17-01-2010

Kampioen van de armoede?


BSG verslaat belangrijke concurrent

Op de sterfdag van Robert James Fischer speelde BSG de derde ronde van de Internetclubcompetitie. Onder leiding van Frans Peeters in de "Toernooien kamer" werd de Pion uit Roosendaal met duidelijke cijfers verslagen. Uiteindelijk werd het 11½-4½, wat op zijn zachtst gezegd geflatteerd was.

De partijen staan inmiddels op de site van BSG, dus dan moet je effe inloggen. Zelf scoorde ik 2½ punt, waarvan drie remises. In elke partij heb ik wel minder gestaan. In de eerste ronde speelde ik tegen Rodzjer. Dit is Rogier van Loon, of Rogier Loon van, zoals op zijn account staat. Ik ken hem in ieder geval niet persoonlijk. Hij speelde een Caro-Kann en de eerste zetten kwamen vlug op het bord. Ik dacht een stelling voor m'n neus te hebben waarin een "sterk" veld op e5 opweegt tegen een sterk veld op d5, maar gedurende de partij werd ik daar minder zeker van. Ik dacht lang na, stond slecht en om het nog leuker te maken, gaf ik ook nog ineens een stuk weg. Ik dacht dat die pion gepend stond... Vervolgens prutste ik nog door en liet mijn tegenstander zich met ruim drie minuten op de klok ineens matzetten... :O

Vervolgens speelde ik tegen Bob Hooke. Dat bleek Charles Kuijpers te zijn, de veteraan van de Pion. Hij had wit en speelde iets slaps, waarna ik heel simpel een pion weggaf. Vervolgens speelde hij het goed en verdween er nog een pion bij mij, maar daarna maakte hij het zichzelf moeilijk door een vage afruil. Daarna liet ik nog een loper instaan en wilde ik eigenlijk opgeven. Dat deed ik toch maar niet en vervolgens knoeiden we er lustig op los en kwam ik weg met remise, waarna Ewood nog zeurde dat ik de winst had laten liggen...

Gelukkig gaf ik tegen Stefan Colijn niks weg. Hij speelde de opening een beetje vaag, maar omdat ik dat ook deed, stond zwart wel oké  Er werden wat stukken geruild en uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord, waarin ik een vrijpion had. Was-ie nou goed of slecht? Uiteindelijk had ik misschien zelfs de betere kansen, maar koos ik een paar keer een matige voortzetting. Nadat ik de torens had geruild, verloor ik nog bijna door m'n premove h2-h3... Ik had niet verwacht dat zwart ...h4 zou doen. Gelukkig was het nog steeds remise.

In de laatste ronde speelde ik tegen Yodastarwars. Geen idee wat voor vage naam dit nou weer was. Dit account werd bestuurd door Pim Eerens. Ook nooit van gehoord. Wel had ik wat partijen van hem bekeken en ik probeerde de partij Nyback - Nisipeanu van het Corustoernooi te kopiëren. Tja, wat een plagiaatpleger ben ik toch. Het resultaat viel me overigens tegen: in onze partij kreeg wit veel meer spel dan in de partij op het Corustoernooi. Misschien had de witspeler er een verbetering op gevonden, dat zou maar zo kunnen. Ik kreeg geen poot aan de grond en ik mocht blij zijn met een halfje.

Uiteindelijk was mijn spel vrij exemplarisch voor het spel van het team. Slechts één speler onttrok zich aan de malaise. Het was VR. Uiteraard VR. Hij scoorde 4 uit 4 met degelijk spel. Het positiespel was netjes verzorgd en de combinaties gingen goed. Het valt me op hoe ontzettend "schoon" VR speelt. Er zitten geen ontsierende blunders bij.

Large scoorde uiteindelijk nog 3 punten. Hij verloor in de eerste ronde van die Star Wars (met een internetrating van net iets meer dan 1700) en was daar logischerwijs niet blij mee. Vervolgens won hij drie keer. Steeds kwam hij behoorlijk uit de opening, maar dan ging er wat mis en stond hij opeens verloren. Vervolgens rechtte hij de rug en won hij alsnog. Ongelooflijk.

Ewood bleef steken op 50 procent. In de eerste twee ronden scoorde hij steeds de volle 4 uit 4, nu ging het wat minder. Hij klaagde dat hij weinig zag. Hij heeft nogal eens de neiging het spel te veel te laten vervlakken, waardoor hij niet kan winnen. Eerst een paar lichte stukken ruilen om een bepaald voordeeltje te krijgen, dan weer een paar lichte stukken ruilen om een bij de eerste ruil verkregen nadeeltje weg te ruilen... Dan hou je niet veel meer over. Vervolgens verloor hij ook nog van zijn angstgegner Stefan Colijn in zo'n vreselijke schuifstelling. Macht kein Spass. :(

Uiteindelijk scoorde BSG dus 11½ uit 16, een behoorlijke zege. Net als in de eerdere ontmoetingen bleken we "handiger" te zijn. Dat is wel het laatste wat ik zou verwachten, want echt handig ben ik niet. Wat kan ik eigenlijk wel? M'n stukken mooi neerzetten? Iemand onder druk zetten totdat -ie barst? Daarvoor moet je wel goed komen te staan. Reden temeer om mijn openingsrepertoire flink op te waarderen, zodat ik in het vervolg met vertrouwen de strijd aan kan gaan. Of is mijn plekje dan vergeven aan Ptr?

Uitslagen

Ronde 1:
Q pro Q - Yodastarwars 0-1
Bah - Stefan Colijn 1-0
Cadavre - Bob Hooke ½-½
Apenhoofd - Rodzjer 1-0

Ronde 2:
Rodzjer - Q pro Q 0-1
Yodastarwars - Bah 0-1
Stefan Colijn - Cadavre 1-0
Bob Hooke - Apenhoofd ½-½

Ronde 3:
Q pro Q - Bob Hooke 1-0
Bah - Rodzjer 1-0
Cadavre - Yodastarwars 1-0
Apenhoofd - Stefan Colijn ½-½

Ronde 4:
Stefan Colijn - Q pro Q 0-1
Bob Hooke - Bah 0-1
Rodzjer - Cadavre ½-½
Yodastarwars - Apenhoofd ½-½

Scores

1. Bah 4
2. Q pro Q 3
3. Apenhoofd 2½
4. Cadavre 2

5. Stefan Colijn 1½
6. Yodastarwars 1½
7. Bob Hooke 1
8. Rodzjer ½

BSG 11½
De Pion 4½

BSG gaat voorlopig aan de leiding met 6 MP en 38½ BP (9½ verliespunt) uit drie duels. Op weg naar het kampioenschap?

Gerelateerde artikelen:

6 opmerkingen: