18-01-2009

Eredivisie ronde 18

Feijenoord doet zichzelf tekort

De tweede competitiehelft was nog niet begonnen of Feijenoord kwam wel weer in het nieuws. Ditmaal door het plotselinge ontslag van trainer
Gertjan Verbeek. Niet dat Feijenoord het afgelopen jaar goed speelde, maar het was stuitend om te zien hoe de spelers de coach een trap nagaven. En dat terwijl ze zelf hoofdverantwoordelijk zijn voor de prestaties van hun club.

Het boterde al langere tijd niet tussen Verbeek en de spelers. Verbeek paste bij Feijenoord dezelfde trainingsmethode toe als in Heerenveen. Hij liet de spelers veel aan krachttraining doen, om zodoende met een fitte selectie de strijd aan te gaan. Interessant is om een beetje te googelen en dan dingen van een
half jaar geleden terug te lezen.

"Gertjan Verbeek wil dat zijn selectie fitter wordt. De nieuwe hoofdcoach van Feyenoord wil daarom meer aan krachttraining gaan doen. "Het moderne voetbal vraagt dat nou eenmaal", aldus Verbeek tegenover het AD."

Helaas oogste hij vooral blessures en daarmee verspeelde hij ook snel het krediet bij de spelers. Dat is raar. Bij Heerenveen waren er amper blessures. Zijn die Feijenoorders dan echt van die brekebeentjes die meteen aan al hun lichaamsdelen pijn krijgen bij een beetje extra belasting? Dat geloof ik dus echt niet. Ze zijn wel slecht, maar niet zo slecht. Eerder denk ik dat ze de zware trainingen zat waren en daarom besloten de trainer weg te pesten. Dat deden ze door Verbeek min of meer te
negeren en dat werkte erg goed:

"Na de nieuwjaarsreceptie zijn er dingen besproken waardoor er bij mij grote twijfel is ontstaan over de voortzetting van de samenwerking', aldus Verbeek over zijn laatste dagen bij Feyenoord. 'Die is bevestigd toen ik vanmorgen het veld opkwam. Hoe? Door de manier waarop spelers je niet aankijken."

De spelers waren unaniem in hun oordeel: weg met deze man! Onder aanvoering van
Giovanni van Bronckhorst spanden alle spelers samen tegen de trainer. Unaniem waren ze in hun oordeel, wat betekent dat ook beschaafde spelers als Makaay zich tegen Verbeek hadden gekeerd. Hiermee stelt hij me heel erg teleur, want ik had zoiets niet van hem verwacht.

Sterke schakel
Bij het wegvallen van Verbeek bestaat Feijenoord alleen nog maar uit zwakke schakels. Toch is er hoop. Het publiek is nog steeds dol op Verbeek, die de juiste mentaliteit heeft. Hij is een nuchtere werker en dat wordt gewaardeerd. Dat in schril contrast tot de spelers, die de trainer hebben weggepest en ondertussen ook nog hun zakken vullen zonder iets te presteren. De woede van de supporters op de spelers is dus volkomen terecht. Bij AZ wilden de spelers vorig jaar nog laten zien dat ze de trainer (Van Gaal in dit geval) waard waren, bij Feijenoord wilden de spelers laten zien dat de trainer hun niet waard is.

Het gevolg is dat het publiek de spelers afvalt. Tijdens de wedstrijd Heerenveen - Feijenoord zou de naam van Verbeek steeds zijn gescandeerd. Ook zou er amper gejuicht zijn bij de gelijkmaker, al vond ik dat wel meevallen. Maar als het publiek zich echt tegen de spelers zou keren, dan zit Feijenoord echt in de problemen. Het is immers een kwaliteitsarme ploeg die slechts door het fanatieke publiek in staat is om topprestaties te leveren.

Opvolger
Ondertussen zit
Leon Vlemmings op de bank bij Feijenoord. Het is voor mij een onbekende naam en de vraag is wie hem gaat aflossen. Enkele namen die genoemd werden als opvolger van Verbeek waren Leo Beenhakker en Mario Been. Deze heren hebben echter nog een baan. Beenhakker is echter nog steeds bondscoach van het Poolse elftal, ondanks een teleurstellend verlopen EK voetbal. Mario Been traint nog steeds NEC en hij heeft het daar prima naar zijn zin. NEC staat hoger op de ranglijst dan Feijenoord en waarom zou hij zijn rustige bestaan in Nijmegen opgeven voor een onrustig en onzeker bestaan in Rotterdam?

Een andere gegadigde was Willem van Hanegem, een andere trainer die onlangs op straat werd gezet. De kromme werd afgelopen maand oneervol ontslagen bij FC Utrecht, maar die kater is inmiddels alweer diep genoeg weggezakt. Blijkbaar vindt hij het leuk om opnieuw zijn kop te stoten, maar dat zal hij wel voor lief willen nemen als hij veel betaald krijgt voor weinig. "Van Hanegem wil Feyenoord helpen" , heet het artikel. Van de wal in de sloot waarschijnlijk, want geld is er niet bij Feijenoord. Het is een kwestie van slecht investeren en niks terugzien van je geld. Maar goed dat Feijenoord niet beursgenoteerd is. Dat is maar goed voor de AEX, want het aandeel Feijenoord zou het afgelopen jaar harder gedaald zijn dan een duikboot.

Nee, maar goed dat Willem van Hanegem niet naar Feijenoord komt. Feijenoord mag dan wel slecht zijn, maar zo'n coach verdienen zelfs zij niet. Hoewel de kromme kritiek leverde op Verbeek, valt die in het niet bij de kritiek die er op hem is.

"Als trainer moet je niet alleen ouderwets, maar ook flexibel zijn. Het kan niet zo zijn dat een jongen van 18 jaar hetzelfde moet doen als een speler van 31. Daar zit bijna een voetballeven tussen. Op sommige momenten moet je daar rekening mee houden, dat is toch heel normaal?"

En juist het ouderwetse maakt hem een slechte trainer,

zo schrijft de betweter der betweters:

"Zodra Van Hanegem de eindverantwoordelijkheid heeft, komen zijn tekortkomingen op een schrijnende wijze aan de oppervlakte. Als trainer was hij volledig afhankelijk van zijn technische staf. Van periodisering en de belasting van spelers tijdens trainingen had hij geen verstand. Van Hanegem bereidde ook nooit een training voor, hij deed maar wat en liet het echte werk over aan zijn assistenten. Het zat hen dwars dat Van Hanegem elke morgen als laatste vlak voor de training arriveerde, mopperend over de files en het feit dat hij zo vroeg zijn bed uit moest."
 
Hij kon ook al niet met computers omgaan:

"De technische staf hield de gegevens over trainingen en spelers bij in de computer. Daar deed Van Hanegem niet aan mee. Op zijn eerste werkdag gooide hij zijn computer in een hoek, omdat hij er niet mee overweg kon."

En de invulling van de trainingen waren helemaal dramatisch:

"Een wedstrijdbespreking hield hij nooit, een nabespreking evenmin. De voetballers van FC Utrecht kregen geen opdrachten mee van de hoofdtrainer, ze deden maar wat. Van Hanegem wees hen ook nooit op fouten. Individuele trainingen bestonden niet bij FC Utrecht en zodra zijn assistenten apart met spelers wilden werken, verbood Van Hanegem dat."

Van Verbeeks aanpak moest hij natuurlijk niets hebben:

"Als spelers de trainingen van Van Loen te zwaar vonden, gingen ze klagen bij Van Hanegem die zijn assistent dan belachelijk maakte en de kracht- of conditietraining uit het programma streepte."
 
Toch knap dat FC Utrecht toch steeds in de middenmoot vertoeft, ondanks zo'n slechte trainer. Het verschil met Feijenoord is dat de spelers Van Hanegem WEL mogen:
 
"Van Hanegem ligt meestal goed bij de spelers, omdat ze veel vrijheid genieten en hij heel gezellig in kleine kring over voetbal kan praten."

Misschien werkt een geliefde, doch zwakke trainer wel beter dan een goede, doch gehate trainer. Maar toch zou het voor Feijenoord een sprong achteruit zijn als Van Hanegem de nieuwe trainer zou worden. Met Verbeek hadden ze op termijn de vruchten kunnen plukken van de fittere spelers.

Competitie
Mochten de spelers van Feijenoord op het schokeffect gehoopt hebben, dan kwamen ze bedrogen uit. Op vrijdag speelden ze tegen Heerenveen en ze gingen in Friesland met 3-1 ten onder. Zo zou Gertjan Verbeek het gewild hebben.

Verder was er niet heel veel te beleven in de eerste ronde na de winterstop. AZ bleef koploper door in Volendam een slechte wedstrijd te winnen. Ajax versloeg NEC knap in Nijmegen. Met elf tegen elf stond het 2-2, met een man minder liep Ajax uit naar 2-4. PSV begon goed tegen Roda, maar mocht uiteindelijk nog blij zijn met een gelijkspel tegen de nummer één-na-laatst. FC Twente won thuis niet erg overtuigend van Vitesse.

Uitslagen

Heerenveen - Feijenoord

3-1 [2-2]
Graafschap - Willem II
1-0 [1-1]
Twente - Vitesse
2-1 [2-0]
ADO - Heracles
2-2 [1-3]
NAC - Utrecht
1-1 [0-0]
Roda - PSV
1-1 [3-2]
NEC - Ajax
2-4 [0-2]
Sparta - Groningen
1-1 [0-3]
Volendam - AZ
0-2 [0-3]

Gerelateerde artikelen:

4 opmerkingen: