05-10-2006

Kramnik - Topalov

Крамник - Топалов

De spannende match om het Wereldkampioenschap schaken staat het 4-4 (of 4-3, als je die protestpartij van Kramnik niet meerekent). Topalov won inde achtste ronde met zwart van Kramnik. Het was een merkwaardige partij, waarin Kramnik, tegen zijn natuur in, voor de winst ging. Helaas voor hem wist Topalov te consolideren en won uiteindelijk. Het staat nu dus 4-4, dus het is weer spannend. En zeker gezien de rivaliteit tussen beide kampen vanwege het toiletincident, wordt het nog een spannende slotfase. Voor Topalov is het echter een belangrijke overwinning. Niet alleen omdat hij met zwart won, na met wit drie (!) keer achter elkaar niet verder te zijn gekomen dan remise, maar ook omdat het zijn eerste zege is op eigen kracht.
 
Het is opmerkelijk hoe snel het publiek zich tegen Topalov heeft gekeerd. Aan het begin van het jaar werd hij geroemd vanwege zijn energieke spel, nu kan hij geen goed meer doen. Op het beruchte schaakforum Utrechtschaak, wordt de beste man aan de schandpaal genageld. Belachelijk vinden ze het dat hij zich druk heeft gemaakt om het feit dat zijn tegenstander tijdens een partij 50 (!) keer het toilet bezocht. Dit gedrag lijkt me erg vreemd, zeker in een match waar veel belangen op het spel staan. Er werd vermoed dat Kramnik zijn computer raadpleegde. Computers kunnen beter schaken dan mensen. 1+1 = 2 of zoiets dergelijks. Hier mag niet over geklaagd worden, vinden de nerds op Utrechtschaak. Het gevolg is dat de nerds op Utrechtschaak elkaar proberen te overtreffen in kritiek en verontwaardiging. Dus krijgt de man, die in Wijk aan Zee nog werd gewaardeerd om zijn (kwaliteits)offers nu alleen nog grappig bedoelde opmerkingen hierover. Opeens hoopt iedereen dat Kramnik de match wint... En dan later weer roepen dat-ie zo vaak remise speelt... :S
 
Gelukkig hoeven beide spelers zich hier geen moment druk over te maken. Laat die zielige sukkeltjes, onder leiding van supernerd Xander Wemmers maar lekker schreeuwen. Zij lezen het toch niet, daarvoor is simpelweg geen tijd. En dat is maar goed ook. Laat ze lekker doen waar ze goed in zijn, dan gaan de zielige sukkeltjes op Utrechtschaak ook door met waar ze goed in zijn, met schreeuwen, kritiek geven, elkaar op fouten wijzen, elkaar uitlullen en elkaar doodgooien met niets ter zake doende verhalen. Dat kan gemakkelijk, want niemand leest het (wrange gelijkenis met deze weblog.)
Moraal van het verhaal: Topalov is de beste!!!
 
Reacties graag!!

7 opmerkingen: