01-04-2011

Verkiezingsuitslag


Wie volgt Bla, bla, bla op?

Een maand geleden heb ik een "besteartikelverkiezing" uitgeschreven. Na de nominatieronde kon er tot vandaag gestemd worden op de genomineerde artikelen. Vandaag is het tijd om de uitslag bekend te maken.

Nominaties
Twee lezers hebben de moeite genomen om een aantal artikelen te nomineren. Dit waren VR en Rolex. Hieronder zal ik hun top 6 laten zien, met tussen haakjes het puntenbedrag:

VR
1. Bah van het Jaar (10)
2. Bah van de maand februari (6)
3. Bah van de maand januari (4)
4. Zeven ronden Tata-Steel (3)
5. Eerste weekend SGS-PK (2)
6. Fouten in Nijmegen (1)

Rolex
1. Is succes te koop? (10)
2. Veldwerk 3 (6)
3. Het witvoordeel (4)
4. Het klimaat in Nederland van 1988-2007 (3)
5. Analemma verklaard (2)
6. Tactische opstelling (1)

Verder deden deze artikelen nog buiten mededinging mee:
7. Risk (0)
8. Nine eleven (0)

Stemmen
Er waren twee verkiezingen: een verkiezing op deze weblog en een verkiezing per e-mail. Aangezien de opkomst nogal laag was, heb ik besloten de verkiezing ongeldig te laten verklaren. Al had de poll tachtig jaar online gestaan, ik vrees dat-ie niet veel meer stemmen had aangetrokken. En dat terwijl deze verkiezing juist was ontworpen voor een betrekkelijk groot aantal stemmen, omdat dan het rangeffect een rol gaat spelen. Nu ik iedereen aan het schrikken heb gemaakt, zal ik maar even droog opmerken dat het vandaag 1 april is. Hieronder zal ik de resultaten publiceren en zullen de inzenders in het zonnetje gezet worden.

Eindstand publieke verkiezing
In de publieke verkiezing kregen Fouten in Nijmegen, Bah van het Jaar, Tactische opstelling en Zeven ronden Tata-Steel één stem. Wie heeft meegerekend, ziet dat VR hiermee 14 punten pakte en Rolex 1

E-mailverkiezing
In de e-mailverkiezing lagen de zaken andersom: hier kregen Tactische opstelling en Het witvoordeel een stem, waardoor Rolex 5 punten kreeg en VR geen een. Kortom: twee verkiezingen, twee winnaars. Bij deze krijgen de twee heren een eervolle vermelding:

VR - Winnaar Publieke Verkiezing van het Beste Artikel
Rolex - Winnaar E-Mailverkiezing van het Beste Artikel

Beste artikel
In de publieke verkiezing kreeg VR's nummer één Bah van het Jaar een stem, waardoor het artikel de meeste punten verzamelde. In de e-mailverkiezing kreeg Rolex' nummer drie Het witvoordeel één stem, waardoor dit artikel het best presteerde. Ter ere hiervan zal ik de eerste alinea's (zonder linkjes) van de twee artikelen publiceren:


Eind vorig jaar werd er een korte traditie in het leven geroepen: de "Bah van de Week". In deze rubriek analyseerden Lenaard en VR een handvol leuke partijen die VR die week had gespeeld. Voor de n00bz: VR is niemand minder dan Vincent Rothuis, een waanzinnig getalenteerde 20-jarige schaker die twee jaar geleden Internationaal Meester werd. Jaren geleden werd hem een grootse toekomst toegedicht, maar helaas heeft hij die belofte niet kunnen waarmaken. Een paar maanden terug schreef schaakjournalist Johan Hut in zijn wekelijkse rubriek over Rothuis' aparte carrière, nadat hij de schoonheidsprijs had gewonnen in een enorm spectaculaire partij. De volgende passages geven Vincents unieke problematiek weer:

Rothuis had een aanbod om met Esgoo (Enschede) in de meesterklasse te spelen afgeslagen, omdat hij zichzelf daarvoor niet sterk genoeg vond. Ook meldde de verslaggever: "Bovendien staat hij niet graag in de schijnwerpers en vindt prijsuitreikingen vervelend. Dat laatste mag in zijn geval als een zware handicap worden beschouwd." Waren speler en journalist grappenmakers? Nee, helaas niet. Het woord bescheiden was nog te zwak voor Rothuis, een schuchtere jongen die zich niet makkelijk in gezelschappen bewoog. Terwijl hij daar zo welkom was, want schaakliefhebbers genoten van zijn spel.

(...)

De laatste anderhalf jaar speelde hij geen serieus toernooi meer, alleen de competitiepotjes voor zijn club. Daarin speelde hij in de eerste ronde van dit seizoen de volgende spectaculaire partij [zie verderop], die werd beloond met de schoonheidsprijs die uitgeverij New in Chess iedere ronde uitlooft. Vincent Rothuis, een tobber, maar toch veel meer een topper. Na het naspelen van deze partij kun je alleen maar zeggen: blijf alsjeblieft schaken, doe ons dat plezier.

Gelukkig schaakt VR nog steeds. Hoewel dat helaas niet al te vaak meer "buiten de deur" is, speelt hij nog wel geregeld thuis. Vaak is hij op het account "Bah" op internet te vinden en soms speelt hij tegen een schaakcomputer. Maar al te vaak levert het de wildste (snelschaak)partijen op. Daarom werd de "Bah van de Week" ook een groot succes. Iedereen smulde van de partijen.

Helaas verscheen de BvdW steeds minder frequent en na de vijftiende editie stopte Lenaard met de rubriek vanwege tijdgebrek. Er gaat zeker veel tijd zitten in zo'n rubriek. Vincent speelt dagelijks vele partijen. Vaak zitten er motieven in die voor spelers als ondergetekende indrukwekkend overkomen. Probeer dan maar eens de leukste partij uit te kiezen. Zelf heb ik ooit in een opwelling gezegd de "Bah van het Jaar" te maken. Dat zou een mooie beëindiging zijn van de Bahs van de Week. Inmiddels is 2010 bijn
a verstreken en probeer ik voor de "deadline" een leuk artikel te tikken. De afgelopen dagen heb ik een heleboel partijen van VR bekeken. Wegens tijdgebrek heb ik minder kunnen doen dan ik wilde, maar hier is-ie dan: de Bah van het Jaar!

(...)


Statistiek

Met schaken is het een voordeel om de eerste zet te mogen doen. Niet voor niets wordt er bij het indelen goed op gelet dat iedere speler even vaak wit als zwart krijgt, want iedereen wil natuurlijk met wit spelen. Hoewel... Er zijn uitzonderingen. Sommige mensen zijn meer reactief ingesteld dan dat ze het initiatief nemen.

Voor de een is elke schaakpartij er weer een, voor de ander zijn de witpartijen smakelijke cadeautjes en de zwartpartijen een last. In theorie scoort wit dan ook beter dan zwart. In de databases scoort wit zo'n 54-55 %. Het betekent eigenlijk dat wit zo'n 8-10 procentpunt meer scoort; voor ieder punt dat zwart scoort, scoort wit er ongeveer 1,2.

Het witvoordeel is een manier om een beeld te krijgen van wat een ratingverschil nou precies uitmaakt. Volgens de TPR-formule correspondeert een 54-46 of 55-45 witvoordeel met 28 of 35 ratingpunten meer. Toch is het de vraag of deze simplistische benadering standhoudt. In databases zitten veel partijen, waarin de spelers vaak niet van een gelijk niveau zijn. Hoe groter het niveauverschil, hoe kleiner het witvoordeel (de sterkste speler wint met beide kleuren wel.) Hierdoor kan het echte witvoordeel wel eens groter kunnen zijn dan wordt beweerd.

(...)

Deze artikelen zouden Bla bla bla moeten doen vergeten:Wist je dat...

... Ewoud al vijf maanden en vijftien dagen  z'n blog niet heeft ge-updated?
... Vincent Rothuis ½ uit 7 heeft op het Euwe Stimulans toernooi?
... Dat twee punten minder zijn dan Lars Ootes heeft in de regionale groep?
... Nakamura met 4½-1½ won van Mamedyarov op internet?
... Ik door de hitte eigenlijk geen zin heb in schrijven?
... Ik nu geen Wist-je-datjes meer weet?

Over tien jaar

Hoe zou mijn leven eruitzien over tien jaar? Wie ken ik dan nog? Die vraag spookt wel eens door mijn hoofd. Veel mensen zeggen wel eens tegen mij dat ze me nooit zullen vergeten en zo. Dat we altijd contact zullen hebben en zo. Maar ja, wie ken ik nog van tien jaar geleden?
Tien jaar geleden, dat is 1997... Tja, toen zat ik nog op de basisschool. Van de basisschool ken ik eigenlijk niemand meer. Zelfs van de middelbare school ken ik nog maar een paar mensen. Zo snel gaat dat. 
Waar ken ik eigenlijk al mijn vrienden dan van?
Tja, het zielige antwoord is dat ik bijna iedereen van het schaken ken. Ach, eigenlijk valt 't wel mee. Schakers zijn soms een beetje vreemd, maar doorgaans wel aardig. Prima volk dus, want lang niet iedereen is aardig.

(...)

Zo, dat was het dan weer met de verkiezingen. Misschien moet ik de volgende keer stemkaarten gaan uitdelen of zo... :S

Gerelateerde artikelen:
Verkiezing; 01-03 2011
Poll: Verkiezing; 21-03 2011

5 opmerkingen: