30-12-2007

Schaken in...

... Hilversum
Donderdag 27 december, vrijdag 28 december en zaterdag 29 december werd het PJK voor het NK jeugd in 2008 gespeeld. De speeldata waren anders dan vroeger, toen het de beruchte zaterdagen in januari waren. De opzet was hetzelfde: nog steeds zes partijen op drie dagen.

Ondanks het ratingsysteem dat de speelsterkte van jeugdspelers enigszins nauwkeurig aangeeft, worden er nog altijd plaatsingstoernooien gespeeld. Degene die dan piekt mag naar het NK. De grote titelfavoriet was Large. Dit kwam vooral omdat Evgeny Grotovsky besloot om in Groningen te spelen, daarover later meer.
Large zou vooral tegenstand kunnen krijgen van Le, cupfighter Marc Schwartz en PJF. Laatstgenoemde verzuimde nogal knullig de eerste ronde door zich in de datum te vergissen. Hij kreeg een reglementaire nul te slikken, maar mocht het toernooi nog wel uitspelen. Een merkwaardige vorm van Zwitsers gambiet, want in het vervolg kreeg PJF niet de sterkste tegenstanders.

De eerste dag verliep goed voor Le en La, die de volle 100% scoorden. Op de tweede dag mochten ze het tegen elkaar opnemen en die dag verliep dramatisch voor ze. Le won het onderlinge duel verrassend, maar ging in de middag ten onder tegen Marc Schwartz. Het zal toch niet... La verloor van het schakelmeisje, die niet onder de indruk was van het ratingverschil.
Het was een enorme domper voor Large, die een vrijplaats kon gaan aanvragen.

In de laatste dag kon Marc Schwartz zijn koppositie verdedigen door de vijfde ronde te winnen. Le, La en PJF wonnen ook, wat een spannende finale opleverde.
La versloeg Marc Schwartz heel snel, waarna PJF (!) en Le het onderling mochten uitvechten. PJF had na zijn blunder in de eerste ronde nog een halfje moeten afstaan (met wit tegen Kaspere User nota bene) en was dus stilletjes aan omhoog geslopen.
Le, met zijn onnatuurlijk gekleurde haar besloot in de opening een pionnetje te offeren. Zoals het in de partij ging, zag hij die pion niet meer terug en werd hij langzaam maar zeker naar een nederlaag gespeeld. Dat hij zijn loser-T-shirt aanhad zal niet hebben geholpen.

Zodoende stonden PJF en Marc Schwartz gedeeld aan de leiding. PJF had er een partij minder voor nodig. Voor Marc wordt het de tweede barrage. Twee jaar terug versloeg hij Behirder. Dit jaar mag hij het proberen tegen PJF, die hem twee jaar terug nog wist te verslaan.
Voor PJF misschien wel de laatste kans om nog een jeugdtoernooi te winnen. Vanaf februari zit hij in Portugal pilootje te spelen en kan dus niet meedoen aan het NK. Hij zal de barrage dus puur spelen voor de eer.

Een spannend en verrassend PJK, met meer verliezers dan winnaars.

... Groningen
In Groningen werd het Harmonietoernooi gespeeld. In het "echte" toernooi werd door een vijftal spelers gewonnen, vier GMs en een IM te weten:

Halkias g, Mastrovasilis g, spike g, Adly g, Lobzhanidze m met 6½ uit 9.

Voor Freezo draaide het toernooi uit op een teleurstelling: Hij speelde de laatste ronden louter remises en leed ook nog een suffe nederlaag tegen Adly.
De jonge IM's Swinkles en Roelieboelie eindigden even hoog als Freezo, met 5½ uit 9. Zelfs FM Runningapawn wist deze score te behalen, ondanks een nederlaag tegen Harmen Van den Berg. Hij won van Die mietrie Reinderman, dus zijn score was allerminst geflatteerd.
Harmen Van den Berg scoorde vijf punten, net als Marijntje-pijntje. Beide spelers wisten hun elo's behoorlijk aan te vullen.
Josti-tosti bakte er niet veel van. Hoewel hij in de eerste ronde sensationeel won van GM Rotte stein, verloor hij van vier IM's en eindigde met 4 uit 9 onder in de middenmoot.

In de minigroep deed Grotovsky mee.
Vorig jaar had hij nog gezelschap van Yme G, nu van Jean Loulou. Vorig jaar speelde hij vijf potjes, dit jaar slechts vier, waarbij die ene bye ook nog problemen opleverde bij de organisatie.
Ewood speelde een matig toernooi. Won nog wel van Bödicker, die hem vorig jaar na wat schuiven en vooral afruilen versloeg. Ewood behaalde zijn twee punten uitsluitend met wit, een domper voor de man met 5 uit 5 in de externe competitie.

Misschien moet-ie in het vervolg maar nokken met het spelen van dergelijke fluttoernooitjes.

1 opmerking: