29-01-2010

Kramnik aan kop


Corus

In de negende ronde werd het duidelijk dat Kramnik Shirovs achtervolger zou worden. Hij rekende af met zijn Carlsensyndroom en versloeg de jongeling hardhandig. Omdat Sheer-off gauw remise had gemaakt met Ivanchuk, gingen ze allebei aan kop met 6½ uit 9. Vervolgens mocht Kramnik tegen Ivanchuk, maar hij kreeg hem niet op de knieën. Sheer-off leek op dat moment te winnen van Anand. De Indiër speelt niet echt als een wereldkampioen, maar de laatste partijen kwam hij steeds net tekort voor de overwinning, zoals tegen Tiviakov. Terwijl het publiek vol spanning toekeek, deed Sheer-off het op de 39e zet verkeerd en verloor uiteindelijk zelfs, terwijl hij mooi had kunnen winnen. Zuur! Vandaag mag hij proberen zijn achterstand ongedaan te maken in een rechtstreeks duel met Kramnik.

De Nederlanders beginnen weer wat terug te krabbelen. Ze pakten allemaal een overwinning: Smeets won van Caruana, King Look won van Leko (!) en Tiviakov won van Smeets (!). Ook opmerkelijk, want de onderlinge score was in het voordeel voor Smeets. Het betekende wel dat Smeets op de laatste plaats blijft staan, met een punt achterstand op King Look en Nigel Short.

B-groep
In de B-groep heeft Anus slechte zaken gedaan door van "muziekstuk" te verliezen. Ineens zitten zijn achtervolgers hem weer op de hielen. So, Ni en L'Ami hebben maar een halfje minder. Vandaag zal Giri op bezoek gaan bij So, waardoor de concurrentie langszij kan komen. Vooral L'Ami speelt een merkwaardig toernooi. Hij speelt bijzonder veerkrachtig. Tegen Howell leek hij minder te staan in een eindspel, maar won hij nog; tegen Nisipeanu leek hij van het bord gecombineerd te worden, maar blijkbaar was die dusdanig van L'Ami's verdedigende kwaliteiten bewust, dat hij maar eeuwig schaak besloot te geven.
Ondertussen is Reinderman van de laatste plek afgekomen door een paar lelijke zeges.

C-groep
In de C-groep is Ciao zijn rating aan het waarmaken. Vooral met zwart is hij erg sterk. Robson is daarentegen teruggevallen. In het onderlinge duel met Ciao liet hij zich plotseling matzetten, daarna liep hij tegen Bobbin tegen de lamp. Bobbin Swinkels stond er eveneens goed voor, maar ook hij verloor van Ciao, waardoor hij in de achtervolging moet. Samen met de eerder genoemde namen en die Vocaturo staat hij op 6 punten; 1½ punt achter de koploper.
Ondertussen is Sjoerd Knuppel aan de onderkant 1½ punt los. Laat die man eens normale openingen spelen, denk ik dan. Tactisch is hij best goed, positioneel is hij een drama en zijn openingen zijn lachwekkend. Dat was me overigens niet opgevallen tijdens het Culturele Dorp-toernooi. Maar ja, als je iets sufs speelt als de Philidorverdediging, dan stel je je tegenstander niet echt op de proef.
Verder staan Peng, Kuipers en Bok rond de 50 procent, wat niet slecht is, gezien hun prestaties in het verleden.

Tijd om maar weer eens naar wat partijen te kijken. Ik hoop een gebrek aan deskundigheid te kunnen compenseren met origineel commentaar, ik wacht op het moment dat VR van zich laat horen...




Gerelateerde artikelen:

1 opmerking: