30-12-2009

Zo was 2009


Een veelbewogen jaar

Ieder jaar in december kijken we weer terug op het afgelopen jaar. Wat gebeurde er weer veel; het ene was positiever dan het andere. Wereldwijd gezien was 2009 het jaar dat de Economie enigszins wist te herstellen van de Hypocrietcrisis. Verder was het natuurlijk het eerste jaar onder het bewind van Obama, die prompt de Nobelprijs kreeg.
In Nederland kreeg het omvallen van de DSB-bank veel aandacht. Lange tijd ging alles prima en vierde Dirk Scheringa nog het landskampioenschap van AZ, maar binnen drie weken stortte de bank om als ware het een dominosteen. AZ verkeerde toen ook in een vrije val. De ene na de andere wedstrijd werd verloren; zelden zal een kampioen zijn titel zo slecht verdedigd hebben. De plek van AZ is ingenomen door FC Twente, met PSV als een zeer goede tweede.
In de formule 1 werd de afgeschreven Jenson Button wereldkampioen met het in allerijl geformeerde Brawn GP. De favorieten Ferrari en McLaren gaven niet thuis en moesten genoegen nemen met een eindklassering in de subtop. Tevens legde 2009 de basis voor ingrijpende veranderingen voor de toekomstige formule 1, met meer auto's en minder kosten.

Schaaktechnisch gezien was 2009 een raar jaar. In de zomer was de hele schaakwereld in de ban van Yge Visser. De grootmeester was doorgeslagen en gaf zowat iedereen er op zijn weblog van langs. En dat terwijl hij zijn woede eigenlijk moest richten op de KNSB. Voor de KNSB was het een slecht jaar. Het echte NK werd een fiasco; er werd amper sponsorgeld opgehaald, waardoor het prijzengeld laag was en de hele Nederlandse schaaktop wegbleef. Nou ja, op één man na: Tiviakov. Maar die werd na drie ronden ook weggestuurd, toen bleek dat hij in de laatste ronde remise wilde afspreken. Erg veel belangstelling was er dan ook niet voor het NK, niet in de laatste plaats doordat de KNSB zich voor drie jaar heeft verbonden met het gehucht "Haaksbergen", beter bekend als "Schaatsbergen".
Verder kwam de KNSB met een onhandige verandering van de site, waardoor het gebruikersgemak enkele ordes van grootte lager is. Ook is de service een stuk slechter; vaak duurt het een eeuwigheid voordat de schaakresultaten eindelijk online staan.

Dat het natuurlijk altijd erger kan, bewijst de site van het Bethunetoernooi wel. Aan dit toernooi in Noord-Frankrijk, in de buurt van Rijsel, doen de "Oetoes" mee. Schreeuwerig, maar toch nietszeggend, zo'n site is het. Dat in schril contrast met de toernooisite van het "Schaakfestival Groningen", die er veel beschaafder uitziet. Waar het gebruik van linkjes bij de namen van spelers tegenwoordig heel normaal is voor een toernooi, zodat je in één klik kan zien tegen wie iemand heeft gespeeld, hanteert men hier een "gewone" stand en indelingen. Heel ouderwets, maar het lijkt er op dat 2009 geen geweldig jaar is qua internetsites, in ieder geval niet voor schaaksites. Het beruchte schaakforum "Utrechtschaak" deelt in deze malaise. Sinds vorig jaar heeft het forum al twee keer een nieuw jasje gekregen, maar het wordt er alsmaar lelijker van. Daarnaast moet je zijn ingelogd om iets te kunnen toevoegen. Voor de meesten is de lol er dan wel af, waardoor er nu alleen nog van dat inteeltgeleuter is te lezen. Wanneer iemand met iets serieus komt, dan duurt het uren voordat erop ingegaan wordt: 

zo 27-12-2009 16:10 Frans Konings
Volgens mij werkt het: 31..D*g1+ 32. K*g1, Ld4+ 33. Lf2 enige, T*f2 en op Pf5+ heb je nu kh8, op andere aftrekkers kan tf7+ terug

zo 27-12-2009 17:17 Dimitri Reinderman 
Frans, gepende lopers mogen niet over stukken heen springen toch? 

zo 27-12-2009 17:34 Frans Konings
Ik vergiste me in het zetnummer misschien inderdaad Dimitri, bedoel de stelling waar Nyzhnik Tf6 speelt.

Lekker slim om het verkeerde zetnummer op te geven, waarna "Poek" zijn grootmeesterlijke inzicht moet aanspreken om hem hierop te wijzen. Dat had iedereen wel kunnen doen, maar volgens mij heeft niemand ooit naar de suggestie gekeken...

Wat het toernooi in Groningen het volgen waard maakte, was de match tussen Jan Timman en Bobbin. Het was een duel tussen ex-supertalent en een talent dat met zowat elke toptrainer ter wereld in contact heeft gestaan. Het zou een spannende match worden. In de eerste wedstrijd gingen de dames al gauw van het bord en won Timman na wat schuiven vrij eenvoudig. Net als in de freaky wedstrijd van HSG tegen SMB bleek het vijftienjarige talent (14 november 1994) niet zo onaantastbaar als gedacht. Samen met zowat heel HSG verzaakte hij, waardoor HSG zowaar nog moeite moet doen voor het landskampioenschap. In de tweede partij sloeg hij echter terug, al bood Timman maar weinig weerstand:


Van Kampen - Timman (2), stelling na 15...fxe5. Ik ben niet zo'n fan van deze zet. Na 16.fxe5 heeft wits loper weer wat velden; zwart had immers het voordeel van een betere loper. Sterker leek mij ook het -door de computer gegeven- plan om met ...h5 te werken, voordat het paard op g3 verscheen. In dat geval moet wit wat concessies doen.


Vervolgens liet Timman wit het spel maken op de koningsvleugel en wit kreeg vervelende dreigingen. Hier dreigt 36.Lf6# Dat is natuurlijk niet leuk, maar ik denk dat Timman hier had vertrouwd op 35...Pcxe5+ 36.dxe5 Pxe5+ en 37...Pxf7, hopend op een min of meer gelijk eindspel. Wit heeft dan echter ook 38.Lf6# Zwart moest dus 35...Ld8 doen, waarna hij een pion verloor in een zeer slechte stelling.

Toen Timman in de derde ronde geen drol bereikte met wit, leek zijn lot bezegeld. Maar toen ging hij er voor zitten en toverde met zwart een vlijmscherpe opening uit de hoed. Toch had het er alle schijn naar dat Timman te ver was gegaan, maar een onnauwkeurigheidje van wit laaide Timmans initiatief weer op en won hij, waar eigenlijk geen mens meer op gerekend had.

Timman sloeg in 2009 de aanval af van zijn generatie(s) jongere tegenstander, maar wie weet wat 2010 gaat brengen.

4 opmerkingen: