01-02-2010

Voorjaarsaankondiging


Nog steeds druk

Het voorjaar is - al hortend en stotend - begonnen. In de aanloop tot de zomer komen een hoop dingen op mijn pad. Desondanks zal ik wat "proefballonnetjes" oplaten, ofwel ideeën voor nooit eerder vertoonde evenementen. We hebben natuurlijk maar een beperkte tijd op deze aardbol en iedereen zal de neiging hebben zijn nut te optimaliseren, maar helaas is het praktisch onmogelijk te achterhalen wat de opportunitycosts zijn. Nog steeds vrees ik dat ik de leukste ideeën heb om mijn jeugd mee te vullen als ik echt oud ben. Dat heb ik nu al. Wat was ik vroeger toch eigenlijk een prutser, denk ik dan. Wel slim genoeg om VWO te doen, maar niet slim genoeg om het mezelf daarbij ook makkelijk te maken. Ofwel, wat ik wilde zeggen: kom met ideeën voor nog meer proefballonnetjes.

Allereerst het "noodzakelijke kwaad". Het eind van de schaakcompetities komt in zicht. Over twee en een halve maand weten we of we promoveren, of nog een jaartje in de eerste klasse blijven. Daarbij ga ik er voor het gemak maar vanuit dat we niet zullen degraderen.

De data zijn:
6 februari, De Eenhoorn - BSG
6 maart, BSG - Zukertort (ik zou alvast kaartjes kopen)
27 maart, Caïssa - BSG
17 april, BSG - Vianen/DVP (slotronde in Groningen)

Ik weet nu eindelijk waar dat Vianen ligt. Het is niet de plaats die tot 2002 in het zuidoosten van Zuid-Holland lag, en sindsdien in de provincie Utrecht, maar een gehucht in het noordoosten van Brabant, een kilometer of zes van de dichtstbijzijnde grens. Met dank aan Google Earth!

Daarnaast kom ik nu bij de ontknoping van drie jaar Aarde en Economie. Eind april heb ik een veldwerk in Oostenrijk. De exacte data weet ik niet meer. Bovendien is de voorlichting erover uitgesteld. Tot het einde van het schooljaar zal ik bezig zijn met de zgn. "Bachelorthesis". Dat lijkt me heel spannend. Ik hoop een dijk van een verslag te kunnen schrijven, maar ik heb geen idee of dat zal lukken. Het studiejaar zal rond de juni-juliovergang zijn beëindigd. Hopelijk heb ik het dan wel gehad, maar wie weet loopt het uit. Ik denk dat ik sowieso nog wel aan de bak moet (eind) augustus, maar dan met hertentamens leren.

Schaakkamp
Deze onzekerheid ontneemt me de mogelijkheid en lust tot het spelen van veel schaaktoernooien. Vorig jaar speelde ik twee toernooien, maar om nou te zeggen dat dat super ging... Toch zette het me aan het denken. Wat dachten jullie van een Schaakkamp? Mij leek het een idee om bijvoorbeeld een week lang alleen maar met schaken bezig te zijn, bijvoorbeeld als aanloop voor Dieren. Oefening baart kunst en op het moment dat schaken hetzelfde is als ademen, dan kunnen we mooie resultaten behalen. Dat is zeker belangrijk voor als we onverhoopt meesterklasse spelen, maar als we niet promoveren, moeten we ook een keer op het niveau komen dat we kunnen promoveren.
Het kamp zou misschien bij ons thuis gehouden kunnen worden. Hoe de dagen er precies uit zullen gaan zien, weet ik niet. Ik denk aan een informatie-uitwisseling en verder gewoon veel met schaken bezig zijn, schaakprikkels krijgen. Ik hoop dat enkele briljante schakers komen, zoals VR en Ton van der Heijden, of Large en Ewood. We zijn slim zat om in de meesterklasse te komen, maar dan moeten we die kennis bundelen. Dan zijn we bovendien niet meer zo afhankelijk van gesponsorde spelers.

Karten
Verder lijkt het me leuk om weer eens te gaan karten. Ik heb weer zin om het stuur op te vreten. Wat me overigens al heel lang erg leuk lijkt, is om een formule 1-spel te maken. Helaas kan ik dat niet, maar ik heb wel inspiratie. Helaas zijn veel F1-spellen tegenwoordig voor de Play Station, vanwege licentiegedoe. Van de oude spellen is GP4 een erg mooi spel, maar daarbij ontbreekt het echte racegevoel. Dat heb ik wel bij F1 2000, maar dat spel is niet zo realistisch. Verder heb ik nog eens dat F1-Challenge of zo gedownload, maar die auto's zijn onbestuurbaar. Het laatste racespel dat ik heb gespeeld was dan ook NFS Porsche. Ik wil dus weer een keertje echt sturen. Ik denk dat ik een van de snellere rijders ben zonder rijbewijs.

Verder
En verder... De KNSB-bekercompetitie en de Internet-clubcompetitie zullen ook weer doorgaan. Overigens kwam vandaag (officieel) de nieuwe ratinglijst uit. Ik kan me voorstellen dat een aantal mensen er niet zo blij mee was. Eén van die zeikerds ben ik. Mijn winsten in de beker en in de laatste ronde van de KNSB-competitie zijn nog niet meegeteld. Lennard berekende dat hij ruim vijftig punten zou stijgen, hij moest het doen met vier punten. Tja, toernooien die niet meetellen... Natuurlijk zal hij de punten wel krijgen, maar daar wacht je liever niet op. Overigens ziet de ratinglijst voor BSG 1 er zo uit:

1. A Berelowitsch 2536 (2552)
2. La Ootes 2400 (2417)
3. L Pliester 2361 (2357)
4. F Borm 2348 (2335)
5. T van der Heijden 2276 (2269)
6. H van der Poel 2251 (2245)
7. E de Groote 2249 (2250)
8. J de Groote 2124 (2120)
9. Le Ootes 2088 (2084)
10. P Drost 2065 (2084)
11. C van der Heijden 2059 (2092)

In de meeste gevallen dus verschuivingen van slechts enkele punten, veroorzaakt door wat KNSB-wedstrijden. Nu moet ik nog een paar wedstrijden mijn uiterste best doen, voor een personal high op de ratinglijst van mei.

Nou, dat was het dan weer...

Gerelateerde artikelen:
Najaarsagenda; 01-08 2009 

21 opmerkingen: