04-02-2010

Het verval van een subtopper


Waar is Heerenveen nou helemaal mee bezig?

Jarenlang was SC Heerenveen een stabiele subtopper in de Eredivisie. Het was een ploeg die niet onaardig voetbalde, het de topclubs moeilijk kon maken en geregeld meespeelde in Europa. Hoe anders gaat dat dit seizoen. Heerenveen speelde eind vorig jaar nog in de Europa-League, waarin het niet eens onverdienstelijk presteerde, gezien de resultaten in de Eredivisie. Want al vanaf het begin ging het slecht met de Friese club. In de strijd om de Johan Cruijff-Schaal werd met maar liefst 5-1 verloren van AZ, vervolgens kreeg Heerenveen oorwassing na oorwassing in de competitie.

Dat leidde op 31 augustus tot het ontslag van Trond Sollied, de man waarmee ze nota bene de KNVB-beker hadden gewonnen. Inmiddels is het duidelijk geworden waarom hij weg moest, hij maakte er een enorme puinhoop van. De nieuwe trainer was Jan de Jonge, maar hij hield het vijf maanden vol.

Waar bijvoorbeeld FC Groningen zich in dit jaar herstelt van een belabberde eerste seizoenshelft, gaat het bij Heerenveen van kwaad tot erger. Hieronder een overzicht:

16-01 PSV thuis 1-3 (Beker)
20-01 FC Groningen uit 0-2 (EDV)
23-01 Willem II thuis 4-2 (EDV)
30-01 ADO uit 1-2 (EDV)
02-02 VVV uit 1-3 (EDV)

Van de nummer 17 Willem II werd in de slotfase een 1-2-achterstand omgebogen in een 4-2-overwinning, maar vervolgens ging het tegen ADO mis. Heerenveen stond met 0-1 voor, toen ene Jan Maat vlak voor rust zijn tweede gele kaart pakte. Ook JdJ werd van het veld gestuurd. Vanaf de tribune zag hij hoe Heerenveen de gewonnen wedstrijd alsnog uit handen gaf. De 2-1 had Kevin Blom, de scheidsrechter, echter moeten afkeuren, want een Heerenveenspeler werd op zijn bek gelegd toen hij de bal van de doellijn wilde halen. Maar het was logisch dat Blom die treffer niet afkeurde, want hij vond het maar wat leuk dat ADO ging winnen. Een getergde Bak Nielsen* deed zijn verhaal en dat verscheen netjes in de treinkrantjes.

Zelfs de scheidsrechters keren zich dus tegen Heerenveen en dan nog veel opzichtiger dan vorig jaar tegen Roda. Toen stond Veld van Harmhoven na iedere verloren wedstrijd weer te jammeren dat zijn ploeg was benadeeld, waarna hij met bizarre complottheorieën aankwam. Roda moest degraderen, want Kerk Rade zou te ver weg liggen, zo stelde hij. Zou dat voor Heerenveen ook gelden?

In de wedstrijd tegen VVV vergisten de Heerenveenverdedigers zich in de rugnummers. 17 en 27 lijken ook zo op elkaar in het Fries. Overigens weet ik niet of ze daarbij in verwarring waren met hun eigen nummers, of met die van de VVV-aanvallers. Die Callabro had zo te zien ook nummer 27... Hoe dan ook, door het amateuristische gestuntel kon VVV in een kwartier een 3-0-voorsprong nemen, genoeg voor de winst. Dat Heerenveen het restant van de wedstrijd nog met 0-1 won, deed daar niks aan af.

Door de tweede nederlaag tegen een degradatiekandidaat (hoewel VVV een stevige middenmoter is), is Heerenveen afgezakt naar de 13e plaats. Erger is dat de nummer 17, Willem II (!), maar drie punten minder heeft. Sterker nog: Willem II heeft zelfs een iets beter doelsaldo, kortom: Heerenveen is echt een staartploeg geworden. Reden voor Jan de Jonge om ermee te nokken.

Daarmee zal Heerenveen een derde trainer moeten aantrekken voor dit seizoen. En dat terwijl er dit jaar maar weinig trainersmutaties zijn in de Eredivisie. Slechts Dwite Lodeweges stapte op bij NEC, maar daar is het verder wel bij gebleven. Dit voetbalseizoen is in alle opzichten erg rustig. In de afgelopen transferperiode wisselden maar 95 spelers in Nederland van club, tegen 153 vorig jaar, aldus De Pers. Opmerkelijk, want vorig jaar stond in het teken van de Hypocrietcrisis. Overigens was de neergang in de Premier League nog veel groter: dit jaar gaven de clubs 30 miljoen pond uit aan nieuwe spelers, 140 miljoen (!) pond minder dan vorig jaar. Het lijkt er dus op dat de financiële crisis vorig jaar nog maar een beperkt effect had.

Voor Heerenveen is het te hopen dat de rust gauw terugkeert, want alleen in een stabiele omgeving kunnen goede prestaties worden neergezet, zo weet Ajax. Na het merkwaardige vertrek van Gertjan Verbeek is het rap bergafwaarts gegaan. De clubleiding zal zich daarover ook nog wel eens achter de oren krabben, want Verbeek doet het nu prima bij Heracles. En dat terwijl Heerenveen waarschijnlijk het resterende seizoen veroordeeld is tot het leveren van een achterhoedegevecht. De nacompetitie komt steeds nadrukkelijker in zicht. Wie had dat vorig jaar nog kunnen denken?

*Vreemd genoeg schrijft het ANP de naam met een streepje ertussen. Na-apers!

Gerelateerde artikelen:
Schuldbewuste Jol; 01-10 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten