20-05-2008

Interne competitie ronde 28

Nieuwe speler voor BSG 2?

Na vijftig partijloze dagen toog ik maar weer naar het Denksportcentrum om een vrij nutteloos partijtje te gaan schaken. Het is een beetje een verloren seizoen geworden voor mij. Ik sta nogal vast op de negende plaats. Dan speel je inderdaad nergens meer om.

Terwijl die koperen ploert die avond nog fel scheen boven de westelijke horizon, fietste ik met een goed gevoel naar de bouwput en vervolgens naar het kerkje. De koters waren er nog en ze hadden hun fietsen weer eens voor de ingang gezet. Toen ik mijn fiets had gestald zag ik hoe Jarno zich liet afslachten door zo'n gastje. Het was vast een training. Ik moet zeggen dat het gastje de stelling met een pluspion goed uitspeelde.

Ik schreef me in, waarbij Rik Weidema me mededeelde dat ik toch echt was uitgeschakeld voor de beker. Ik zei toen iets dat het maar een suf toernooi vond of zo, wat hij beaamde. Hij zei dat hij er ook antireclame voor ging maken. :P

Pas na een tijdje zag ik Le. Hij had zich ergens bij de bar verstopt. Grappig genoeg zag ik ook Robin Oscar & Monique. Kwam RO dan eindelijk naar BSG? Nee, het betrof een partijtje tegen een clubgenoot. Ze moesten nog een ronde inhalen of zo.

Indeling
Toen het acht uur was geworden, las RW de indeling op. Le mocht tegen het Loensreptiel, iets waar Le niet blij mee was. Zelf speelde ik tegen de oude Max Kuperus. Daar moest ik toch wel van kunnen winnen, maar je hebt nooit de garantie dat je een partij daadwerkelijk wint.

Voor de partij vroeg Max nog of ik nog in Utrecht studeerde en wat mijn rating was. Hij was daar wel van onder de indruk. ;) Misschien dat hij daarom besloot op de achtste zet een stuk te offeren voor twee pionnen. Objectief gezien stelde het weinig voor, al zag ik ook niet meteen hoe ik het zou moeten winnen als hij niks deed. Na zijn 19... g5? was het in ieder geval over:


J de Groote - M Kuperus, Interne competitie BSG ronde 28, 19-05 2008


1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.f3 Lg7 5.Le3 b6 6.Dd2 0xe2x80"0 7.g4 e5 8.d5 Pxg4?! 9.fxg4 Dh4+ 10.Df2 Dxf2+ 11.Lxf2 Lxg4 12.Lh3 Lxh3 13.Pxh3
Zwart kan alleen tegenhouden. a6 14.Ke2 Pd7 15.Lh4 f6 16.Thg1 Tf7 17.a4 Lh6 18.a5 Tg7 19.axb6 g5? Mist een promotiecombinatie. 20.bxc7 Pc5 21.b4 Pb7 22.Txa6 Tc8 23.Pb5 Tgxc7 24.Pxc7 Txc7 25.Tc6 Td7 26.Pf2 Kf7 27.Pg4 Lf8 28.Tf1 gxh4 29.Pxf6 1-0Dat was wel effe een hard partijtje. Niet heel moeilijk, maar wel overtuigend. Overtuigen deed verder alleen Edwin Baart. Hij had nog sneller dan ik van de - meestal betrouwbare - Bert Kieboom gewonnen. Het valt te hopen dat Edwin zich niet in het tweede gaat spelen op deze manier, want dan heeft het eerste geen teamleider meer.

Oorbel
Leon Pliester overtuigde geen moment in zijn zwartpartij tegen Le. Hij speelt sinds een tijdje op 1.e4 e5. Die opening ligt hem niet zo goed, vind ik. Positiespel is niet zijn cup of tea. Le schoof de IM steeds verder de vernieling in. Zo kreeg zwart een lelijke pion op d6, die door een toren op a6 gedekt werd. Later kwam zijn maatje 'm helpen op e6. Met veel geduld kreeg Le het voor elkaar om een kwaliteit te veroveren. Maar even later gebeurde het...
 
 
Lennart Ootes - Leon Pliester

Met nog ongeveer zeven minuten op de klok voor ongeveer net zo veel zetten, deed Le het voor de hand liggende 1.Te2? Je weet hoe erg je moet uitkijken tegen zulke spelers! Leon deed 1...Pd3? en won na 2.Txe4 Pxf2+ 3.Lxf2 Txe4 4.Lxa7 Te2 de kwal terug. Wit staat nog steeds beter, maar de matdreigingen die Leon in de stelling vlocht, noopten wit tot een voordelige pionnenrace. Le had zelfs nog simpel kunnen winnen, maar meende iets beters te hebben, waarna het vrij snel remise werd. Wel jammer.

Maar om weer even terug te komen op de diagramstelling, waar ik zwarts 1...Pd3 beloonde met een vraagteken. Zwart had hetzelfde idee kunnen uitvoeren met 1...Pg4! Het verschil ligt hem in de desperado die wit na 1...Pd3 had kunnen doen: 2.Dxf6! Had het paard op g4 gestaan, dan had zwart met het paard kunnen terugslaan, nu verliest zwart na 2...Dxe2 3.Dd8+ Te8 4.Dxd3 zijn paard.
Ik moet zeggen dat Fritz deze truc zag. Ik vroeg me slechts af wat het verschil was tussen 1...Pd3 en 1...Pg4. Dat dus.

Omdat ik zo snel klaar was, had ik de hele avond de tijd om naar partijen te kijken en met mensen te kleppen. Was wel gezellig met Monique en EB. Later kwam ik Le tegen. Opeens viel m'n oog op zijn oorbel.* Le vertelde dat hij zo'n ding al sinds 2002/2003 wilde hebben, maar dat een gebrek aan daadkracht ervoor had gezorgd dat hij 'm pas sinds afgelopen zaterdag had. Op dat moment was Leon nog in diep gepeins verzonken en kwam er nog een heel gesprek over.

Uitslagen
Robin Oscar speelde een lange partij tegen zijn teamgenoot, Wim van der Wijk, als ik het goed heb. Ondanks een solide openingsvoordeel kreeg Robin Oscar het niet voor elkaar om zwarts stelling op te blazen. In het eindspel bleef er weinig materiaal over en ondanks de tijdnood van zwart werd het remise.

FM Henk deed betere zaken. Tegen Bert Balke speelde hij een scheve zijvariant, die eerder zwart kansen gaf. De stelling bleef echter tactisch en Henk wist daar wel raad mee. Het leek erop dat zwart kon afwikkelen naar een stelling met een dame (voor wit dus) tegen toren en loper. Dat leek me wel spannend. Gek genoeg zag ik dat wit even later nog gewoon een loper over had.

Ondertussen kan Coen de derde plaats amper meer ontlopen. Hij won van de zwak spelende De Ruiter, die een rare variant van het Frans speelde en al gauw dubieus kwam te staan. Daar ging onze laatste hoop... Maar ja, Coen kan wel beter schaken dan de meeste andere spelers hiero, anders had hij niet zo hoog gestaan.

Verder won Fliffer nog van Blindeman. Geen idee hoe, want wit stond best wel vorstelijk. Zelfs een achtste plaats is me niet gegund... :(

Nog meer oorbellen
Tot slot nog meer Le. Hij wilde zijn oorbel* van dichtbij laten zien... en toen viel-ie op de grond. Soms kunnen dingen ver weg stuiteren als ze op de grond vallen, zo weet ik uit ervaring. Zelfs op het tapijt was het kleine ding een paar meter van de plek des onheils weggestuiterd. Ik vond het ding al kruipend tussen alle troep op de grond. Had ik toch nog een goede daad verricht. Of niet? ;)

Daarna kwam Weidema nog vertellen dat hij geen internet had en dat de site van BSG daardoor zo "actueel" was. Ik vroeg hem nog effe (stout) of-ie wat rekeningetjes niet had betaald, maar dat was niet zo. RW had alleen heel traag internet. Het was wel een grappige avond. ;)
Resultaten:

Le Ootes - L Pliester ½-½
H van der Poel - B Balke 1-0
C van der Heijden - T de Ruiter 1-0
R Lindemann - T Slisser 0-1
J de Groote - M Kuperus 1-0
C Kooijman - R Weidema 0-1
E Baart - B Kieboom 1-0

* Large moet maar eens goed kijken naar Le's haar

21 opmerkingen: