03-01-2007

De eerste competitiehelft van de Eredivisie

Een getalsmatige samenvatting van de eerste 20 ronden van de Eredivisie. Wie deden het goed, wie deden het slecht? In het document "2006A" staan veel getallen.
Download 2006A.doc 

Rating na ronde 20:
Pos - Volgorde die grotendeels bepaald is door de prestaties van vorig seizoen
Ploeg - geen verdere uitleg noodzakelijk
Rating - rating na ronde 20
TPR - evenwichtsrating; De startrating aan het begin van het seizoen waarvoor geldt dat er geen netto ratingverandering meer is. De "TPR" is - oneindig als een ploeg alle wedstrijden verliest en oneindig als een ploeg alles wint. Er moet gelden:
beginrating < rating < TPR of
beginrating > rating > TPR.

Netto-ratinguitwisseling:
Een ranglijst van ploegen, gesorteerd op ratingwinst. Negen ploegen wonnen rating, negen ploegen verloren rating. Op basis van dit lijstje is FC Twente de grote verrassing en is RKC de grootste teleurstelling ten opzichte van vorig seizoen.

Ratinggrafiek:
Een grafiek waarop de rating wordt uitgezet tegen de tijd (de wedstrijden.) Duidelijk bovenaan PSV, met op enige afstand AZ, dat pas in de laatste ronden onder de belangrijke 2500-grens is gezakt. Daaronder Ajax, Feyenoord en het verrassende FC Twente (duidelijk te zien zijn achtereenvolgens de 2-0-nederlaag tegen Roda JC, de 3-0-zege op AZ en de 3-0-nederlaag tegen Sparta.) Overigens zit er nog een "lege ronde" in, het inhaalduel Vitesse - Heerenveen verstoorde het systeem een beetje.
Onderaan steeg Excelsior van 2000 naar ruim 2100, om na een serie nederlagen weer te zakken naar de huidige 2076. RKC daalde van 2232 naar 2134 en is effectiever gevallen dan Willem II, dat van 2150 naar 2135 viel.

Ik ben benieuwd wat 2007 ons brengt!

6 opmerkingen: