Het Essenttoernooi in Hoogeveen is deze week nog bezig. Peter Drost speelt in de hoogste open groep mee. Ook is er nog een Kroongroep of zoiets. Hieraan doen vier wereldtoppers (eh... 3 wereldtoppers en een nationale topper) mee. Ze spelen een dubbelrondig vierkamp. Nu, na de derde ronde, lijken de kaarten al aardig geschud. Mamedyarov en Polgar gaan fier aan kop, daarachter ploeteren Topalov (au!) en Sokolov (die daar gewoon hoort te staan) op twee punten achterstand.
Resultaten:
Polgar, Judit - Sokolov, Ivan 1-0
Mamedyarov, Shakhriyar - Topalov, Veselin 1-0
Mamedyarov, Shakhriyar - Topalov, Veselin 1-0
Sokolov, Ivan - Mamedyarov, Shakhriyar 0-1
Polgar, Judit - Topalov, Veselin 1-0
Polgar, Judit - Topalov, Veselin 1-0
Mamedyarov, Shakhriyar - Polgar, Judit ½-½
Topalov, Veselin - Sokolov, Ivan ½-½
Topalov, Veselin - Sokolov, Ivan ½-½
Er volgt eerst een rustdag, daarna worden er weer drie partijen gespeeld met verwisselde kleuren.
In het open toernooi gebeurd het een en ander. Hieronder zal ik proberen een rubriekje van genante grootmeesterfragmenten neerzetten. Vandaag won Peter voor het eerst en kan hij met 1½ uit 5 weer naar boven kijken.
Gurevich - Brodsky In dit eindspel tussen twee sterke grootmeesters geeft wit zijn tegenstander de kans een pion te winnen, wat deze ook braaf doet. Na 36...Pxa4 dacht wit zijn pion weer gemakkelijk terug te winnen met 37.Te8+ Kg7 38.Tb8. Er wacht hem echter een koude douche... 38...Pc5 39.Lb5. Wit wil dolgraag de pion hebben en hij lijkt hem inderdaad terug te winnen. 39...Tb4! 40.Txb6? Wit gaat door op de ingeslagen weg, maar het schaamrood moet hem op de kaken zijn gaan staan toen zwart zijn laatste zet voor de tijdcontrole uitvoerde. 40...Pe4! en de dreiging 41...Pc3 dwingt wit materiaal te geven. Dit deed hij met 41.Lc6 Txb6 42.Lxe4, waarna zwart zonder problemen won. Een raar fragment. En dan te bedenken dat iets "simpels" als 38.Lxa4 nog wel remise houdt, maar ja, wit wilde winnen. Grootmeesters gaan vaak te ver als ze niet kunnen winnen. (Enige uitzondering is waarschijnlijk John van der Wiel :P)
In het verhaal van "Gurefiets" kan nog worden gezegd dat hij de hele partij goed had gestaan en dat hij daarom niet voor de remise wilde vechten tegen een op papier zwakkere tegenstander, maar hier verloor hij de objectiviteit geheel uit het oog. Om op zo'n manier door iets elementairs als een penning te verliezen is hoogst uitzonderlijk op het hoogste niveau.
Zojuist won Erwin L'Ami van Damesgrootmeester Peng. In een eindspel met toren en loper tegen toren en paard wist hij wèl te winnen. Met vakkundig spel profiteerde hij de actieve stand van de witte koning, die niet sterk, maar juist kwetsbaar bleek.
Peng - L'Ami Oppervlakkig gezien staat wit er nog wel goed voor, met een actieve koning en een sterk paard, maar dat blijkt tegen te vallen. Wits koning is in gevaar, het paard staat kwetsbaar en de toren is passief. Bovendien blijkt zwarts loper zeer sterk te worden. Zwart speelde het actieve 45...b5! waarmee hij het witte paard terugdrong. Wit reageert met een tussenzet 46.Kd4+ Kf6 47.Pe3, waarna zwart een pion ophaalde met 47...Le5+ 48.Kc5 Lxb2 49.Kb6. Ondertussen wil wit ook wat pionnen terugwinnen. Met zijn volgende zet behoudt zwart een beslissende plus: 49...Ld4+! 50.Kxa6 Txa3+ 51.Kxb5 Lxe3! Zwart wikkelt af. Wit kan niet de torens ruilen en staat hopeloos. 52.fxe3 Ke5 Hoewel er maar weinig materiaal op het bord staat, is dit simpel gewonnen voor zwart. Zijn stukken zijn veel actiever. Het slot was nog 53.Kc4 Ke4 54.Tf2 f5 55.Tf4+ Kxe3 56.Kd5 Ke2! 0-1
Een mooie overwinning van de jonge Nederlandse GM, die de veelvoudig Nederlands Damesampioene met zwart versloeg.
De stand aan kop is nu:
1. Brodsky 4½, 2.Goloshchapov, Postny, L'Ami, Werle, Smeets, Ernst, Rogers 4.
Wordt vervolgd
3 opmerkingen: