11-02-2009

Waar gaat het heen met de wereld?

Israël

Vanochtend reed ik weer eens door de schemering naar het station, waar ik bij de fietsenstalling kon kiezen uit twee gratis treinkrantjes, de Metro en De Pers. Geen gemakkelijke keuze, want de Metro is doorgaans wat leuker geschreven, in De Pers staan doorgaans wat informatievere stukjes. De doorslag gaf dat er niet gevoetbald was, dus toch maar De Pers. Daarin kwam ik een aantal verontrustende berichten tegen. Deze gingen over de verkiezingen in Israël.

Zolang er mensen op de Aarde wonen, is het er onrustig. De problematiek is groter dan wat "columnist" Pieter Otten ons wil laten geloven. Hij begint over de Franse president Sarkozy, die zich als "reuzenprobleemoplosser" opwerpt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen en hij eindigt met gebrabbel over energiezuinige drogers. Blijkbaar vindt hij dat belangrijker dan dat de wereldvrede in gevaar komt.

Want dat er iets in de lucht hangt, dat weet iedereen. In het artikel "Ruim baan voor een Arabierenhater" wordt het profiel van Avigdor Lieberman geschetst. Hij en zijn partij doen me heel erg denken aan die man met dat korte snorretje. Heel erg zou het zijn wanneer deze partij aan de macht zou komen. Gelukkig is het nog niet zover, want niet iedereen staat te springen om een coalitie te vormen met deze racist. Gelukkig zijn er dus ook nog verstandige mensen in Israël, al zou je bijna gaan denken van niet.

Wat deze man met de Palestijnen en met name Hamas van plan is, is niet mis. Met atoombommen bestrijden, winkels bombarderen en de gevangenen in de dooie zee laten verzuipen. Niet-joden, waar ik ook bij zou horen, zouden "derderangs burgers" zijn. Dan is mijn vraag welke groep er dan "tweederangs burgers" zijn. Nee, dit gaat heel erg richting de Nazipraktijken en je zou toch verwachten dat juist de joden zo'n tragedie niet nog een keer zouden willen laten gebeuren. In plaats daarvan grijpen ze nog steeds de Tweede Wereldoorlog aan om te laten zien hoe zielig zij wel niet zijn.

Misschien is het een roep om aandacht, misschien is deze man gewoon gestoord. Toch stemmen veel mensen op zijn partij. Daarmee komt in ieder geval de oplossing van het conflict geen stap dichterbij en kan het in de niet al te verre toekomst escaleren. Aan Obama de taak de vechtende partijen uit elkaar te houden. Ik verwacht van Obama dat hij minder opzichtig aan de kant van de Israëliërs gaat staan. Die kunnen met de modernste wapens en de meest geavanceerde snufjes steeds genadeloos toeslaan. Dat hierbij ook veel burgerslachtoffers vallen, deert Israël niet. Dat is niet veel meer dan een bedrijfsongevalletje. "Disproportioneel geweld" heet dat en het wordt tijd om Israël daarvoor eens flink op de vingers te tikken.

Maar goed, waarschijnlijk is het een verloren zaak. Wanneer je twee bevolkingsgroepen met een ander geloof hetzelfde gebied laat delen, dan komen er oorlogen. Ik geloof niet dat religie op enige wijze bijdraagt aan de wereldvrede, de meeste oorlogen worden er juist door veroorzaakt. Tja, zolang als er mensen zijn, is het onrustig op aarde.

Voetbal
Dat zo'n groepsgevoel ook positief kan zijn, bewijst het voetbal soms. In ieder geval tijdens het afgelopen EK, waarin supporters trots zijn op hun land. Het is dan vaak één vrolijke bende, waar de lol regeert boven de afgunst. Hoe anders is dat in het "gewone" voetbal. In de Eredivisie laten de supporters zich van een hele andere kant zien: dan weer wordt de trainer voor rotte vis uitgemaakt, of voor pannekoek, wat in ieder geval wat smakelijker is, of wordt een grensrechter onder de zoden gelopen, of houden ze de supportersbus tegen als er is verloren.

Ook in het buitenland is niet alles koek en ei. Zo is er in Spanje een tekort aan geld, terwijl er in Engeland juist teveel is. Terwijl de Spaanse clubs bijna zonder uitzondering voor miljoenen euri in het rood staan, zijn er in Engeland idioten die voor een - om maar weer het gewraakte woord te gebruiken - disproportioneel bedrag goede spelers opkopen. Het lijkt me dat het voor iedereen beter is als zo'n rijke oliesufferd een noodlijdend Spaans clubje koopt, in plaats van dat-ie z'n geld weggeeft aan gehypte spelers.

Eigenlijk snap ik het ook niet, waarom die Engelse competitie zo populair is. Het regent er haast altijd, de Premier League wordt bevolkt door ploegen die supersaai voetbal spelen en lekker eten kennen ze er niet. Wie gaat er nou voor z'n lol naar Engeland?! Nee, dan kun je beter naar Spanje gaan, waar ze nog leuk proberen te spelen. Vooral Barcelona heeft vele harten gestolen met fraai aanvallend spel, iets waar bijvoorbeeld Chelsea nog een puntje aan kan zuigen.

Door zijn connecties met de Russische geldschieter Abramovitsj gaat Guus Hiddink de komende tijd bij de Engelse kakclub aan de slag, als vervanger van de onlangs ontslagen Scolari. Jammer. Het Engelse voetbal is nu blijkbaar "in" en dat weten ze. Plotseling komen ze met ideeën om competitieduels aan de andere kant van de wereld te houden. Geld laat mensen rare dingen doen.

Nee, in Spanje wachten sommige clubs nog steeds op een geldschieter die er waarschijnlijk nooit zal komen. Eigen schuld, dikke bult, maar het zou jammer zijn als het Spaanse voetbal van het Europese podium zou verdwijnen.

In de Eredivisie lijken de clubs hun zaakjes financieel gezien beter op orde te hebben. Daar zit helaas wel een adder onder het gras: de clubs verkopen steeds hun beste spelers om financieel rond te komen. Vooral Ajax is daar goed in. Hoewel ze ieder jaar landskampioen willen worden, handelen ze daar niet naar. Andere clubs worden gewoon leeggekocht. Zeker in het begin van het seizoen is het dan behelpen, maar niet alleen door een gebrek aan goede spelers. De Eredivisie was in de eerste helft van het seizoen 2008-2009 ongelooflijk zwak. Veel clubs presteerden ver beneden niveau.

PSV
Dat PSV dit jaar geen kampioen wordt, is te danken aan Huub Stevens. Hij "klikte" totaal niet met de groep en hanteerde een veel te verdedigend concept. Het gevolg: PSV had de grootste moeite om van zwakkere tegenstanders te winnen, terwijl sterkere tegenstanders zonder veel moeite van ze wonnen. Nu Stevens weg is, gaat het plotseling een stuk beter.

FC Utrecht
Ook FC Utrecht speelt plotseling een stuk beter. Echt gek is dat niet, aangezien "de kromme" totaal niet in zijn vak geïnteresseerd was. Hij liep met alles jaren achter en vaak deed hij maar wat. Knap dat Utrecht nog in de middenmoot stond toen "de kromme" zijn laatste sneer in dienst van FC Utrecht maakte.

Vitesse
Vitesse was helemaal bedroevend slecht voor de winterstop. De ploeg speelde zielloos, waardoor ook de eigen spelers geen vertrouwen meer hadden in een goede afloop. Inmiddels is alles anders en rijgt Vitesse met veel strijdlust de zeges aaneen.

Volendam
Dat Volendam zou gaan degraderen, dat stond bij velen al lange tijd vast. Ze verloren bijna alles en al snel was iedereen uit het zicht. Maar ineens ging het lopen en ineens ging Volendam ook buitenshuis aanvallend spelen. Goed spel wordt opeens gekoppeld aan resultaten. In Doetinchem, Kerkrade en Den Haag doen ze het al in hun broek.

Verliezers

Natuurlijk zijn er ook verliezers. Zo zijn NAC, ADO, Willem II en Heracles teruggevallen na een goede start. Deze ploegen hadden de zaken in het begin wel onder controle, maar inmiddels zijn ze alweer aardig teruggezakt. Feijenoord is de verliezer van het jaar, nu blijkt dat het onder een andere trainer ook niet lukt (hè, hè...) en Ajax is de verliezer van de afgelopen weken. En dat terwijl Huntelaar zich nu vooral op de bank zit te vervelen. NEC heeft de verwachtingen dit jaar niet waargemaakt. De ploeg knokte zich in 2008 op van staartploeg naar subtopper, maar de progressie zet niet door. Misschien dat het in de tweede seizoenshelft beter gaat.

Nee, de echte winnaar is natuurlijk AZ. Het ene jaar met moeite elfde, het andere jaar zitten ze iedereen te ownen. Heeft Van Gaal de afgelopen zomer iets geniaals bedacht of is het niveau in de Eredivisie ECHT met sprongen omlaag gegaan? Het blijft een raar spelletje.

Links:

"We zijn gewoon slecht"; 22-12 2008

Archief:

Eredivisie ronde 18; 18-01 2009
Is succes te koop?; 18-09 2008

Gerelateerde artikelen:

Eredivisie ronde 20; 01-02 2009

10 opmerkingen: