25-05-2008

Jippie, regen!

Hamilton slaat terug in nat Monaco
 
Het wilde dit jaar nog niet echt lukken voor Lewis Hamilton. Na de zege in Australiè maakte hij een fletse indruk en werd hij zelfs om de oren gereden door zijn teamgenootje Kovalainen. In Monaco moest alles maar weer goedkomen. De McLarens waren het hele weekend oppermachtig, maar in de kwalificatie waren de Ferrari's opeens de snelsten.

Zo begon de GP van Monaco dus voor Hamilton. Vanaf een derde startplaats had hij zeker niet de beste kansen voor de overwinning, maar de listige omstandigheden konden hem natuurlijk in de kaart spelen. Het circuit was namelijk nat en dan krijg je een heel ander soort race dan wanneer het droog is.

In de opwarmronde krijgt Kovalainen echter een probleem en moet vanuit de pits starten en ziet zijn kansen op de zege fors afnemen. Hamilton verschalkt bij de start Räikkönen, waardoor zijn kansen op de zege juist toenemen. Die vreugde is echter van korte duur als Hamilton plotseling de muur in vliegt en geluk heeft dat de schade beperkt blijft tot een kapotte band. Het geluk van Hamilton is dat hij bijna bij de pits is en maar enkele plekken verliest.

Na Hamilton is het de beurt aan de volgende om zijn auto in de muur te rijden. Het is Fernando Alonso, ook niet de eerste de beste. Alonso verliest veel meer met zijn actie en raakt ver achterop. Er wordt besloten om verder te gaan met de echte regenband, die beter is dan de intermediates in echt natte omstandigheden. Het probleem voor Alonso was echter dat de baan opdroogde.

Achterin reed "rookie" Sebastien Bourdais achter de ervaren rot David Coulthard aan. Ze deden een beetje aan synchroonrijden: Bourdais volgde Coulthard als een schaduw. Dat ging een tijdje goed, totdat Coulthard van de baan spinde... Toen lagen er opeens twee bolides tegen de vangrail.

De wrakken werden al gauw opgetakeld, maar niet voordat de safetycar de baan op kwam rijden. Het veld kwam weer bij elkaar en Massa kon na de hervatting opnieuw proberen een voorsprong bij elkaar te rijden. Van Räikkönen had hij al gauw geen last meer: die kreeg een straf opgelegd omdat het team bij de start te lang zat te twijfelen welke banden onder de auto moesten. Het had dramatische gevolgen voor Räikkönen, zo zou later blijken.

Vooraan koesterde Massa een voorsprong van vier seconden op Kubica. De Pool had het in de beginfase moeilijk gehad, maar was zich gedurende de race steeds beter gaan voelen. Massa's "momentje" kwam in de zestiende ronde, toen hij in de eerste bocht rechtdoor schoot. Het is zo'n beetje de enige uitloopstrook van het circuit en Massa vervolgde zijn weg... als tweede.

Terwijl Kubica en later Massa hun pitstop maakten, begon het circuit op te drogen. Pech voor degenen die met de full wets reden, zoals de Renaults. De banden hadden vreselijk te lijden op het droge asfalt. Alonso verloor al gauw een seconde of acht per ronde, maar misschien was het de moeite waard om door te rijden, als de voorspelde regen zou vallen. Dat gebeurde niet en Renault besloot om als een van de eersten over te schakelen op droogweerbanden. Die beslissing werd Piquet, toch al niet de meest begaafde rijder, fataal. Hij vloog rechtdoor in de eerste bocht en al remmend gleed hij de muur in.

Hamilton reed ondertussen vrolijk aan kop, ver voor Massa en Kubica. Räikkönen lag ver achter en ging nog een keer in de fout door zich te verremmen in de eerste bocht. Hij probeerde namelijk Mowk Webbah na zijn pitstop in te halen. Dat mislukte dus.

Achter in het veld waren de crashes niet van de lucht. De grote snelheidsverschillen zorgden tevens voor lange slierten van auto's. King of spin was Timo Glock, die het presteerde om tweemaal schadeloos te spinnen. Eenmaal raakte hij de muur wel zachtjes, maar daarbij liep zijn bolide slechts lichte schade op.

Nico Rosberg was verantwoordelijk voor de zwaarste crash van de race. Hij reed veel te hard op het stuk voor de S-bocht en schreef zijn bolide af door eerst rechts de muur te raken, waarna de auto afketste en met de linkerkant eveneens in de vangrail klapte. De safetycar kwam opnieuw de baan op, waardoor het veld weer dichter op elkaar kwam te zitten. De achterblijvers mochten nog een rondje inhalen, waardoor er nog een hectische slotfase op het programma stond.

In die slotfase werd Subtiel het lijdend voorwerp. De Duitser reed een sublieme race en reed op een gegeven moment een paar keer de snelste ronde. Terwijl hij op een vierde plek de tunnel uit raasde, verloor Räikkönen achter hem de macht over het stuur en klapte bovenop de Force India. Räikkönen liet zijn voorvleugel vervangen en finishte uiteindelijk nog als negende. Bij Subtiel was de schade iets groter en huilend stapte hij uit zijn bolide.

Zo waren er veel verliezers. Winnaar Hamilton kon natuurlijk niet anders dan tevreden zijn. Kubica was ook blij, maar Massa baalde als een stekker. Mowk Webbah en Sebastian Vettel reden elkaar een keer niet uit de race en finishten als vierde en vijfde. Rubens Barrichello scoorde met zijn zesde plaats voor het eerst in anderhalf jaar weer eens punten, Nakajima werd netjes zevende en Kovalainen scoorde na alle pech toch nog een puntje. Een puntje dat hij Räikkönen toch maar mooi ontnam.
 
 
IJskonijn Raikkonen bleef niet cool in de verradelijke omstandigheden en verloor de leiding in het WK weer.

Uitslag
Stand rijders
Stand teams
Verslag

Links:
Formule 1-nieuws

Gerelateerde artikelen:

Massa: 3 uit 4; 11-05 2008

23-05-2008

Schaaktoernooi

Agenda

Pakt uw agenda, want er komt een schaaktoernooi aan! Dat is tenminste de bedoeling. Dit jaar moet eindelijk het schaaktoernooi van
vorig jaar worden gespeeld! Dit om te vieren dat Ewood dan wel geslaagd is. (Dat hopen we dan maar...)

Het toernooi is nog niet gepland, ik wil alleen weten of er animo is. Als er animo is, kan ik rekening houden met de wensen van de geïnteresseerden.

Data
Het belangrijkste is de datum. Wanneer zijn voldoende mensen in Nederland om het toernooi mogelijk te maken? Er zijn natuurlijk restricties en ik zal hier mijn restricties laten zien:

Juni
Tot en met de zesde in Limburch.
Na de 20e waarschijnlijk vrij.

Juli
Na de negende op vakantie.
Na de 21e in Dieren.

Augustus
4-9 ONJK (misschien mee als supporter)
Einde van de maand herkansingen

Dit zijn zo'n beetje de belangrijkste data die ik me kan herinneren. Graag hoor/lees ik de plannen van andere potentiële deelnemers.

Materiaal
Er is natuurlijk ook materiaal nodig. Allereerst natuurlijk schaakspullen, maar ook een locatie. Een leuk idee lijkt het mij om het in onze tuin te doen, maar misschien is het beter om het in het Denksportcentrum te doen. Verder zullen er ook prijsjes moeten zijn voor de winnaars (een "blik" lijkt me goed genoeg.) Dit zal natuurlijk wel wat geld kosten. Nou wil het toeval dat ik in de zomer jarig ben, dus u mag gerust wat geld doneren, zodat het toernooi volgend jaar misschien weer kan worden gehouden. Maar goed, dat is nog ver weg. Eerst moet dit toernooi een succes worden.

Overig
Als het toernooi doorgaat, kan er ook nog worden gestemd over het speeltempo. Verder weet ik niet of het een grootschalig toernooi moet worden, waarin al Ewoods schaakvrienden meespelen, of dat het een klein toernooitje wordt. Eventueel kan ik de groep opdelen in een A- en B-poule.

Het reizen is misschien wel een probleem. Voor mensen die van ver moeten komen en een OV hebben, is het handiger om het toernooi niet op de hondsdagen (16 juli t/m 15 augustus) te houden. Maar goed, die dagen maken volgens mij toch al weinig kans.

Tot slot
Het lijkt me leuk om ook maar weer eens te karten. ;) Misschien moet er een soort klassement komen waarbij zowel de schaakprestaties als de kartprestaties worden meegeteld.

Gerelateerde artikelen:
Oproep; 01-07 2007    

20-05-2008

Interne competitie ronde 28

Nieuwe speler voor BSG 2?

Na vijftig partijloze dagen toog ik maar weer naar het Denksportcentrum om een vrij nutteloos partijtje te gaan schaken. Het is een beetje een verloren seizoen geworden voor mij. Ik sta nogal vast op de negende plaats. Dan speel je inderdaad nergens meer om.

Terwijl die koperen ploert die avond nog fel scheen boven de westelijke horizon, fietste ik met een goed gevoel naar de bouwput en vervolgens naar het kerkje. De koters waren er nog en ze hadden hun fietsen weer eens voor de ingang gezet. Toen ik mijn fiets had gestald zag ik hoe Jarno zich liet afslachten door zo'n gastje. Het was vast een training. Ik moet zeggen dat het gastje de stelling met een pluspion goed uitspeelde.

Ik schreef me in, waarbij Rik Weidema me mededeelde dat ik toch echt was uitgeschakeld voor de beker. Ik zei toen iets dat het maar een suf toernooi vond of zo, wat hij beaamde. Hij zei dat hij er ook antireclame voor ging maken. :P

Pas na een tijdje zag ik Le. Hij had zich ergens bij de bar verstopt. Grappig genoeg zag ik ook Robin Oscar & Monique. Kwam RO dan eindelijk naar BSG? Nee, het betrof een partijtje tegen een clubgenoot. Ze moesten nog een ronde inhalen of zo.

Indeling
Toen het acht uur was geworden, las RW de indeling op. Le mocht tegen het Loensreptiel, iets waar Le niet blij mee was. Zelf speelde ik tegen de oude Max Kuperus. Daar moest ik toch wel van kunnen winnen, maar je hebt nooit de garantie dat je een partij daadwerkelijk wint.

Voor de partij vroeg Max nog of ik nog in Utrecht studeerde en wat mijn rating was. Hij was daar wel van onder de indruk. ;) Misschien dat hij daarom besloot op de achtste zet een stuk te offeren voor twee pionnen. Objectief gezien stelde het weinig voor, al zag ik ook niet meteen hoe ik het zou moeten winnen als hij niks deed. Na zijn 19... g5? was het in ieder geval over:


J de Groote - M Kuperus, Interne competitie BSG ronde 28, 19-05 2008


1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.f3 Lg7 5.Le3 b6 6.Dd2 0xe2x80"0 7.g4 e5 8.d5 Pxg4?! 9.fxg4 Dh4+ 10.Df2 Dxf2+ 11.Lxf2 Lxg4 12.Lh3 Lxh3 13.Pxh3
Zwart kan alleen tegenhouden. a6 14.Ke2 Pd7 15.Lh4 f6 16.Thg1 Tf7 17.a4 Lh6 18.a5 Tg7 19.axb6 g5? Mist een promotiecombinatie. 20.bxc7 Pc5 21.b4 Pb7 22.Txa6 Tc8 23.Pb5 Tgxc7 24.Pxc7 Txc7 25.Tc6 Td7 26.Pf2 Kf7 27.Pg4 Lf8 28.Tf1 gxh4 29.Pxf6 1-0Dat was wel effe een hard partijtje. Niet heel moeilijk, maar wel overtuigend. Overtuigen deed verder alleen Edwin Baart. Hij had nog sneller dan ik van de - meestal betrouwbare - Bert Kieboom gewonnen. Het valt te hopen dat Edwin zich niet in het tweede gaat spelen op deze manier, want dan heeft het eerste geen teamleider meer.

Oorbel
Leon Pliester overtuigde geen moment in zijn zwartpartij tegen Le. Hij speelt sinds een tijdje op 1.e4 e5. Die opening ligt hem niet zo goed, vind ik. Positiespel is niet zijn cup of tea. Le schoof de IM steeds verder de vernieling in. Zo kreeg zwart een lelijke pion op d6, die door een toren op a6 gedekt werd. Later kwam zijn maatje 'm helpen op e6. Met veel geduld kreeg Le het voor elkaar om een kwaliteit te veroveren. Maar even later gebeurde het...
 
 
Lennart Ootes - Leon Pliester

Met nog ongeveer zeven minuten op de klok voor ongeveer net zo veel zetten, deed Le het voor de hand liggende 1.Te2? Je weet hoe erg je moet uitkijken tegen zulke spelers! Leon deed 1...Pd3? en won na 2.Txe4 Pxf2+ 3.Lxf2 Txe4 4.Lxa7 Te2 de kwal terug. Wit staat nog steeds beter, maar de matdreigingen die Leon in de stelling vlocht, noopten wit tot een voordelige pionnenrace. Le had zelfs nog simpel kunnen winnen, maar meende iets beters te hebben, waarna het vrij snel remise werd. Wel jammer.

Maar om weer even terug te komen op de diagramstelling, waar ik zwarts 1...Pd3 beloonde met een vraagteken. Zwart had hetzelfde idee kunnen uitvoeren met 1...Pg4! Het verschil ligt hem in de desperado die wit na 1...Pd3 had kunnen doen: 2.Dxf6! Had het paard op g4 gestaan, dan had zwart met het paard kunnen terugslaan, nu verliest zwart na 2...Dxe2 3.Dd8+ Te8 4.Dxd3 zijn paard.
Ik moet zeggen dat Fritz deze truc zag. Ik vroeg me slechts af wat het verschil was tussen 1...Pd3 en 1...Pg4. Dat dus.

Omdat ik zo snel klaar was, had ik de hele avond de tijd om naar partijen te kijken en met mensen te kleppen. Was wel gezellig met Monique en EB. Later kwam ik Le tegen. Opeens viel m'n oog op zijn oorbel.* Le vertelde dat hij zo'n ding al sinds 2002/2003 wilde hebben, maar dat een gebrek aan daadkracht ervoor had gezorgd dat hij 'm pas sinds afgelopen zaterdag had. Op dat moment was Leon nog in diep gepeins verzonken en kwam er nog een heel gesprek over.

Uitslagen
Robin Oscar speelde een lange partij tegen zijn teamgenoot, Wim van der Wijk, als ik het goed heb. Ondanks een solide openingsvoordeel kreeg Robin Oscar het niet voor elkaar om zwarts stelling op te blazen. In het eindspel bleef er weinig materiaal over en ondanks de tijdnood van zwart werd het remise.

FM Henk deed betere zaken. Tegen Bert Balke speelde hij een scheve zijvariant, die eerder zwart kansen gaf. De stelling bleef echter tactisch en Henk wist daar wel raad mee. Het leek erop dat zwart kon afwikkelen naar een stelling met een dame (voor wit dus) tegen toren en loper. Dat leek me wel spannend. Gek genoeg zag ik dat wit even later nog gewoon een loper over had.

Ondertussen kan Coen de derde plaats amper meer ontlopen. Hij won van de zwak spelende De Ruiter, die een rare variant van het Frans speelde en al gauw dubieus kwam te staan. Daar ging onze laatste hoop... Maar ja, Coen kan wel beter schaken dan de meeste andere spelers hiero, anders had hij niet zo hoog gestaan.

Verder won Fliffer nog van Blindeman. Geen idee hoe, want wit stond best wel vorstelijk. Zelfs een achtste plaats is me niet gegund... :(

Nog meer oorbellen
Tot slot nog meer Le. Hij wilde zijn oorbel* van dichtbij laten zien... en toen viel-ie op de grond. Soms kunnen dingen ver weg stuiteren als ze op de grond vallen, zo weet ik uit ervaring. Zelfs op het tapijt was het kleine ding een paar meter van de plek des onheils weggestuiterd. Ik vond het ding al kruipend tussen alle troep op de grond. Had ik toch nog een goede daad verricht. Of niet? ;)

Daarna kwam Weidema nog vertellen dat hij geen internet had en dat de site van BSG daardoor zo "actueel" was. Ik vroeg hem nog effe (stout) of-ie wat rekeningetjes niet had betaald, maar dat was niet zo. RW had alleen heel traag internet. Het was wel een grappige avond. ;)
Resultaten:

Le Ootes - L Pliester ½-½
H van der Poel - B Balke 1-0
C van der Heijden - T de Ruiter 1-0
R Lindemann - T Slisser 0-1
J de Groote - M Kuperus 1-0
C Kooijman - R Weidema 0-1
E Baart - B Kieboom 1-0

* Large moet maar eens goed kijken naar Le's haar

18-05-2008

Ajax blijft afgang bespaard

Geen voorronde Champions League voor nummer 2

Na een turbulent seizoen heeft Ajax naast de voorronde voor de Champions League gegrepen. De ploeg die tot en met de laatste speelronde vocht voor het kampioenschap, verloor over twee wedstrijden van FC Twente.

Zolang er play-offs zijn geweest, pakte Ajax steeds de "hoofdprijs", namelijk voorronde Champions League. Vorig jaar werd AZ in de finale met 3-0 verslagen na een 2-1-uitnederlaag. Het was destijds tekenend voor het seizoen van AZ, dat overal naast greep.

Dit jaar was de tegenstander FC Twente, dat al geen spaan heel hield van NAC: het werd 3-0 in Emmen (!) en 1-5 in Breda. Ajax had voor de vierde en vijfde keer dit seizoen van Heerenveen gewonnen. In Friesland werd het 1-2, in Amsterdam 3-1.

FC Twente, dat opnieuw moest uitwijken naar Emmen, won het eerste duel met 2-1. De opgave voor Ajax werd daarmee erg lastig, want ze hadden de laatste jaren weinig succes in de thuiswedstrijden tegen Twente. Ajax speelde dan ook op de winst, hopend op een doelpunt dat ooit moest vallen. Maar dat gebeurde dus niet. Het bleef 0-0 en Twente gaat in de (na)zomer proberen de Champions League te halen. Voor Ajax rest nog de UEFA Cup. Daarvoor moeten ze zich nog wel kwalificeren...

Overigens speelde Ajax begin 2006 voor het laatst in de Champions League voor het laatst in de Champions League. Toen verloor het met 1-0 van Inter.

De wraak van Ernie
Voor NAC kreeg het seizoen een afschuwelijk einde. De nummer drie in de competitie verloor alle wedstrijden (op één na) en gleed af richting Intertoto. Het was de gepaste wraak van Ernie Brandts, die halverwege het seizoen kreeg te horen dat ze niet met 'm zouden doorgaan. Vanaf dat moment won NAC bijna alles. Ernie had laten zien hoe ver het bestuur ernaast zat. Toen de aanbiedingen langzaam maar zeker binnenkwamen, besloot hij NAC een hak te zetten door de play-offs te verknallen.

Na de 3-0- en 1-5-nederlaag tegen FC Twente, pakte NAC nog één puntje tegen Heerenveen, het werd 2-0 en 2-2. Tegen NEC verloor NAC met 6-0 en 0-1. NEC speelde zich zodoende op de valreep Europa in. Na een slap begin van de competitie kwam NEC sterk terug. Tegen Roda, Groningen en NAC pakte de Nijmeegse ploeg steeds de volle winst.

Winnaars
De volgende zes ploegen gaan Europa in. Hopelijk scoren ze flink wat punten, zodat de play-offs in de huidige vorm kunnen doorgaan.

PSV - CL
Twente - voorronde CL
Ajax - UC
Heerenveen - UC
NEC - UC
Feijenoord - UC
NAC - intertoto

Feijenoord wist de beker te winnen en verzekerde zich daarmee na een matig gespeeld seizoen van een plaatsje in de UEFA Cup.

Verliezers
Onderin daalde VVV af. De Limburgse ploeg moest samen met De Graafschap nacompetitie spelen. Tegen ADO begon de ploeg slecht met een 1-0-nederlaag. In Venlo werd het evenwicht hersteld, waarna ADO de strafschoppenserie beter nam en voor het derde duel het thuisvoordeel kreeg. Dit thuisvoordeel omgezet in een overwinning.

Daarna bleek ADO te sterk voor RKC, de ongelukkige nummer twee van de competitie. De eerste twee duels leken erg veel op elkaar: de thuisploeg maakte op het laatste moment gelijk. In Den Haag was RKC beter, in Waalwijk kwamen ze gauw op voorsprong, maar toen ze met tien man verder moesten, kwam ADO in winnend voordeel. De 2-2 die RKC maakte, bleek slechts uitstel van executie. ADO, de king of intimidation, won thuis de beslissende wedstrijd. Het is echt heel triest dat deze club, met z'n idiote publiek, promoveert.

De Graafschap handhaafde zich tegen Zwolle. In Zwolle werd de zwak spelende thuisclub met 1-3 over de knie gelegd, in de return speelde de eerste divisionist vele malen beter. Ze bleven op 0-0 steken. Dat wordt een seizoen vol zelfverwijten, want als je in die uitwedstrijd zo goed bent, hoe kun je het dan thuis zo hebben weggegeven?

Kortom: Excelsior en VVV exit, Volendam en ADO erin. Hieronder een cijfermatige samenvatting van de climax van het afgelopen voetbalseizoen:

CL:

Twente - NAC 3-0 5-1
Heerenveen - Ajax 1-2 1-3

Twente - Ajax 2-1 0-0

UC:
Roda - NEC 0-1 0-2
Utrecht - Groningen 2-2 1-3
Heerenveen - NAC 2-0 2-2

NEC - Groningen 1-0 3-1
NEC - NAC 6-0 1-0

Degradatie/promotie:
Go Ahead Eagles - ADO 1-1 0-3
Top Oss - Helmond Sport 2-2 0-3

ADO - VVV 1-0 0-1 2-0
MVV - RKC 1-0 0-4 0-2
Zwolle - Den Bosch 0-1 2-1 1-0
Helmond Sport - Graafschap 2-3 1-3

ADO - RKC 1-1 2-2 2-1
Zwolle - Graafschap 1-3 0-0

Links:Play-offs

16-05-2008

Allemaal eikels

Super Aguri

In de formule 1 heb je eigenlijk alleen maar op geld beluste eikels. Een van de sympathiekere teams was Super Aguri, dat met beperkte middelen dapper meedeed. Het team was min of meer ontstaan om de Japanse rijder Takuma Sato aan het werk te houden, maar dat terzijde. Super Aguri, dat eigenlijk een soort Honda II was geworden, debuteerde in 2006. Ondanks de beperkte middelen weten ze in 2007 een paar verrassend goede resultaten te behalen. In Canada finisht Sato als zesde, voor wereldkampioen Alonso.

De jaloezie bij andere teams, vooral bij Spyker, was ongelooflijk. In 2007 spande het team een rechtzaak aan tegen zowel Super Aguri als Toro Rosso. Beide teams zijn eigenlijk "tweede" teams en werden ervan verdacht de bolides niet zelf te hebben bedacht.

Het was tekenend voor het seizoen 2007, waar Spyker woest om zich heen sloeg en zichzelf keer op keer voor schut zette. Vooral in sportief opzicht was het een jaar om te huilen. Gelukkig is de naam Spyker uit de formule 1. De bolides heten nu Force India, er is niks Nederlands meer aan het team. Echt erg vind ik het niet, ik heb me vorig jaar flink geschaamd voor die oranje bolides.

Ondanks de naamsverandering wordt het team nog steeds door dezelfde mensen bestuurd. Rasgalbak Colin Kolles is nog steeds teambaas en sinds de ondergang van Super Aguri zingt hij een paar toontjes hoger. In het formule 1-blad stond een artikel over de zaak. CK (!) kwam daar nog aan het woord. Op internet vond ik het volgende artikel, dat veel lijkt op wat hij in het tijdschrift ook zei.

Kolles: "Privé-teams hebben wel toekomst in F1"
 
14 mei, 11:44 | Het verlies van Super Aguri was dan wel geen overwachte gebeurtenis meer, maar wel degelijk een zware klap voor de Formule 1. Dankzij de problemen bij de Japanse renstal deden de geluiden weer de ronde dat de Formule 1 niet langer geschikt is voor prive-teams. Force India-teambaas Colin Kolles ziet dit anders: "Als er maar gebruikt wordt gemaakt van een goed business plan."

In gesprek met het Britse Autosport.com laat Kolles duidelijk weten dat hij denkt dat prive-teams, zoals Force India F1 en in zekere mate ook het team van Williams, ondanks de hoge kosten wel degelijk een goede toekomst kunnen hebben in de Formule 1. "Zolang ze maar gebruik maken van een goed business plan," legt de Duitser uit. "Wij hebben in het verleden laten zien, bij de overgang van Jordan naar Midland, van Midland naar Spyker en van Spyker naar Force India dat er wel degelijk nieuwe sponsors en investeerders kunnen worden gevonden. Voorwaarde daarvoor zijn wel dat je al je zaken goed voor elkaar hebt en een goed business plan hebt."

"Het is nog altijd lastig om nieuwe sponsors te vinden, maar er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de kosten voor je team te drukken," gaat Kolles verder. "Aan het einde van de dag is elk team verantwoordelijk voor haar eigen zaken en je moet je team nou eenmaal leiden op een efficiënte manier. Toen Midland Jordan overnam kreeg ik veel kritiek omdat ik ging bezuinigen. Het enige doel was echter om het team in leven te houden en dan moet je het beste maken van wat je hebt. De gebeurtenissen rondom Super Aguri is voor mij dan ook een duidelijk voorbeeld van hoe het fout kan gaan. Als je zo'n klein team bent en je wilt direct met de grote jongens meedoen dan gaat dat niet goed. Je moet alles stap voor stap doen."

Formule 1-wereld

Een stuitende arrogantie, want wat heeft Spyker/Force India nou gepresteerd? Waar Super Aguri nog wel eens wat moois liet zien, reden de Spykers constant achteraan rond op enorme achterstand van wie dan ook. Overigens vond ik de volgende quote ook raar:

"De Formule 1 komt altijd het beste tot zijn recht met tien teams."

???! Wat is dit voor stomme onzin? Kolles was gewoon doodsbang voor Super Aguri, dat zijn team regelmatig te kakken zette. Nu het team failliet is, richt Kolles zijn pijlen op Toro Rosso. Hij verwacht dat dat team de volgende is die sneuvelt. Dat is niet zo mooi, want dan zijn er nog maar negen teams en als we Kolles moeten geloven komt de formule 1 het beste tot zijn recht met tien teams. Ai, daar heeft-ie zich toch aardig klemgeluld.
 
Ondertussen zijn er ook maar weinig nieuwe teams die willen meedoen. Ze moeten zich een weg banen door een oerwoud van stomme regels, die er alleen voor bedoeld lijken te zijn om die zakkenvullers nog meer winst toe te spelen. En dan klagen we in Nederland over die topmannen die in hun eentje meer verdienen dan de rest van de werknemers bij elkaar. Tja, de samenleving is maar een slap aftreksel van de formule 1.
 
Het lijkt er dus op dat er voorlopig geen teams meer zullen meedoen en dat er in de toekomst mogelijk teams failliet gaan. Super Aguri was het voor Honda uiteindelijk ook niet meer waard en misschien denkt Red Bull daar uiteindelijk ook zo over. De vraag is: is het erg dat de formule 1 leegloopt? Ik denk het niet. De aandacht gaat toch alleen maar uit naar de eerste drie, vier rijders en daarachter boeit het amper iemand wat. Alleen echter Webberfans zullen zich nog herinneren dat Mark Webber zevende werd in de laatste Grand Prix. Alleen de eerste acht rijders zijn een beetje van belang, de rest wordt gezien als veldvulling. Of dat nou tien of twaalf auto's zijn, dat maakt weinig uit.
 
Toch kunnen ook de kleinere teams in chaotische races hoog eindigen en dat wordt over het algemeen als "leuk" ervaren. Met maar 18 bolides aan de start ben je ook eerder door je wagens heen als het blundervirus toeslaat en krijgen er in verhouding meer mensen punten. Echt zorgwekkend voor de formule 1 als "bedrijf" is het niet. Als er echt veel teams op de fles gaan, wordt het voor beginnende teams aantrekkelijker om weer mee te doen. De formule 1 wordt tegenwoordig veel meer door fabrieken gesteund. Teams als Jordan en Sauber verdwenen. Met Sauber is het redelijk goed afgelopen, het team werd overgenomen door BMW, dat het de laatste jaren erg goed doet. Met Jordan liep het daarentegen wat minder goed af.

Het enige privé-team is nu Williams. Het team houdt zich goed staande in de middenmoot. Het zijn zware tijden. Denken we bijvoorbeeld aan het jaar 1999, dan denken we aan een krankzinnig seizoen, waarin Frentzen in de Jordan nog lange tijd kans had op de titel. 1999 was het beste jaar van Jordan, dat gedurende de jaren '90 steeds sterker werd. In 2000 werd het verval ingezet. In 2003 was de auto een van de traagste van het veld, al won Fisichella er nog wel een race mee.

Inmiddels is 1999 erg ver weg. De fabrieksteams hebben alleen nog de toekomst. Waar je in de jaren 90 vaak teams zag toetreden (om er vaak al snel weer uit te vliegen) en waar ook de privé-teams af en toe wat in de melk hadden te brokkelen, zie je dat nu niet meer. De formule 1 zit in het professionele tijdperk, een tijdperk waarin alle factoren worden gemaximaliseerd en waarin weinig veranderingen meer in zijn. De enige aanpassing is het reglement, dat ieder jaar weer andere auto's voorschrijft. Volgend jaar zullen de bolides met slicks worden uitgerust, maar zonder allerlei rare vleugeltjes. Een stap in de goede richting en het immer veranderende reglement lijkt het enige hulpmiddel te zijn voor spannendere races.


Gerelateerde artikelen:

13-05-2008

Sportberichten

Pinkstertoernooi

Allereerst wil ik melding maken van het Pinkstertoernooi in Bussum. De 25e editie had met 112 deelnemers (54 in de bovenste groep en 58 in de benedengroep) een bijzonder karige opkomst. Vorig jaar deden er 65 mee in de hoogste groep. De dramatische terugloop was des te erger omdat het prijzengeld was verhoogd. De winnaar kon rekenen op 2000 euri, zestig procent meer dan vorig jaar.

Van al deze 112 deelnemers bleek Erik van den Doel het sterkst. Hij pakte geroutineerd zes punten. Tweede werden Roelieboelie, de Nederlandse jeugdkampioen en Robert Ris. Beide spelers scoorden 5½ punt, maar die kwam voor beide spelers anders tot stand. Roelieboelie begon met 5 uit 5, verloor van de toernooiwinnaar en sloot zijn toernooi af met een slappe remise. Robert Ris begon slecht door al vroeg in het toernooi te verliezen Kees Nagtegaal. Daarna bleef hij maar winnen en speelde hij door de remise tegen Erik van den Doel een aardig bedragje bij mekaar.

Voor de BSG'ers was het een mager toernooi. Emiglio begon met drie zo-zo-remises, om daarna tweemaal te winnen. In de laatste ronde speelde hij een slechte variant van het Frans en verloor na een lang en lijdzaam eindspel van de dertienjarige Anish Giri.
Het Loensreptiel won nog 45 (75x3 :5) euri met een gedeeld achtste plaats. Hij kwam vooral clubgenoten tegen. Large en Emiglio stelde hij met zwart niet al te veel op de proef, tegen Ewood wilde hij wel winnen. Met wit scoorde hij dan ook 3½ uit 4, met zwart 1 uit 3.
De enige titelloze speler met 4½ punt was Vincent Huis. Mr Bullet won van de zwakkere deelnemers en verloor van de sterkere.
Large verloor in de slotronde en viel net buiten de prijzen, Ewood verloor van twee clubgenoten en speelde remise tegen Le, die op vier remises drie nederlagen liet volgen.

Onderin stikte het sowieso van de BSG'ers. Tom de Ruiter bakte er werkelijk waar niks van, terwijl Bert Balke op zijn Balkes verloor. Tegen Giri en Markus had hij kunnen winnen, maar verloor hij. Zoals hij elke partij verloor. Balke speelde overigens maar vier partijen, maar dat terzijde.

In de benedengroep speelde de witte voor de prijzen. Hij scoorde 5 uit 7, waar hij niet heel blij mee was. Hij won 60 euri en was daarmee de grootste verdiener aan BSG-zijde. De enige jammere partij was die enorme veegpartij met de Caro-Kann, verder had de witte het behoorlijk goed gedaan.

Een lichtpuntje was nog de vijftiende plaats voor Simonian, met 4½ uit 7. Eddy van de Velden werd 22e met een halfje minder. Zijn score was wat vertekend, hij had louter kneuzen gehad. Wel had hij in de laatste ronde als eerste gewonnen.
Rik Weidema werd 30e na een goed begin, Rob Tijssens 36e, nadat hij een goede stelling had verloren. André Sueters en Jan Derksen bleven met 2½ punt achterin steken. Bernd Haberland scoorde nog twee puntjes, één meer dan Richard halve gare Langbroek en Klaas Siewertsen. Twee BSG'ers op de laatste plaats, zoals het hoort. Tom Fikkert was tijdens het toernooi WOEST op Richard. De slungel was niet op komen dagen, terwijl zijn tegenstander zowat het hele land had moeten afreizen om hier te komen...

Tot slot een partijfragment van Miezis, de Letse Grootmeester die amper geld verdiende met het toernooi. Toch schijnt zo'n figuur dan nog recht te hebben op een aardig bedrag. Garantiegeld of zo. "Capsones", zoals PJF zou zeggen.

 
Said Becic - Normunds Miezis, ronde 7
1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.c4 Pc6 4.d4 cxd4 5.Pxd4 Pf6 6.Pc3 Lb4 7.Pxc6 bxc6 8.e5? Here we go again... 8...Pe4 9.Dd4 f5!? FM Henk speelde op 26 November 2007 het logische 9...Da5, waarna het er ook niet uitziet voor wit. Ook nu staat wit heel slecht. De witspeler kon niet veel meer bedenken dan 10.exf6 Dxf6 11.Dxf6 gxf6 12.a3 en verloor na 12...Lxc3+ 13.bxc3 Ke7 kansloos.
 
Metro
Na het treurige gezeur over een toernooi dat misschien voor de laatste keer is gespeeld, ga ik nu over naar een ander onderwerp. Waarom vind ik de sportberichten in de Metro zo slecht? Nou, hierom:

Sprookje NEC duurt voort
Nijmegenaren stoten door naar finales play-offs


In de winterstop was NEC nog degradatiekandidaat, nu strijdt het in de finale van de play-offs om een UEFA Cup-ticket.

"Ik ben ongelooflijk trots", glom NEC-trainer Mario Been na afloop van de 3-1 thuiswinst op FC Groningen. Nu de Groningers verslagen zijn, strijden de Nijmegenaren in het eerste finaleduel komende donderdag thuis samen met NAC om een UEFA Cup-ticket. (...)


Nou, controleer zelf maar wat er niet klopt. Het scheelt een kilometer of tweehonderd, schat ik zo.


Hint:
Play-offs

China
Verder nog de aardbeving in China. Oh, wat zijn ze zielig. Vroeger werd er dan gezegd: god straft onmiddelijk. Maar ja, Tibet wordt nu al dik vijftig jaar bezet, dus in dat opzicht is die straf ook wel wat laat. Maar ja, beter laat dan nooit. Overigens vind ik China een van de landen met de irritantste politiek. Er is veel leed en alles wordt steeds verhuld voor de buitenwereld. In dat opzicht is China net zo'n bananenrepubliek als Rusland of de VS.

Verder hoop ik dat de "Spelen" lekker worden geboycot. Maar ja, als je jaren hebt uitgekeken naar zo'n evenement, ga je natuurlijk niet zo gauw een statement maken. Aan de andere kant hebben de spelen eraan bijgedragen dat we nu zoveel weten over China. De Spelen boeit/boeien me totaal niet. Ik vind het alleen erg dat het ene volk het andere volk straffeloos onder de duim kan houden.

Dat was het weer voor vandaag. Ben benieuwd wat er in de volgende Metro staat.

11-05-2008

Massa: 3 uit 4

Turkije

Felipe Massa heeft vanmiddag de grote prijs van Turkije op zijn naam geschreven. Tweede werd Lewis Hamilton, voor Kimi Räikkönen. Door de zege is Massa opgeklommen tot de (gedeeld) tweede plaats in het klassement, 7 punten achter leider Räikkönen.

Het is inmiddels de derde keer dat Massa de Turkse GP, die pas vanaf 2005 wordt verreden, wist te winnen. Räikkönen won in 2005, maar sindsdien is het steeds Massa geweest die de race won en daar kwam geen verandering in.

In de kwalificatie zette Massa zijn aspiraties kracht bij door de pole position op te eisen. De McLarens deden weer een keertje mee om de hoogste plaatsen; Kovalainen (2) en Hamilton (3) kwamen net tekort. Räikkönen was het hele weekend snel, maar net op het moment dat het erom ging, gaf hij niet thuis. Hij startte slechts als vierde, vlak voor Kubica, de snelste BMW.

BMW beleefde een teleurstellende kwalificatie. Heidfeld zien we pas op de negende plaats opduiken, dat hebben we al een tijd niet meer gezien. Verder achteraan nemen de Force India-bolides de laatste startrij in na het wegvallen van Super Aguri. Fisichella reed veelbelovende tijden, maar het leverde hem niet meer op dan een negentiende plaats, vijf tienden sneller dan Subtiel. Overigens stond de Duitse brokkenpiloot voor zijn teamgenoot op de grid, Fisichella had namelijk staf gekregen omdat hij door rood reed in de pits.

Bij de start gebeurde het nodige. Vooraan komen de bolides aan de "binnenkant" slecht weg. Kovalainen ziet Massa aan de horizon verdwijnen en teamgenootje Hamilton passeert hem. Zelfs Räikkönen, ook vanaf de "vuile" kant gestart, valt hem aan. Uiteindelijk kiest hij eieren voor zijn geld en haakt af, maar loopt ondertussen wel schade op aan zijn voorvleugel.
Achterin verloopt het onstuimiger. Ditmaal is Fisichella de boosdoener. Hij verkijkt zich compleet op de file voor zich en ramt de Williams van Nakajima. Fisichella vliegt door de lucht en is direct uitgeschakeld. Nakajima - die nog geluk heeft dat hij Fisichella's bolide niet op zich krijgt - kan verder met een kapotte achtervleugel, maar de schade blijkt te groot om verder te racen.

Ondertussen is de safetycar de baan op gekomen, zodat Fisichella's wrak kan worden weggesleept. Wanneer de Mercedes de baan weer verlaat, duikt Kovalainen de pits binnen. Hij blijkt bij de touché met Räikkönen toch schade te hebben opgelopen in de vorm van een lekke band. Wanneer het rubber is vervangen, rijdt de Fin op een kansloze laatste plaats rond.

Vooraan rijden Massa en Hamilton weg bij Kubica, terwijl Räikkönen zich betrekkelijk eenvoudig langs Alonso wurmt. Hamilton blijkt sneller te worden naarmate de eerste stint vordert. Hij kan Massa onder druk zetten, maar jammer genoeg voor hem moet hij eerder naar de pits. Zijn pitstop is kort en doet sterk vermoeden dat de Brit op een driestopstrategie zit. Massa rijdt wat langer door en staat ook wat langer stil, maar hij blijkt in de rondjes voor zijn pitstop genoeg tijd te hebben gewonnen om voor Hamilton te komen. Hamilton weet dat hij de Braziliaan zo snel mogelijk voorbij moet, wil hij nog kans maken op de overwinning of in ieder geval het podium.

In de ronden die volgen jaagt Hamilton Massa op. In het bochtige gedeelte is de McLaren sneller, op de rechte stukken is de Ferrari beter. Dat kan dus een lastig verhaal worden. Hamilton slipstreamt echter en zet zijn bolide aan het eind van het rechte stuk brutaal naast de Ferrari. Massa probeert zich nog te verdedigen, maar Hamilton geeft hem geen kans meer. Daarna rijdt Hamilton hard weg bij Massa.

Achterin moet Kovalainen plaatsjes goedmaken. Hij zit de hele race in verkeer en de slechte strategie waarmee hij op pad is gestuurd, maakt dat hij een verloren race rijdt. Hij heeft te veel benzine aan boord om die kneusjes achterin makkelijk in te halen, waardoor hij kostbare tijd verliest.

Als Hamilton even na de helft van de race binnenkomt, levert hij zijn eerste plaats weer in aan Massa. Hij valt terug tot vlak achter Räikkönen. Beide rijders moeten nog een keer stoppen, maar Hamilton weet dat hij wat langer door kan rijden. Het blijkt uiteindelijk precies genoeg voor de tweede plaats. Massa rijdt zonder veel problemen naar de eerste plaats en scoort daarmee zijn tweede overwinning van het nog prille seizoen. Hamilton kan tevreden zijn met zijn tweede plaats, terwijl Räikkönen ook best tevreden mag zijn met de derde plaats die hij bijelkaar reed in een licht beschadigde auto.

David Coulthard kon ook tevreden zijn: hij bracht namelijk een onbeschadigde wagen aan de finish. Dat was al sinds 18 mei 1998 niet meer voorgekomen. De Schot finishte als negende, net buiten de punten. Teamgenoot Mowk Webbah scoorde met een zevende plaats wel twee punten. Bij BMW vierden ze de vierde (Kubica) en vijfde (Heidfeld) plaats, Alonso werd nog zesde en Rosberg pakte het laatste puntje.

De laatste coureur die wat te vieren had, was Rubens Barrichello. Hij is sinds vandaag de meest ervaren coureur ooit. De Braziliaan finishte als veertiende in zijn 257e GP, nadat hij van een twaalfde plek was gestart. Dat doet zeer...

Ook geen punten waren er voor Kovalainen, die door een late tweede stop terugviel naar de twaalfde plaats. Net als Fisichella verlangde hij naar Monaco...


Uitslag
Stand
Verslag

Links:

Formule 1-nieuws

Gerelateerde berichten:

Zandbak; 06-04 2008
Australië en Maleisië, een wereld van verschil; 23-03 2008

06-05-2008

Ratinglijst

De ratinglijst van mei is weer uit. Later dan verwacht werden de volgende ratings eindelijk gepubliceerd. Oorspronkelijk zou de lijst op 1 mei uitkomen, maar omdat het bondsbureau van 30 april tot en met 5 mei was gesloten, is hij pas vandaag te bewonderen. Meestal zijn de KNSB-ratings al voor de aangekondigde datum gepubliceerd, maar nu niet. Waarschijnlijk omdat het NK, HSG open en de laatste ronde van de KNSB-competitie zijn verwerkt.

Dan nu (een deel van) de lijst:

Large 2297 (2241)
Vin$ 2288 (2316)

Ewood 2238 (2233)
Robin Oscar 2213 (2184)

PJF 2084 (2084)

Le 2105 (2074)
Behirder 2087 (2033)

Pascal L 2031 (2031)

Sizzel 1950 (1911)
Pinda 1935 (1931)
De witte 1845 (1805)

KC 1788 (1788)
Bart 1688 (1688)
EB 1685 (1685)

Veel stijgers, weinig dalers. Large is ondertussen hoger dan Vin$ en ik heb bijna 2100... Rating sux... ;)

Maar omdat het zo leuk is, nog een lijstje met BSG'ers:


H Ree 2423 (2432)
L Pliester 2382 (2383)
F Borm 2371 (2393)

La Ootes 2297 (2241)
H van der Poel 2271 (2311)

T van der Heijden 2246 (2220)
E de Groote 2238 (2233)

E Wüstefeld 2222 (2244)

T Slisser 2117 (2092)
Le Ootes 2105 (2074)
C van der Heijden 2100 (2072)
T de Ruiter 2093 (2063)
J de Groote 2087 (2033)

P Drost 2084 (2084)
C Kooijman 1987 (1951)
B Kieboom 1966 (1991)

B Balke 1878 (1831)
J Witkamp 1845 (1805)


De jeugd gaat het overnemen! Maar ja, rating sux. ;)

In de sterkste opstelling kan BSG 1 over gemiddeld 2266 elopunten beschikken. Ga zo door! Nog effe honderd puntjes winnen en we gaan het maken in de meesterklasse! ;)

Rating sux. ;)

Gerelateerde artikelen:

Ratinglijst; 01-02 2008

05-05-2008

Coen, een verhaal apart

Wel of niet?

Volgend seizoen speelt BSG 1 in de meesterklasse en de vraag is dus met welke spelers. Een interessant geval is Coen van der Heijden. Hij is een bijzonder ongebalanceerde speler. Tactisch is hij meestal behoorlijk goed en rekenen kan hij ook wel, maar er is een ding wat hem af en toe een enorm slechte speler maakt: hij speelt erg eenzijdig. Meestal betekent dat dat hij vol op de aanval speelt, ook in stellingen waar dat niet kan. Tegen sterkere spelers heeft hij echter meer dan eens succes met zijn spel. Tegen zwakkere spelers worstelt hij bijna altijd. Toch sleept zijn tactische handigheid hem wel uit de problemen, maar is iemand die van iedereen kan verliezen wel geschikt voor de meesterklasse?

Afgelopen seizoen bakte Coen er in het begin helemaal niks van. Toen hij op 15 december een zwaarbevochten remise scoorde, (nadat hij in de opening al snel een pion verloor) was hij blij. Blij met ½ uit 4. Na de winterstop verloor hij meteen weer, maar sloot hij het seizoen af met drie zeges. De eerste zege was tegen een n00b die niet kon schaken en de tweede zege was vanuit een totaal verloren stand, maar de laatste ronde maakte zijn seizoen toch een beetje goed. "Je bent zo goed als je laatste wedstrijd", zeggen ze dan.

Coen is vooral sterk tegen goede tegenstanders. In de laatste ronde won hij dus van een speler met bijna 2200 (Paul-Peter Theulings), maar van sterkere spelers heeft hij ook gewonnen. Leon Pliester beet een paar keer tegen hem in het stof, net zoals Dharma Tjiam, die tegenwoordig IM is. Wel grappig dat Coen in dat seizoen (2004-2005) verloor van Bert Both, waar hij laatst dus van won.

De meesterklasse hoeft dus geen probleem te zijn voor Coen, die een echte reuzendoder is. Tot slot nog een partijtje van ondergetekende tegen Coen, of beter gezegd, een fragment.

 
Jesper de Groote (1888)
Coen van der Heijden (2129)
Interne competitie BSG ronde 9 (02-01 2006)

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Bc5 4. O-O Nd4 5. Nxd4 Bxd4 6. c3 Bb6 7. d4 c6 8.Bc4 d6 9. Be3 Nf6 10. Nd2 O-O 11. Qf3 exd4 12. cxd4 d5 13. e5 dxc4 14. exf6 Bxd4 15. fxg7 Bxg7 16. Nxc4 Be6 17. Rad1 Bd5 18. Qf4

 

Ik had niet bepaald voordeel gekregen uit de opening, om het maar zacht uit te drukken. Met zijn volgende zetten ging Coen een aanval voorbereiden over de g-lijn, wat wel voorspelbaar was.

18...Kh8 19. Bd4 Rg8 20. Ne3 Qf8 21. Nxd5 cxd5

En wit stond veel beter.

Typisch Coen, vond ik dit. Soms briljant, soms oliedom, maar altijd aanvallend. In dit fragment stelde zijn aanval niks voor omdat wit het centrum in bezit kreeg.

Coen van der Heijden 4
Coen speelde niet bepaald zijn beste seizoen. Kwam heel vaak slecht te staan en als -ie dat niet kwam, dan overspeelde hij zijn hand wel. Door op het laatst drie keer achter elkaar te winnen, redde hij zijn seizoen nog een beetje, maar of het genoeg is voor een jaartje meesterklasse?

Links:
Schakers info

Gerelateerde artikelen:
Statistieken BSG 1; 22-04 2008   

BSG in de meesterklasse

2001

Op 19 april 2008 promoveerde BSG naar de meesterklasse, waar het in 2001 vrijwillig uit degradeerde. Van 29 september 2001 tot en met 16 april 2005 speelde BSG in de eerste klasse, van 24 september 2005 tot en met 12 mei 2007 in de tweede klasse en van 15 september 2007 tot en met 19 april 2008 in de eerste klasse.

Dit toont aan dat de post-meesterklassejaren niet de meest makkelijke jaren waren. De sponsoring werd stopgezet, wat betekende dat BSG afscheid nam van de volgende figuren:

Glek (2565)
Reinderman (2525)
Chuchelov (2522)
Rogozenko (2516)
Barsov (2498)
Bosch (2443)
Ree (2437)
Loeffler (2424)
Carlier (2395)
Afek (2369)
Langeweg (2314)

 
Zij speelden in het laatste jaar meesterklasse nog mee.

De echte BSG'ers die nog meededen waren:



FM Henk (8)
Tom de Gijsel (3)
Wim Stork (3)
Coen van der Heijden (3).

Andere BSG'ers kwamen hoogstens één keertje in actie.

BSG 2 speelde in die tijd nog in de
tweede klasse. In dat jaar degradeerde BSG 2 al op eigen kracht. In 2001-2002 speelde het team gek genoeg niet in de derde klasse. Ik kan me ook alleen herinneren dat BSG 2 in de promotieklasse speelde. In het jaar 2004-2005 wilde iedereen dan ook dat BSG 2 promoveerde naar de derde klasse KNSB, "omdat het gat tussen BSG 1 en 2 te groot werd". En dan laat je je vier jaar daarvoor twee klasses degraderen. Schiet mij maar lek...

In BSG 2 speelden toen Emiglio, de Ruiter, Fliffer, de Van der Heijdens, Kieboom en Kooijman. Dat verschilt niet veel met wat er nu speelt. Toch heeft BSG 1 het afgelopen seizoen gewoon tien spelers op kunnen stellen:

 
Hans Ree (betaalde speler)
Leon Pliester (betaalde speler)
Henk van der Poel
Emile Wüstefeld (gepromoveerd naar het eerste)
Lars Ootes (een immigrant)
Ewoud de Groote (BSG-jeugd)
Ton van der Heijden (gepromoveerd)
Coen van der Heijden (ook gepromoveerd)
Behirder (BSG-jeugd)
Lennart Ootes (andere immigrant)
Frans Borm (weer aan het schaken geslagen)
Peter Drost (BSG-jeugd)

Er zijn dus twee betaalde spelers bij gekomen, drie spelers zijn van het tweede gekomen en nog vier (of vijf) jeugdspelers. Zo heb je dus al tien spelers erbij, een heel nieuw BSG derhalve. Het jonge BSG deed het erg goed in de eerste klasse, maar zou het niet handig zijn om wat versterkingen aan te brengen voor volgend jaar? Het bestuur lijkt het niet te weten.

BSG heeft met een gemiddelde rating van ongeveer 2250 net zoiets als LSG 2, dat vorig jaar kansloos degradeerde. De meesterklasse was vorig jaar - aldus de opstellingen - met een gemiddelde rating van 2373 182 elopunten sterker dan onze eerste klasse. Het niveau van de meesterklasse lijkt echter te dalen, in 2005-2006 was de gemiddelde rating nog 2405, in 2006-2007 2401. Dan is 2373 fors minder.

Aan de andere kant stroomt Voerendaal de meesterklasse binnen. Zij hebben nu al een team dat op zowat elk bord sterker is dan BSG en misschien zijn ze volgend jaar nog wel sterker dan nu. Aan de andere kant zijn zij met veel meer moeite gepromoveerd. BSG en Voerendaal zijn qua rating ongeveer gelijkwaardig aan LSG 2 en Het witte paard SvG die afgelopen seizoen degradeerden.

Om volgend jaar niet te degraderen moet er ten eerste van Voerendaal worden gewonnen en moeten we puntjes kunnen pakken tegen andere zwakke teams. De zwakste teams hebben echter ook nog gemiddeld 2350 elopunten achter hun naam staan. Volgens statistische methodes heb je tegen een ploeg met 100 elopunten meer zo'n 13% kans.*
Als je tegen drie van die ploegen speelt, heb je dus ongeveer "recht" op 2x 0.39 = 0.78 matchpunt. Dat betekent dat je inderdaad weinig kans hebt om erin te blijven, als de ratings de speelsterkte tenminste goed weergeven.

Om een ratingtekort te compenseren kun je de volgende dingen doen:
- Ten eerste moet iedereen zich goed kunnen voorbereiden. Dit punt is in het Edwin Baart-tijdperk uitstekend verzorgd.
- De opstelling moet slim zijn; zeker in de alles-of-niets-wedstrijden moet iedereen optimaal kunnen presteren. Dus een optimale mix van kleur en verwachte tegenstander.
- Een tactische opstelling is ook mogelijk, of een mix tussen een "tactische" en "slimme" opstelling. Er zijn twee punten waarom dit voordelig kan zijn:

- Speelsterktes worden geacht normaal verdeeld te zijn, maar dat zijn ze in de praktijk niet. Een kneus opofferen aan een hoog bord kan psychologisch slim zijn, maar de kneus kan ook beter presteren dan verwacht.
- Toch zal je het meest waarschijnlijk op je niveau spelen. Omdat de kans het grootst is dat je op of dichtbij je echte speelsterkte speelt, is de kans dat je van een iets zwakkere speler wint theoretisch gezien vrij groot. Stel: je hebt spelers B en D, die je tegenover spelers A en C laat spelen, waarbij de speelsterktes zo zijn dat geldt: A> B> C> D. De meeste punten pak je als je D tegen A laat spelen en B tegen C. Door zo'n truc kan het effectieve ratingverschil dalen.

Vervangers
Maar er is natuurlijk een andere manier om niet te degraderen. Je kan een potje met geld openrukken en een sterke grootmeester betalen. In het laatste jaar van het sponsortijdperk speelde Hans Ree al mee. Het probleem is alleen dat hij:

- Niet meer zo sterk is als vroeger
- Bijna geen band heeft met de club
- Niet bepaald een kletskous is

Grootmeesters
Een goede vervanger lijkt me iemand als Reinderman, die bovendien trainer is (!). Hij is jonger en sterker, dus waarom wordt hij niet benaderd? Misschien wel omdat hij zich vermaakt in Rotterdam, maar misschien vindt hij het leuk om bij een van zijn pupillen te spelen.

Het jammere is dat Afek, Bosch, Carlier al onderdak hebben gevonden bij een andere club. Alleen Afek speelt geen meesterklasse, dus misschien is hij een optie. Aan de andere kant is Afek niet zo heel veel sterker dan Ree. Jan Timman is dat wel. Tijdens Corus hoorde ik Fliffer zeggen dat Timman volgend jaar komt spelen. Dan kan hij op meesterklasseniveau spelen, dus dat zal hem wel bevallen. Misschien is zelfs Harmen Jonkman een optie. Hij zal het wel jammer vinden dat hij weer in de eerste klasse zit te spelen met zijn grootmeestertitel.

Niet-BSG'ers
Ook mensen die nooit wat met BSG te haken hebben gehad kunnen een optie zijn. Piet Peelen, een leuke schaaktrainer, speelde vorig jaar voor Groningen. Dan is Bussum toch wel een stukje dichterbij voor hem. Het jammere is dat Piet amper meer een rating heeft, maar hij kan zeker wel goed schaken.

Jeugdspelers
Ook jeugdspelers kunnen een optie zijn. Veel BSG'ers hopen dat Robin Oscar komt spelen. Vorig jaar zat Remmelt Otten bijna nog Vincent Pandelaar aan me voor te stellen, maar die kende ik natuurlijk al lang. Pinda lijkt het wel naar zijn zin te hebben bij HSG en is gezien zijn rating geen optie voor BSG 1. Wel voor BSG 2, maar dat speelt lager dan HSG 2.

Laatst speelden Ewood en Ton zelfs met het idee om Tony Zhang naar Bussum te halen. Maar hij woont toch wel ernstig ver weg. Datzelfde doet Vincent Rothuis, een man die geen introductie behoefd. Hij is een ruwe diamant, die heel veel waard kan worden. Iemand die je op een redelijk hoog bord kunt wegstoppen zonder dat dat meteen een nul oplevert. Maar ja, hij woont ook zo ver weg.

Ik ben benieuwd of iemand dit lijstje kan uitbreiden.


Oudjes
Tot slot nog een groep mensen die op eigen initiatief met hangende pootjes terugkeren. Ik verwacht dat John Markus binnenkort aanklopt of er nog een plekje vrij is in het eerste. Dan moet hij wel zien af te rekenen met fdp, die ook nog een serieuze gegadigde is voor een plekje in het meesterklasseteam.

Voor de wedstrijd tegen Paul Keres bleek Dick van Geet opeens reserve te zijn. Maar ja, hij schijnt de laatste tijd bijna alleen maar te verliezen. En Kick Langeweg zal ook wel blijven bij VAS. Welke oudjes zijn er nog meer?


BSG 2
Het mooie van versterkingen van BSG 1 is, dat de teams daaronder meteen meeprofiteren. Afgelopen seizoen degradeerden BSG 4 en 5 Kansloos (BOE!) en kwamen BSG 3 en 6 niet veel verder dan de middenmoot (p6 in beide gevallen, al is BSG 6 nog niet uitgespeeld.) Er zijn echter ook versterkingen denkbaar voor BSG 2, al leek dat het afgelopen seizoen amper nodig. Een probleem is dat er vaak invallers nodig zijn en dat die er ook niet zo veel van bakken. Daarom doen die lagere teams het ook zo slecht. Toch zijn er spelers gekomen die best kunnen meespelen:

Zo speelde in het begin van het jaar Erik Janssen mee, een redelijk sterke speler, maar ik ken 'm eigenlijk niet en hij heeft al een tijd niet meer gespeeld. Andere opties zijn Florian Wagener of Ruben Hilhorst, twee spelers van BSG 2- of BSG 3-niveau.

En wat te denken van Sizzel? In 2006-2007 speelde hij voor BSG mee, maar had hij zich aangemeld nadat de teams gemaakt waren. Daardoor viel hij een beetje tussen wal en schip en vertrok hij teleurgesteld. Het afgelopen jaar maakte hij echter een zwaar teleurstellend seizoen mee met Baarn, dat naar de eerste klasse degradeerde. Het zou me niet verbazen als hij weggaat, misschien naar BSG, maar misschien wel naar Soest. Soest 2 is tweede geworden in de tweede klasse, dus misschien zijn ze wel gepromoveerd. In BSG 3 kan hij echter even hoog spelen en gezien het invallerprobleem zal hij echt nog wel een keertje in het tweede spelen.

Dat brengt me tot de volgende lijst met gegadigden voor BSG 1 en 2:

Jan Timman ?
Dimitri Reinderman ?
Jeroen Bosch ?
Hans Ree ?
Harmen Jonkman ?
Bruno Carlier ?
Vincent Rothuis ?
Leon Pliester
Yochanan Afek ?
Piet Peelen?
Kick Langeweg ?
Henk van der Poel
Lars Ootes
Ewoud de Groote
Ton van der Heijden
Emile Wüstefeld

Tony Zhang ?
Robin van Kampen ?
John Markus ?
Lennart Ootes
Coen van der Heijden
Behirder
Theo Slisser
Tom de Ruiter

Erik Janssen ?
Chris Kooijman
Bert Kieboom
Jarno Witkamp

Ashley Krishnasing ?
Ruben Hilhorst ?
Florian Wagener ?
Bert Balke
Dick van Geet ?

Dit is ongeveer de lijst die ik nu kan bedenken. Ik heb 15 spelers dikgedrukt, die lijken me zeker van hun plaatsje, mits ze bij de club blijven. Er moeten dus nog minstens drie spelers bij. Als de sponsoring gewoon wordt voortgezet, zal Hans Ree wel gewoon blijven. Dan moeten er nog twee spelers bijkomen voor het tweede. Dat moet te doen zijn. Hopelijk lukt het om alle nieuwe leden enthousiast te krijgen voor de externe competitie, zodat het derde er wat goede spelers bij krijgt. Ook lijkt het me een aardig idee van de witte om een zevende team aan te maken met jeugdspelers. Die moeten de onderste teams over niet al te lange tijd verrijken.

Het wordt volgend jaar hoe dan ook zwaar en meer dan je best kun je niet doen. De meesterklasse is echter wel een uithangbord om te laten zien dat BSG een sterke club is en het zou zonde zijn om er na een jaar al weer uit te degraderen.

[Update 15:28]

* De standaarddeviatie van de speelsterktes is bepaald op 200 wortel 2. (Dit is een aanname: voor elke speler is de standaarddeviatie gemodelleerd op 200 punten en wanneer twee spelers tegen elkaar spelen, wordt de standaarddeviatie van het niveauverschil 200 wortel 2, als ik het goed heb.) Wanneer twee tientallen tegen elkaar spelen, neemt de standaarddeviatie voor het hele team af met de wortel-n-wet. De standaarddeviatie voor een tiental is dan 200 wortel 2 gedeeld door wortel tien. Als je deze gegevens in je grafische rekenmachine zet, geeft-ie een kans van ongeveer 0,13 voor het zwakste team. Ofwel: je mag 0,26 matchpunten verwachten tegen zo'n tegenstander.

04-05-2008

Veldwerk 3

Land van Saeftinghe

Na een saaie dag in het veld, stond er nu een zware dag op ons te wachten. Mijn optimistische kamergenoot Marten K. zei dat het veldwerk alweer halverwege was. De dag was net begonnen, dus dan gaat ie vanzelf om, of zo, zei hij. Ik had er minder zin in.

Zondag 27-04
We gingen naar het verdronken land van Saeftinghe. Het is een gebied in Zeeland, aan de Westerschelde, dat bij vloed overstroomd.* Dit gebied was vroeger een beetje een drassig gebied, waar later dijken omheen zijn gezet. Er zijn ook dorpen op gebouwd. Door oorlogen zijn de dijken vaak vanuit millitair oogpunt doorgeprikt, waardoor er een verdedigingslinie ontstond. Sinds ongeveer 1600 is het gebied aan zijn lot overgelaten. Door de zee is het gebied echter in die 400 jaar tijd ongeveer vier meter opgehoogd, waardoor de dorpen van vroeger onder een dikke laag van zand en klei liggen. Momenteel liggen de schorren een meter of drie boven NAP, hoger dan het land achter de dijk, dat niet is opgeslibd. Alleen bij springvloed staat het gebied volledig onder water. Bij eb, zoals bij onze excursie, is het een groot strand. De reden hiervan is dat het verschil tussen eb en vloed op dit punt het grootste is van heel Nederland, zo heb ik me laten vertellen.

Maar goed, we waren dus naar het gebied gereden, voor een of ander museum. Ieder tweetal kreeg een vragenlijst mee. Sommige vragen waren te beantwoorden, andere niet. Die vragen zouden we aan de gids moeten stellen.

De klas werd opgedeeld in twee groepen. De andere groep was een paar minuutjes voorsprong begonnen en de gids probeerde diezelfde voorsprong te nemen op ons. Met een noodgang liep hij over het wad en bij de eerste stop had hij al een grote voorsprong genomen op mensen als ik, die niet van lopen houden. Ging hij ons uitmaken voor "slenterende oude mannetjes." De lul.
Vervolgens was het eigenlijk alleen maar bek dicht en lopen. Er werd niks verteld en al zou-ie dat hebben gedaan, ik had het toch niet gehoord, omdat-ie meters voor me uit liep. Mijn achterstand werd alsmaar groter.

Het was eigenlijk wel een erg gezicht om al die jong volwassenen te zien ploeteren in de modder. Ik vind zoiets als dit zo a-Universiteitachtig. Af en toe moesten we door het water, door zo'n geul heen. Het water kwam in het midden vaak angstig dichtbij de bovenkant van mijn laarzen. Gelukkig wist ik m'n voeten droog te houden. Wel werd ik smerig. Vooral omdat ik nog wel eens diep in de modder zakte, of uitgleed over hele gladde klei.

Na een uur of twee door het zand te lopen (op sommige stukken zakte ik een decimeter weg in dat spul) waren we eindelijk bij het water. Op een stuk veen werd een boring verricht. Iedereen stond er natuurlijk vlakbij en ik zag niet echt veel. Het boeide me eigenlijk ook niet.

Daarna liepen we weer terug. Dat duurde ook ongeveer twee uur, maar het was eigenlijk nog erger dan de heenweg, omdat we nu nog vaker door die prut liepen. Geregeld zakten mensen diep weg in de modder, waarna anderen ze gingen redden en dan zelf in de modder vastzaten. Op het eind kwam nog een lesje, waarin Mark B. vier verschillende stukken grond liet zien. Het ene stuk kwam vanuit zo'n geul, een ander stuk juist van het schor en zo. Er kwam nog een verhaal en dat was zo'n beetje het educatieve hoogtepunt van die dag.

Terug bij het museum ging ik mijn laarzen wassen, waarna ik ze in een zak kon proppen en m'n eigen schoenen kon aandoen. Dat was me het dagje wel, al had het me behalve wat vieze kleren weinig opgeleverd. Qua antwoorden op de vragen waren we ook weinig opgeschoten.

Voor het eten ging ik nog voetballen. Hoewel ik niet kan schieten (zoals in Melderslo), wist ik af en toe een doelpuntje te scoren. Op deze zondag ging het echter een beetje mis. Al voordat ik meedeed kreeg ik een bal tegen m'n hoofd en later weer. M'n bril viel op de grond en was behoorlijk scheef. Ik wist het ding nog wat recht te buigen, maar het keek heel anders. Ik moest er enorm aan wennen en het spel ging zonder mij verder. Niet lang meer, want het was etenstijd.

Na het eten lulde ik een verslagje aaneen over de dag, al begreep ik dat ze al heel blij waren als je die antwoorden correct had ingevuld. Dat was dus juist het probleem, al konden we die antwoorden later nog overschrijven.

Het was maar een kort avondje en ik kon lekker op tijd douchen en slapen.
 
Maandag 28-04
Het weer was omgeslagen. Het was somber geworden en we hadden nu onze tweede en laatste boordag. Het was opzich wel fijn dat we nu in die akkers stonden, want we hadden toch geen schaduw nodig. Maar goed, laat ik maar bij het begin beginnen.

Zondag had ik moeten aangeven waar we gingen boren. Dat had ik even snel gedaan, waarna de leraar, Kees, er goed naar ging kijken. Uiteindelijk hadden we drie plaatsen gevonden waar we zouden gaan boren, een beetje tussen de boringen van het andere groepje in.
 

We reden met Kees mee naar een boerderij. Daar gingen we langs een akker een boring verrichten, ongeveer op het punt dat ik op de kaart had getekend. Bleek dat het andere groepje die boring verkeerd had getekend. Bleek dat wij bijna naast die boring zaten te boren...

Even later begonnen we even verder aan de definitieve boring. Die Kees was er ook bij en hielp ons enorm. Hij hielp ons bij het herkennen van wat er nou naar boven was gehaald en zo. En het leuke was dat we uiteindelijk bijna tien meter diep waren gekomen. Ik probeerde van de gelegenheid gebruik te maken en begon allerlei (stomme) vragen te stellen aan die man. Hopelijk waardeerde hij mijn enthousiasme. We hadden in ieder geval een mooi profiel, op naar de tweede boring.

De tweede boring was een paar honderd meter verderop, op het einde van de akker. We zaten nog op een pad, met naast ons een veld waar aardappelen op lagen. De tweede boring was iets minder serieus. Kees ging bij het andere groepje kijken en na een metertje of vijf hadden Bruce (met pet met haar) en MadU geen zin meer. Dit keer gingen ze op een andere manier klooien. Ze gingen aardappels in het boorgat gooien, in de hoop dat als Kees zou komen, dat-ie dan aardappels opboorde. Later gooide MadU nog een paracetamol in het gat. Omdat Kees maar niet kwam, werd het steeds meer een binnenpretje. We gingen uiteindelijk maar proberen om die aardappels op te boren. Toen Kees eindelijk kwam, gooiden we die aardappels en een etiket van peijnenburg maar weg. Anders was-ie misschien kwaad geworden dat we er zo'n zooitje van hadden gemaakt. We gooiden het gat dicht met het materiaal dat we hadden opgeboord. Maar dan wel zo, dat het spul dat we het eerst omhoog hadden gehaald, onderin kwam. Dat is leuk voor de klas die volgend jaar gaan boren. Misschien dat een groepje dan precies op die plek een boring doet... ;)

Hoe dan ook, we liepen met onze zware boorspullen naar het erf, waar het busje stond. Kees reed ons vervolgens naar de plaats van onze laatste boring, over de snelweg, op het meest westelijke punt van de raai. Toen we daar waren, zag ik een onheilspellend bordje met daarop geschreven: leidingstraat. Daar had ik van gehoord. Het is een straat waar allerlei leidingen onder liggen. Daar mag je dus ZEKER NIET boren. Over de leidingstraat vliegen bovendien helikopters (of waren het nou straaljagers?) die kijken of er niet een stel debielen zit te rotzooien met die leidingen.

Gelukkig was ons boorpunt achter de dijk, achter de leidingstraat. We hadden uitzicht op de snelweg en het zonnetje kwam tegen het eind van de middag zelfs even door. De voorspelde regen hebben we die dag niet over ons heen gekregen. Wat een mazzel.

In de laatste boring hebben we op "safe" gespeeld. Het was geen diepe boring, hoewel Kees ons aanraadde om dieper te gaan. Achteraf leek me dat ook slimmer, maar het komische duo had geen zin meer. Het was ondertussen ook al laat geworden, dus helemaal ongelijk hadden ze niet. Het metaal werd gewassen, de emmer met verlengstukken, meetlint, zandlineaal, kleurenboekje en flesje zoutzuur (!) werd in orde gemaakt en we gingen weer.

Bloopers
Jammer genoeg ben ik zaterdag vergeten te vermelden dat een groepje het voor elkaar kreeg om vier verlengstukken aan elkaar te zetten, zonder het weer uit elkaar te krijgen. Het metaal was erg krom en de koppelstukken gaven geen millimeter mee. Een normaal mens zou het metaal gewoon in de berm laten liggen en dan later kruipolie tussen die delen smeren. Dan raakt het wel los. Maar aardwetenschappers zitten anders in elkaar. De buis werd in de bus gedaan, maar stak aan alle kanten uit. Levensgevaarlijk, maar uiteindelijk lukte het wel om het ding zonder brokken af te leveren. Later die dag werd er met man en macht geprobeerd het ding uit elkaar te krijgen.

Ook mechanische pech trof een groepje. Het busje van Mark B. weigerde op een dag nog verder te rijden. Ik heb begrepen dat er een vervangende wagen is gekomen of dat het euvel op wat voor manier dan ook was verholpen. Wat het euvel was, heb ik niet gehoord.

Overigens heb ik sterke aanwijzingen dat ze sowieso weinig borg hebben teruggekregen. Behalve de krassen van het metaal en de verragde ophanging, zag ik nog iets veel ergers: een stoel was aan de achterkant kapotgegaan en de binnenkant was gebruikt als vuilniszak. Je komt nog eens wat te weten over de aard van je medestudenten...

Die maandag was er nog uitwerktijd, die ik gebruikte om het profiel af te tekenen. Daarna ging ik naar boven, om m'n pa terug te bellen. Hij had me namelijk gebeld op een moment dat we uitleg kregen. Bovendien zag ik dat m'n mobieltje bijna geen stroom meer had. Het gaat hard als je 'm de hele tijd hebt aanstaan. Het baarde me wel zorgen, want ik moest dinsdag m'n pa nog bellen, zodat-ie wist hoe laat-ie naar 't station moest gaan.

Dinsdag 29-04
Dinsdag was de laatste dag, dus moest alles worden opgeruimd. Ik had alles in m'n tas gepropt, waarna die boor en de verlengstukken moesten worden schoongemaakt. Daarna was er nog uitwerktijd. Die tijd hadden we hard nodig, want net toen het xc3xa9xc3xa9n uur was, had ik een verhaal over de Brabantse wal geschreven (ik had nog gevraagd hoe de structuur van het verhaal moest zijn), het lithostratigrafische profiel (later bedacht ik dat we er helemaal geen titel bij hadden gezet...), een logboek, wat gewoon wat aantekeningen waren die ik uit m'n schrift had gescheurd. Niemand die had uitgelegd wat erin moest, maar ik had gehoord dat het vooral je aantekeningen moesten zijn. Alles werd in een mapje gepropt en ingeleverd.

Uiteindelijk was bijna niemand klaar, dus ik vond het al heel wat dat we eigenlijk alles hadden ingeleverd dat ingeleverd moest worden. Opgelucht stapte ik zo'n busje van Italiaanse makelij in. Eerst werden degenen afgezet die met de trein naar huis wilden. Dat heb ik ook overwogen, maar de verbinding is niet zo goed. Je gaat van Bergen op Zoom namelijk via Rotterdam en Den Haag naar Amsterdam. Als ik naar Utrecht wilde moest ik overstappen in Rotterdam. Dat wilde ik niet (met m'n koffer.) Dan kun je maar beter met de bus naar de VU rijden. Ik vroeg me af of ze ons niet beter bij station zuid kon afzetten, maar ik durfde het niet te vragen. Hoe dan ook, de drie knapen in de middelsta bank moesten naar het station, waardoor er voorin en achterin drie mensen overbleven. Zag er wel dom uit.

Op de VU belde ik m'n pa en ging ik proberen de rechtstreekse trein te halen. Ondanks dat ik de ene tram of metro miste, haalde ik de volgende en was ik net op tijd voor de trein. Daardoor kwam ik bijna precies drie kwartier nadat ik had gebeld aan, zoals ik had gezegd.

Ik was blij dat ik weer thuis was, maar ik had om de een of andere manier wel een heel leeg gevoel. Alsof ik vijf dagen het nieuws had gemist.

Het was vrij onrustig op de dag voor Koninginnedag. In de verte hoorde ik gestamp en gedreun dat opeens ophield, om dan opeens weer te beginnen. Nee, lekker slapen deed ik gek genoeg niet in m'n eigen bedje, in tegenstelling tot in de stayokay. Bruce en MadU, die elke avond bij MadU thuis sliepen, weten niet wat ze gemist hebben... ;)

*Ik snap de logica van de Wester- en Oosterschelde niet zo. De Westerschelde is volgens mij eerder de Zuiderschelde.

NK jeugd 2008 slot

Roelieboelie met overmacht kampioen

In de A-categorie heeft Roelieboelie overtuigend de titel opgeëist. In de laatste ronde maakte hij zich er snel van af door remise te schuiven tegen Ali B, waardoor hij met 7½ uit 9 de titel pakte. Niet zo overtuigend als Wouter Spoelman vorig jaar, maar een punt los is niet niks.
Tweede werd Twan Burg, die eveneens ongeslagen bleef, maar daar had hij het nodige geluk bij nodig. Chiel van Oosterom bereikte dezelfde score, maar had op de een of andere manier minder weerstandspunten.
Daarachter wist Marijn Otte de ongedeeld vierde plaats te bemachtigen met af en toe bijna geniale aanvalspartijen. Het leverde hem vijf zeges op, twee nederlagen en twee remises (!).
Robin Swinkels en Ewood (!) kwamen nog net in de prijzen, wat voor Ewood een beter resultaat was dan voor Robin, al mocht laatstgenoemde gezien de laatste ronde(s) bepaald niet mopperen, maar daarover later meer.

In de B won Robin Oscar zoals verwacht. Hij scoorde slechts 8½ uit 9 en gaat volgend jaar proberen om eindelijk eens die 100% te scoren.

Toernooi

Roelieboelie speelde een degelijk toernooi. Robin Swinkels kon hem tot en met de vijfde ronde bijhouden, maar toen kwam het breekpunt. Robin werd door Ewood helemaal in mekaar gevouwen en had het geluk dat Ewood de genadeklap niet gaf. Helemaal in shock dat hij met wit in het Siciliaans zo slecht kon komen te staan, besloot hij maar om met 1.Pf3 te openen (hij had weer wit), hopend dat het een schuifpartij zou worden, waarin hij zeker kansen zou krijgen. Maar Roeland speelde sterk en hakte zijn eeuwige concurrent hard van het bord:


Robin Swinkels [2404]
Roeland Pruijssers [2390]
Ronde 7
 
1. Nf3 Nf6 2. g3 g6 3. Bg2 Bg7 4. d4 O-O 5. O-O d6 6. a4 a5 7. Nc3 Nc6 8. Nb5 Nb4 9. c3 Na6 10. Re1 c6 11. Na3 Ne4 12. Bf4 f5 13. Nd2 g5 14. Be3 Nxc3! Een mokerslag. 15.Qb3+ Nd5 16. Bxg5 Nab4 17. e4 fxe4 18. Rxe4 Rf7 19. Rae1 Bf5 20. Rh4 Qf8 21.Nf3 Bg6 22. Rd1 b5 23. Bf4 bxa4 Beetje bij beetje demonteert Roeland de witte stelling. 24. Qc4 Nxf4 25. Rxf4 d5 26. Rxf7 Qxf7 27. Qe2 Rf8 28. Ng5 Qf5 29. f4 Nd3 30. Nf3 Qe4 31. Kf1 Rb8 32. Rd2 c5 33. Ne5 Qxe2+ 34.Kxe2 Nxe5 35. dxe5 e6 36. g4 Kf8 37. Kd1 Rb4 38. f5 exf5 39. gxf5 Bh5+ 40. Kc2 Bxe5 41. Rxd5 Rxb2+ 42. Kc1 Re2 43. Bf1 Bf4+ 0-1

Het was een typisch gevalletje van vorm. Vorig jaar ging Wouter Spoelman ook als een speer en had iedereen zijn hoop gevestigd op de altijd solide Daan Brandenburg, die hem met wit wel een lesje zou geven. Dat gebeurde mooi niet; Daan verloor en Spoelman was al bijna kampioen.
Ook nu was de eerste plaats al vergeven, aangezien Roelie alle goeien al had gehad. Toen hij in de achtste ronde de Scandinaviër van Thijs Laarhoven kraakte, had hij aan een remise in de slotronde genoeg.

Voor Robin Swinkels was de gifbeker nog niet leeg. Tegen Twan Burg werd hij er hard af gehakt. Achteraf beweerde Swinkels nog dat hij remise had kunnen maken, maar dat hij wilde winnen. In de laatste ronde werd hij flink aan de tand gevoeld door Joram op den Kelder. De witte stelling kraakte en kraakte en op een gegeven moment stonden zowat alle stukken in de linkerbenedenhoek, om de koning op a1 heen. Robin had echter stalen zenuwen en raakte niet onder de indruk van de zwarte torens, die maar weinig konden doen. Toen Joram zijn torens inruilde voor een dame, was de kou uit de lucht en verloor hij zelfs nog. Toch niet slecht van Robin, die door goed te verdedigen anderhalf punt extra scoorde. Wetende dat elk half puntje kan tellen in zo'n toernooi, is dat niet onbelangrijk. Je zou bijna gaan denken dat verdedigen makkelijker is dan aanvallen...

Over verdedigen gesproken: Ewood moest zich in de laatste ronde verdedigen tegen TopTalent. TopTalent ruilde zijn gebruikelijke Frans in voor het Russisch, in de hoop een remise mee te pakken. Roelieboelie had de Franse aanpak van Roi al een keer gekraakt (de derde zege van Roelieboelie op Roi in twee jaar tijd) en Ewood had hetzelfde gedaan bij Tijmen Kampman. "Dan maar Russisch," moet Le Roi gedacht hebben. Hij kreeg ook goed spel, omdat Ewood het niet erg handig speelde. (11.Ta1-b1 en 14.Tb1-a1, om maar iets te noemen.) Ewood verdedigde goed en dwong Roi met 29.c4! een stuk te offeren. Roi kreeg drie pionnen en aanvalskansen, maar Ewood verdedigde sterk in tijdnood. Niet lang na de veertigste zet raakte Roi de draad helemaal kwijt en besloot hij zijn toernooi met twee nullen. Toch behield hij zijn gevoel voor humor toen Ewood met Le & La analyseerde. "Hee, die stelling ken ik!" en "Ik heb het wel op zijn Rois uitgespeeld."

Met zijn zesde plaats deed Ewood het even goed als vorig jaar, al had hij toen aan hogere borden gezeten. Wel gek eigenlijk, vorig jaar had hij met de externe competitie een baggerscore, maar was hij op het NK beter dan dit jaar, na een fantastische score in de EC. De bond was het met me eens dat hij vorig jaar beter speelde, het prijsje van dit jaar was een slag kleiner.

De andere twee SGS'ers in de A deden het matig. Voor Large was het gewoon een minder toernooi na iets van tien goede toernooien. Ik begrijp nu ook waarom hij minder graag tegen jonkies speelt. Erger was eigenlijk de prestatie van Marc Schwartz. Marc speelt naar mijn weten bijna geen toernooien, waardoor hij underrated is. Hij is echter solide en positioneel goed. Zijn zwakte is tactiek en dat kwam op het NK (opnieuw) naar voren. Hij scoorde drie halfjes uit acht partijen (en hij won van die 1500-speler), maar goed was het niet. Net als in 2006 viel hij niet mee. Het lijkt overigens een beetje het probleem van kwalificatietoernooien te zijn. Marc doet het altijd goed op het PJK. Daar speelt hij vooral tegen zwakkeren, op een NK vooral tegen sterkeren. Een kneuzenprakker heeft meer kans om op een PJK hoog te eindigen, een reuzendoder doet het beter op een NK.

In de B-categorie had de SGS natuurlijk meer reden tot vreugde. Robin Oscar won overtuigend. In de achtste ronde stond hij met zwart wat beter tegen Tom Meurs en had hij aan remise genoeg. Robin deed niks en Tom ging op de winst spelen. Dat deed hij echter door al zijn voordelige stellingskenmerken weg te ruilen, waarna Robin in het eindspel wel daadkrachtig was en gewoon won. In de laatste ronde hoopte Jonathantan op een snelle remise, maar hij kwam al gauw in een stelling terecht waarin wit rustig op de winst kon spelen. Robin won en het jongste Tannetje kon zijn tranen amper bedwingen. De weg naar de 2300 is lang en zwaar, ookal leek het bij Kevin en MadU alsof het vanzelf ging.

Prijsuitreiking

Zoals zo vaak waren er uiteindelijk meer verliezers dan winnaars. Kinderen, van wie hun jonge ego was geknakt, fanatieke ouders, die niet begrepen waarom hun kind niet eerste was geworden en natuurlijk de trainers, die niet begrepen waarom hun pupil zo zwak had gespeeld.

Gelukkig hebben we de altijd kordate Monique Stam bij de KNSB, die de prijsuitreikingen altijd kort houdt. In 2006, in Schagen, was de prijsuitreiking een drie uur durend spektakel, met Lex Jongsma die een langdradig wauwelverhaal hield, de burgervader die keer op keer hetzelfde verhaal vertelde, een sponsor met een half uur aan spreektijd en natuurlijk nog die leuke liedjes van meneer Hendriks.

Vorig jaar ging het al iets sneller, al ging de vaart er toen een beetje uit door een ultrasloom verhaal van meneer Van der Sterren. Dit jaar ging het in ieder geval sneller, maar het idee om de prijsjes gewoon naar de deelnemers te gooien, is niet in de praktijk gebracht. De prijsuitreiking was wat knullig, maar het belangrijkste was dat-ie niet zo lang duurde. Daardoor konden we nog enigszins op tijd thuis zijn.

Ton reed nog mee en thuis konden we lekker genieten van het "weer thuis zijn". Ewood had een goed toernooi gespeeld en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om. Ik vond het jammer dat ik de eerste helft van het toernooi had gemist en dat er geen kameraad mee was, zodat we nog een keer konden gaan voetballen. Dat moet volgend jaar echt beter. ;)

Links:
Toernooisite

Gerelateerde artikelen:
NK jeugd 2007; 27-04 2007 - 05-05 2007