op een vergelijkbare manier te slachten. Hij speelde een beetje merkwaardig, waardoor mijn koningsaanval goed uit de verf kwam. Zwart moest steeds nauwkeurig verdedigen, wat hij ook deed. Helaas miste ik een kans. Met 18.Tg5 in plaats van 18.Tg3? had ik volop kansen om 'm te hakken. Na 18.Tg3 deed hij De7!, waarna mijn paard op h4 aangevallen stond. Na 19.Pf3?! was de aanval voorbij. Zwart kwam beter te staan en ik kon maar met moeite remise maken. (Partij volgt misschien nog.)

Bij elkaar opgeteld scoorden we maar 3½ punt, waardoor we wéér met een nederlaag op zak konden terugreizen. De kansen op klassebehoud zijn weer verder geslonken. Over een maand gaan we Botwinnik van het bord vegen!!
Uitslagen:
1. P Beugel (1945) - B Kieboom (1949) ½-½
2. O van Keulen (1976) - C Kooijman (1983) ½-½
3. B Westera (1981) - La Ootes (2025) 0-1
4. M Ordodi (1933) - Le Ootes (2011) 1-0
5. J Stigter (1900) - M Pieterse (1802) ½-½
6. D Kamphuijs (1871) - B Balke (1859) 1-0
7. J Stins (1830) - J de Groote (1914) ½-½
8. L Boszhard (1783) - J Witkamp (1866) ½-½

Euwe 3 (0) - BSG 2 (1) 4½-3½


Verdomme maar één overwinning. :'(
BSG 1 won en wel met 1½-6½ van Haren.

14 opmerkingen: