18-05-2008

Ajax blijft afgang bespaard

Geen voorronde Champions League voor nummer 2

Na een turbulent seizoen heeft Ajax naast de voorronde voor de Champions League gegrepen. De ploeg die tot en met de laatste speelronde vocht voor het kampioenschap, verloor over twee wedstrijden van FC Twente.

Zolang er play-offs zijn geweest, pakte Ajax steeds de "hoofdprijs", namelijk voorronde Champions League. Vorig jaar werd AZ in de finale met 3-0 verslagen na een 2-1-uitnederlaag. Het was destijds tekenend voor het seizoen van AZ, dat overal naast greep.

Dit jaar was de tegenstander FC Twente, dat al geen spaan heel hield van NAC: het werd 3-0 in Emmen (!) en 1-5 in Breda. Ajax had voor de vierde en vijfde keer dit seizoen van Heerenveen gewonnen. In Friesland werd het 1-2, in Amsterdam 3-1.

FC Twente, dat opnieuw moest uitwijken naar Emmen, won het eerste duel met 2-1. De opgave voor Ajax werd daarmee erg lastig, want ze hadden de laatste jaren weinig succes in de thuiswedstrijden tegen Twente. Ajax speelde dan ook op de winst, hopend op een doelpunt dat ooit moest vallen. Maar dat gebeurde dus niet. Het bleef 0-0 en Twente gaat in de (na)zomer proberen de Champions League te halen. Voor Ajax rest nog de UEFA Cup. Daarvoor moeten ze zich nog wel kwalificeren...

Overigens speelde Ajax begin 2006 voor het laatst in de Champions League voor het laatst in de Champions League. Toen verloor het met 1-0 van Inter.

De wraak van Ernie
Voor NAC kreeg het seizoen een afschuwelijk einde. De nummer drie in de competitie verloor alle wedstrijden (op één na) en gleed af richting Intertoto. Het was de gepaste wraak van Ernie Brandts, die halverwege het seizoen kreeg te horen dat ze niet met 'm zouden doorgaan. Vanaf dat moment won NAC bijna alles. Ernie had laten zien hoe ver het bestuur ernaast zat. Toen de aanbiedingen langzaam maar zeker binnenkwamen, besloot hij NAC een hak te zetten door de play-offs te verknallen.

Na de 3-0- en 1-5-nederlaag tegen FC Twente, pakte NAC nog één puntje tegen Heerenveen, het werd 2-0 en 2-2. Tegen NEC verloor NAC met 6-0 en 0-1. NEC speelde zich zodoende op de valreep Europa in. Na een slap begin van de competitie kwam NEC sterk terug. Tegen Roda, Groningen en NAC pakte de Nijmeegse ploeg steeds de volle winst.

Winnaars
De volgende zes ploegen gaan Europa in. Hopelijk scoren ze flink wat punten, zodat de play-offs in de huidige vorm kunnen doorgaan.

PSV - CL
Twente - voorronde CL
Ajax - UC
Heerenveen - UC
NEC - UC
Feijenoord - UC
NAC - intertoto

Feijenoord wist de beker te winnen en verzekerde zich daarmee na een matig gespeeld seizoen van een plaatsje in de UEFA Cup.

Verliezers
Onderin daalde VVV af. De Limburgse ploeg moest samen met De Graafschap nacompetitie spelen. Tegen ADO begon de ploeg slecht met een 1-0-nederlaag. In Venlo werd het evenwicht hersteld, waarna ADO de strafschoppenserie beter nam en voor het derde duel het thuisvoordeel kreeg. Dit thuisvoordeel omgezet in een overwinning.

Daarna bleek ADO te sterk voor RKC, de ongelukkige nummer twee van de competitie. De eerste twee duels leken erg veel op elkaar: de thuisploeg maakte op het laatste moment gelijk. In Den Haag was RKC beter, in Waalwijk kwamen ze gauw op voorsprong, maar toen ze met tien man verder moesten, kwam ADO in winnend voordeel. De 2-2 die RKC maakte, bleek slechts uitstel van executie. ADO, de king of intimidation, won thuis de beslissende wedstrijd. Het is echt heel triest dat deze club, met z'n idiote publiek, promoveert.

De Graafschap handhaafde zich tegen Zwolle. In Zwolle werd de zwak spelende thuisclub met 1-3 over de knie gelegd, in de return speelde de eerste divisionist vele malen beter. Ze bleven op 0-0 steken. Dat wordt een seizoen vol zelfverwijten, want als je in die uitwedstrijd zo goed bent, hoe kun je het dan thuis zo hebben weggegeven?

Kortom: Excelsior en VVV exit, Volendam en ADO erin. Hieronder een cijfermatige samenvatting van de climax van het afgelopen voetbalseizoen:

CL:

Twente - NAC 3-0 5-1
Heerenveen - Ajax 1-2 1-3

Twente - Ajax 2-1 0-0

UC:
Roda - NEC 0-1 0-2
Utrecht - Groningen 2-2 1-3
Heerenveen - NAC 2-0 2-2

NEC - Groningen 1-0 3-1
NEC - NAC 6-0 1-0

Degradatie/promotie:
Go Ahead Eagles - ADO 1-1 0-3
Top Oss - Helmond Sport 2-2 0-3

ADO - VVV 1-0 0-1 2-0
MVV - RKC 1-0 0-4 0-2
Zwolle - Den Bosch 0-1 2-1 1-0
Helmond Sport - Graafschap 2-3 1-3

ADO - RKC 1-1 2-2 2-1
Zwolle - Graafschap 1-3 0-0

Links:Play-offs

2 opmerkingen: