17-01-2009

Uit de oude doos

Fischer

Het is vandaag precies een jaar geleden dat
Robert James Fischer overleed. Hij wordt nog steeds beschouwd als (een van) de beste schaker(s) die ooit heeft bestaan. Vorig jaar werd er tijdens het Corustoernooi uitgebreid stilgestaan bij het heengaan van deze speler, dit jaar begint het toernooi op de eerste sterfdag van het schaakfenomeen.

Raffael
Tot die fatale 17e januari van 2008 werd Fischer nog in verband gebracht met alle internetschaakgoden. Als er dan weer een "TopGM" was, die de ene na de andere partij won, dan werd er door de kibitzers driftig gespeculeerd wie het nou was. Kasparov? Anand? Karpov? Svidler? Zo'n beetje iedereen in de top 100 van de ratinglijst is wel eens genoemd. Ook Fischer, die toen alweer een jaar of 64 was en dus niet meer de snelste zal zijn geweest. Heel waarschijnlijk zal het dus niet zijn dat deze man, opgegroeid voor het internettijdperk, op internet speelde. Ook na 17 januari 2008 waren er nog top-GM's die de ene na de andere tegenstander inblikten.

Op 16 maart 2007 was het nog niet zover. Fischer was net 64 geworden en was nog in leven. Dat was de situatie in het volgende artikel van
Pinda:

Raffael

Nu ik dit schrijf, kijk ik met een schuin oog naar Playchess. Of beter gezegd, net andersom. Ik kijk naar Playchess en schrijf dit op.

Om 23:15 verscheen de Russische Top GM "Raffael" op de Playchess-server. De meest gestelde vraag op Playchess is nog altijd: "Who is Raffael?". Vaste antwoorden zijn: "Garry Kasparov", "Peter Svidler", "Levon Aronian" en "Robert James Fischer" - de man met de lange baard. Nieuw vanavond hoorde ik "Anatoly Karpov"... maar dat is al meteen ontkracht door een andere reactie: "He can't even hold a mouse". Maar goed, al dat gebeuren over Raffael word ik een beetje zat en ik ben gelukkig niet de enige die dat vindt.

Omdat mijn laptop even niet functioneert zoals ik wil, herstart ik het daarom even. Na drie minuten en twintig seconden is ie weer opgestart en op msn roept "Apenhoofd" tegen mij dat Raffael speelt tegen Star Wars. Weer zo'n pseudoniem zal de lezer denken, maar het verschil is dat Star Wars wel bekend is. Als je zijn persoonlijke info leest van Star Wars, lees je bij first en last name respectievelijk "Samual Jackson". Nu geloof ik niet echt dat een Hollywood-acteur achter een computer schaakstenen loopt te verslepen... Maar gelukkig is het al lang bekend dat het de Amerikaanse (top-) GM H. Nakamura is.

De twee heren (neem ik aan) spelen leuk twee potjes tegen elkaar waarin beide keren de zwarte kleur het eigenlijk voor het zeggen had. Ze eindigden alletwee in een draw.

Dan volgt de volgende Top-GM game in de Main Playing Hall ---> Star Wars - Fastplayer. Fastplayer staat ook wel bekend onder I. Nepomniachtchi, die ook speelde in Corus Wijk aan Zee 2007 C-groep. Star Wars wint een flink aantal keer, en SW heeft 3336 rating en staat eerste in de schaakserver. Holger, een van de sysops, typt in het chatvenster: " I will a bounty on SW's head....stop him before 3360 and you will get the tel.# of all server chicks!"...

Dan slaat het noodlot toe voor Naka en verliest twee keer achter elkaar van Ian waardoor hij weer net onder de 3300 zit.

Naka neemt dan even een pauzetje. Ian neemt het nu op tegen Raffael! Raffa schuift de sterke playchess IM *hoppa* van het bord af. Vanaf nu ben ik het vergeten.

Een onvergetelijke avond, met drie topspelers die het tegen elkaar hebben opgenomen terwijl de blauwe letters: "Top GM Game: Star Wars - Fastplayer in room 'Main Playing Hall'" nog steeds niet ophoudt.


Raffael; Pinda's weblog op 16-03 2007.

Dat was dus het artikeltje, dat ik als een van de beste artikelen van Pinda beschouw. Het is inmiddels alweer bijna twee jaar oud, maar het lijkt veel langer geleden. Dat komt misschien ook omdat Pinda op 22 oktober 2007 stopte met schrijven, waardoor al zijn artikelen ruim een jaar oud zijn.

Schaaknieuws op 17-01 2009:
- Het Corustoernooi is vandaag begonnen
- Vandaag deed Pinda mee aan het SGS-Doorgeefschaakkampioenschap in Huizen
- Pinda speelde samen met Mug

Gerelateerde artikelen:
Uit de oude doos; 11-12 2008

2 opmerkingen: