27-10-2006

Leedvermaak in Essent

Ivan Sokolov zal nog vaak herinnerd worden aan Essent 2006. De "Nederlander" speelt mee in de "Kroongroep", de allerhoogste groep, waar hij en nog drie (andere) toppers in een vierkamp tegen elkaar spelen. De deelnemers zijn ex-wereldkampioen Veselin Topalov, beste schaakster ter wereld Judit Polgar en supertalent van ongeveer mijn leeftijd Shakhryar Mamedyarov. Wat Sokolov in dit rijtje te zoeken heeft, is me niet duidelijk. In tegenstelling tot de andere drie spelers, heeft hij nooit een groot succes geboekt, volgens mij. Op de NK's wordt hij door van Wely en Tiviakov in de hoek gezet. Deze twee spelers zijn wel goed, maar toch net geen wereldtop.
 
Sokolovs zwakste plek lijkt zijn spel met wit. Op hoog niveau is de voorzet een groot wapen. Vaak zijn er wel variantjes te vinden, waarin je met wit simpel op remise kunt spelen. Zelfs met zwart kun je behoorlijke remiseopeningen spelen. Sokolov had er verstandig aan gedaan om die halfjes toch maar te verzamelen. Met wit ging hij er namelijk drie keer hard af. Met zwart hield hij beter stand, al is dat tot dusver genoeg voor een half puntje uit twee wedstrijden. Morgen speelt mij met zwart tegen Mamedyarov. Winst zou zijn toernooi nog een beetje glans geven, maar veel kans heeft hij niet.
 
Topalov is ondertussen weer op dreef geraakt. Na een dramatische serie ("-1" tegen Kramnik in de match en twee nullen in Essent) is hij er weer bovenop gekomen. Met wit won hij gister van Mamedyarov, net won hij van Sokolov. Sokolov maakte dezelfde fout als bijna alle wereldtoppers: Hij begon met 1.d4. :P Dit is opzich niet zo erg, maar in het vervolg raakte hij de draad kwijt. Topalovs stukken kwam vanuit alle hoeken en gaten en richtten een vernieling aan in het witte kamp. Het leek net een lekke dam, die nog ternauwernood bleef staan, nadat het water er aan weerszijden langs stroomde. De stelling met de pionnen op d5 en e6 had wel wat, maar zwart had weinig last van de pionnen.
 
In de partij tussen Polgar en Mamedyarov offerde wit een stuk. Wit kreeg wat druk, maar zwart verdedigde zich bekwaam en won. Zodoende staat Mamedyarov en Polgar weer op gelijke hoogte. Topalov volgt op een punt achterstand.
 
Vierde ronde:
Sokolov - Polgar 0-1
Topalov - Mamedyarov 1-0
 
Vijfde ronde:
Sokolov - Topalov 0-1
Polgar - Mamedyarov 0-1
 
Zesde ronde:
Topalov - Polgar
Mamedyarov - Sokolov
 
Stand:
1.Mamedyarov, Polgar 3½
3.Topalov 2½
4.Sokolov ½
 
 
Open groep
In de open groep doen de Nederlanders het wel naar behoren. De toppers tenminste. Erwin l'Ami won de achtste ronde fraai, Jan Smeets speelde remise, terwijl Jan Werle van Sipke Ernst won. Verder blijft Ali Bitalzadeh opvallen. Hij won vandaag van een grootmeester.
 
Onderin blijft het behelpen met onze Peter Drost. Hij is helemaal afgereisd naar een ver oord, maar verzamelt meer nederlagen dan goed voor je is. Met wijfelend spel weet hij maar niet te overtuigen. Vorig jaar scoorde hij uit 9 partijen 2½ punt, nu staat hij na 8 ronden op 1½. Laten we maar hopen dat hij die laatste partij maar wint. Hij staat momenteel namelijk laatste, samen met Yorick ten Hagen.
 
Morgen weten we meer...
 
Binnenkort: Verslag Huttontoernooi! Mijn laatste jeugdtoernooi ooit! :'(

3 opmerkingen: