02-01-2009

Zo was 2008

Nat, maar zonnig

2008 is weer voorbij, tijd voor een terugblik. Met een gemiddelde temperatuur van 10,6 °C in De Bilt was 2008 0,2 graden warmer dan het langjarig gemiddelde in de periode
1988-2007 en maar liefst 0,8 graden warmer dan het gemiddelde van 1970-2000. Verder scheen de Zon zo'n 200 uur langer dan normaal, maar viel er ook drie centimeter meer regen dan normaal, hoewel daar grote regionale verschillen in zaten. Zo viel er in Uithoorn 31% meer neerslag dan gebruikelijk.

Een overzicht:

Winter (januari en februari)
De winter was erg zacht. Januari begon aan de koele kant, maar vanaf 4 januari bleef de temperatuur steeds ruim boven het langjarige gemiddelde. Bovendien waren 19 en 20 januari warmer dan de gemiddelde jaartemperatuur, wat vooral kwam door de hoge nachttemperaturen. Desondanks is het een formidabele prestatie. De kans dat het etmaalgemiddelde van 10,9 graden op 19 januari van dit jaar wordt geëvenaard of overtroffen is naar schatting slechts 1,5%.

Januari was een vrij sombere maand, met de minste zonneuren van het jaar. In De Bilt bleef de teller steken op 50 uur, in Uithoorn scheen de zon slechts 45 uur. Daarnaast regende het flink.

Februari was anders. De maand had meer winterse trekjes, maar ook hele lenteachtige. Van 8 tot en met 12 februari was er prachtig weer, met veel zon en - zeker voor de tijd van het jaar - overdag zeer aangename temperaturen. Daarna kwam de winter nog even terug, maar het eind van de maand verliep heel zacht. De derde decade van februari zou tot eind april de warmste periode van het jaar blijven. Februari was een droge maand en met zo'n 130 zonuren was de maand veel zonniger dan januari. Ondanks dat was februari ruim een graad kouder dan januari.

Lente (maart, april en mei)
De lente begon depressief. Maart bracht vooral veel saai weer, wat kwam door een enorme depressie. De luchtdruk daalde tot zo'n 973 hPa en dat bracht vooral bewolking. Ondanks dat scheen de zon nog geregeld. Hoewel de temperatuur normaal gesproken oploopt in maart, liep-ie dit jaar terug. Vooral rond het begin van de atronomische lente (20 maart) was het koud. Pasen viel vroeg en sneeuw viel op Pasen. En het koele weer bleef aanhouden, want ook tot ver in april bleef het weer aanrommelen. Want april was dan wel droog en zonnig, de warmte liet lang op zich wachten. Pas op 20 april kwam de temperatuur boven de 15 graden uit. Nog geen week later werd de 20-gradengrens gepasseerd en op 7 mei de 25-gradengrens. Binnen een paar weken was de lente tot leven gekomen. Mei begon erg zonnig en warm. De maand was met 260 zonuren in De Bilt en 279 in Uithoorn de zonnigste maand van het jaar. Na het uitbundige begin werd het weer wat minder, maar er zaten nog steeds mooie dagen bij.

Zomer (juni, juli en augustus)
De zomer kwam eigenlijk nooit tot leven. Juni begon nog wel warm, maar na de schaapscheerderskou halverwege de maand was het begin van de astronomische zomer niet veel meer dan een serie lauw-warme dagen. Vervolgens werd het weer in juli steeds slechter en begon het flink te regenen. In juli viel in De Bilt al 127 mm neerslag, in Uithoorn zelfs 166 mm. Eind juli begon de zomer dan eindelijk. Een paar weken lang was het mooi weer, maar in augustus kwam de bewolking terug. Veel neerslag en weinig zon. Hoewel het weer vrij herfstig was, was het niet heel erg koud. Toch liepen maar weinig mensen warm voor dit weer. Gedurende de zomer was de zon steeds minder vaak te zien. Zo'n 230 uur in juni, 190 in juli en nog maar 160 in augustus. Ook de paar warme dagen aan het eind van augustus konden de teleurstelling van een mislukte zomer niet wegnemen.

Herfst (september, oktober en november)
En toen was het herfst... September begon dan ook herfstig, met veel regen, zonder dat het echt koud was. Sterker nog, de zomer kwam even terug. Na deze opleving brak een rustige periode aan met veel zon, maar ook koude nachten. Overdag werden nog wel redelijk hoge temperaturen gemeten, maar desondanks was het vrij fris. 18 september was dan ook de eerste "koude" dag na het zomerseizoen. In de laatste dagen van september veranderde het weerbeeld opeens en kwam er een periode van buitengewoon herfstig weer. Het regende flink en het was kil. Gelukkig verbeterde het weer zich in oktober en was er nog een mooie nazomerse periode. Die nazomer ging echter weer over in herfstig weer, waarna eind oktober de winter al een eerste speldenprikje uitdeelde.
November bracht echter vooral zacht weer. Anders dan september en oktober liet de zon zich nu amper meer zien, maar bleven de temperaturen vrij hoog. Dat veranderde aan het eind van de maand, toen de winter opnieuw van zich liet horen. Ditmaal bleef het niet bij nachtvorst, ook werd er een mooi sneeuwdek afgeleverd.

Winter (december)
December werd uiteindelijk de koudste maand van het jaar. Slechts rond het begin van de astronomische winter was er even een zachte periode, maar de rest van de maand verliep koud. Vooral de laatste dagen van het jaar verliepen koud. 2008 had nog geen ijsdag gehad tot de laatste vier dagen van het jaar. De teller zou uiteindelijk op drie ijsdagen stoppen. Met een gemiddelde van slechts 2,45 graden was december bijna drie graden kouder dan februari. Behalve koud was december ook erg zonnig. Het zonnetje kon vaak ongehinderd schijnen en het land kon ongehinderd afkoelen. Er viel vrij weinig neerslag, waardoor de kou niet gepaard ging met veel sneeuw.

Grafieken
Hieronder wat temperatuursgrafieken:
1) Temperatuur per decade in 2008 vergeleken met het langjarig gemiddelde van 1970-2000. 2) Gemiddelde temperatuur 1988-2007.

Verder nog wat bestanden:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten