10-01-2009

Het Pinkstertoernooi

November

Het
Pinkstertoernooi van BSG is een traditioneel schaaktoernooi dat, zoals de naam al suggereert, altijd met pinksteren wordt gehouden. Het pinksterweekend telt drie dagen, waardoor het toernooi een dag langer duurt dan de meeste andere weekendtoernooien. De mooie tijd in het jaar maakt het toernooi aan de ene kant aantrekkelijk, aan de andere kant is de beperkte zaalcapaciteit in combinatie met het warme weer ook niet altijd erg gelukkig.

Toch was het toernooi altijd wel een redelijk succes, maar de laatste jaren is het bergafwaarts gegaan. De oorzaak hiervoor is de concurrentie van het Limburg Open. Op de een of andere reden is het Limburgse toernooi aantrekkelijker dan het Bussumse; zelfs mensen uit de regio Bussum overwegen naar Noord-België te gaan. Het gevolg is dat er steeds minder schakers in Bussum zijn te vinden; enkele jaren geleden zaten beide zalen vol (ongeveer 80 deelnemers in beide groepen), vorig jaar deden er maar 54 mee in de hoofdgroep en 58 in de groep daaronder. Ondertussen was het prijzengeld flink verhoogd, maar zelfs dat kon weinig mensen lokken.

Extern effect
Het blijkt dus dat het Pinkstertoernooi niet in staat is de concurrentie goed aan te kunnen met het
Limburg Open. Dat is ergens wel vreemd, want Bussum ligt centraler en zou in theorie voor een groot gedeelte van Nederland aantrekkelijker moeten zijn qua reistijd. Dat zou in ieder geval voor een groot gedeelte van de Nederlandse deelnemers een voordeel moeten zijn. Ook qua prijzengeld waren er weinig verschillen. De hoofdprijs was bij het Pinkstertoernooi dankzij het jubileum ook gewoon 2000 euro. En toch waren er meer sterke spelers in Limburg. Misschien is het een soort padsafhankelijkheid, waardoor sterke spelers elkaar liever opzoeken. Als de ene grootmeester voor toernooi A kiest, zal de andere ook eerder voor dat toernooi kiezen. Externe effecten! Daarom mogen (groot)meesters gratis meedoen! Hun aanwezigheid zorgt voor meer deelnemers.

Aan de andere kant kan een zwak deelnemersveld juist beroepsschakers aantrekken. Zo speelde Normunds Miezis speelde mee. Hoewel hij tijdens het toernooi jarig was, had hij na afloop niets te vieren. Dat moet een forse tegenvaller zijn geweest voor deze vriendelijke grootmeester, want er deden vorig jaar maar vier mensen mee die de hoogst mogelijke schaaktitel in hun bezit hadden.

De vraag is dus wat er dit jaar gedaan moet worden. Er zijn drie opties:


Vechten op de harde manier
Vechten op de zachte manier
Vluchten


Dit houdt in:

Vechten op de harde manier
Deze strategie is erop gebaseerd om het Limburg Open helemaal kapot te maken. Dit kan door het toernooi te verbieden, door niet toe te staan dat het toernooi gelijktijdig georganiseerd wordt met het Pinkstertoernooi. Hier kan best wat moeite in worden gestoken, omdat extra deelnemers ook weer extra opbrengsten genereren.

Vechten op de zachte manier
Het aanprijzen van je eigen toernooi heb ik maar "vechten op de zachte manier" genoemd. Het is een wat constructievere manier om de concurrentie aan te gaan. Het pinkstertoernooi moet goed op de agenda worden gezet. Iedereen moet weten dat er in Bussum met pinksteren een heel leuk schaaktoernooi wordt georganiseerd en dat je van harte welkom bent. Zet het in de krant, op de KNSB-site, of schreeuw het van de daken.

Vluchten
Mocht er nou echt geen vertrouwen zijn in een goede afloop, dan moet er maar overwogen worden om het toernooi op een andere datum te organiseren. Ik weet nog wel een datum om het te organiseren: als het op het zuidelijk halfrond Pinksteren is! "Pasen" valt op het zuidelijk halfrond op de eerste zondag van de lente na volle maan. Op zondag 4 oktober is het volle maan, dus ik denk dat het dan op 11 oktober "Pasen" is. "Pinksteren" valt dan op 29 november. Het "pinksterweekend" zou dan op vrijdag 27 november beginnen en al op zondag 29 november afgelopen zijn. Het voordeel van november is dat er in november bijna geen schaaktoernooien zijn, zoals Ewood ondervond. Ook zal de temperatuur geen overlast veroorzaken; de hoogste temperatuur in de laatste twintig jaar tijdens de voorgestelde speeldagen was 14,8 graden. Dat in schril contrast met de maxima eind mei, die ongeveer "het dubbele" zijn. Nee, dan heb je in november beter schaakweer.

Dit zijn dus drie strategieën die de overlevingskansen van het Pinkstertoernooi kunnen vergroten. Dat is hard nodig, want anders kan het goed voorkomen dat het toernooi in een vicieuze cirkel zit; minder deelnemers --> minder interesse van andere deelnemers --> enz. Dat is sneu voor meneer van Berkel, die ieder jaar een groot bedrag aan prijzengeld beschikbaar stelt, terwijl er steeds minder deelnemers zijn. Ook de club lijdt eronder; er zijn minder inkomsten, wat niet goed is voor de clubkas. Zeker in het jubileumjaar (het toernooi werd vorig jaar voor de 25e keer gespeeld) was er op veel deelnemers gerekend, maar dat de teller uiteindelijk al bij 112 deelnemers zou stoppen, had zelfs de grootste zwartkijker niet durven voorspellen. Ik hoop dat het dit jaar beter gaat.

Gerelateerde artikelen:
Sportberichten; 13-05 2008

2 opmerkingen: