24-03-2007

Externe competitie ronde 7

BSG 2 wint zelfs

BSG 2 leeft nog.
In de iets-of-niets-wedstrijd tegen DBC uit de Bilt werd met maar liefst 2-6 gewonnen. In het degradatieduel was BSG 2, dat versterkt was met IM Frans Borm, veel beter. DBC had zichzelf al bijna veilig kunnen spelen door te winnen. BSG 2 moest de wedstrijd winnen om nog kans te houden op handhaving.

De voorbereiding was wat amateuristisch. Pas op het laatste moment kwam het e-mailverkeer op gang. Lennart besloot op donderdagavond iedereen een mailtje te sturen. Ik moest in een paar minuten tijd een opstelling maken. Lennart mailde de opstelling naar iedereen. Op vrijdag had Bert Balke 'm alweer aangepast. De IM was wel speelgerechtigd, zo bleek. Bert was zelf zo bescheiden om niet mee te spelen, al hadden Slisser en Lennart een slechtere score dan hij. Het pakte allemaal goed uit, zo zou blijken.
Weer later kwam Chris met een opstelling. Hij wilde uitgaan van eigen kracht, dus de sterksten op de hoogste borden.

Op zaterdag, de grote dag, werd de opstelling OPNIEUW radicaal veranderd. De IM mocht aan bord VIJF spelen, wat wel erg laag was. Chris Kooyman (weinig zelfvertrouwen) en Bert Kieboom (speelde vorig jaar al aan het eerste bord) wilden per se NIET aan bord één. Opeens wees iedereen naar mij. IK moest opeens Lukas "de bouter" opvangen. Als dat maar goed gaat, dacht ik. Aan de andere kant, ik ben een van de weinigen die met wit goed kan spelen. Mijn kracht was dus duidelijk mijn zwakte...

Na wat bemoedigende woordjes ("je bent met zwart heel moeilijk te verslaan") stapte ik Berts BMW in. De "oudjes" zaten ons op de heenreis te foppen. Slisser moest nodig naar de plee, waardoor ze afsloegen. Bert gegreep er niks van, reed de snelweg af, om er vervolgens weer op te rijden.

Het zaaltje was snel gevonden. Daar zaten al twee ongure types te wachten. Ik zal ze maar Le & La noemen. Ik had verwacht dat ze vrij laat zouden zijn, maar dat waren ze duidelijk niet. Later kwamen de "oudjes" ook aan.

Om een uur begon de wedstrijd. DBC had gewoon een "saaie" opstelling, BSG een "tactische". Ik werd aan bord een opgeofferd, terwijl de vier wijze mannen aan de borden 4 t/m 7 zaten.

Hoewel je flink kunt rotzooien met de opstelling, om zo de tegenstander op het verkeerde been te zetten, was het nu maar de vraag of we er voordeel van hadden. Ik had me namelijk niet voorbereid. Wie wel?

De wedstrijd
Het werd een onvoorbereide wedstrijd. Daar zat ik dan aan bord een. Tegen Lukas Boutens, iemand die op usf actief is. Als ik zou verliezen, zou ik m'n Apenhoofd daar nog kunnen laten zien?

Gelukkig kreeg ik Pirc voorgeschoteld. Dan heb je met wit wel concrete winstkansen. Na een tiental zetten stond ik dan ook helemaal gewonnen. Helaas deed ik het verkeerd. Ik ging een toren en twee pionnen tegen twee stukken "winnen" in plaats van een kwal tegen een pion. de computer toonde het allemaal feilloos aan, maar ik zag 't allemaal wat minder scherp. Toen hij nog een keer blufte met ...Dxg5 zag ik allerlei spoken, waardoor ik nog slecht kwam te staan ook. Gelukkig keerden de kansen in tijdnood. Na zet 20 had ik nog tien minuten en hij twintig. Ik wilde die 2400-ICC'er wel ff aan de tand voelen. En het werkte. Het mooiste wat een internetschakertje kan overkomen gebeurde: ik zat hem in tijdnood enorm te ownen. Ik nam het initiatief over, waarna hij eeuwig schaak uit de weg ging. Na zijn blunder 31...h4? kwam 32.Lg4, waarna Pd7 voor de derde keer werd aangevallen. Er zaten opeens allerlei winnende afwikkelingen in. Op zet 39 gaf hij z'n dame weg, waarna hij opgaf. Ik stond helemaal te trillen op m'n poten.

Het was toen al duidelijk dat we gewonnen hadden. Aan de onderste borden wonnen we vrij probleemloos. De IM was als eerste klaar. Hij had slechts veertien zetten nodig om een punt te mogen bijschrijven. Ook Theo Slisser speelde weer eens een goeie partij. Hij won eerst een pion, later een kwaliteit. Wie een beetje achter bleef, was Tom de Ruiter. Hij scoorde "slechts" een remise. Maar omdat Lars won, stond het toch maar mooi ½-3½.

De spanning kwam terug toen Kooyman verloor. 1½-3½, zou het dan toch? Gelukkig won ik toen vanuit moeilijke stelling. 1½-4½ en twee matchpunten. Daarna won Lennart. Hij had nog maar drie seconden over, maar gelukkig had ie al 40 zetten gedaan. Hij stond een toren voor, waarna zijn tegenstander het voor gezien hield.
Als laatste was Bert Kieboom nog bezig. Hij stond de hele tijd wat minder, maar maakte netjes remise, waardoor de eindstand 2-6 werd. Het zat eindelijk een keertje mee.

Door deze dikke overwinning hebben we goeie zaken gedaan, maar we zijn er nog niet. De volgende keer, tegen Paul Keres, moet ook gewonnen worden. In de laatste ronde spelen we tegen de nummer twee. Dat zal geen gemakkelijke wedstrijd worden, maar misschien mogen we die nog verliezen.

Tot slot de overige uitslagen. Euwe ging hard onderuit tegen de Kennamer combinatie, maar de Eenhoorn won bij Botwinnik, waardoor me nog steeds laatste staan. Paul Keres won van de Waagtoren. Een sensationele ronde, waarin veel degradatiekandidaten wonnen. Nog niets is beslist!!

DBC (4) - BSG 2 (1) 2-6
1. L Boutens - J de Groote 0-1
2. P van der Klein - La Ootes 0-1
3. H Dissel - C Kooyman 1-0
4. T Dam - B Kieboom xc2xbd-xc2xbd
5. O Kooy - F Borm 0-1
6. B van der Laan - T de Ruiter xc2xbd-xc2xbd
7. R van Drie - T Slisser 0-1
8. D Berkelaar - Le Ootes 0-1

5 opmerkingen: