05-05-2008

BSG in de meesterklasse

2001

Op 19 april 2008 promoveerde BSG naar de meesterklasse, waar het in 2001 vrijwillig uit degradeerde. Van 29 september 2001 tot en met 16 april 2005 speelde BSG in de eerste klasse, van 24 september 2005 tot en met 12 mei 2007 in de tweede klasse en van 15 september 2007 tot en met 19 april 2008 in de eerste klasse.

Dit toont aan dat de post-meesterklassejaren niet de meest makkelijke jaren waren. De sponsoring werd stopgezet, wat betekende dat BSG afscheid nam van de volgende figuren:

Glek (2565)
Reinderman (2525)
Chuchelov (2522)
Rogozenko (2516)
Barsov (2498)
Bosch (2443)
Ree (2437)
Loeffler (2424)
Carlier (2395)
Afek (2369)
Langeweg (2314)

 
Zij speelden in het laatste jaar meesterklasse nog mee.

De echte BSG'ers die nog meededen waren:FM Henk (8)
Tom de Gijsel (3)
Wim Stork (3)
Coen van der Heijden (3).

Andere BSG'ers kwamen hoogstens één keertje in actie.

BSG 2 speelde in die tijd nog in de
tweede klasse. In dat jaar degradeerde BSG 2 al op eigen kracht. In 2001-2002 speelde het team gek genoeg niet in de derde klasse. Ik kan me ook alleen herinneren dat BSG 2 in de promotieklasse speelde. In het jaar 2004-2005 wilde iedereen dan ook dat BSG 2 promoveerde naar de derde klasse KNSB, "omdat het gat tussen BSG 1 en 2 te groot werd". En dan laat je je vier jaar daarvoor twee klasses degraderen. Schiet mij maar lek...

In BSG 2 speelden toen Emiglio, de Ruiter, Fliffer, de Van der Heijdens, Kieboom en Kooijman. Dat verschilt niet veel met wat er nu speelt. Toch heeft BSG 1 het afgelopen seizoen gewoon tien spelers op kunnen stellen:

 
Hans Ree (betaalde speler)
Leon Pliester (betaalde speler)
Henk van der Poel
Emile Wüstefeld (gepromoveerd naar het eerste)
Lars Ootes (een immigrant)
Ewoud de Groote (BSG-jeugd)
Ton van der Heijden (gepromoveerd)
Coen van der Heijden (ook gepromoveerd)
Behirder (BSG-jeugd)
Lennart Ootes (andere immigrant)
Frans Borm (weer aan het schaken geslagen)
Peter Drost (BSG-jeugd)

Er zijn dus twee betaalde spelers bij gekomen, drie spelers zijn van het tweede gekomen en nog vier (of vijf) jeugdspelers. Zo heb je dus al tien spelers erbij, een heel nieuw BSG derhalve. Het jonge BSG deed het erg goed in de eerste klasse, maar zou het niet handig zijn om wat versterkingen aan te brengen voor volgend jaar? Het bestuur lijkt het niet te weten.

BSG heeft met een gemiddelde rating van ongeveer 2250 net zoiets als LSG 2, dat vorig jaar kansloos degradeerde. De meesterklasse was vorig jaar - aldus de opstellingen - met een gemiddelde rating van 2373 182 elopunten sterker dan onze eerste klasse. Het niveau van de meesterklasse lijkt echter te dalen, in 2005-2006 was de gemiddelde rating nog 2405, in 2006-2007 2401. Dan is 2373 fors minder.

Aan de andere kant stroomt Voerendaal de meesterklasse binnen. Zij hebben nu al een team dat op zowat elk bord sterker is dan BSG en misschien zijn ze volgend jaar nog wel sterker dan nu. Aan de andere kant zijn zij met veel meer moeite gepromoveerd. BSG en Voerendaal zijn qua rating ongeveer gelijkwaardig aan LSG 2 en Het witte paard SvG die afgelopen seizoen degradeerden.

Om volgend jaar niet te degraderen moet er ten eerste van Voerendaal worden gewonnen en moeten we puntjes kunnen pakken tegen andere zwakke teams. De zwakste teams hebben echter ook nog gemiddeld 2350 elopunten achter hun naam staan. Volgens statistische methodes heb je tegen een ploeg met 100 elopunten meer zo'n 13% kans.*
Als je tegen drie van die ploegen speelt, heb je dus ongeveer "recht" op 2x 0.39 = 0.78 matchpunt. Dat betekent dat je inderdaad weinig kans hebt om erin te blijven, als de ratings de speelsterkte tenminste goed weergeven.

Om een ratingtekort te compenseren kun je de volgende dingen doen:
- Ten eerste moet iedereen zich goed kunnen voorbereiden. Dit punt is in het Edwin Baart-tijdperk uitstekend verzorgd.
- De opstelling moet slim zijn; zeker in de alles-of-niets-wedstrijden moet iedereen optimaal kunnen presteren. Dus een optimale mix van kleur en verwachte tegenstander.
- Een tactische opstelling is ook mogelijk, of een mix tussen een "tactische" en "slimme" opstelling. Er zijn twee punten waarom dit voordelig kan zijn:

- Speelsterktes worden geacht normaal verdeeld te zijn, maar dat zijn ze in de praktijk niet. Een kneus opofferen aan een hoog bord kan psychologisch slim zijn, maar de kneus kan ook beter presteren dan verwacht.
- Toch zal je het meest waarschijnlijk op je niveau spelen. Omdat de kans het grootst is dat je op of dichtbij je echte speelsterkte speelt, is de kans dat je van een iets zwakkere speler wint theoretisch gezien vrij groot. Stel: je hebt spelers B en D, die je tegenover spelers A en C laat spelen, waarbij de speelsterktes zo zijn dat geldt: A> B> C> D. De meeste punten pak je als je D tegen A laat spelen en B tegen C. Door zo'n truc kan het effectieve ratingverschil dalen.

Vervangers
Maar er is natuurlijk een andere manier om niet te degraderen. Je kan een potje met geld openrukken en een sterke grootmeester betalen. In het laatste jaar van het sponsortijdperk speelde Hans Ree al mee. Het probleem is alleen dat hij:

- Niet meer zo sterk is als vroeger
- Bijna geen band heeft met de club
- Niet bepaald een kletskous is

Grootmeesters
Een goede vervanger lijkt me iemand als Reinderman, die bovendien trainer is (!). Hij is jonger en sterker, dus waarom wordt hij niet benaderd? Misschien wel omdat hij zich vermaakt in Rotterdam, maar misschien vindt hij het leuk om bij een van zijn pupillen te spelen.

Het jammere is dat Afek, Bosch, Carlier al onderdak hebben gevonden bij een andere club. Alleen Afek speelt geen meesterklasse, dus misschien is hij een optie. Aan de andere kant is Afek niet zo heel veel sterker dan Ree. Jan Timman is dat wel. Tijdens Corus hoorde ik Fliffer zeggen dat Timman volgend jaar komt spelen. Dan kan hij op meesterklasseniveau spelen, dus dat zal hem wel bevallen. Misschien is zelfs Harmen Jonkman een optie. Hij zal het wel jammer vinden dat hij weer in de eerste klasse zit te spelen met zijn grootmeestertitel.

Niet-BSG'ers
Ook mensen die nooit wat met BSG te haken hebben gehad kunnen een optie zijn. Piet Peelen, een leuke schaaktrainer, speelde vorig jaar voor Groningen. Dan is Bussum toch wel een stukje dichterbij voor hem. Het jammere is dat Piet amper meer een rating heeft, maar hij kan zeker wel goed schaken.

Jeugdspelers
Ook jeugdspelers kunnen een optie zijn. Veel BSG'ers hopen dat Robin Oscar komt spelen. Vorig jaar zat Remmelt Otten bijna nog Vincent Pandelaar aan me voor te stellen, maar die kende ik natuurlijk al lang. Pinda lijkt het wel naar zijn zin te hebben bij HSG en is gezien zijn rating geen optie voor BSG 1. Wel voor BSG 2, maar dat speelt lager dan HSG 2.

Laatst speelden Ewood en Ton zelfs met het idee om Tony Zhang naar Bussum te halen. Maar hij woont toch wel ernstig ver weg. Datzelfde doet Vincent Rothuis, een man die geen introductie behoefd. Hij is een ruwe diamant, die heel veel waard kan worden. Iemand die je op een redelijk hoog bord kunt wegstoppen zonder dat dat meteen een nul oplevert. Maar ja, hij woont ook zo ver weg.

Ik ben benieuwd of iemand dit lijstje kan uitbreiden.


Oudjes
Tot slot nog een groep mensen die op eigen initiatief met hangende pootjes terugkeren. Ik verwacht dat John Markus binnenkort aanklopt of er nog een plekje vrij is in het eerste. Dan moet hij wel zien af te rekenen met fdp, die ook nog een serieuze gegadigde is voor een plekje in het meesterklasseteam.

Voor de wedstrijd tegen Paul Keres bleek Dick van Geet opeens reserve te zijn. Maar ja, hij schijnt de laatste tijd bijna alleen maar te verliezen. En Kick Langeweg zal ook wel blijven bij VAS. Welke oudjes zijn er nog meer?


BSG 2
Het mooie van versterkingen van BSG 1 is, dat de teams daaronder meteen meeprofiteren. Afgelopen seizoen degradeerden BSG 4 en 5 Kansloos (BOE!) en kwamen BSG 3 en 6 niet veel verder dan de middenmoot (p6 in beide gevallen, al is BSG 6 nog niet uitgespeeld.) Er zijn echter ook versterkingen denkbaar voor BSG 2, al leek dat het afgelopen seizoen amper nodig. Een probleem is dat er vaak invallers nodig zijn en dat die er ook niet zo veel van bakken. Daarom doen die lagere teams het ook zo slecht. Toch zijn er spelers gekomen die best kunnen meespelen:

Zo speelde in het begin van het jaar Erik Janssen mee, een redelijk sterke speler, maar ik ken 'm eigenlijk niet en hij heeft al een tijd niet meer gespeeld. Andere opties zijn Florian Wagener of Ruben Hilhorst, twee spelers van BSG 2- of BSG 3-niveau.

En wat te denken van Sizzel? In 2006-2007 speelde hij voor BSG mee, maar had hij zich aangemeld nadat de teams gemaakt waren. Daardoor viel hij een beetje tussen wal en schip en vertrok hij teleurgesteld. Het afgelopen jaar maakte hij echter een zwaar teleurstellend seizoen mee met Baarn, dat naar de eerste klasse degradeerde. Het zou me niet verbazen als hij weggaat, misschien naar BSG, maar misschien wel naar Soest. Soest 2 is tweede geworden in de tweede klasse, dus misschien zijn ze wel gepromoveerd. In BSG 3 kan hij echter even hoog spelen en gezien het invallerprobleem zal hij echt nog wel een keertje in het tweede spelen.

Dat brengt me tot de volgende lijst met gegadigden voor BSG 1 en 2:

Jan Timman ?
Dimitri Reinderman ?
Jeroen Bosch ?
Hans Ree ?
Harmen Jonkman ?
Bruno Carlier ?
Vincent Rothuis ?
Leon Pliester
Yochanan Afek ?
Piet Peelen?
Kick Langeweg ?
Henk van der Poel
Lars Ootes
Ewoud de Groote
Ton van der Heijden
Emile Wüstefeld

Tony Zhang ?
Robin van Kampen ?
John Markus ?
Lennart Ootes
Coen van der Heijden
Behirder
Theo Slisser
Tom de Ruiter

Erik Janssen ?
Chris Kooijman
Bert Kieboom
Jarno Witkamp

Ashley Krishnasing ?
Ruben Hilhorst ?
Florian Wagener ?
Bert Balke
Dick van Geet ?

Dit is ongeveer de lijst die ik nu kan bedenken. Ik heb 15 spelers dikgedrukt, die lijken me zeker van hun plaatsje, mits ze bij de club blijven. Er moeten dus nog minstens drie spelers bij. Als de sponsoring gewoon wordt voortgezet, zal Hans Ree wel gewoon blijven. Dan moeten er nog twee spelers bijkomen voor het tweede. Dat moet te doen zijn. Hopelijk lukt het om alle nieuwe leden enthousiast te krijgen voor de externe competitie, zodat het derde er wat goede spelers bij krijgt. Ook lijkt het me een aardig idee van de witte om een zevende team aan te maken met jeugdspelers. Die moeten de onderste teams over niet al te lange tijd verrijken.

Het wordt volgend jaar hoe dan ook zwaar en meer dan je best kun je niet doen. De meesterklasse is echter wel een uithangbord om te laten zien dat BSG een sterke club is en het zou zonde zijn om er na een jaar al weer uit te degraderen.

[Update 15:28]

* De standaarddeviatie van de speelsterktes is bepaald op 200 wortel 2. (Dit is een aanname: voor elke speler is de standaarddeviatie gemodelleerd op 200 punten en wanneer twee spelers tegen elkaar spelen, wordt de standaarddeviatie van het niveauverschil 200 wortel 2, als ik het goed heb.) Wanneer twee tientallen tegen elkaar spelen, neemt de standaarddeviatie voor het hele team af met de wortel-n-wet. De standaarddeviatie voor een tiental is dan 200 wortel 2 gedeeld door wortel tien. Als je deze gegevens in je grafische rekenmachine zet, geeft-ie een kans van ongeveer 0,13 voor het zwakste team. Ofwel: je mag 0,26 matchpunten verwachten tegen zo'n tegenstander.

9 opmerkingen: