22-10-2006

Alonso wereldkampioen

Fernando Alonso is zojuist wereldkampioen geworden in de formule 1. De Spanjaard werd tweede in Brazilië, waar een achtste plaats volstond. Felipe Massa won voor "eigen publiek", terwijl Button derde werd. Voor Michael Schumacher was het zijn laatste race. Hij was erg snel op weg, maar een kleine aanrijding met Fisichella leverde hem een lekke band op. Uiteindelijk werd hij nog vierde, voor Raikkonen en diezelfde Fisichella. Geen wonder, als je de snelste auto hebt. We zullen hem missen! :'(
 
De race begon met een klapper, maar verder gebeurde er weinig. Slechts Schumacher zorgde voor wat inhaalacties. In de eerste ronde klapte Rosberg bovenop teammaat Webber. De auto van Webber was dus aan de achterkant stuk, de wagen van Rosberg aan de voorkant. De steenezel wist nog op weg naar de pits zijn auto af te schrijven. In de laatste bocht van het circuit ging hij veel te hard en kletterde de muur in. Foutje, bedankt! Webber wist nog wel de pits te bereiken, waar hij moest opgeven.
 
De safetycar kwam op de baan. Tijd om voetbal te gaan kijken :P. Bij de herstart reed Massa al snel weg bij Raikkonen, die zijn mooie tweede plek uiteindelijk niet zou kunnen handhaven. Michael Schumacher, vanaf de tiende plek gestart, kwam snel naar voren. Toen hij Fisichella inhaalde, ging het echter mis. Hij was de Italiaan net voorbij, toen hij met zijn linkerachterband diens voorvleugel héél eventjes toucheerde. Het was genoeg om de band open te rijten. Schumacher spinde bijna direct erna en moest héél voorzichtig rijden om zijn auto veilig naar de monteurs te brengen. Na de noodzakelijke reparatie had hij bijna een ronde achterstand op teamgenoot Massa. Al snel bleek echter dat de Ferrari veel sneller was dan welk merk dan ook. Massa won de race zonder problemen, terwijl Schumacher uiteindelijk de een na de ander oprolde.
 
De andere Schumacher was toen allang uitgestapt. De Toyota's staakten na tien ronden de strijd. Grote kans dat Toyota er binnen afzienbare tijd een eind maakt aan het formule 1-project. De dreiging van lekke banden bleef Schumacher achtervolgen. Toen hij Kubica inhaalde, liet hij hem even later hevig slingerend weer voorbij, blijkbaar bang voor weer een lekke band. Gelukkig bleef dit de Duitser bespaard. Tegen het eind van de race vocht Schumacher nog een duel met Fisichella uit. Uiteindelijk fopte deze zichzelf en had Schoengezicht hem eindelijk te grazen. Vlak voor het einde verdrong hij ook Raikkonen van de vierde stek na een hevig gevecht.
 
Met deze vierde plek beëindigde hij zijn loopbaan. Het applaus was voor Massa, die de race won en voor Alonso, die wereldkampioen werd. De Nederlanders finishten als 12e en 14e, nog achter Sato, die knap tiende werd. Ze waren in ieder geval gefinisht, da's ook wat. Zoals de stem in F1 2000 zou zeggen: "Geen punten, maar je hebt de race tenminste uitgereden." :P Het wordt nog interessant waar Doornbos volgend jaar zijn kunsten mag vertonen, Albers rijdt in ieder geval bij Spyker.
 
Volgend jaar maart, het lijkt nog een eeuwigheid weg. Tot die tijd moet ik me maar vermaken met de Eredivisie en de A1-races.

4 opmerkingen: