13-01-2007

Eerste dag PJK 2007

Weinig verrassingen eerste schaakdag
Vandaag werden de eerste twee ronden van het PJK gespeeld. Niet door mij, want ik ben te oud (ik zei ook: "Daarom zie je hier geen volwassenen meedoen").

In de A-categorie was Fgenie Grotovsky favoriet. Ver daarachter kwamen Politeia, Sten Goes, Pinda (Daedalus), Marc Schwartz en Kaspere User. Zou Grotovsky zijn favorietenrol kunnen waarmaken?
 
Favorieten met de schrik vrij
In de eerste ronde stonden niet bepaald topduels gepland.
Grotovsky (2198) mocht zelfs met wit aantreden tegen Charlotte Moons (1627). Politeia (1995) had zwart tegen Marianna Zelitchenko (1623). Verder nog een paar weinig interessante wedstrijden.

Toch leek er een stunt in de maak, of beter gezegd, twee stunts. Grotovsky speelde namelijk Siciliaans met wit en snoepte een pion mee. Dit toetje zou zwaar op de maag kunnen liggen. De omstanders, waaronder Lars Ootes, waren unaniem in hun oordeel: wit zou een zware pijp roken. Gelukkig voor Grotovsky deed Charlotte het niet goed, waarna het punt vrij snel binnen was. Achteraf vond de titelloze CM dat hij niet minder had gestaan.

Nog moeilijker had Politeia het. Hij speelde heel raar en dat had hem heel duur kunnen komen te staan. Zelf had hij de winnende aanval voor zijn tegenstandster al gezien. En hij had nog maar een paar minuten op de klok... Gelukkig voor hem liep het goed af. Het mat werd niet gevonden en in een stelling met een pion meer blunderde wit twee pionnen weg: het werd alsnog 0-1.

De overige "favorieten" kwamen minder in de problemen. Sten en Pinda wonnen makkelijk, Kaspere User won een eindspel met twee stukken tegen een toren en Marc Schwartz won zeer bekwaam een op het oog gelijke stelling.

Twee koplopers
In de middagronde zouden de kaarten al voor het eerst geschud worden. De duels tussen "toppers" en "subtoppers" zouden al boeiend worden. Dit kwam met name omdat de volledige top 6 had gewonnen, waardoor de nummers één tot en met zes tegen elkaar kwam te spelen. Mooier kan bijna niet.

De partij die als eerste was afgelopen, was de partij tussen Politeia en Daedalus. De twee jongens hadden al vaak tegen elkaar gespeeld en vonden het kort na de opening al welletjes. Op dat moment stond zwart echter al wat beter en het had me niet verbaast als zwart gewoon had doorgespeeld. Misschien dat de harde nederlaag in de JCC pinda tot het remiseaanbod bracht, of omdat hij een remise in het begin van het toernooi niet zo erg vond. In ieder geval was het een nette zwartremise van pinda, die twee goede (en korte) partijen speelde.

De overige toppers duurden langer. Kasper Euser speelde iets met 1.e4 2.f4 en vervolgens een keer d3 en c3. Zijn tegenstander, Sten Goes, wist zich hier geen raad mee en ging lang nadenken. Vervolgens kwam er een Bosboom-achtige partij op het bord, waarin zwart op het laatst een paar pionnen had tegen een toren. Dit bleek onvoldoende, een knappe zege voor Kaspere User.

Ook de partij tussen Schwartz en Grotovsky duurde lang. Schwartz had een tijd lang een initiatief, maar kon (of deed) er weinig mee. Vervolgens werd hij in het eindspel netjes uitgeteld. Nadat er indirect torens werden geruild, behield Grotovsky dankzij een tussenschaakje een stuk meer: 0-1.

Hierdoor zijn er nog maar twee koplopers en deze zullen elkaar volgende week treffen. Volgende week weten we meer!

9 opmerkingen: