20-01-2007

Tweede dag PJK 2007

Grotovsky onstopbaar
Vandaag werden de derde en vierde ronde van het PJK gespeeld. In de stand was enige tekening gekomen, vorige week speelde de ratingtop-6 tegen elkaar.

Pinda glijdt uit, rest glijdt verder
De ochtendronde liet ik grotendeels aan me voorbijgaan. Ik lag nog lekker op een oor (of twee oren, zoals mug zou zeggen.) De partij De Groote - Euser had een voorgeschiedenis. Vorig jaar blunderde Grotovsky in "gelijke stelling" een volle toren weg. Hierdoor liep hij het hele toernooi achter de feiten aan en plaatste hij zich niet rechtstreeks voor het NK. (snik snik) Ook dit keer was hij lang bezig, maar nu gaf hij niks weg. Hij won een fraai eindspel na een paardoffer.
 

E de Groote - K Euser Hier offerde Ewood zijn paard: 1.Pxg5! fxg5 2.Ke5 Pb7 Het paard kan niet veel meer doen dan tussen de velden b7 en d8 heen en weer springen. 3.f6+ Ke8 4.e7! En nu valt veld d8 ook nog eens af. (Diagram 2)
 
 
4...Kf7 5.Kf5 Zwart kan op verschillende manieren het paard offeren. Op 5...Pxc5 6.bxc5 staat wit in het vierkant. Zwart moet òf met de vrijpion lopen, òf met de koning achteruit. Daarom deed zwart 5...Pd6. Nu deed wit 6.cxd6, graaide g5 en liet zwart gewoon doorlopen. Na 6... cxd6 7.Kxg5 c5 8.Kf5 cxb4 9.g5 b3 10.g6+ ging zwart mat.
1-0.

Wie zijn werk ook deed, was Politeia. Hij won een eindspel met ongelijke lopers. Misschien wel de prestatie van de dag, ware het niet dat Arjan Kreukniet (1641) won van Vincent Pandelaar (1869, maar underrated). Pinda kwam met een plusje uit de opening, maar werd vervolgens behoorlijk overspeelt. Ik trof hem aan, stilletjes in een hoekje, zijn zonden overdenkend.

De overige "favorieten" (voor de tweede plaats waarschijnlijk) wonnen wel.

Marc Schwartz glijdt bijna een wak in, Politeia ten onder in topper
In de vierde ronde was er voor "het peloton" nog één kans om Grotovsky te achterhalen. Politeia mocht proberen de koploper met wit een oorwassing te geven. De Siciliaan werd een schuifpartij waarin Politeia behoorlijke kansen leek te hebben. Politeia had de mazzel dat hij in Wijk aan Zee de analyses van de partij Karjakin - Topalov had bijgewoond. Grotovsky week op een bepaald moment af en dat was maar goed ook, anders had het hem wel eens duur kunnen komen te staan. Uiteindelijk miste Politeia een grapje (Hij deed Te7?, waar Te1 de stelling speelbaar hield.) en verloor hij een vol stuk. Zodoende ook Politeia in de rol van achtervolger.

De achtervolgers Kasper Euser en Sten Goes wonnen zonder veel problemen hun zwartpartij. Volgende week mag Sten het opnieuw met zwart opnemen tegen Grotovsky. Marc Schwartz kwam tegen Mitchel Wallace erg goed weg. Met het fraaie Pg4+! dreigde zwart te slaan op f2, terwijl hxg3 faalde op Lxg4 met damewinst. Wallace speelde het niet helemaal goed, met het schijnoffer Txg2+ in plaats van het door Pinda aangegeven Dg4! Toen hij daarna ook nog Df4? deed, won Schwartz de dame terug met Lxf7+. Toen was de lol er bij zwart wel van af.

Pinda won ook, zodat hij nu ook 2½ punt heeft.

Stand na vierde ronde
Indeling vijde ronde

De overige categorieën
In de B categorie speelde Lars tegen Jeanine de Cloet. Vakkundig sloopte hij haar Scandinaviër. Onze Bart won opnieuw en mocht het in de vierde ronde opnemen tegen Lars. Deze partij ging jammer genoeg voor hem verloren, maar hij hield het nog lang vol. Langer dan diezelfde Jeanine, die probeerde de partij tegen Lars te kopiëren. Tegen mevrouwtje Schakel (een van de twee) kwam ze goed te staan, maar toen een toren werd aangevallen, bood ze dameruil aan. Die dame kon met de aangevallen toren worden teruggeslagen. Niks aan de hand. Helaas kon wit met Pf7+ en Pxd8 de dame op b7 dekken. Met een stuk minder (een zwart paard vorkte nog twee torens) ploeterde Jeanine door, maar zonder resultaat. Ik ben benieuwd of Ruud deze overmatige aandacht aan Amersfoort-spelers weet te waarderen.
In de C deed Hugo het gewoon goed. De D speelde ook weer. Merkwaardig genoeg was ene R.O. van K. er ook. Hij wist blijkbaar niet dat het zaterdag was... Ik heb de onderste categorieën niet intensief gevolgd.

Volgende week: Wie gaan er naar het NK?

Laatste update: 23-01-2007 12.23

5 opmerkingen: