18-03-2007

PK 2007 (vervolg)

Zaterdag

Gisteren
had ik een zware dag. Na drie weken van rust werden in twee dagen de laatste drie ronden afgeraffeld. In de ochtend wachtte de eerste zware partij. Ik zou met zwart tegen Robin van Kampen spelen. Vroeger kon ik hem nog aan. In 2005 ownde ik hem nog op dit toernooi, toen een groep lager. Zou ik het kunnen herhalen?

Robin Oscar van Kampen - Jesper de Groote
Na een halfbakken voorbereiding ging ik de partij in. Er kwam een Schotse partij op het bord, waarin ik wat speldenprikjes kon uitdelen. Ik stond ook wel goed, totdat ik ...d5 deed, waarna de dames werden geruild en de loper op f8 erg treurig was. Met een goedkope truc bracht ik m'n stukken op 't verkeerde been, waarna ik met moeite een slecht eindspel in ging. Uiteindelijk werd ik matgezet. :-(

Het erge was dat ik in de analyse steeds goed stond. :-(
Toen ik was bijgekomen van de partij, werd de indeling van de volgende ronde bekend. Ik hoopte eigenlijk op een makkie, maar dat was me niet gegund: ik speelde tegen Michiel Blok, een van de sterkere deelnemers. Toch had hij een slechte score, dus hij was te pakken, zoals Lennart al bewees. Hij won vanuit een moeilijke stelling, maar dat is zijn kwaliteit.

Michiel Blok - Jesper de Groote
En dan nog zwart hebben ook... Ik wilde wel waar voor m'n rating, dus wilde ik deze knakker minimaal een halfje ontfutselen. Lennart had al van 'm gewonnen, dus waarom zou ik dat niet kunnen? Lennart zei dat ie uit was gegaan, dus dat hij moe was. Daar merkte ik niet veel van. A tempo knalde hij de openingszetten op het bord. Ik dacht steeds een poosje na, terwijl hij de zetten uit z'n mouw schudde alsof ze vanzelfsprekend waren.

Uiteindelijk bleek het allemaal bluf.

Ik stond gewoon erg goed toen ik e5 kon spelen. Zijn witveldige loper werd erg slecht. Ook speelde ik h7-h6 en g7-g5, waarmee ik zijn andere loper verdreef. Ik vond een mooi veld voor m'n paard op f4. Toch dacht ik de hele tijd aan Leon Pliester, die niet zo'n fan van dit soort zetten is.

Hij sloeg op f4, waardoor ik aanval had èn het voordeel van een betere loper. Maar toen begon het lastig te worden. Hoe val je aan? Ik speelde het niet heel gelukkig. Ik speelde de loper naar b7, waarna ik op d4 een heleboel materiaal van het bord haalde. Vervolgens was het plan om met de loper op b7 wat te gaan doen, maar na zijn Tb5 kon ik dat wel vergeten. Daarna ging het van kwaad tot erger. Door een trucje raakte ik m'n aanvallende loper kwijt en daarna ging alles mis in het eindspel. Ik begroef een toren op a4, m'n koning ging naar c5 en toen liep wits h-pion opeens heel hard. Ontgoochelt gaf ik op.

Ik kon alleen maar denken wat Fezoj dan wel eens denkt als hij verliest: "Kutspel!"

En dan moet je die dag erna nòg een ronde.

Zondag

Geen goeie nachtrust dit keer. De Grand Prix van de Formule 1 was om vier uur 's ochtends. Omdat de herhaling vaak om een uur of twaalf is, kon ik die ook niet zien. Dan maar de live uitzending. De Formule 1 wordt tegenwoordig door RTL uitgezonden. Helaas was er nauwelijks verschil met vroeger. Weer een stom belspelletje met stomme antwoorden. In de studio was Jos Verstappen, met z'n grappige accent. De race in Australië was niet heel spannend, maar het was interessant om te zien hoe de teams ervoor stonden. (Maar daar later meer over.)

Na de race ging ik weer "slapen". Om kwart over één kwam Peters oom weer om me op te halen. Gretig ging ik de laatste ronde spelen. Op dat moment was er al een partij bezig. Marijntje-pijntje moest naar 't buitenland en wilde daarom eerder weg. Daarom was de partij wat eerder gespeeld. Toen ik net begonnen was, werd de partij remise gegeven, waardoor Marijntje kampioen is. Hij analyseerde daarna nog een hele lange tijd (wat ik best vaag vond.) Robin moest na de partij nog uitleggen waarom hij niet doorspeelde. Zijn verweer was dat hij slech(er) stond. Z'n kop werd wel zo rood als een aardbei.

Jesper de Groote - Erik Oosterom
Nadat me twee keer met zwart een goeie stelling door m'n vingers was geglipt, moest ik nu maar met wit proberen te winnen. M'n tegenstander was niet echt een eitje, dus makkelijk zou het niet worden. Aan de andere kant: een remise zou me ook niet heel erg blij maken.

Ik had met Ewoud wat Siciliaanse stellingen bekeken, wat me vertrouwen had gegeven. Helaas week hij al op zet twee af. Daar zat ik dan... kon ik alles weer zelf verzinnen. Vol goeie moed speelde ik een zijvariantje, waarna hij lang ging nadenken. Ik leek 'm sowieso uit z'n normale doen gehaald te hebben. De stelling werd dichtgegooid, waarna er een positionele strijd gevoerd werd. Voor mij was d4 zwak, voor hem d5. Daarom was het zaak om Lg4 te voorkomen. Ik verwachtte dat hij wel eens met ...f5 zou komen, maar in plaats daarvan ging hij z'n paard "omspelen", wat er op neer kwam dat het beest in de hoek een beetje ongelukkig heen en weer zat te draven. Even daarvoor had hij op d5 geruild, waardoor ik een dubbelpion had, maar geen slechte. Hij was echter zo onverstandig om Lb5+ toe te laten, waarna de witveldige lopers geruild werden. Mijn "slechte" en zijn "goede" loper. Het bleef een fascinerend positioneel gevecht, waarin ik veld c4 definitief kreeg voor het paard. Mijn ruimtevoordeel was aanzienlijk. In opkomende tijdnood rocheerden we op de 27e zet beiden lang, waarna ik zijn koning ging aanvallen. Op de 39e zet miste hij de beste verdediging en was het direct uit. Ik was blij.

Andere scores
Marijn won de "Kampioensgroep", terwijl pinda de "Promotiegroep" keurig won. Hij won zaterdag tweemaal en bleef daarmee de concurrentie voor. Een keurige prestatie. Peter speelde een solide toernooi, won van de Baarnse kopstukken Pascal Losekoot en Robin van Kampen. Daarna scoorde hij alleen nog maar remises (o.a. tegen mij) en verloor hij de laatste. :-( Daardoor viel hij buiten de prijzen. Lennart viel nog wèl binnen de prijzen. In het laatste weekend maakte hij veel goed. Hij scoorde 2½ uit 3 en niet tegen de minsten. Met dit toernooi heeft hij laten zien dat hij in BSG 2 thuishoort. Dat geldt niet voor Large. Hij scoorde 2 uit 7, waarvan één punt uit een bye. Met wit scoorde hij niks, met zwart hield ie mij nog op remise (hier geen grappen over maken) en nog iemand. Hoe dan ook, geen resultaat om over naar Amersfoort te schrijven. En dat is raar, want met de externe competitie scoorde hij prima.
 
Dan ben ik toch wel een toonbeeld van constantheid. Een mooie 2080-TPR of zo en weer wat elopuntjes. Het geeft wel aan hoe dicht de spelers bij elkaar zitten qua speelsterkte: de zwakste twee spelers op rating zaten in de middenmoot/subtop.

Het waren twee fantastische dagen.
 

Huidige maanfase (maandag 19-03 3.43 nieuwe maan)

6 opmerkingen: