03-03-2007

Externe competitie ronde 6

BSG 2 verliest weer van een wereldkampioen
 
Het tweede team van BSG heeft voor de derde keer van een wereldkampioen verloren. Na nederlagen tegen Tal (5-3) en Euwe 3 (4½-3½) was nu ook Botwinnik te sterk: het werd 3-5 in het Denksportcentrum. Door dit resultaat is de strijd tegen degradatie nog zwaarder geworden.

Het zou geen gemakkelijke wedstrijd worden, tegen Botwinnik. Hoewel ze een vrij lage gemiddelde rating hebben, staan ze wel hoog op de ranglijst. Dit in schil contrast tot onze laatste plaats. Botwinnik is een jong team met veel jeugdspelers, die aardig presteren.

We konden voor de wedstrijd gewoon beschikken over de beste spelers. Ze waren wel in een iets andere volgorde gezet. Slisser zat aan bord zes, waardoor Kooyman (2) en Kieboom (3) aan de topborden mochten plaatsnemen.

De match
De eerste partij die is afgelopen, is de wedstrijd aan bord vijf. Ondergetekende speelde een vrij saaie partij tegen Lourens Smaal. Na zo'n twintig zetten zit de stelling op slot en wordt er vrede getekend. Met de gelukkige gedachte dat Slisser naast me ging winnen, ging ik analyseren. Terwijl het in de analysezaal steeds drukker werd, kwamen de eerste slechte uitslagen ook binnen. Slisser had namelijk niet gewonnen, veel erger nog, hij had verloren. Evenals Bert Balke, die van een klein jochie verloor. Een vreselijke ervaring voor de teamleider. Het betekende eveneens dat we met ½-2½ achterstonden.

Gelukkig deed Bert Kieboom wat terug. Hij zette zijn tegenstander al snel aan het denken. Deze dacht een uur (!) na over de eerste vier zetten. Dat leidt vaak tot problemen en ook nu: Kieboom won.

Vervolgens de spannende slotfase. Kooyman had een goede stelling, maar liet het in tijdnood toch een beetje glippen en moet met remise genoegen nemen. Ook Lars speelt remise. Hij heeft de hele partij wel voordeel, maar het is nergens beslissend. In een dame-eindspel kan zijn koning niet aan de vele schaakjes ontsnappen.

Op dat moment zegt Slisser dat we verloren hebben. De Ruiter kan het niet houden met eerst één en later twee pionnen minder: 2½-4½. Dan doet het resultaat van Lennart er ook niet meer toe. Hij maakt remise, na de hele partij zeer goed te hebben gestaan. Dat kan er ook nog wel bij...

Het is huilen met de pet scheef. Volgende keer, over drie weken, spelen we uit tegen DBC. Een belangrijke wedstrijd tegen een collega-SGS-team. Vorig jaar wonnen we met 4½-3½ van ze. Het zou leuk zijn als we dat dit jaar zouden herhalen. Eén keertje winnen, dat mag toch wel, na zo'n jaar?
BSG 1 walst over de reserves van Unitas heen

BSG heeft
hardhandig afgerekend met Unitas 2. De Groningers namen liefst vijf (!) invallers mee naar Bussum, maar zonder veel resultaat. Aan alles was af te leiden dat de gasten tot weinig in staat waren. Allereerst won Grotovsky van een ouwe man. Ton van der Heijden zat weer eens te prutsen in een goeie stelling en verloor zelfs. Gelukkig won Coen wel, zodat BSG weer op voorsprong stond. Vervolgens vielen de hogere borden om. Peter won in een aardig partijtje, net zoals FM Henk, die weinig te duchten had van zijn tegenstander. Ook Emile won, zodat de vorstelijke 5-1-tussenstand op het scorebord was te lezen. Het was echter de vraag of de "meesters" nog veel konden bijdragen. Hans Ree stond lange tijd minder, Leon Pliester, die aan bord drie zat, stond zelfs straal verloren. Gelukkig wint Ree alsnog vrij simpel en weet Pliester het nog remise te houden, nadat hij een kwaliteit en wat pionnen achter stond.
Resultaten:
BSG - Unitas 6½-1½
BSG 2 - Botwinnik 3-5
Download ronde6.txt 

13 opmerkingen: