29-12-2007

Oliebollentoernooi in Baarn

Apenhoofd slaat toe
 
Gisteravond werd in Baarn het traditionele oliebollentoernooi gehouden. Dit gezellige schaaktoernooi trekt jaarlijks behoorlijk veel deelnemers. Velen zijn leden van de Baarnse SV, anderen zijn ex-lid of wonen alleen in Baarn.
Behalve oliebollen eten, werd er ook nog geschaakt. Na afloop de prijsuitreiking, waar iedereen zijn prijsje kon uitzoeken. Behalve drank waren er nog voldoende andere lekkernijen om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Gistermiddag schoot me plotseling te binnen dat het vrijdag was en dat het oliebollentoernooi werd gespeeld. Ik kreeg m'n ma zo ver dat ze me naar Baarn bracht. Eenmaal bij De Bouwput zag ik Aties buiten een sigaretje roken. De Bouwput was verrassend leeg. Er waren rond half acht amper deelnemers. Uiteindelijk waren er toch nog een stuk of dertig gekomen.

Ik begon met wat snelschaakpartijen tegen Pinda, waarin ik het zeer moeilijk had. Ik werd min of meer uit mijn lijden verlost toen de indeling werd opgelezen. Ik speelde met wit tegen de witte. Ik speelde de Caro-Kann niet heel goed, waardoor hij behoorlijk spel had, ook al had hij wat pionnen geofferd. Pas in het eindspel, wat al lastig genoeg was, wist ik met vijf seconden over te winnen.

Daarna speelde ik tegen Vermulst, als ik me niet vergis. Ik ken die namen niet zo goed, dus heel zeker weet ik het niet. Ik speelde de opening niet heel goed, maar toch had ik al vrij snel behoorlijk spel. Ik dacht nog drie minuten na over een stukoffer, wat nog beter was dan ik eerst dacht. M'n tegenstander verdedigde zich niet optimaal en verloor hard.

Daarna speelde ik tegen Rien van Brummelen, geloof ik. Hij had ook 2 uit 2 en speelde best goed. Ik stond wel beter, maar de overwinning kwam pas laat tot stand. In een toreneindspel had ik een pion meer en actievere stukken, waardoor ik makkelijk won.
Tegen Pascal had ik een moeilijke partij. Ik had compensatie voor de pion, maar niet meer dan dat. Ik dacht erg lang na over allerlei mogelijkheden, dat ik in tijdnood kwam. In een toreneindspel had ik een soort eeuwig schaak/zetherhaling. Helaas had ik nog maar vijf seconden en had Pascal me nog kunnen vlaggen door zijn toren weg te geven. Maar zo is hij niet, dus accepteerde hij de remise. Zeer sportief en daarvoor bedankt.

In de vijfde ronde speelde ik tegen Aties. In een Sizzeliaanse partij stond ik niet heel goed. Ik offerde wat pionnen in de hoop zijn dame te vangen. Er zat echter een lek in de combinatie en ik ging een eindspel met een pion minder in. M'n stukken stonden actief en toen Sizzel in tijdnood kwam, kreeg ik goede kansen. Met de torens op de zevende rij construeerde ik een grappig matje.

De een-na-laatste ronde speelde ik tegen de microscoopjournalist. Hij zei dat hij nog nooit tegen me had geschaakt. Ik kon me dat ook niet herinneren. In 2000 had hij me nog geïnterviewd toen ik het PJK won. Rond die tijd (in de donkere dagen voor kerst in 1999 of 2000?) schaakte ik nog eens "uit" tegen een team van HSG. Toen was hij er ook. Meer kan ik me niet herinneren van Johan Hut, behalve dat hij actief is op USF.
In de partij ging hij - net als Pascal - op pionwinst uit. Hij vond dat hij te ver terug moest. Door een trucje won ik een pion terug, maar meer dan dat wilde het niet worden. In het eindspel moest ik flink oppassen toen ik een pion had buitgemaakt. Gelukkig wist ik me aan de greep van de torens te ontworstelen en reageerde hij verkeerd op de tegenaanval. Hij liep met z'n koning naar voren, het matnet in.

In de laatste ronde speelde ik tegen Adnip, terwijl Pascal, die ook 5½ uit 6 had, tegen Martijn Benschop speelde. Ik had niet veel hoop dat ik nog zou winnen, maar de partij tegen Pinda (adnip is "pinda" achterstevoren. "Mug" achterstevoren levert "gum" op, ook wel grappig.) verliep opmerkelijk voorspoedig. Hij besloot Schots te spelen. Hij speelde weer die linke variant waarmee hij me in Hengelo afmaakte. Ik zag de bui al hangen, maar wat kon ik anders? Gelukkig had ik wel iets geleerd van die partij in Hengelo. In plaats van het slechte ...Pf6 deed ik nu ...Kg8. Pinda deed eigenlijk alleen maar logische zetten en toen was het plotseling afgelopen voor hem.

Toen was het alleen nog de vraag of ik gedeeld eerste werd of ongedeeld eerste. Pascal stond een stuk voor tegen Benschop, dus ik koos voor het eerste. Toch bleek Benschop taai genoeg om nog remise te maken, waardoor ik eerste werd en als eerste mocht kiezen bij de prijsuitreiking.

Na nog wat geschaakt te hebben tegen Sizzel, werd er afgesloten. Er waren nog veel oliebollen over, omdat Marco had gezegd dat er voor iedereen ongeveer twee oliebollen waren. Daar hadden de meesten (waaronder ik) zich wel aan gehouden, maar er waren nog heel wat over. Als ik het goed begreep kwam het er op neer dat er eigenlijk iets van vier oliebollen per persoon waren.

Op het laatst kwam Vladja nog kijken. Hij omhelste Michiel van Schaiks bonkie, die net moeder is. Ik zag het kale hoofd en dacht dat het Michiel himself was. Vladja vroeg zich wanhopig af wie "interpunksie" was op zijn blog. Ik had ooit eens onder die naam gereageerd, maar ik antwoorde kalm dat diegene niet wilde dat ik dat zei.
Later vertelde ik maar dat ik het was. Wallie kon het niet geloven. Hij hoopte dat nog iemand anders zijn blog las, aangezien ik wel eens reageer onder "Hoofd" (ik had speciaal een Google-account aangemaakt voor die flauwekul). En nu werd hem duidelijk dat "Hoofd" ook "interpunksie" was. Ik vond het wel grappig.

Tot slot ging Sizzel nog mee, waarna hij tot drie uur 's nachts op Playchess bleef klooien. Daarna was ik zo brak dat ik bijna tot twaalf uur in m'n bed bleef liggen.

Tot slot nog de opmerking van Johan Hut op USF:
Datum: zaterdag 29-12-2007 01:14Naam: Johan Hut

Het BSV-Oliebollentoernooi in Baarn is gewonnen door Apenhoofd, met PL op de ongedeelde tweede plaats. Iets daaronder Martijn Benschop en nog iets daaronder bovengetekende met 4 uit 7. Ik verloor van Martijn en Apenhoofd en speelde twee remises, een echt USF-toernooi dus. Maar ik ben tevreden, want ik heb een doos met chocola gewonnen en daar gaat het toch allemaal om.
Resultaten
1. J Witkamp [1776] 1 w +0.21
2. - Vermulst [----] 1 z +0.00
3. M v Brummelen [1449] 1 w +0.02
4. P Losekoot [2031] ½ z +0.03
5.  A Krishnasing [1911] 1 w +0.36
6. J Hut [1918] 1 z +0.37
7. V Pandelaar [1981] 1 z +0.46

Totaal: 6½ uit 7 1z +1.45 TPR 2238

Stand*:
1. J de Groote 6½
2. P Losekoot 6
3. M v Schaik 5
4. M Benschop 5
5. A Krishnasing 4½
6. V Pandelaar 4½
7. A Vlug 4½
8. L Evers 4½

* Volgens Sizzel

4 opmerkingen: