03-02-2009

Interne competitie ronde 19

Mr Draw

Gisteren speelde ik voor het eerst in lange tijd weer eens mee in de interne competitie. Ik had dit seizoen slechts drie keer meegedaan; de laatste wedstrijd speelde ik bijna
drie maanden geleden. Maar goed, deze week zijn er weer nieuwe vakken begonnen, dus had ik nog niet de gebruikelijke zorgen. Bovendien wilde ik weer eens een partijtje spelen voordat we tegen Voerendaal spelen.

Op de club kwam ik veel bekende gezichten tegen. Zelfs Le was er. Ik dacht altijd dat-ie niet zo heel vaak komt, maar blijkbaar nu wel. Jammer genoeg is de BSG-site gecrasht, dus blijft het bij een vermoeden. Le begon met een soort van compliment over m'n haar (ik --> :S), maar niet lang daarna werd hij weggelokt. Er was namelijk een Hongaar - waarvan ik de naam niet kan reproduceren - en Le was gevraagd deze knul een beetje wegwijs te maken.

Indeling
Omdat ik zoveel ronden had verzuimd, verwachtte ik geen topduel. Gelukkig maar, want ik wilde een beetje rustig inkomen. Een "makkie" krijgen. Voor iemand als Ruud Janssen is dat iemand met een rating van 2300, voor mij is dat vele honderden punten lager. Het werd Ruben Hilhorst, een superdegelijke 1900-speler, die in de externe competitie goede resultaten behaalt. Hij speelt altijd een soort betonschaak, waar bijna niemand doorheen komt. Mijn kansen lagen in de opening. Ik moest iets scherps spelen om hem een beetje uit zijn doen te halen. Dat lukte niet echt. Na 1.d4 Pf6 2.Pf3 e6 3.Lf4 c5 4.e3 Db6 5.Dc1 mocht ik niet klagen, maar echt scherp was het ook weer niet.

Ook Le leek goed uit de opening te komen. Ik vroeg hem nog of zijn Hongaarse tegenstander een beetje goed was, waarna hij zei dat hij een rating van 2300 had. Of zoiets had Le ervan begrepen. Daarna vertelde Le dat z'n tegenstander de opening speelde als een 2000-speler. Een echte Lennartopmerking vond ik dat, dus zei ik maar dat niet elke 2000-speler hetzelfde is. ;) Helaas voor Le liet hij zich na zijn voortvarende start steeds verder terugdringen.

Zelf wist ik mijn slechte loper nog af te ruilen tegen zijn aanvalsloper, maar door een gebrek aan ruimte kon ik er ook niet zo veel mee. Echt lekker liep mijn eerste partij van het jaar niet. Mijn zetten kwamen niet echt aan en ik kon ook niet echt helder meer denken. Gelukkig verzandde de partij uiteindelijk in remise. Ach ja, een remise met zwart... Het was in ieder geval alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst niet verloor met zwart. In dat opzicht kon ik er wel mee leven. Hopelijk zit ik weer een beetje in een schaakritme.

De overige partijen die er nog een beetje toe deden eindigden ook in remise. Leon Pliester bereikte met zwart met veel pijn en moeite een remisestelling tegen Coen van der Heijden. Leon is een klassieke speler, die - met een gewoon speeltempo - beduidend sterker is met wit dan met zwart. Jammer genoeg betaalde dat zich niet uit in aansprekende resultaten in de meesterklasse.

John Markus beweerde wat beter te hebben gestaan tegen Fliffer, hoewel hij ook een zet verloren stond. Dat was -g elukkig voor hem - niet de slotzet, zodat hij uiteindelijk ook een zwartremise aan zijn totaal kon voegen.

Voerendaal
Wat Kooijman - De Ruiter werd, weet ik niet. Ik dacht dat het remise werd, maar het kan ook wel zijn dat Kooijman verloor. Alleen van Le weet ik zeker dat hij verloor. Zwarts loperpaar begon sterk te worden en aangezien Le liever zelf het loperpaar heeft... Het kostte hem uiteindelijk een paar pionnen en daarmee was het gedaan. Daarmee had de Hongaar in ieder geval zijn claim waargemaakt. Misschien kan hij BSG 1 nog versterken aan het eind van het seizoen. Dat zou ik zeker toejuichen, want in geval van nood heeft BSG 1 moeite goede vervangers te vinden. Zo was het tweede slechts bereid Bert K af te staan, waar iedereen had gehoopt op Emiglio. Maar ja, die wilde niet voor niets naar het tweede. En het tweede wil zelf goed voor de dag komen. En dat terwijl BSG 1 een iets-of-niets-wedstrijd speelt.

Maar goed, zaterdag wil ik zelf ook eens van die nul af. Dat wordt steeds lastiger. De tegenstanders ruiken bloed en zullen daardoor vol op de winst spelen. Verder zijn al die nullen niet goed voor het zelfvertrouwen. Wanneer kan ik weer eens een resultaat halen tegen een sterkere speler?! Eén keer een 2200- of 2300-TPR mag toch wel?! ;)

 Uitslagen:
C van der Heijden - L Pliester ½-½
T Slisser - J Markus ½-½
R Hilhorst - J de Groote ½-½


Gerelateerde artikelen:

Interne competitie ronde 8; 04-11 2008

8 opmerkingen: