BSG stuurt ZSC-Saende met een grote nederlaag naar huis
Na een paar schaakloze maanden is de Internetclubcompetitie weer opgepakt. Anders dan vorig jaar, toen de competitie bestond uit een Zwitsers toernooi, wordt er nu een voorronde en een finale gespeeld. Beide toernooivormen zijn op hun beurt overigens weer Zwitserse toernooien, alleen dan korter. In februari speelde BSG nog tegen het tweede team van De Eenhoorn, ofwel "Tweehoorn". Die wedstrijd werd met opvallend gemak gewonnen, waardoor we doorstootten naar de finalepoule. Daarin spelen we behalve tegen ZSC-Saende ook tegen de twee teams van De Eenhoorn en Charlois Europoort. De eerste wedstrijd in de finalepoule werd in ieder geval ruim gewonnen, maar makkelijk was het niet.
BSG trof in ZSC-Saende een behoorlijke tegenstander. De "bezoekers" traden aan met de volgende vier namen:
Ziryab - Jan-Bart Abcouwer (2153)
Tigran6 - Dennis Rosegg (2073)
Shota - Hein Middelhoven (1977)
Bokito - Yuri Eijk (1957)
Bij BSG verschenen de volgende namen op het wedstrijdformulier:
Q pro Q - Large (2356)
Cadavre - Ewood (2287)
Apenhoofd - Behirder (2128)
Peterdrost - Ra ra, wie zal dat zijn (2067)
De wedstrijd begon om 20:30. Teamleider Lenaard was niet aanwezig, waardoor de spelers zelf maar moesten proberen de indeling op orde te krijgen. Daarbij stuurde Behirder Ptr constant in de war door met foutieve informatie aan te zetten. Volgens het warhoofd moest Ptr een "Round Robin Oscar"-toernooi organiseren en dat bleef hij maar herhalen. Toen het niet lukte om de juiste toernooi-indeling te maken, ging hij het zelf maar proberen, waarna hij ontdekte dat hij een Scheveningensysteem moest hebben. Foutje, bedankt! Zo werd Behirder dus de TD. Het indelen van de teams was vervolgens een fluitje van een cent.
Ronde 1: BSG schiet uit de startblokken
Vaak loopt het niet in de eerste ronde. Ditmaal won BSG de eerste vier potjes, maar dat hadden er makkelijk twee minder kunnen zijn:
Apenhoofd-Shota
Ik had in de opening voordeel gekregen, maar daarna was ik met m'n dame wat verzwakkingen gaan afdwingen in plaats van m'n ontwikkeling te voltooien. In deze stelling zit wit met het probleem dat zijn centrum wordt opgeblazen. Ik besloot een paardenpaar te ruilen, maar zwart bood met 18...b6 een pion aan. Die kon ik niet weigeren: 19.Pxe6 De7, maar vervolgens deed ik 20.Pc7, waarna zwart met 20...Pdxe5 ineens mijn paard, loper en dame aanviel. Ik besloot mijn dame maar te offeren met 21.Pè, maar goed stond ik toen zeker niet. Gelukkig blijft het snelschaken en kon ik nog wat pionnen rapen, waarna zwart een paar keer lelijk misgreep en alsnog verloor.
Spektaculairder ging het bij Large:
Q pro Q-Tigran6
In deze stelling zijn beide spelers lekker aan het aanvallen. Zwart heeft een mooie b-lijn, maar wit kan altijd vluchten via d2. Aan de andere kant heeft wit een pion op g7, die enkele combinaties mogelijk maakt, maar ook elk moment van het bord geplukt kan worden. Large greep dus zijn kans met 24.Txh7, waarna zwart braaf op h7 sloeg en binnen een paar zetten werd matgezet. Zwart had echter kunnen winnen met 24...Tb1+ 25.Kd2 Txd1#, wat eigenlijk de pointe was van 23...Lxg4.
Ewood en Ptr wonnen ook, maar die partijen waren niet echt boeiend.
Ronde 2: Pech, geluk en 2½ punt
De tweede ronde verliep wat minder goed. Zo verloor Ewood opeens doordat hij zijn belangrijkste pion weggaf in een gewonnen stelling, waarna hij het eindspel verloor. Verder stond Ptr iets beter na de opening, maar vervolgens verbeterde zijn tegenstander zijn stelling met elke zet en kwam uiteindelijk gewonnen te staan. Gelukkig kreeg Ptr een eeuwigschaakkans en die greep hij met beide handen aan. Large won daarentegen vrij makkelijk. Behirder won ook, maar makkelijk was het zeker niet. Hoge pieken en diepe dalen wisselden elkaar in hoog tempo af. In de volgende stelling haalde wit een pion op:
Ziryab-Apenhoofd
In deze stelling besloot wit de pion op b4 van het bord te plukken: 27.Pxe6 Dxe6 28.Pxb4. Dat faalde echter op 28...Pd2 29.Dd1 Pxf3 30.Dxf3 Dd6 31.Pc2 Ld3 32.Dd1 Le4 33.f3 Lg6!? Wits pionnenstructuur is niet best. De pion op e3 is niet erg gelukkig, dus kwam wit met 34.e4?!?, waarna ik de laatste seconden zag aftellen. Blijkbaar ontging het me dat ik gewoon op e4 kon slaan en sloeg ik op f4 met m'n dame. In m'n ooghoeken zag ik dat mijn tijd was teruggelopen tot 0,1 (!) seconde. Gelukkig kreeg ik er elke zet weer drie seconden bij, zodat ik weer wat bedenktijd kon opbouwen. Wel slaagde ik erin constant de enige zet te spelen die niet won, waarna ik mijn geluk moest beproeven in een toreneindspel. Daarin liet m'n tegenstander zich matzetten, terwijl de remise binnen handbereik lag. Kortom: ik had weer eens veel geluk nodig om mijn onkunde mee te compenseren...
Ronde 3: Niet alleen maar makkelijke zeges
In de derde ronde won BSG weer met 4-0, waarmee de witscore van de BSG'ers 8 uit 8 was. Sommige zeges, zoals bij ondergetekende en Ptr, gingen makkelijk. Anderen hadden er meer moeite voor nodig. Zo won Ewood op een aparte manier het eindspel na een rommelige partij:
Cadavre-Tigran6
Wit heeft een pion meer: dat is zijn a-pion en die rukt meteen op: 33.a6 La8. Vervolgens komt Ewood met een opmerkelijke zet: 34.f3?! Zwart slaat en biedt remise aan, maar na 34...Lxf3 35.Ld3+ Kf4 36.Ld2+ Kg4 37.Le2 kan zwart niet meer onder de loperruil uitkomen. Na 37...Lxe2 38.Kxe2 Kf5 39.Le3 moet hij ook nog de andere loper ruilen, waarna hij de a-pion niet meer kan tegenhouden. Toch heb ik het gevoel dat zwart het beter had kunnen spelen...
Large had een partij waar de vonken vanaf vlogen. In het Frans strooide hij met pionnen, waarbij hij ook nog het centrum verloor. Hij bleef echter tegendreigingen scheppen en uiteindelijk staat er een gebalanceerde stelling op het bord, waarin zwart twee pionnen heeft voor de kwaliteit. Large weet zijn tegenstander zelfs met weinig materiaal op het bord een stuk afhandig te maken. In de pionnenwedren is wits overgebleven toren dan ook een vervelende spelbreker voor zwart.
Ronde 4: God loves Tournament-Directors
In de laatste ronde scoorde BSG nog 3½ punt. Large verloor zijn honderdprocentscore in de laatste ronde. Na optisch goed te hebben gestaan, moest hij toezien hoe zijn vooruitgeschoven pionnen kwetsbaar werden toen alle zware stukken van het bord gingen. Hij wist het eindspel met twee minuspionnen met kunst- en vliegwerk nog te houden.
Behirder behield zijn honderdprocentscore wel, maar daar zag het na de opening niet naar uit. Na de opening stond wit goed en had hij een minuut meer op de klok. Maar dan komen de dilemma's: hoe ga je verder? Wit dacht over drie zetten drie minuten na, om in een kansrijke stelling uiteindelijk te verliezen.
Ewood won vrij makkelijk, terwijl Ptr onder druk kwam te staan na een kwaliteitsoffer. Hij wist te consolideren en een gewonnen stelling te bereiken, maar hoe tik je het dan uit?
Ziryab-Peterdrost
Ptr had op e4 geslagen, waarmee hij wit de kans geeft een kwaliteit terug te winnen: 32.Pxh5+ Txh5 33.Dxh5. Vervolgens maar een schaakje: 33...Dd4+ 34.Kg2 Tb3 35.Tf4 en dan is de zaak er niet bepaald beter op geworden. Met 35...Txb2+ 36.Lxb2 Dxb2+ offerde Ptr een tweede kwaliteit. Vervolgens moest wit weer een kwaliteit offeren en kwam er een remiseachtig dame-eindspel op het bord, waarin wit helaas voor hem zijn dame weggaf.
Zodoende was de eindstand 14-2. Behirder werd topscorer van de avond. Blijkbaar had hij een engeltje op zijn schouder, een andere verklaring is er ook niet te geven voor het succes. Large en Ptr scoorden 3½ punt, Ewood pakte drie punten. Bij de ZSC was Bokito de grote man (of aap?) met 1½ punt, terwijl Tigran6 goed was voor één remise. Ziryab en Shota kwamen helemaal niet tot scoren. De spelers van ZSC vatten de nederlaag sportief op, ondanks dat ze het geluk niet echt aan hun zijde hadden. Voor BSG was de eerste ronde van de finalepoule daarentegen een nauwelijks te overtreffen hoogtepunt.
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door Google Chrome.
Partijen:
Links:
Gerelateerde artikelen:
De Eenhoorn 2 van de server gepremoved door BSG; 07-02 2011
17 opmerkingen: