28-02-2009

Tekeningen eind 2008


Afsluiting


In oktober begon ik met het publiceren van aantekeningsplaatjes. Inmiddels is het eind februari en zijn de donkere maanden bijna voorbij. Daarom nu het laatste deel van de cartoons, de cartoons die ik in het begin van mijn tweede jaar maakte.

Hieronder de vakken die ik volgde en de volgorde van de plaatjes:

September - Oktober
N, L & T 3
Statistiek

November - December
Mens en Landschap
Regionale economie

Dan nu het echte werk:

N, L & T 3
Opnieuw een vak van P.A.M., dat officieel iets als "Energie en materialen" heette, maar ik noem het gewoon Natuur, Leven & Techniek 3. Het vak ging een beetje over chemie, met de activiteit van de stoffen. Niemand begreep er wat van en vaak wachtte iedereen (tevergeefs) op het einde van de les, als de sommen besproken zouden worden.

Felle zon (02-09)

Soms vertelde P.A.M. dingen die iedereen wist, wat door zijn trage manier van praten best grappig klonk. Het was het eerste college en het ging over water, als ik m'n aantekeningen van die dag bekijk.

Cartoon (17-09)

Een plaatje of figuurtje werd "cartoon" genoemd. Ik denk bij een "cartoon" aan iets heel anders...

Val van de dollar (25-09)

De val van de dollar kwam bij me op toen het over energie ging. Zwaartekrachtenergie...

En dan nog een tweede plaatje:


Het sfeerplaatje. ;)

Bakkie koffie (01-10)

Deze tekening vond Rvv leuk. P.A.M. kreeg de beamer niet aan de praat en zat heel nadrukkelijk van z'n koffie te genieten, terwijl ik niets liever wilde dan gauw klaar zijn...

Statistiek
Statistiek was een wat leuker vak. Zeker in het begin kon ik het aardig bijhouden, ondanks de wat rommelige berekeningen en de Engelse sheets. Later raakte ik de draad een beetje kwijt. Na het tentamen op de vrijdag voor de eerste ronde van de KNSB-competitie waren er computerpractica. Deze werden afgesloten met een toets. Het ging me wel aardig af. Ik moest wel lachen toen een medestudent vertelde dat hij het computertentamen thuis op zijn eigen computer wilde maken, maar dat hij onderweg vertraging opliep, waardoor hij het niet gehaald had. :P

Gijs (04-09)

Voor een toets scoorden de leerlingen gemiddeld 500 punten. De standaarddeviatie was 100, wat betekende dat die leerling met het blonde haar een prima score had met zijn 629 punten. Tegen "Gijs" kon hij echter niet op.

Precise en accurate (12-09)

Aan de hand van een dartbord werd uitgelegd wat "precise" en wat "accurate" betekent. Bij de een zitten de worpen dicht bij elkaar, maar ver van de roos, bij de andere zitten ze dicht bij de roos, maar verder van elkaar. Waarvoor dit nou gebruikt wordt, weet ik niet.

En dan natuurlijk nog deel 2:


Leuk om zo'n baas te hebben... xD

RSI-weekend (15-09)

Op een maandagmiddag vroeg de docent aan enkele leerlingen hoe het RSI (?) -weekend was. Dit kon ik me er alleen bij voorstellen...

Mens en landschap
Eind oktober begonnen weer nieuwe vakken. Om te beginnen daarom het vak Mens & Landschap, een ecologisch vak. In het boek werd geklaagd over hoe slecht het wel niet ging met de aarde en in de lessen ging het onder andere over populaties en de (economische) waarde van ecosystemen. Hieronder weer een aantal plaatjes over deze materie:

Moeras (30-10)

De economische waarde van sommige ecosystemen is niet altijd voor de hand liggend. Zo kan een moeras bijvoorbeeld rivierwater zuiveren. Daar kan de mens natuurlijk zijn voordeel mee doen. Dus denk twee keer na als je een moeras wil vernietigen!

CO2-reductie (30-10)

Door te handelen met emissierechten, kan het reduceren van CO2-uitstoot zo goedkoop mogelijk.

Verstoppen (05-11)

Volgens Marinus A. (de docent) kon een populatie sneller groeien als de beesten zich goed konden verstoppen. Het is juist andersom: het sterftecijfer zal omlaag gaan, omdat ze minder vaak worden opgevroten, maar het ging hier alleen om de groei.

Gevinde kortsteel (05-11)

Als je een kortsteel vindt, dan is het natuurlijk grammaticaal incorrect om het een "gevinde" kortsteel te noemen...

Kappen (05-11)

"Kappen met kappen!" heette dat vroeger. Helaas kwam de boodschap niet over en eindigde er weer een boom als tafelblad of als syllabus.

Meestal afwezig (05-11)

De mooiste zin die ik ooit gehoord heb. ;)

Bevolkingsonderzoek (06-11)

Volgens een onderzoek is 80 procent van de Nederlandsers "gezond" of "zeer gezond", wat dat ook moge betekenen. Ik vraag me dan af hoe ze zoiets meten. Niet door iedereen op te trommelen, lijkt me.

Sterftecijfer (06-11)

In de praktijk kun je (helaas) niet het sterftecijfer opvoeren... In een model wel.

Flagship-species (12-11)

Vervolgens kwam er een andere docent, die het meer over biodiversiteit had. Hij had het ook over de flagship-species en de key-species. Zo zijn de algen in de Waddenzee onmisbaar voor het ecosysteem, maar zie je altijd een zeehond op een poster.

Steenvlieg (14-11)

Dit dacht ik bij een steenvlieg.

Paard achter de wagen (19-11)

Een mooie uitspraak van de docent toen het ging over de visserij en dat er vis wordt gevangen om de vissen in de kwekerij mee te voeden. Zo vis je de zeeën natuurlijk evengoed leeg. :|

Kelder ondergelopen (20-11)

Toen er werd genokt met de waterwinning in het duingebied, steeg de grondwaterspiegel weer en daar was de bebouwing niet op berekend. Het gevolg: de kelders liepen onder en de bewoners gingen op hoge poten verhaal halen...

Rotplantje (26-11)

Luchtvervuiling (27-11)

De schade door luchtvervuiling is groot, maar je zult het niet gauw als excuus gebruiken voor een mindere dag.

Regionale economie
Het andere vak was regionale economie, waarin het over risico's ging, de tijdswaarde van geld, over de optimale vestigingsplekken en handel tussen regio's. Een best grappig vak, al begreep ik er op het eind niet meer zo veel van.

Risico (28-10)

Het risico dat het goed gaat... xD

Winstgevend (31-10)

Deze meneer had een bos (gekregen, gestolen of ...) en hij wilde het op het juiste moment verkopen. Omdat hij de banken niet vertrouwde, wachtte hij af totdat de waarde van het bos optimaal was. Dat leverde twee vragen op: 1) Wat doet hij met zijn geld? en 2) Wie koopt er nou een bos dat niet meer groeit? Uiteindelijk bleek dat hij het bos kapte.

Ondergrondse weg (03-11)
xD

Fikkie (10-11)

Dit dacht ik weleens tijdens de les. Gelukkig kon ik het hier in de pauze nog narekenen, zodat het uiteindelijk wel weer meeviel.

Zure sinaasappel (11-11)

Behalve je positie in de ruimte, kun je je als verkoper ook qua product onderscheiden van je concurrent. In het voorbeeld verkocht de ene (groenteboer of zo) zoete sinaasappels en de andere zure en trokken zo ieder hun eigen klantengroep.

Provincies (24-11)

Tja...

Loon (01-12)

Je moet het positieve er maar van inzien.

Hoofdstad (02-12)

Tja, dit was weer zo'n les dat niemand echt zat op te letten. Daarom ging een aantal klasgenoten elkaar uithoren over topografische kennis. Ook leuk.

Vervolgens werd het tijd voor het tentamen:


Dat getuigt niet van veel goeds... xD

Zo, dat waren de cartoons van 2008. 2009 is nog maar net begonnen. De donkere maanden zijn op acht uur na voorbij. En zeg nou zelf, zijn ze niet omgevlogen?

Gerelateerde artikelen:

27-02-2009

Italiaanse bluf


Nonchalant leefde Fiorentina naar de beslissende wedstrijd met Ajax toe. De Italianen hadden voor eigen publiek klop gekregen, maar daar zaten ze niet zo mee. "Dan moeten we maar in Amsterdam winnen" en "Waarom zou je twee wedstrijden winnen als je er maar één hoeft te winnen," leek de gedachte te zijn. Uiteindelijk kwam Fiorentina bedrogen uit, maar het kostte Ajax meer moeite dan vooraf gedacht was.



Vorige week begonnen de drie overgebleven Nederlandse ploegen goed aan hun "tweeluik". Goed, NEC verloor dan wel ongenadig hard van HSV, maar zowel Ajax als Twente boekte buitenshuis een krappe, doch knappe zege. FC Twente won met 0-1 van Olympique Marseille, de ploeg die PSV dit jaar volledig van het Europese toneel liet verdwijnen. Ajax speelde tegen Fiorentina, een andere ploeg waar PSV nog met hoofdpijn aan terug zal denken. Vorig jaar schakelden de Italianen PSV uit in de UEFA Cup. Dit jaar kregen ze zelf in eigen huis de kous op de kop, al had Ajax "geen ongelukkige wedstrijd gespeeld."

Uitslagen donderdag 19 februari:
NEC - HSV 0-3
Olympique Marseille - FC Twente 0-1
Fiorentina - Ajax 0-1

Dat waren toch mooie uitslagen en ik verwachtte dat Ajax en Twente de volgende ronde tegen elkaar zouden uitkomen. Dat zou in ieder geval logisch zijn, maar het liep anders.

Donderdag 26 februari
Voor NEC was het toernooi al vroeg op de avond voorbij. De ploeg van Middelmatige Mario stond voor de onmogelijke opgave de 0-3-achterstand uit de heenwedstrijd weg te poetsen. Ik vraag me dan af of je niet gewoon kunt opgeven in zo'n geval, maar de wedstrijd ging door en NEC verloor met 1-0. Ze zullen vast blij zijn met de getoonde progressie.

Gelukkig speelde Twente nog. In Frankrijk waren ze nog genadig geweest en dat kwam ze duur te staan. Stijf van de spanning maakten de Tukkers helemaal niets klaar in de eerste helft. Een zondagsschot nivelleerde de stand en pas in de tweede helft kwam de thuisploeg een beetje tot leven. Maar zoals Eric G. terecht opmerkte: Twente speelde de tweede wedstrijd gewoon een stuk slechter dan de eerste. En dat ondanks de steun van hun eigen publiek, dat ook na 120 minuten geen Twents doelpunt had gezien. Het draaide dus uit op penalty's en dat wordt altijd gezien als een loterij. Ten onrechte: penalty's zijn pure wetenschap. De Fransen waren wat vaker trefzeker en de keepers kwamen er niet aan te pas. De drie missers waren dan ook lelijke afzwaaiers/Seedorfjes en geen heldendaden van de keeper. Zodoende verloor FC Twente dus niet alleen de wedstrijd, maar ook het penaltyschieten.

Ook Fiorentina was van plan het "thuispubliek" een vervelend avondje te bezorgen. Zo mak en slordig als ze thuis speelden, zo fris en aanvallend speelden ze in de vochtige Amsterdamse lucht. Ajax had reservedoelman Verfmeer opgetrommeld en die werd in de wedstrijd flink aan het werk gezet.

Fiorentina, dat in de Champions League als derde eindigde in de poule met Olympique Lyonnais en Bayern München, had de hele wedstrijd een vervelend overwicht. Ajax bereikte de rust nog wel met 0-0, maar eerdere ervaringen met Kopenhagen en Slavia Praag leerden dat er in de tweede helft nog genoeg mis kon gaan. Dat gebeurde dan ook. Na een uur spelen ramde Gilardino beide ploegen op gelijke hoogte.

Gouden wissel
De sfeer zat er goed in en Van Basten besloot Leonardo binnen de lijnen te brengen. De vraag was dan ook of Van Basten goed gewisseld had, of verkeerd was begonnen. Want met Leonardo kwam er meer dreiging in het elftal en dat betekende de omslag in de wedstrijd. Waar de Italianen nog zaten na te genieten van hun gelijkmaker, maakte Leonardo een solo en slalomde voorbij de Italiaanse verdediging en rondde ook nog eens goed af. Daarmee kwam Ajax goed weg, want na de verkoop van Huntelaar hebben de spitsen wat moeite het net te vinden. Dat kostte in de competitie alleen al een lading punten. Gelukkig is de opvolger gevonden, maar dan moeten ze bij Ajax wel zo slim zijn om die jongen een contract aan te bieden...

De 1-1 viel vlak voor tijd en toen was er zelfs voor het machtige Fiorentina niks meer aan te doen. De ArenA ging uit zijn dak. Zelden zal er zo gejuicht zijn om een gelijkspel. Toch is het voor een ambitieuze club als Ajax geen goed teken dat ze thuis met meer geluk dan wijsheid een schamel gelijkspel uit het vuur wisten te trekken. 

Al met al was het maar een magere dag, met slechts één halfje uit drie duels. Gelukkig wist Ajax nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, anders was het helemaal sneu. Geen Twente - Ajax, maar gelukkig ook geen Marseille - Fiorentina.

Uitslagen donderdag 26 februari:
HSV - NEC 1-0 [3-0]
Twente - Marseille 0-2* [1-0]
Ajax - Fiorentina 1-1 [1-0]

* Twente verloor de wedstrijd met 0-1 en de strafschoppen met 6-7 (0-2).

Champions League
De KO-fase van de Champions League is ook weer begonnen. Ook hier bakten de Zuid-Europese ploegen er weinig van. De NOS had het genoegen twee wedstrijden live te mogen uitzenden. Laat ze dan net de meest duffe wedstrijden ooit uitzenden. Vreemd, want juist in de beginfase van het eliminatieproces vind je de leukste wedstrijden. Niet deze keer, zo bleek.

Internazionale smeekte om te worden ingemaakt door Manchester United, maar de Engelsen haalden de trekker maar niet over. Tergend zwak opereerden de Italianen, maar na afloop waren ze maar wat blij met de 0-0. Als je ziet hoe de Nederlandse ploegen zelfs met aanzienlijk betere papieren alsnog (bijna) het schip in gingen, kun je ze bijna niet anders dan gelijk geven. Maar ja, als ze straks weer zo spelen... Het publiek was in ieder geval weer de verliezer.

Ook bij Real Madrid - Liverpool gebeurde weinig. Gelukkig won Liverpool, zodat er in ieder geval nog een doelpunt was te zien. Jammer genoeg werden de interessantere duels niet live uitgezonden. De Zuid-Europese ploegen bakten er erg weinig van. Hieronder een overzicht:

Engeland +3 =1 -0 (3-0) 0 thuis
Duitsland +1 =0 -0 (5-0) 1 uit
Spanje +0 =3 -1 (4-5) 2 thuis
Griekenland +0 =1 -0 (1-1) 1 uit
Frankrijk +0 =1 -0 (1-1) 1 thuis
Italië +0 =1 -2 (0-2) 1 uit
Portugal +0 =1 -1 (2-7) 0 thuis

De vier zeges werden uitsluitend behaald door Noord-Europese ploegen. Vooral Italië maakte een impotente indruk, getuige de nul gescoorde doelpunten. Natuurlijk is zo'n eerste duel "aftasten" en alle risico's mijden, maar daarin kun je ook te ver gaan. Of is het een staaltje Italiaanse arrogantie, om de eerste leg op te geven.

De meest opmerkelijke uitslag was de 0-5-overwinning van Bayern München op Sporting Lissabon. Ik weet nog wel dat PSV de grond in werd geboord na een 0-4-thuisnederlaag tegen Arsenal, dus dat zal nu niet anders zijn. Maar toch... Soms komen zulke freakzeges heel anders tot stand, zoals Vitesse - AZ, op 27 augustus 2005. Perez, die daar toen nog speelde, maakte drie doelpunten en merkte na afloop doodleuk op dat ze niet goed hadden gespeeld. :P Hetzelfde had Bayern. Niet beter spelen, maar wel alle kansen benutten. De Portugezen kunnen net zo goed opgeven, dan dat ze nog een non-partij gaan spelen.

Uitslagen

Dinsdag 24 februari
Arsenal - AS Roma 1-0 (70-30)
Atletico - Porto 2-2 (30-70)
Internazionale - Manchester 0-0 (40-60)
Olympique Lyon - Barcelona 1-1 (35-65)

Woensdag 25 februari
Chelsea - Juventus 1-0 (70-30)
Real Madrid - Liverpool 0-1 (15-85)
Sporting Lissabon - Bayern München 0-5 (0-100)
Villarreaal - Panathinaikos 1-1 (35-65)

Over twee weken zijn de returns. Ik hoop dat de uitslagen enigszins overeen komen met mijn kansverdeling. Moeilijk te testen, helaas.

Links:

Gerelateerde artikelen:

23-02-2009

Tekeningen begin 2008

Ook hier weer een aantal cartoons. Ze stammen uit de periode januari-mei 2008. In deze periode had ik de volgende vakken:

Januari
Global Change
Natuur, Leven & Techniek I

Februari - Maart
Dynamiek van het Historisch Landschap
Ruimtelijke Economie
Natuur, Leven & Techniek II


April
AlVa

Mei
(Voorbereidingen op het) Veldwerk

Dan nu de plaatjes:

Global Change
Het jaar begon met Global Change. Hier wist ik nauwelijks iets bij te tekenen.

Koraalriffen (14-01)

Mes (22-01)
N, L & T (I en II)
Meer viel er te beleven in de lessen van P.A.M. Niet dat de man zulke geweldige verhalen vertelde, maar ik had in ieder geval inspiratie voor een aantal tekeningen. Zo is iedereen wel weer ergens goed voor...

Goed of niet? (17-01)
Er was een som opgegeven en een leerling durfde het aan om te vragen of hij het goed had gedaan. Aan de reactie heeft hij veel gehad: "Het is goed..." "Gelukkig!" moet hij gedacht hebben, maar P.A.M. was nog niet uitgesproken: "...of niet!" Waarheid als een koe...

PO 4 (17-01)
Een verprutste praktische opdracht of een ion?

Periodiek Systeem (18-01)

P.A.M. ging doen alsof hij het periodiek systeem was. Daarbij liep hij helaas niet tegen de fysische grenzen van het systeem op.
Regels van Goldschmidt (21-01)
Er bleken veel uitzonderingen te zijn op de regel van Goldschmidt, die betrekking heeft tot het vervangen van ionen in een kristalrooster. Daar kon de arme naamgever niet zo goed tegen...
Traagheid (04-02)

P.A.M. ten voeten uit.
Aardappels (04-02) 

Ik had die dag dus genoeg tijd om een plaatje te tekenen, een stukje chocolade te eten en Leon Pliester op remise te houden. De les ging overigens over natuurkunde, met onderwerpen als versnelling enzo.

Gewichtloosheid (11-02)

Gewichtloosheid is natuurlijk erg cool, maar vaak ook gevaarlijk: want stel je voor dat je in een vallende lift zit! Of in de ruimte of onder water. In alle gevallen heb je een verhoogd overlijdingsrisico. Zeker voor deze ongelukkige man, die constant over z'n nek ging.
Ballon opblazen (21-02)


Archimedes (21-02)

Archimedes' eureka-moment. :P


Dynamiek van het Historisch Landschap
In februari begonnen weer nieuwe vakken. Het vak DHL is een echt A&E-vak. Niet helemaal mijn ding, maar niet zo oninteressant als het lijkt.

Weinig innovatie (06-02)

Dit plaatje had betrekking op het Esdorp, waar maar weinig innovatie was. De boeren waren niet echt geïnteresseerd in de vele uitvindingen die het leven een stuk aangenamer hebben gemaakt.

Wereldkampioenschap poolen (06-02)

Wie moet er elke ronde een muntje in de biljarttafel stoppen? De verliezer?

Zout (29-02)

Grappig, maar ook wel raar. Gaan ze turf stoken voor ‘t zout… En als die turf dan is opgebrand, hebben ze ‘t koud.

Vervolgens gaan we door de tijd springen, met maar één tekening per vak:

Ruimtelijke Economie
Een leuk vak. Het ging over "externe effecten", schade die de consument op zijn omgeving berokkent, zonder dat hij er voor moet dokken. Hieronder de "case" van de vliegvakantie:

Vakantie! (15-02)

De tien dorpsbewoners gingen allemaal maximaal één keer op vakantie en ze gingen nooit tegelijkertijd. Dat was dus dringen tijdens de vakantie… Overigens ook jammer dat er dan maar één persoon in een vliegtuig zit, maar het was maar een model.

AlVa
Algemene Vaardigheden, een zwaar vak. Het leukste onderdeel was misschien nog het spellen:

Sic! (08-04)

Een fout in een citaat: zet [sic!] erachter en iedereen weet dat jij niet de oelewapper was die niet kan spellen.

Veldwerk
De voorbereidingen op het veldwerk, met een voorbeschouwing op was ons te wachten zou staan in Limburch.

Gevreesd (08-05)

Bang voor kalksteen… xD

Dat was het dan weer voor deze keer, maar later meer!

Gerelateerde artikelen:

22-02-2009

De winter is voorbij

Winter van gemiste kansen

De bijna afgelopen winter was een winter van gemiste kansen. Het was bij vlagen erg koud, maar de winter scoorde weinig bonuspunten. Sneeuw viel amper, eigenlijk alleen in Limburg. De Elfstedentocht werd niet verreden, want uitgerekend Friesland werd door de koude luchtmassa's overgeslagen. Op dit moment lijkt het er niet op dat de winter nog terugkomt. De temperatuur zal overdag richting de tien graden gaan en 's nachts zal het af en toe nog licht vriezen, maar daar blijft het dan bij.

Een bijzondere winter was het wel, want de maanden december, januari en februari verliepen allemaal erg koud. Vooral januari, met een gemiddelde temperatuur van 0,8 graden was erg koud. December was al koud met een gemiddelde van 2,45 graden, terwijl februari op een gemiddelde van 2,2 graden staat (gemiddelde van de eerste twintig dagen.)

November
De winter van 2008-2009 begon al in november. Op de 23e viel een groot pak sneeuw, dat niet meer is overtroffen in de "echte" winter. Eind november begon een koude periode, die in december lang werd vastgehouden.

December
December begon koud. Tot en met de achttiende was het licht winters met temperaturen die ongeveer een graad onder het gemiddelde lagen. Daarna was er een zachte periode rond de seizoenswisseling. Vervolgens eindigde december zonnig, maar wel koud. Het jaar werd afgesloten met de koudste dag van het jaar. 31 december was in De Bilt gemiddeld -5,6 graden. Al met al was december 1½ graad kouder dan gemiddeld en daarmee was het de koudste maand van 2008, de koudste December sinds 1996 en de koudste maand sinds januari 2006.

Januari
Vervolgens werd januari nog kouder. De vorstperiode van 26 december t/m 11 januari bereikte op 10 januari zijn hoogtepunt. (of moet ik zeggen: dieptepunt?) Sloten vroren dicht en er was dik ijs, maar helaas was het niet dik genoeg voor de Elfstedentocht. Ook was de vorstperiode net niet extreem genoeg voor de classificatie "koudegolf". Na de 11e begon het flink te dooien. Niet dat het erg warm werd, op 19 januari werd de hoogste temperatuur gemeten: 8,8 graden in De Bilt. Dat is zelfs voor januari niet bijster veel: in 2007 was de gemiddelde temperatuur in januari al 7 graden C. Toen werd het op de 18e 14,1 graden. Niet tropisch warm, maar de winter was toen verder weg dan nu.
Het nare was dat de nachttemperaturen niet meer onder nul wilden zakken. Pas op 25 januari dook het kwik weer onder het vriespunt. Net als december eindigde januari koud en zonnig. Helaas waren er ook geen wolken waaruit sneeuw kon vallen. Uiteindelijk ging een bijzonder koude januari voorbij, die maar liefst drie graden kouder was dan gemiddeld. Sinds januari 1997, toen er wèl een Elfstedentocht werd verreden, was het niet meer zo koud geweest in Nederland. De afgelopen januarimaand deed met zijn kou en zijn zonnige periodes bijna denken aan een landklimaat.

Februari
Februari begon met minder mooi weer. Februari is meer een reservewintermaand, voor als januari er een potje van maakt. Helaas is er nog niet heel veel leuks gebeurd. Door de steeds feller wordende zon begint het ondertussen meer op de lente te lijken. En dat terwijl vandaag (22 februari) dezelfde daglengte heeft als 19 oktober, een dag die niet bepaald aan de lente doet denken.
De komende weken zien er ook niet erg hoopvol uit voor een opleving van de winter. Nee, de Elfstedentocht komt er voorlopig niet. Met een hoop mazzel komt-ie dit jaar nog, ergens in december, maar die kans is niet groot.

Al met al is de winter van 2008-2009 met een voorlopig gemiddelde van 1,8 graden de koudste sinds 1995-1996 of - als er inderdaad geen kou meer komt - 1996-1997. Omdat februari hoogstwaarschijnlijk ook een koude maand blijft, blijft de gemiddelde temperatuur deze winter onder de 2½ graad C. Dat belooft wat voor de rest van het jaar, want waar 2007 en 2008 een matige zomer lieten volgen op een zachte winter, was de zomer van 2006 super. De winter van 2005-2006 was tot dit jaar één van de minst zachte van de laatste jaren. En wat te denken van de zomer van 2003? De winter van 2002-2003 was ook vrij koud. Een koude winter wordt dus vaak gevolgd door een warme zomer. Die correlatie zal ik binnenkort nog bespreken.

 
 
De winter van 2008-2009 t/m 20 februari 2009.

Windrichting
Tot slot een correlatiemodel waarmee ik bezig ben. De temperatuur is sterk afhankelijk van de windrichting. Daarom heb ik gekeken in hoeverre de (gemiddelde etmaal-)temperatuur afhangt van de windrichting. Ik heb een correlatieanalyse toegepast op de
data van 1988-2007. De gemiddelde temperatuur heb ik uitgezet tegen de windrichting (0 is noord, 90 is oost enz.) en daar heb ik een vierdegraads trendlijn doorheen getrokken. Het resultaat mag er zijn: de temperatuur wordt voor de helft verklaard door de windrichting.

Vervolgens heb ik het polynoom vervangen door een gelijkende sinusoïde. Hierdoor kan ik de invloed van de (overheersende) windrichting schatten. Voor januari scheelt het volgens het model 8,6 graden of de wind uit het noordoosten (67,5 graden) of zuidwesten (247,5 graden) komt. Dat is nogal wat.

Voor februari is de windrichting minder van invloed, hoewel er ook dan ruim zeven graden verschil zit tussen de zachte zuidwesterwind en de schrale wind uit het noordoosten. Overigens zou het hier 's winters ongeveer 1½ graad kouder zijn, wanneer de wind uit alle richtingen even vaak zou komen. Die gegevens rollen uit de trendlijnen.

Wanneer de wind de hele maand uit het noordoosten komt, zou het in januari gemiddeld -2 graden C moeten worden, blaast de wind vanuit het zuidwesten, dan kan het 6,6 graden C worden. Dat is opmerkelijk, want in 2007 was de gemiddelde maandtemperatuur hoger dan dat. Er spelen dus nog meer factoren mee en die ga ik zoeken. Jammer genoeg werkt de multiple regressie in Excel niet goed, dus dat wordt nog flink lastig. Maar het begin is er.

 

De gemiddelde etmaaltemperatuur in januari hangt sterk samen met de windrichting.

Binnenkort meer!

Links:
Winter van gemiste kansen

Archief:
Schrikkeldag; 29-02 2008

Gerelateerde artikelen:

Komt er nog een Elfstedentocht?; 21-01 2009