04-11-2007

Externe competitie ronde 3

Duel der zwaargewichten
BSG heeft zichzelf een goede dienst bewezen door van concurrent Wageningen te winnen. Op bezoek in Wageningen won het met het kleinst mogelijke verschil: het werd 4½-5½.

Het duel Wageningen - BSG stond vooral in het teken van het duel Ree - Timman. De twee ex-Nederlands kampioenen, die in het verleden veelvuldig de degens hebben gekruist, mochten het weer eens tegen elkaar opnemen. De onderlinge score was met 27½-16½ in het voordeel voor Timman, die ook zo'n 150 elopunten meer heeft dan Ree. Zou Hans met de korte achternaam eindelijk tegen een nederlaag in de KNSB-competitie aanlopen?

De heenreis verliep zonder al te veel problemen. Ewood en ik reden met Emiglio mee. Helaas voor Ewood was Probo Koala niet mee, zodat hij zich een half uur lang verveelde achterin. Pas in Wageningen moest hij wat doen, hij moest uit een stapel papiertjes een routebeschrijving vinden. Het enige wat hij vond was een aantal e-mails, maar gelukkig was de locatie erg eenvoudig te vinden.

Bij het inparkeren kwamen we Hans Ree tegen. Hij was met de taxi gekomen. Hij vertelde dat hij met de bus van het station naar de speelzaal wilde gaan. Het station had echter twee uitgangen en hij koos de verkeerde, waardoor hij de bus miste. Ach, het was wel lux.

In het donkere onderkomen kwam ik Le & La tegen. Ze waren met EB (?) vanuit Amersfoort meegereden. De andere BSG'ers kwamen ook langzaam binnendruppelen. Om een uur of één was het wel weer genoeg geweest en werden we naar de speelzaal gedirrigeerd. De speelzaal, De Kuip (!) was inderdaad een soort kuip. De vloer lag lager dan de randen. Er was een trap omheen gelegd, waar een paar oude opaatjes steeds over struikelden.

De opstelling van BSG was enigszins tactisch te noemen. Leon Pliester wilde liever niet tegen Afek en speelde aan bord drie. FM Henk speelde nu aan bord twee. Ondergetekende speelde aan bord negen, zodat voor Le het tiende bord overbleef.

Een heel uitgebreid verslag kan ik niet doen, aangezien ik heel erg verdiept was in m'n eigen partij. Ik speelde tegen FM Erik van den Dikkenberg, die met twee nullen was begonnen. Het werd een Hongaarse partij, waarin hij 4...a6 speelde. Het werd een positioneel gevecht met hier en daar tactische mogelijkheden. Vandaar dat we behoorlijk lang nadachten aan het prachtige bord. Wageningen had namelijk van die borden die ze ook gebruiken voor digitale borden. Een groot, zwaar bord met grote, zware stukken.

De uitslagen heb ik dan ook vooral van horen zeggen. Zo vernam ik op de terugweg dat FM Henk als eerste klaar was. Hij had netjes remise gemaakt tegen Afek. De start van BSG was furieus, want Evgeny Grotovsky won een prachtig potje in de afruilvariant (aldus Ton). Hierdoor heeft hij nog steeds een perfecte score van 3 uit 3!
La won zijn eerste potje voor het eerste. Helaas zag ik niet hoe, want hij zat aan een te hoog bord voor mij.
Minder mooi was de nederlaag die Emile Wüstefeld tegen CM Sander van Eijk. Emile had het al snel moeilijk met de drie witte stukken in het centrum.
Gelukkig deden de goedlachse Ton en de rommelaar Pliester (het was een hele onduidelijke partij volgens Ton) weer wat terug en stond het om een uur of vijf 1½-4½ voor BSG.

Helaas was deze voorsprong verre van comfortabel. De vier overgebleven borden stonden slecht. Ree had het loperpaar in een gesloten stelling, Coen had ergens de verkeerde afslag genomen en moest tegen NACfreak opeens een stelling met toren en loper tegen toren en vier pionnen verdedigen. Ondergetekende was in de tijdnoodsfase twee pionnen achter gekomen na een optisch goede stelling te hebben gehad. Le stond in een toreneindspel materieel gelijk. Wel had wit een vrijpion.

Terwijl ikzelf al zwoegend ten onder ging, zag ik dat het bij Le wel goed kwam. Hij had minstens remise. Hij schijnt zelfs de winst te hebben gemist. Het matchpunt was in ieder geval binnen, dat was dus mooi.
Coen en ik konden het daarna niet meer houden tegen de pionnenovermacht. Gelukkig maakte Ree nog remise, wat betekende dat BSG Wageningen met 5½ bordpunt en 2 matchpunten verliet. BSG is nu koploper in de poule, met 6 uit 3. Er zijn vier achtervolgers met 4 MP, daarna nog vier ploegen met 2 MP en onderaan heeft Groningen 2 nog niks gescoord. Aan remises doen we niet.

Deze veelbelovende seizoensstart heeft ervoor gezorgd dat BSG - net als vorig jaar - kan meedoen voor promotie. Net als toen bleken de eerste drie duels heel belangrijk. Door de eerste drie duels te winnen, zijn we al een heel eind voor klassebehoud of promotie. Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen lekker speelt en dat de elo's wat kunnen worden aangevuld.

Na afloop reed ik met FM Henk mee. Degenen die snel klaar waren, Emiglio en Ewood, waren al lang weer thuis. Aleen de Ootes', van der Heijdens, Henken en Apenhoofden bleven over. En natuurlijk teamleider EB.
La werd door EB naar huis gebracht. Coen werd in Bussum bij het station afgezet, waarna we nog naar het restaurant gingen. Daar aangekomen voegde Le bij ons.
In het restaurant kreeg ik buikpijn. EB was zo trots op het team dat hij de rekening betaalde (!). Henk was zo onder de indruk dat hij beloofde de volgende keer nog beter zijn best te doen. Ja, motiveren kan EB wel...

Het enige slechte nieuws kwam van BSG 2, dat met 5-3 verloor van het Probleem. De witte sprak voor het begin van het seizoen (kijkend naar de ratings) nog: "Haha, die krijgen echt een probleem!" Ondertussen staat de ploeg bovenaan in de poule met drie gewonnen wedstrijden.
In de auto sprak Coen nog: "We spelen thuis tegen de Amsterdamse teams (VAS en Euwe), voel je 'm?" Hij bedoelde dat hij zelf uit Amsterdam komt, dus dat hij dan naar Bussum moet komen om tegen een Amsterdamse club te spelen...

Tot slot de uitslagen:
Wageningen [2209] - BSG [2197] 4½-5½
1.J Timman g [2584] - H Ree g [2439] ½-½
2.Y Afek m [2327] - H van der Poel f [2307] ½-½
3.H Marks [2232] - L Pliester m [2378] 0-1
4.S van Eijk c [2277] - E Wüstefeld [2256] 1-0
5.J Cornelisse [2127] - E de Groote [2178] 0-1
6.F Jonker [2181] - La Ootes [2166] 0-1
7.B Torn [2074] - T van der Heijden [2190] 0-1
8.A van Herwaarden [2002] - C van der Heijden [2112] 1-0
9.E van den Dikkenberg f [2143] - J de Groote [1966] 1-0
10.D van Eekhout [2147] - Le Ootes [1974] ½-½


Leon en Ewood hebben 3 uit 3, zeer goed! FM Henk en Ton hebben 2½ uit 3, La heeft 2 uit 3. Le en Frans hebben 1½ uit 2, Hans heeft 1½ uit 3, ondergetekende heeft 1 uit 2, Theo heeft ½ uit 1. Peter (0 uit 1) en vooral Emile en Coen (0 uit 2) zijn wat ongelukkig. Allebei misten ze de eerste wedstrijd en daarna hebben ze tweemaal verloren. Niet zonder strijd, dus de punten komen wel.

12 opmerkingen: