24-01-2007

Corus deel 4

Topalov on top
Het gaat weer de goede kant op met Topalov. In de zevende ronde bracht hij Ponomariov - met de zwarte stukken - een gevoelige nederlaag toe. Radjabov kon niet meegaan. Hij speelde tegen Anand en boekte een keurige remise. Ook Kramnik voegde een halfje toe aan zijn totaal. Aronian was ditmaal de gelukkige.

De Nederlanders scoorden matig. Tiviakov remiseerde tegen Karjakin, terwijl King Loek in een eindspel ten onder ging tegen Navara. Shirov haalde een halfje binnen tegen Motylev, terwijl Carlsen met wit verloor van Svidler.

In de achtste ronde verpletterde Topalov Anand. Anand, die eerder al van Kramnik verloor, moest ook nu het onderspit delven. Topalov speelde goed en zette zwart helemaal klem. Al snel had Anand er geen zin meer in. Radjabov verloor van Aronian en verspeelde daarmee de koppositie. Carlsen hield Kramnik netjes op remise, Navara verprutste een gewonnen stelling tegen Karjakin. Svidler ownde Motylev met zwart, terwijl de Nederlanders weer een halfje scoorden.

In de negende ronde speelden Topalov, Kramnik en Radjabov al snel remise. Daarna brandde de strijd los. Navara had een mega off-day en schonk Shirov zijn eerste zege. Ponomariov knalde Karjakin snoeihard van het bord, terwijl Anand Van Wely aanpakte. Deze was zo grappig om dezelfde variant te spelen die Motylev speelde tegen Anand. Het verschil was dat Anand ditmaal met wit speelde. Van Wely week af en offerde een kwaliteit, maar speelde het daarna erbarmelijk. Hij kwam in tijdnood en daar wist Anand wel raad mee.

Tiviakov speelde de Caro-Kann met 2.d3. Tegen knuppels kun je daarmee nog wel winnen, tegen wereldtoppers niet. Zelfs tegen de bescheiden gerate Motylev kon hij niks crexc3xabren: remise.

In de overige categorieën vallen de goede prestaties van de jonkies op. In de B staat Vachier-Lagrave aan kop met 6½ uit 9, in de C staat Nepomniachtchi aan kop met 8 uit 9 (en dan te bedenken hoe vaak ik al "Jasper de Groote" heb zien staan...) De Nederlanders staan hooguit in de middenmoot.

Standen:A B C

Uitslagen:A B C

Geen opmerkingen:

Een reactie posten