07-01-2007

Halve finales 2007

Uit het niets nu een verslag van de laatste ronde van de halve finales. Er stonden de volgende duels op het programma:

1. IM Bosboom (2375) - GM Werle (2551)
2. GM Smeets (2525) - IM Van Haastert (2393)
3. IM Dambacher (2429) - GM Ernst (2512)
4. IM Janssen (2480) - IM Spoelman (2450)


Verrassingen op zaterdag
De indeling was gemaakt op "rating", wat betekende dat de hoogstgeplaatste speler tegen de zwakste kwam te spelen. Daarom was het duel tussen Ruud Janssen en Wouter Spoelman op voorhand de onvoorspelbaarste. Het leuke van deze "halve finales" is dat de "winnaars" van deze ronde naar het "gewone" NK mogen! Alleen daarom al het volgen waard.

Gisteren werd de eerste ronde gespeeld. Op sommige borden vlogen de vonken er echt vanaf. Zo ging Bosboom na een saai begin direct in de aanval tegen Werle. Deze verdedigde niet optimaal en binnen dertig zetten waren de witte stukken diep de stelling binnengedrongen; mat was onafwendbaar: 1-0.

Ook Grootmeester Jan Smeets moest hachelijke momenten doormaken. Hij speelde een scherpe variant van de Draak en dat had hem duur kunnen komen te staan. Op Utrechtschaak werd de winnende variant voor zwart al genoemd. Helaas voor de zwartspeler, Edwin van Haastert, miste hij dit en deed een slappe zet. Achteraf bleek dat hij de hele variant grondig had bestudeerd, maar dat hij de juiste voortzetting was vergeten tijdens de partij... :S De straf was een minder eindspel, dat ook daadwerkelijk werd verloren: 1-0.

De partij Dambacher - Ernst ging er rustiger aan toe. Dambacher leek de hele tijd wat beter te staan, maar Ernst speelde creatief tegen en maakte gelijk: ½-½.

De ratingtechnisch spannende partij Janssen - Spoelman leek een ramp te worden voor de witspeler. Hij werd helemaal overklast na de opening, maar opeens keerden de kansen. Met een mooi offer kwam de witte stelling tot leven, waarna zwart al gauw misgreep. De zwarte stelling stortte ineen: 1-0 en een bedroefde Spoelman.

De beslissingen op zondag
Op de zondag mochten de heren opnieuw tegen elkaar aantreden, nu met verwisselde kleuren. De enige onbesliste partij, tussen Ernst en Dambacher was precies op de tijdcontrole afgelopen. Ernst ging namelijk op de 40e zet door zijn vlag. Blijkbaar was hij in de veronderstelling dat hij de 40e zet al gedaan had. Op "Utrechtschaak" werd al gerept over "Ernstige nalatigheid" en zo. In ieder geval een verrassing, want Sipke Ernst wordt hoger aangeschreven als Martijn Dambacher.

De andere beslissing viel in het duel Van Haastert - Smeets. Van Haastert had waarschijnlijk geen oog dicht gedaan vanwege de gemiste winst. Smeets speelde lekker op remise, hij koos namelijk de Berlijnse verdediging. Van Haastert leek goed te staan, maar Smeets kwam niet in de problemen. Toen hij ook nog een mooie grap in de stelling bracht met Te1+!, moest wit voor remise vechten. En zelfs de remise was hem niet gegund: Smeets won ook de tweede partij.

Jan Werle nam revanche voor de harde nederlaag uit de eerste ronde. Hij drukte Manuel Bosboom langzaam van het bord en bracht de zaak weer in evenwicht.

Ook Wouter Spoelman benutte het witvoordeel om de schade in zijn zwartpartij ongedaan te maken. In een onoverzichtelijke Spaanse partij sloeg zwart met het verkeerde stuk op e4, waarna er een enorme slagwisseling volgde. Zwart moest voor remise vechten, aangezien zijn koning slecht stond. Uiteindelijk bleek de zaak onverdedigbaar en moest Janssen de koning omleggen.

Dit betekende dat er twee barrages moeten worden gespeeld:
Werle - Bosboom
Janssen - Spoelman

Download 2007nr3.txt 

Het rapidschaken
Het snelschaken moest nu de beslissing brengen. De fysieke en mentale belasting moet erg groot geweest zijn. Eerst al een "lange" partij en dan nu twee rapidpartijen. Als eerste maak ik melding van de partij Werle - Bosboom, waarin laatstgenoemde zijn talent voor snelschaken weer onderstreepte. Bosboom kwam met een stukoffer, dat interessante complicaties opwierp. Toen Werle verkeerd reageerde verloor hij twee pionnen, genoeg voor overgave.
De partij Janssen - Spoelman was veel technischer. Janssen kreeg een mooi veld op d6, waar hij nog tot in het eindspel plezier van had. In een toreneindspel kon hij een vrijpion crexc3xabren. Hij moest nauwkeurig spelen en dat deed ie niet (vanwege de tijdsdruk), waardoor Spoelman remisekansen kreeg. Uiteindelijk offerde Janssen zijn toren om te kunnen promoveren, waarna de partij beslist was.
In de returns moesten de verliezers de schade opnieuw proberen in te lopen. Werle moest met zwart proberen te winnen van Bosboom, maar faalde. In een ongeveer gelijke stelling nam hij teveel risico. In plaats van op herhaling van zetten in te gaan, ontwierp Werle een zelfvernietiging. Het kostte hem een kwaliteit, waarna hij opgaf.

Wouter Spoelman moest ook al proberen te winnen. Alle partijen tussen hem en Ruud Janssen waren in een witzege geëindigd, dus hij had zeker kansen. Vanwege de druk op f2 leek hij het lastig te hebben, maar dat viel mee. met c5 werd de loper opgejaagd en veroverd. Het zwarte offensief stelde te weinig voor: opnieuw 1-0.

Het snelschaken
In het snelschaakpotje had Janssen wit geloot. Hij zou dan vier minuten (plus tien seconden per zet) krijgen en Spoelman vijf. Dit witvoordeel zou een groot voordeel kunnen betekenen in deze sudden death.

De partij begon weer met een rare variant, die wit weinig voordeel zou mogen beloven. Toen Janssen ook nog een kwal moest geven, zag het er slecht uit voor hem. De vrijpionnen die hij had gekregen, rukten op. Zwart had hier echter weinig problemen mee, want wits loper deed niet mee in het spel. Uiteindelijk activeerde wit de loper, maar dat ging ten koste van de vrijpionnen. Er kwam een eindspel loper tegen toren op het bord, met beiden de f-,g-, en h-pion. De vraag was of dit remise was. Waarschijnlijk niet. Zwart won dan ook.
Spoelman dus ook door.
Uitslagen

Lange partijen:
1. IM Bosboom (2375) - GM Werle (2551) 1-0 0-1
2. GM Smeets (2525)* - IM Van Haastert (2393) 1-0 1-0
3. IM Dambacher (2429)* - GM Ernst (2512) ½-½ 1-0
4. IM Janssen (2480) - IM Spoelman (2450) 1-0 0-1

Rapidpartijen
1. GM Werle (2551) - IM Bosboom (2375)* 0-1 0-1
2. IM Janssen (2480) - IM Spoelman (2450) 1-0 0-1

Snelschaakpartijen
1. IM Janssen (2480) - IM Spoelman (2450)* 0-1

* Gaat naar NK

Hier zijn de partijen, Lennart!

4 opmerkingen: