19-01-2007

Corus deel 3

De verrassingen en teleurstellingen op Corus

A-groep: ratje Radjabov blijft verbazen
Radjabov heeft inmiddels een vol punt voorsprong genomen op de concurrentie. In de vijfde ronde versloeg hij - vanuit slechte stelling - Navara. Deze offerde wild een stuk, maar dat werd snel weerlegd, waarna de jonge Tsjech er hard af ging. In de zesde ronde speelde Radjabov een snelle remise tegen Ponomariov.

Topalov kon niet aansluiten. Tegen Tiviakov kwam hij met zwart niet in de problemen en tegen Navara bereikte hij niet meer dan een plusremise. Kramnik deed betere zaken. Tegen Ponomariov speelde hij remise, maar de grote klapper kwam tegen Anand. Anand, die in de vijfde ronde Svidler binnen de kortste keren opknoopte, liep tegen Kramnik tegen een gevoelige nederlaag. De Indiër stelde zich merkwaardig op en moest in het eindspel toekijken hoe wits loper(s) zijn paard(en) domineerde(n). Hierdoor staan zowel Kramnik als Topalov op de tweede plaats. Zoals gezegd staan ze een punt achter Radja. Pas in de elfde en dertiende spelen ze tegen hem. In de twaalfde ronde spelen ze tegen elkaar. Een mooi slot!
 
De Nederlanders beginnen op dreef te komen. Tiviakov hield Topalov op remise, King Loek verpletterde met zwart Shirov. De arme Shirov is volledig uit vorm, of heeft zich slecht voorbereid voor dit toernooi. Tegen Van Wely speelde hij een lange theoretische variant. In tegenstelling tot King Loek kon hij de zetten niet zomaar uit zijn mouw schudden. Hij miste een paar maal de beste variant en kwam uiteindelijk een paar pionnen tekort. Vandaag speelden King Loek en Tiviakov tegen elkaar. Anders dan op het NK, ging King Loek ditmaal niet af en boekte een remise. Voor Tiviakov was het zijn eerste zwartremise. De ex-Rus wacht nog op zijn eerste zege.

De knapste prestatie van de dag kwam van Motylev, die met nog maar enkele ogenblikken op de klok een verloren stelling redde tegen Magnus Carlsen.

B-groep: Smeets is koppositie alweer kwijt
In de B-groep ging Jan Smeets verrassend aan kop met 3½ uit 4. Een geweldige score. Helaas voor de tacticus verloor hij gisteren. Vandaag speelde hij tegen Daniël Stellwagen. Smeets speelde erg vreemd en liep telkens achter de feiten aan. Hij kon nog net remise pakken in een eindspel met toren tegen toren en loper. Succes was er voor Erwin l'Ami. Tegen Stellwagen speelde hij remise, tegen Jakovenko, de ratingfavoriet, leek hij het met zwart ook op remise te houden. Dat was te weinig voor de Rus, die met nog weinig tijd op de klok zettenherhaling uit de weg ging. L'Ami speelde met een partij van Jan Smeets in het achterhoofd. Hij bereikte een gewonnen eindspel en won! Zeer fraai. Minder verging het Jan Werle, die tweemaal verloor. Hij staat nog wel boven Atalik, die na zijn harde nederlaag tegen Smeets volledig van slag is. 

C-groep: Je hebt GM's en je hebt Harmen Jonkman
In de C-groep gaat "Nepo" aan de leiding. Dit zestienjarige fenomeen gaat als een speer en is iedereen te slim af. Nou ja, slechts Berg wist hem een halfje af te troggelen. In de achterhoede ploeteren de Nederlanders. Flut-GM Peng doet het nog het beste, met 3½ punt, wat zelfs meer had kunnen zijn naar mijn idee. De rommelaar Bosboom heeft 50%, na een nederlaag tegen Spoelman, die samen met Van Haastert 2½ punt heeft. De staart wordt ook gevormd door Nederlanders. Niet zo gek als je Harmen Jonkman heet, maar dat John van der Wiel daar ook staat, is helemaal onbegrijpelijk. Willemze staat ook ongeveer waar hij hoort.

Morgen: PJK derde en vierde ronde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten