20-01-2010

Nederlanders toe aan een rustdag


Corus

Het is niet hoopgevend wat de Nederlanders laten zien in het Corustoernooi. Na vier ronden heeft het land van het afvoerputje van Europa in elke groep de rodelantaarndrager, al dan niet gedeeld. Keer op keer krijgen ze ervan langs. Pijnlijk, maar ook leerzaam. Positief is dat er leuke partijen worden gespeeld, echte gevechten. Iedereen was ook blij dat "King Look" meedeed in de hoogste groep. Dat was iemand die een einde zou maken aan de vele remises. En hoe: op de manier die we van 'm gewend zijn: door keer op keer te verliezen. Remise spelen wordt in Nederland ernstig onderschat. Want welke "Nederlander" doet het nog het minst slecht in de hoogste groep? Juist, Tiviakov. Die houdt Carlsen en Kramnik tenminste nog op remise. Zijn flater kwam tegen de ongenaakbare Sheer-off, die de ongelooflijke score heeft van 4 uit 4. Opmerkelijk, want ik meen me nog een Corustoernooi te herinneren waar hij met 0 uit 4 of zo begon. Maar goed, tegen iemand in vorm kun je verliezen, al was de manier waarop nogal stom. Desondanks heeft Tiviakov wel een halfje meer dan King Look, die in de eerste ronde een zeer impotente Nigel Short van de mat speelde. King Look dacht dat hij een geniale partij had gespeeld en verloor vervolgens drie keer achter elkaar. Hoogmoed komt voor de val...
En dan Jan Smeets. Vorig jaar was iedereen vol lof over hem, toen hij probleemloos meekwam in de hoofdgroep. Dat beloofde wat voor dit jaar en juist nu zakt hij door het ijs. Het noodlot slaat toe als je het niet verwacht, zo blijkt maar weer. Na een salonremise tegen Nakamura verloor Smeets drie keer op rij, waardoor hij zakte naar de laatste plaats.

Momenteel staat Sheer-off aan kop, met een punt voorsprong op Magnus Daydreamer, Nakamura en Ivanchuk. Kan hij ze voorblijven?

In de B-groep doet Giri het weer erg goed. Erwin L'Ami is solide als altijd, maar Poek maakt vooralsnog een afschuwelijk toernooi mee. Zijn PR is goed verzorgd, maar liever zien we grootse daden, want vooralsnog is het vlees noch vis.

In de C-groep doet veel "jong grut" mee. Van dat jonge grut doet Robin Swinkels het prima met 2½ uit 4, net zoveel als Peng. Bobbin heeft 50%, met Bokmans en Stefan Kuipers daar een halfje onder. Met een halfje staat Sjoerd Knuppel op de laatste plaats. Dat zal geen verrassing zijn, want niemand weet wat die gast op dit toernooi te zoeken heeft.

Dan nu de partijen:Gerelateerde artikelen:

34 opmerkingen: