20-01-2009

Corus ronde 1, 2 en 3

NiveauOp 17 januari begon het Corustoernooi van 2009. Inmiddels zijn er alweer vier ronden gespeeld en dat heeft best wel spektakel opgeleverd. Af en toe komen er echter fragmenten naar voren waarvan ik nog wel eens denk "wat een niveau..." En dat voor topgrootmeesters die prachtige modelpartijen kunnen spelen. Maar soms ook niet. Dan crasht de harde schijf of zit er een bug in de software. Dan kan het wel eens misgaan. Daarom heb ik een aantal partijen gekozen en licht becommentarieerd. Daar zitten crashende harde schijven bij, mooie partijen, verrassende ontknopingen en wat je verder al niet kan bedenken.

Nederlanders
Tijd om de Nederlanders eens wat aandacht te geven. Leuk is de deelname van Daniel Stellwagen en Jan Smeets in de A-groep. Hoewel er nog veel kan gebeuren, laten ze geen slechte indruk achter. Ik was ook niet bang dat ze op hun bek zouden gaan. Vooral Jan Smeets, de Nederlands kampioen werd vooraf gezien als een "lopend punt". Zo "grapte" Ironian dat hij
bad voor Smeets' gezondheid. Smeets, niet bepaald de arrogantste schaker, lachte en bloosde een beetje toen hij het hoorde. Hij weet waarschijnlijk nog niet half hoe goed hij is. Momenteel is Smeets nog steeds gedeeld koploper. Die 2½ punt nemen ze hem niet meer af. Het toernooi duurt nog lang, maar als Smeets zichzelf blijft, kan hij hier en daar nog voor een sensatie zorgen.
Daniel Stellwagen handhaaft zich netjes in de middenmoot met remises, terwijl King Look tot zijn schaamte achter de twee jonkies staat. Toch is zijn score van 1½ uit 4 niet heel dramatisch. Hij scoorde toch maar mooi twee halfjes met zijn zwakke kleur.

In de B-groep is meer te beleven. Die mietrie Reinderman herstelde zich knap van een harde witnederlaag. Erwin L'Ami is wat minder op dreef. Hij werd in 19 zetjes in elkaar gevouwen door de als een jonge god spelende Nigel Short:

 
Dat is nog niks vergeleken de prestaties van Freezo Nijboer. Hij verklooit keer op keer prima stellingen. Met ½ uit 4 staat hij nu al mijlenver achter spelers als Bosboom, Ali B en The RIP-guy. Tijd om naar het partijenoverzicht te gaan.
 


 


 

De partijen zijn ook te vinden in deze database:
Download ronde3.pgn

Gerelateerde artikelen:

Fier winnaars in Essent; 25-10 2008

3 opmerkingen: