11-12-2007

Interne competitie ronde 13

Nieuwe speler?
In het weekend vernam ik dat L uit A niet naar Bussum zou komen, in verband met een of ander radio-optreden. Ik ben benieuwd hoe dit is gegaan.
Ewood zei aan tafel dat hij ook geen zin had. Zo bleef er niemand van de jeugd over. Een beetje teleurgesteld fietste ik naar het Denksportcentrum. Ik had graag willen snelschaken.

Ik zette mijn fiets in de steeg en liep het gebouw binnen. Tot mijn verbazing ging de buitendeur niet meer automatisch dicht, een vervelend euvel.

Eenmaal boven kwam ik opeens een kortgeknipte knul tegen. Het wat Peter! De piloot in opleiding had maar even vrij genomen, als ik het goed heb begrepen of onthouden. In ieder geval had ik iemand om tegen te snelschaken. En tenminste iemand die het leuk vindt om tegen mij te schaken en geen vernedering.
Het speeltempo van 2' was te snel voor mijn oude hersentjes. Ik werd een paar keer gevlagd, maar het waren best aardige partijen. Peter vermaakte zich opperbest. Veel oudjes hadden hem volgens mij nog nooit eerder gezien en dachten dat het een nieuw lid was. Anderen konden hem nog vaag herinneren van vroeger.

Ewood, die les had gegeven, ging weer naar huis en de indeling werd opgelezen. De meeste duels waren maar semi-interessant:
Pliester - Mel B
FM Henk - Coen
Fliffer - Kietree
De Ruiter - BB
Apenhoofd - Weidema
Haberland - PJF
EB - Sueters


Zelf speelde ik geen indrukwekkende partij. Weidema bood constant iets te drinken aan en dat durfde ik niet steeds te weigeren. Er kwam weer eens een Siciliaanse partij op het bord, waarin ik niet echt overwicht had. Bovendien had ik "de muziek uit de stelling gehaald" door drie paar lichte stukken te ruilen.
De overwinning had ik dan ook niet echt zelf afgedwongen. Het kwam eigenlijk doordat hij wat al te optimistisch zijn pionnen naar voren gooide, waarna zijn koning wel erg onbeschermd stond. Ik miste een mogelijkheid om daar direct van te profiteren. Hij zag nog een verdediging, waarna ik een pluspion had in het eindspel. Dit was nog niet zo makkelijk, maar toen hij een kwaliteit weggaf, hield hij het voor gezien.

Daarna volgde een analyse, waaruit bleek dat zwart ook nog wel kansen had in het eindspel. Om een uur of elf/half twaalf was het Denksportcentrum al bijna uitgestorven. Het vierde of vijfde (?) speelde in de benedenzaal een externe wedstrijd tegen Leusden.
Het was een maf gezicht om Jeroen Bügel weer eens te zien. En dan ook nog eens bij je eigen club. Ik was graag nog eens gaan kijken, maar de stelling op het bord stond me dat niet toe.

Ook "boven" waren sommige partijen al snel beslist. Ik zag Tom de Ruiter en Bert Balke al heel vroeg analyseren, dus ik dacht dat ze wel gauw remise hadden gespeeld. Mooi niet, de "man op het paard" had snel gewonnen.
Ook Peter was al snel klaar, maar wat wil je, tegen iemand met zo'n 700 (valt nog best mee...) elopunten minder. Peter was niet helemaal blij met de kansen die hij miste, maar de witte koning stond dusdanig op de tocht, dat een simpele penning een dame won.

Peter ging halverwege de avond maar weer. Toen ik klaar was, kon ik de analyses bekijken. FM Henk speelde tegen Coentje. Op papier een semi-interessant duel. Henk vertelde dat hij de zet
5.Pxf7!! wel kende en dat hij er nog over nadacht om het destijds te vertellen. Maar liever hield hij zijn mond, zodat hij er misschien nog eens van kon profiteren.
Coen vermoedde blijkbaar iets en koos voor 4...Dg5!?, waarna hij overigens ook snel verloor. "Na 4...Dg5 heb je tenminste nog een partij," zei hij. Ook vertelde hij dat 5.Pxf7 helemaal niet in z'n encyclopedie stond. Leon Pliester maakte een wegwerpgebaar. In die encyclopedieën staan volgens hem veel te veel menselijke fouten.
Leon vertelde over het mailtje dat ik had gestuurd. Coen vroeg waarom Leon hem niet had verteld over 5.Pxf7. Leon zei toen dat hij de dingen die zijn leerlingen hem in vertrouwen mededeelden niet zomaar met anderen ging delen. "Daarom heb ik ook aan Edwin gevraagd om jou tegen Philidor met wit te laten spelen. Dan kun je er niet in vliegen." Aldus Leon, die voor het gemak maar in luchtvaartterminologie sprak.
Om het goed te maken zei hij: "Maar voor de volgende wedstrijd had ik je het wel verteld."

Onder het goedkeurend oog van blitzmaster Eddy Sibbing ging de analyse verder. Ik ging maar naar huis. Ik was nog best vroeg klaar, dacht ik voldaan.
Resultaten:
L Pliester - M Brandenburg 1-0
H van der Poel - C van der Heijden 1-0
T De Ruiter - B Balke 1-0
T Slisser - B Kieboom 1-0
J de Groote - R Weidema 1-0
B Haberland - P Drost 0-1
E Baart - A Sueters 1-0


Het team van BSG werd beneden afgeslacht. Een knappe prestatie zette Cees Beijen neer, hij won van Jeroen Bügel, las ik op de site. Als ik het goed heb gezien, werd het 3½-4½. Maar goed dat Fliffer het niet zag. Hij wond zich namelijk op over de vier klasses die er volgend seizoen zitten tussen het eerste en het tweede. Volgend jaar heeft BSG met een beetje mazzel één team in de meesterklasse, één team in de SGS-promotieklasse, één team in de eerste klasse, één team in de tweede klasse en nog een paar in de derde klasse.

Ik zie het probleem niet. BSG 1 is erg goed bezig, maar BSG 2 is toch te zwak voor de derde klasse KNSB. Het is te hopen dat de jeugd die de witte zo intensief begeleid binnen afzienbare tijd een acceptabel niveau bereikt. Dan komen de promoties van de lagere teams vanzelf. Maar het is nog lang niet zo ver.

8 opmerkingen: