01-04-2011

Tekeningen begin 2009

Design


Vandaag wordt een kunstzinnige dag. Zojuist heb ik het design van deze weblog veranderd, de reacties staan nu voor het eerst in ruim 4½ jaar in de rechterkolom. Helaas is het me niet gelukt om de kleuren van de titels van de verplaatste kolommen aan te passen. Ook wordt de datum van het artikel anders weergegeven. Dat zal allemaal wel zijn gekomen door de overname van web-log...

Deze maand start ook weer een cartoonrubriek. Deze rubriek begon eind 2008 en eindigde begin 2009. In deze rubriek liet ik (de fraaiste) tekeningen zien uit mijn aantekenschriften. Daarbij heb ik de aantekeningen uit mijn hele Universitaire carrixc3xa8re tot aan 2009 de revu laten passeren. Inmiddels zijn we twee jaar verder, dus heb ik nog veel meer tekeningen om te laten zien.

Ik wilde beginnen met de tekeningen van begin 2009. In die tijd had ik de volgende vakken: Natuurrampen en Risico's, Hydrologie, Digitale Ruimtelijke Data, Bodemkunde, Milieukunde en Kwartairgeologie. Doordat web-log is veranderd, kan ik de plaatjes nu groter afbeelden dan vroeger, een hele verbetering.

Natuurrampen en Risico's
In januari hadden we een vreselijk warrig vak, namelijk Natuurrampen en Risico's. Het werd door veel te veel docenten gegeven, die aan de hand van slecht opgemaakte sheets, die ook nog eens stikten van de spelfouten, hun verhaal probeerden te vertellen. Desondanks heb ik in de lessen nog wat "cartoons" kunnen tekenen.

Gevaarlijke plekken (05-01 2009)


De docent had het over de gevaarlijkste plekken op aarde. Daarbij bedoelde hij met "gevaarlijk" "gevaarlijk voor natuurrampen", zoals kustgebieden en gebieden waar veel aardbevingen (Japan!) voorkomen. Dan zou de wildernis dus nog relatief veilig zijn...

Evacuatieplan (05-01 2009)

Wanneer Nederland zou overstromen, dan was er al een heel evacuatieplan uitgedacht: via de snelwegen zouden de mensen in de bedreigde gebieden moeten vluchten. De afritten waren daarbij echter afgezet, wat sommigen deed fantaseren dat je dan door middel van tanks werd tegengehouden.

Stem kwijt (16-01 2009)

Eén van de docenten was Orson van de Plassche. Hij bleek echter geen college te kunnen geven, omdat hij zijn stem kwijt was. In werkelijkheid bleek het veel erger te zijn: vier maanden later was de beste man dood.

Regen (20-01 2009)

Laatst bleek dat pessimisten langer leven dan optimisten. Dit plaatje vertelt waarom: waar de pessimist baalde van het slechte weer in het berggebied, verwachtte de optimist beter weer in de nabije toekomst. Wat ze zich niet realiseerden, was dat de kans op aardverschuivingen groot was geworden doordat de grond verzadigd raakte met water.

Hydrologie
Dat sluit naadloos aan op het vak Hydrologie dat we even later kregen. Dit vak ging natuurlijk over water en dan vooral over waterbalansen in gebieden, maar ook over grondwater, waarbij de bodem weer belangrijk was.

Waterschaarste (02-02 2009)

In China zorgde de irrigatie ervoor dat de rivieren zowat droogvielen. In dit plaatje is te zien hoe de "Jang Tse" is opgedroogd, vlak voordat-ie de zee in zou moeten stromen. :P

Stijghoogte (05-02 2009)

Deze onderzoeker kreeg de schrik van zijn leven toen het water als een fontein opwelde bij het meten van de stijghoogte.

Afvoermeting (02-03 2009)

Dat het leven van heen hydroloog niet altijd over rozen gaat, bleek hier wel weer. Deze arme man moest de afvoer van een rivier meten op een wel erg regenachtige dag. Ironisch genoeg zou hij zonder regen niks te meten hebben...

[Update 19:49]

Digitale Ruimtelijke Data
Digitale Ruimtelijke Data, ofwel DRD, was een vak dat veel ging over landkaarten die met behulp van remote-sensing waren gemaakt. De kaarten bevatten doorgaans niet alleen informatie over de topografie, maar ook over het landgebruik. Door middel van geografische programma's als IDRISI kon hier vervolgens mee worden gewerkt.

Foutenkaart (09-02 2009)

De foutenkaart zal wel aangegeven waar twee kaarten afwijken of zo. Dat zal alleen niet zo zijn gegaan met behulp van allerlei kruisjes, zoals op dit plaatje.

Regenmeting (11-02 2009)


Een aparte uitspraak van de docent. Wie zeikt er nou in regenmeters? Blijkbaar gebeurt het dus toch, zoals die gast met die grote neus ondervond.

Bodemkunde
Ook met Bodemkunde hadden we het natuurlijk vooral over het herkennen van verschillende bodemtypen; iedere week hadden we daarvan een practicum. Het hoogtepunt was natuurlijk wel de excursie naar Wageningen aan het eind van het vak.

Kaartfouten (03-02 2009)


Dat er bij Bodemkunde desondanks kaarten komen kijken, bewees dit plaatje maar weer. De verschillende bodemtypen in Nederland moesten natuurlijk ook eens op een kaart worden gezet. Volgens de docent zaten hier echter nog wel fouten in: lang niet alles van de kaarten klopte. Dat had echter meer met de strikte definities te maken dan met een kaartenmaker die te veel wijntjes op had.

Cola (17-02 2009)

We blijven bij de dranken. Dit vond ik één van de vele geweldige uitspraken van de docent.

Milieukunde
Milieukunde was een beetje een kansloos vak. Veel bla, bla, bla, weinig vernieuwends en ook geen nieuwe inzichten. Gelukkig heb ik er nog een paar tekeningen van:

Olieresistent (20-04 2009)


Het was soms een melige boel, zoals bij het oplossen van de gevolgen van olievervuiling.

Zuur meer (20-04 2009)

Sommige meren zijn door de nabije winning van metalen ongelooflijk zuur geworden. Niet alleen kun je er niet zwemmen of vissen, zelfs varen wordt een levensgevaarlijke aangelegenheid, zoals deze sufferd tot zijn schrik meemaakte.

Vervuiler wordt betaald (18-05 2009)

Vaak geldt het principe dat de vervuiler betaalt. In sommige gevallen gaat het juist andersom en wordt de vervuiler juist betaald, zoals in het geval van oud papier. Deze man leek het daarom zinnig om een aantal centen te vangen voor zijn bibliotheek.

Kwartairgeologie
Ik heb helaas geen stripjes getekend bij Kwartairgeologie. Als excuus voer ik daarvoor aan dat mijn schrift te klein was en dat het vak te moeilijk was.

Zo, dat was de eerste serie van dit jaar. Verwacht de komende maanden nog meer strips, al zullen jullie het hier voorlopig mee moeten doen.

Gerelateerde artikelen:

4 opmerkingen: