15-01-2007

Corus

Nederlanders te licht in hoofdgroep
Het traditionele Corustoernooi is pas twee speelronden oud, maar de eerste tekenen van schifting zijn al aan het licht gekomen. De toppertjes als Anand, Topalov en Kramnik staan al op "+1". Dit in tegenstelling tot de "Nederlanders". Van de Nederlandse top drie kreeg prutser Sokolov blijkbaar al helemaal geen uitnodiging, Tiviakov en Van Wely hapten wel toe. Vooral King Loek moest het enorm bezuren. In de eerste ronde speelde hij een bijzonder slechte variant tegen Radjabov. Hij kwam al snel verloren te staan en moest een dikke en dikverdiende nul slikken. Tiviakov haalde nog een remise binnen tegen Carlsen.

Gisteren speelde King Loek tegen ex-wereldkampioen Topalov. Ditmaal had hij zwart en koos hij (opnieuw) een slechte variant. In het Siciliaans kwam Topalov veel eerder met de aanval. King Loek dacht lang na, maar vond de oplossing niet. Ook Tiviakov verloor. Tegen Raffael kwam hij slecht uit de opening, toen hij niet op b2 durfde te slaan. Daarna klaarde het weer op, begon het toch weer te stormen, begon de zon weer te schijnen... maar toch een nul uiteindelijk.

De toppertjes Kramnik en Anand wonnen op hun eigen manier. Kramnik drukte Shirov langzaam van het bord, waarna Shirov blunderde. Anand bedwong de vele offers van Motylev.

In de B-groep staat Smeets er goed voor met 1½ uit 2, Stellwagen heeft 1 uit 2, L'Ami en Werle hebben ½ uit 2. Opmerkelijk: Alle wedstrijden eindigden gisteren in remise.

In de C-groep spelen veel Nederlandse pruts-GM's en wat IM's mee. Alleen pruts-GM Jonkman en houthakker Bosboom hebben meer dan 50%.

In sommige landen ben je slim als je je eigen naam kunt spellen. Nepomniachtchi is een hele sterke IM. Deze slimmerik staat alleen aan kop in de C-groep. Gisteren versloeg hij Van der Wiel, die totnogtoe weinig klaarspeelde.

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten