16-01-2007

Corus deel 2

Voorzichtig herstel Van Wely

Het schaakevenement
in Wijk aan Zee is weer volop in de belangstelling van de pers. Gelukkig maar. De afstand tussen prutser en topgrootmeester is opeens erg klein en dat vindt men leuk.
 
Aan de borden gebeurde ook het een en ander. Grote ontnuchteringen bij de een, fraaie triomfen bij de ander.

Derde ronde
In de A-groep staat Radjabov verrassend aan kop. Hij begon lekker met een zwartoverwinning op King Loek en speelde daarna remise tegen Karjakin. Tot ieders verbazing speelde Shirov in de derde ronde precies dezelfde variant die Van Wely ook al zo veel succes had opgeleverd. :S Hij deed het weliswaar beter, maar toen Radjabov een geweldige combinatie vond, moest hij toch een pijnlijke nul slikken. In ieder geval spektakel. Dat kon je niet zeggen van Tiviakov - Kramnik. Beide spelers staan al bekend als "schuiver" en dat werd pijnlijk duidelijk. Kramnik had geen enkele zin om zijn 100 extra elopunten aan te spreken en stelde Tiviakov niet op de proef. Deze nam een pion mee naar een eindspel, maar daar deze spoedig weer verloren zou gaan, werd het remise.
Ook King Loek speelde remise. Tegen Motylev stond hij een pion voor, maar zijn techniek bleek dit keer helaas ontoereikend voor het hele punt. In ieder geval was hij van de nul af.

Carlsen kwam al heel snel slecht te staan tegen Ponomariov en verloor. Aronian voorkwam een nederlaag met een alleraardigste remisecombinatie, terwijl de partij Navara - Svidler nooit leuk werd.

Vierde ronde
In de vierde ronde vielen ook weer de nodige remises. De partijen Motylev - Aronian, Carlsen - Anand en Svidler - Ponomariov waren amper het bekijken waard. In de partijen Van Wely - Karjakin en Kramnik - Navara hadden de witspelers wel voordeel, maar slaagden ze er niet in dit om te zetten in een punt. Wie dat wel deden waren Radjabov, de koploper, die de arme Tiviakov zijn tweede nul bezorgde. De "Groninger" speelde ditmaal iets anders dan die Scandinaviër waarmee hij altijd slecht komt te staan. Ditmaal werd het een Versnelde Draak waarmee hij slecht kwam te staan. Uiteindelijk verloor hij.
 
Topalov knalde Shirov, de kneus van het toernooi totnogtoe, hard van het bord. Er is inmiddels aardig tekening gekomen in de stand. Radjabov heeft netjes 3½ punt, Shirov een half. De rest zit daartussen. =D De "Nederlanders" Van Wely en Tiviakov hebben precies één punt en bivakkeren in de achterhoede.

Dit was Jesper de Groote, terug naar de studio!

Wordt ook vervolgd
De partijen zijn hier te bewonderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten